Artiklar - RareWine Academy

Bourgogne vinguide – För Nybörjare

Bourgogne producerar några av de bästa vinerna i världen, men produktionen är begränsad. Lär dig mer om Chambertin, Montrachet & resten av Bourgogne.

Bourgogne är på många sätt en lättbegriplig region, men det kan lätt bli komplicerat. Den här guiden fokuserar på de grundläggande principerna för Bourgogne för att ge dig en bättre start på denna fina region.

Geografiskt sett ligger Bourgogne-distriktet i mitten av Frankrike och är känt och erkänt världen över för några av historiens mest magiska vingårdar. Om man tittar på druvsorterna finns det i princip bara två druvor man behöver känna till för att tala om Bourgogne, Pinot Noir och Chardonnay.

Bourgogne utgör endast 4 % av de totala vinodlingarna i Frankrike, men det är kanske den mest optimala för att göra fantastiska viner. Det finns drygt 30 000 hektar som är planterade med vinstockar fördelade på 50 % chardonnay och 40 % pinot noir. De sista 10 procenten är också fördelade mellan Aligoté, Gamay och andra mindre druvsorter.

Bourgogne sträcker sig från Chablis i norr till Macon i söder, en sträcka på 230 km. Vin odlas dock inte längs hela området. Det mest kända området för vinproduktion är Côte d'Or (den gyllene sluttningen), som sträcker sig över drygt 65 km. Den är inte mycket bredare än 2 km på sin bredaste punkt.

Appellationer i Bourgogne

I Frankrike är vinregionerna indelade i appellationer. En appellation är ett skyddat ursprungsområde där ett antal regler gäller för produktionen av den specifika produkten. Det finns appellationer för allt från Cognac till Champagne, men appellationer spelar också en stor roll i Bourgogne. En appellation kan gälla för en region som helhet, men också ner till en enskild vingård. I Bourgogne finns det totalt 84 appellationer, varav 33 är Grand Cru-appellationer. Ändå utgör Grand Cru-produktionen mindre än 2 % av den totala produktionen. Det här är definitivt några av de mest efterfrågade vinerna i världen, både i dag och i framtiden.

Appellationerna i Bourgogne är indelade i fyra huvudkategorier. Ju större areal varje appellation har, desto färre regler gäller. Särskilt för Grand Cru-vingårdarna gäller ännu strängare regler för vinproducenterna. Hierarkin är uppbyggd enligt följande.

  • Längst ner i hierarkin finns de regionala appellationer som täcker stora områden. Bourgogne AOC och Hautes Côtes de Beaune är två av dem. Denna del står för mer än 50 % av den totala produktionen i Bourgogne.
  • Därefter kommer man till bynivå - eller till de kommunala appellationerna. Här omfattas de enskilda byarna. Gevrey-Chambertin är ett exempel. Dessa kan också läggas till namnet på en Lieux-dits från vilken vinet kommer.
  • Nästa steg uppåt är Premier Cru eller 1er Cru. Detta är vingårdar med ett bättre läge där vingården klassificeras som Premier Cru. Dessa kan antingen blandas eller tappas på flaska från en vingård, och i så fall anges vingårdens namn på etiketten. Till exempel. Gevrey-Chambertin, 1er cru Clos Saint Jacques
  • Högst upp hittar du Grand Cru, som med varje beteckning definitivt är den bästa vingården. Här anges vingårdens namn helt enkelt på etiketten. Det är mindre än 2 % av produktionen som är Grand Cru.
Burgundy Appellations Appellationer i Bourgogne

Bourgogne är indelad i fem underregioner: Chablis, Mâconnais, Côte Chalonnaise, Côte de Nuits och Côte de Beaune. Varje delområde har sina egna särdrag. Côte de Nuits och Côte de Beaune är de två underregionerna i Côte d'Or.

Chablis

Chablis är den nordligaste av dessa regioner och ligger på ett betydande avstånd från de andra regionerna. Chablis ligger geografiskt närmare Champagne än resten av Bourgogne. Det svalare klimatet innebär också att vinerna i allmänhet är stramare och har en högre syra än i resten av Bourgogne. Chablis är alltid vitt vin och görs på druvan Chardonnay. De bästa vinerna finns naturligtvis i Grand Cru-vingårdarna, om man bara ska lyfta fram en är Les Clos från Domaine Raveneau självklart värd att nämna. Chablis och dess omgivningar står för 20 procent av produktionen i Bourgogne.

Mâconnais

Den södra yttre polen är Mâconnais, som vanligtvis är lite varmare än de norra regionerna. Mâconnais domineras av 80 % Chardonnay. I dess sydligaste ände finns den berömda klippan Solutré. Omedelbart nedanför den ligger de bästa vingårdarna i Pouilly-Fuissé och de närliggande byarna. Här finns några Premier Cru-vingårdar, men inga Grand Cru-vingårdar. I allmänhet är vinerna mycket vackra med stor rikedom och intensitet i smaken. I den norra delen av regionen ligger byn Chardonnay, som förmodligen har gett sitt namn till denna berömda druvsort. Mâconnais står för 7 % av den totala vinproduktionen i Bourgogne.

Côte Chalonnaise

Norr om Mâconnais ligger Côte Chalonnaise. Det är möjligen här som Cremant de Bourgogne föddes 1822 och även här dominerar Pinot Noir och Chardonnay. Givry, Mercurey och Rully är tre av de mest kända kommunerna i regionen. I Chalonnaise är jordmånen nästan identisk med Côte de Beaune, som ligger i norr. De bästa vinerna har därför goda förutsättningar att nå en hög nivå. Här, närmare bestämt i Bouzeron, hittar vi också den enda rena by-appellationen för Aligoté-druvan. Côte Chalonnaise täcker endast 6 % av produktionen i Bourgogne.

Côte de Nuits

I mitten av Bourgogne ligger "den gyllene sluttningen" eller Côte d'Or, som består av Côte de Nuits i norr och Côte de Beaune i söder. Côte de Nuits är hemvist för Bourgognes stora röda viner. Detta är på många sätt epicentrum för Pinot Noir och de mest legendariska Grand Cru-vingårdarna i Bourgogne. Ett stort antal av världens mest kända och magiska vingårdar, byar och producenter ligger sida vid sida på Côte de Nuits.

En av dem är Chambertin-vingården i kommunen Gevrey-Chambertin. Här finns prestigefyllda producenter som Armand Rousseau och Dugat-Py.

I kommunen Morey-Saint-Denis, där Clos Saint Denis är den bästa vingården, hittar du magiska viner från producenter som Domaine Ponsot och Domaine de Lambrays.

Kommunen Chambolle-Musigny med den legendariska Grand Cru-vingården Musigny domineras av producenter som Vögué och Roumier.

I Vougeot finns bland annat Bourgognes geografiskt största Grand Cru-vingård, Clos de Vougeot, med en rad juveler från stora producenter.

Vosne-Romanée är epicentrum för de kanske mest ikoniska och bästa vinerna i världen. Här hittar du den ena legendariska Grand Cru-vingården efter den andra. Vosne-Romanée är synonymt med den heliga graalen i vinvärlden. Här finns den kanske största ikonen av alla, Domaine de la Romanée-Conti, och den mest berömda vingården av alla, den monopoliserade vingården Romanée-Conti, där - i mångas ögon - världens bästa vin produceras.

Slutligen finns den något större kommunen Nuits-Saint-Georges, som har ett antal framstående Premier Cru-vingårdar. Côte de Nuits står bara för 5 % av den totala produktionen i Bourgogne.

Domaine de la Romanée-Conti Den världsberömda vingården Romanée-Conti och dess ikoniska kors.

Côte de Beaune

I den södra halvan av Côte d'Or ligger Côte de Beaune. Längst norrut finns den sista Grand Cru för rött vin i kommunen Aloxe Corton - känd för Corton och Corton-Charlemagne, där man också producerar vitt vin.

Härifrån kan vi nå kommunerna runt huvudstaden i Beaune-regionen. Marken är något flackare och de bästa sluttningarna och exponeringarna saknas. I Beauneområdet produceras dock fortfarande fina viner, men i en något mer kantig stil.

Söder om Volnay ligger de tre stora kommunerna från vilka världens bästa vita vin produceras. Meursault med underbart feta och krämiga viner och vingårdarna Genevrieres och Les Perrieres. Dom Lafon och Coche-Dury är två av de dominerande namnen i denna by.

Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet är de två stora kommunerna som delar på världens bästa vinodling för vitt vin, Montrachet. Montrachet är så bra som det bara går för vitt vin. Montrachet är omgiven av en liten handfull Grand Cru-vingårdar som också bär namnet Montrachet - Batard- och Chevalier-Montrachet, till exempel. Leflaive och Leroy är de två mest kända producenterna i regionen och kommer alltid att vara synonymt med magiska viner från dessa samhällen. Sammanlagt står Côte de Beaune för 11 % av Bourgognes produktion.

Domaine Leflaive Montrachet Domaine Leflaive och domänens skiften i Montrachet.

Producenterna

Det finns olika typer av producenter i Bourgogne. En vingård i Bourgogne har i genomsnitt 6,51 hektar, vilket innebär att många är mindre än 2 hektar. När man reducerar till denna storlek är det svårt att producera viner som är ekonomiskt hållbara. Därför har det under årens lopp funnits många negotianter som har köpt druvor eller saft från de minsta producenterna.

  • I dag finns det 16 vinkooperativ i regionen. De producerar främst Cremant och viner från de större regionala appellationerna.
  • I dag finns det mer än 250 negocianter. De köper allt från färdigt vin till de juridiska rättigheterna att skörda och producera vin från privata vingårdar. Kvaliteten hos negocianterna ökar snabbt under dessa år.
  • Det finns nu mer än 3 600 domäner och på grund av den franska arvsrätten blir det allt fler. Dessa är kända för att producera den bästa kvaliteten eftersom de alltid har full kontroll från vingården till flaskan. Mindre än 1/3 av dem säljer dock mer än 10 000 flaskor. Det finns alltså tillräckligt många druvleverantörer för de goda förhandlarna.

Den franska arvsrätten innebär bland annat att alla dödsbon delas lika. Med några få generationer är en vingård snabbt uppdelad på många ägare. En ägare kan sedan sälja sitt skifte till ett företag, som sedan kan köpa andra skiften på samma vingård. Detta resulterar i mycket splittrade vingårdar i hela Bourgogne. Det mest extrema exemplet är Grand Cru-vingården Clos de Vougeot, som nu har omkring 80 ägare, som alla i princip kan producera sitt eget vin från vingården.

Under de senaste åren har vi sett att negocianterna har gått längre ner i produktionskedjan, inte bara för att köpa färdigt vin utan också för att ta hand om den mark där de vill köpa druvor. Genom att bidra till förvaltningen av marken kan de garantera en ännu högre kvalitet. På detta sätt kan vi se en viss förskjutning mellan de mest kvalitetsmedvetna negocianterna och de små domänerna. Båda kan nu leverera på högsta kvalitetsnivå. Det finns också producenter som agerar både som negociant och som domäner. De kan äga vissa vingårdar och andra viner kan framställas av inköpta druvor eller must. På etiketterna till dessa produkter anges om vinet är ett "domänvin" eller om det är köpt.

Framtiden

Bourgogne är ett område som genomgår stora förändringar. Priserna stiger i de bästa vingårdarna, vilket bidrar till att göra de mest efterfrågade vinerna ännu dyrare. De bästa Grand Cru-vingårdarna kan och får inte utvidgas, om efterfrågan ständigt ökar i takt med att fler människor bor på jorden och levnadsstandarden stiger, finns det bara ett sätt att tillfredsställa den ökande efterfrågan och det är att låta priset stiga.

De flesta vinodlare i Bourgogne arbetar idag enligt hållbara principer. Vissa är certifierade ekologiska eller biodynamiska. Många andra arbetar helt enkelt enligt gamla principer innan kemikalier infördes i vingårdarna. Generellt sett ser vi en trend mot ännu mer hållbarhet i Bourgogne, vilket bara är positivt. Totalt säljs det årligen mer än 180 miljoner flaskor i Bourgogne, varav hälften exporteras.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt