Artiklar - RareWine Academy

Vougeot - en unik kommun i Bourgogne som domineras av en enda Grand Cru-vingård

Vougeot är en av de mest intressanta vinproducerande kommunerna i Bourgogne, och det beror framför allt på den berömda Clos de Vougeot. Ta reda på varför i den här artikeln.

De fem stora i Bourgogne

I Bourgogne finns några av världens bästa vinproducenter. Bourgogne är magiskt. Och Bourgogne är komplext. För att få en bättre överblick över Bourgogne och de allra bästa röda vinerna härifrån måste du zooma in. Hela Bourgogne-regionen mäter 230 kilometer från Chablis i norr till Macon i söder. Om man fokuserar på Côte d'Or - den gyllene sluttningen - reduceras storleken till 65 kilometer.

På den gyllene sluttningen upptar den norra Côte de Nuits 25 kilometer av de 230 kilometerna, och dessa kan ytterligare reduceras till en sträcka på bara 10 kilometer, där de bästa appellationerna ligger. Deras läge är perfekt, även om området är ytterst litet. Viner härifrån kommer därför i mycket hög kvalitet och i extremt begränsade mängder.

Den här artikelserien fokuserar på de fem viktigaste appellationerna: Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot och Vosne-Romanée. Jordmån och exponering lyfts fram, och de viktigaste Grand Cru- och Premier Cru-vingårdarna lyfts fram.

Vougeot

Vougeot är en mycket unik kommun som nästan helt och hållet täcks av en enda Grand Cru-vingård, Clos de Vougeot, på cirka 50 hektar. Dessutom finns det 12 hektar Premier Cru-vingårdar och en liten del av Village. Vougeot-appellationen skiljer sig avsevärt från de andra kommunerna i Bourgogne genom att den domineras av en enda Grand Cru och har mindre andel Premier Cru och Village. Storleken på denna Grand Cru innebär också att det finns en evig debatt om huruvida alla 50 hektar ska ha rätt till sin klassificering.

Kommunen ligger mellan Chambolle-Musigny i norr och Flagey-Echezeaux i söder. Den stora Grand Cru Clos de Vougeot ligger längst ner i sluttningen med en spets av Grand Cru Musigny- och Echezeaux-vingårdarna ovanför.

Från vägen vid Musigny har man en vacker utsikt ner mot de få Premier Cru-vingårdarna. Premier Cru-vingården Les Petits Vougeot ligger precis bakom Château du Clos de Vougeot och direkt under Grand Cru-vingården Musigny. De få vingårdarna med Village Appellation ligger vid gränsen till byn Vougeot, som ligger längst ner i sluttningen mot huvudvägen. På andra sidan byn finns inga fler vingårdar.

Den stora Grand Cru Clos De Vougeot

Mångfald är förmodligen det bästa ordet för den ikoniska Clos de Vougeot. Den är inramad av stenmurar, vilket i Bourgogne kallas "clos". Själva vingården är hemvist för två ikoniska slott, både Château du Clos de Vougeot och Château de la Tour, varav det sistnämnda också är en stor producent med hela 5,48 hektar av de bäst placerade parcellerna centralt belägna i vingården.

Château du Clos de Vougeot används för många fester, och den årliga middagen före auktionen för Hospice de Beaune är särskilt legendarisk. Denna auktion är en favorit i Bourgogne, eftersom prisnivån på denna auktion ger en indikation på hur mycket årgångsvinerna kommer att kosta. Intäkterna från försäljningen av vinerna på Hospice de Beaune-auktionen går till en ny välgörenhetsorganisation varje år.

Clos de Vougeot sträcker sig från toppen av sluttningen på gränsen mellan Grands Echezeaux och Musigny ner till huvudvägen. Jordmånen i Clos de Vougeot är mycket varierande, och den största skillnaden är vingårdens förmåga att dränera vatten. Detta skapar en relativt stor skillnad beroende på om årgången är torr eller våt. Under torra år har den nedre delen av vingården en fördel och vice versa.

Därför klassificeras alla 50 hektar av vingården som Grand Cru, även om giltigheten av denna klassificering ofta ifrågasätts. Vissa hävdar att endast den övre delen förtjänar Grand Cru, medan den nedre delen inte borde vara något annat än Village. Detta motbevisas regelbundet när en av producenterna i den nedre delen levererar en Clos de Vougeot av högsta kvalitet.

Ett brett urval av markägare

Mer än någon annanstans är producenten den avgörande faktorn när det gäller viner från Bourgogne, och detta är särskilt tydligt på Clos de Vougeot. Om man tittar på ägarförhållandena för de olika skiftena kan man se kända namn som Roumier, Coquard Loison-Fleurot och inte minst Leroy på den nedre delen av vingården.

På Clos de Vougeot är Château de la Tour den största markägaren med 5,48 hektar, följt av Meo-Camuset med 3,03 hektar. Château de la Tour gör klassiska Clos de Vougeot-viner, och de har en fördel med sitt stora ägande av den centrala goda delen av vingården. Dessutom äger de mindre skiften på andra ställen i vingården, vilket gör vinet mer komplext.

Med upp till 80 ägare av Clos de Vougeot kan många olika producenter sätta en Clos de Vougeot på marknaden. Under årens lopp har vingården blivit förtalad och undervärderad på grund av mindre solida utgåvor från enskilda producenter.

På senare år har Clos de Vougeot dock återfått sitt erkännande, eftersom de bästa producenterna har stora släpp från denna vingård. Bland dessa finns producenter som Mugneret-Gibourg, Arnoux-Lachaux, Anne Gros, Vougeraie och inte minst Domaine Leroy.

Vougeot

Premier Cru i Vougeot

Vougeot är en kommun som har både Premier Cru för vitt vin och rött vin på mycket hög nivå. Totalt har fyra vingårdar denna klassificering fördelade på 12 hektar, varav Les Petits Vougeot och Le Clos Blanc är de mest kända.

Les Petits Vougeot

Les Petit Vougeot ligger strax nedanför Musigny Grand Cru och i närheten av Les Amuresses i kommunen Chambolle-Musigny. Av samma anledning kan stilen lätt likna Chambolle-Musigny mer än Vougeot. Les Petits Vougeot mäter totalt 3,49 hektar. Det är en liten pärla som med sin kalkstensjord kan ge riktigt fina viner. Den största ägaren är Domaine Bertagna med 1,25 hektar, som också har en del gröna druvor på den nedre delen av vingården, så de kan producera mindre mängder vitt vin. De två finaste varianterna kommer från Domaine Fourrier och Hudelot-Noëllat.

Le Clos Blanc

Le Clos Blanc är en vingård för vitt vin mitt i den heliga Côte de Nuits, där nästan bara stora röda viner nämns. Denna vingård har historiskt sett alltid producerat vitt vin - förr i tiden för munkarna som bodde på Château de Clos de Vougeot på andra sidan vägen - idag, tack och lov, för alla. Alla 2,29 hektar ägs av Domaine de la Vougeraie, som producerar ett sällsynt vitt vin från denna del av Bourgogne.

Framtiden ser bra ut för Vougeot

På många sätt verkar det som om en kommun som Vougeot kommer att gynnas av den ökande efterfrågan på de bästa vinerna från Bourgogne. En stor Grand Cru-vingård som Clos des Vougeot har varit en enkel källa till billiga Grand Cru-viner på marknaden, och den håller nu på att ändra sin image. Betalningsviljan för stora viner från stora terroirs ökar stadigt. Detta innebär att fler producenter skruvar upp sina ambitioner från Clos de Vougeot och skapar Grand Cru som förmodligen kommer att leva upp till sin klassificering ännu bättre på lång sikt, och därmed öka i både rykte och pris.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt