Artiklar - RareWine Academy

Förvaring av vin: den ultimata guiden

De bästa vinerna blir ännu bättre om de förvaras på rätt sätt - och det gör också deras potentiella försäljningsvärde. Läs vidare för att få en fullständig guide.

De flesta viner köps och dricks inom en mycket kort tid. Hur dessa viner förvaras är därför av liten betydelse. Det blir meningsfullt först när det gäller viner i den dyra änden av skalan, som bara blir bättre om de får tid att mogna. Hur ska dessa viner behandlas?

Den här artikeln utforskar vinförvaringens många aspekter för att hjälpa dig att förstå hur du ska behandla dessa dyrbara droppar.

Lagring av vin

Det kan finnas flera skäl till att man vill lagra vin under en kortare eller längre tid. De två viktigaste skälen till att lagra vin är antingen att man vill dricka det senare eller att sälja det för att tjäna pengar till andra som vill dricka det. Vissa aspekter bör beaktas, oavsett syfte, så att vinet inte förlorar sitt ekonomiska och smakliga värde.

Vinet är en levande organism som måste respekteras om det ska kunna smakas och avnjutas vid den bästa tidpunkten. Vinet består huvudsakligen av vatten, ca 14 % alkohol och 1-2 % torra delar. Balansen mellan dessa beståndsdelar är avgörande för vinets utveckling. För att vinet ska få ett optimalt smakvärde måste det utvecklas under optimala förhållanden. 

Hur man säkerställer vinets ekonomiska värde

Optimala förhållanden är inte bara bra för vinets smak. De är också viktiga för att vinet ska behålla sitt ekonomiska värde. Vid köp och försäljning av dyrbart vin måste vinet förvaras i optimala förhållanden. En potentiell köpare kommer ofta att be om bevis för detta. 

Det skulle vara ett drömscenario om alla originalflaskor såldes direkt från slottets källare, vilket var fallet med de sista vinerna från Henry Jayers källare. Denna unika möjlighet är dock långt ifrån frekvent, särskilt när det gäller äldre viner. 

Det andra alternativet är att låta lagra vinet i en egen eller extern vinkällare, där vinet förvaras vid rätt temperaturer och förhållanden. Det vore också optimalt om temperatur och luftfuktighet kunde dokumenteras. Detta ger ett optimalt vinvärde och den dag vinet ska säljas är det en trygghet för köparen. 

Opbevaring af vin

Inte alla viner har lagringspotential

Alla viner med en årgång på etiketten är inte lämpliga att lagra, varken smakmässigt eller ekonomiskt. Det är en förvånansvärt liten del av den totala vinmarknaden som har de förutsättningar som krävs för denna utveckling.

Innan ett vins smak kan utvecklas positivt måste det innehålla vissa aspekter från födseln. Det sägs ofta att vinet måste ha mycket tannin, syra, socker eller alkohol. Dessa är viktiga och sunda element att ha. Ändå krävs det också att vinet har rätt balans så att detaljerna utvecklas korrekt i förhållande till varandra.

Historiskt sett producerar vissa områden viner med god potential att utvecklas, men det betyder inte att alla viner från det området kan utvecklas positivt. I Bordeaux till exempel kan de bästa vinerna utvecklas positivt i fråga om smak i mer än 100 år. Däremot smakar de mer ordinära vinerna utmärkt när de kommer ut på marknaden, men de är inte lämpliga att lagras i flera decennier.

Antalet viner som kan utvecklas

Varje år produceras cirka 260 miljoner hektoliter vin i hela världen. Av dessa kommer cirka 1 % att förbättra smaken om de lagras i mer än tio år från skördeåret. Och detta är bara om de lagras under optimala förhållanden. Av dessa kommer endast en bråkdel att öka avsevärt i värde. De övriga vinerna på marknaden är anpassade till en konsumentmarknad där vinet måste vara drickfärdigt när det säljs.

Det krävs stor kunskap om vinmarknaden för att urskilja vilka viner som kan behållas för personligt nöje eller lagras för ekonomisk vinning. 

Förvaring av vin: den ultimata guiden

Optimala förhållanden för lagring av vin

Som nämnts ovan är den mest optimala miljön för vinförvaring en slottskällare. Naturligtvis är det få som har ett slott med källare, så låt oss titta på några alternativa lösningar för vinförvaring. 

Fem punkter är viktiga i sökandet efter de bästa förutsättningarna för vinförvaring och nedan vecklas var och en av dem ut:

  • Temperatur
  • Luftfuktighet
  • Ljus
  • Skakning
  • Säkerhet

Temperatur 

Rätt temperatur är den viktigaste faktorn när det gäller lagring av vin. För det första måste temperaturen vara stabil. Ju lägre den är, desto långsammare blir vinets utveckling. Den optimala temperaturen ligger mellan 12 och 14 grader. Här kommer vinet att utvecklas som vinmakaren önskar. En kall källare på 4-6 grader håller vinet ungt längre. Om din vinlagring är 20 grader kommer utvecklingen att ske betydligt snabbare än vad läroböckerna säger. 

Luftfuktighet 

Fuktigheten har stor betydelse för viner med kork. Med en kork är det viktigt att se till att korken inte torkar ut från utsidan när flaskan ligger ner och att vinet håller den fuktig från insidan. Om korken torkar ut kan tyvärr syre komma in i vinet. I värsta fall läcker flaskan och vinet oxiderar. Det rekommenderas 70-80 % luftfuktighet när man förvarar vin. Vid högre luftfuktighet kan etiketterna skadas, men det blir trots allt bara kosmetiskt. Om vinet lagras i syfte att säljas kan det kosta många tusen dollar om etiketten skadas.

Ljus 

Det finns en anledning till att vin ofta förvaras i en källare där det är svårt att få in ljus. Ljus skadar vinet genom att bryta ner enzymer och färgpigment. Om du måste ha ljus i ditt vinrum ska det vara utan skadliga UV-strålar som bryter ner vinet. Det rekommenderas att förvara vinet i slutna lådor eller stänga av rummets ljus. 

Vibrationer 

Vin behöver lugn för att utvecklas optimalt. Därför bör du försöka undvika vibrationer i vinets omgivning. Det är svårt att säga exakt vilken effekt vibrationer har på vinets utveckling. Ändå är vin levande och vibrationer kan få ett vin att utvecklas snabbare än önskat. Det är därför de flesta förvarar vinet i ett vinkylskåp med kompressorn avstängd så att vinet inte skakas. Förvaring i en byggnad nära en trafikerad väg eller tung trafik rekommenderas absolut inte.

Säkerhet 

När det gäller dyra viner är säkerheten viktig. Antag att du vill lagra stora mängder vin i ditt eget hus. I så fall rekommenderas det starkt att du pratar med ditt försäkringsbolag för att säkerställa optimal försäkring av vinerna. Dessutom kan vin lagras i ett externt lager som är avsett för vinlagring. Återigen är det tillrådligt att kontrollera vilken täckningsnivå lagringsanläggningen erbjuder i händelse av skada eller stöld av vinet. 

Optimal vinförvaring är möjlig

Lyckligtvis krävs det inget slott för att skapa lämpliga förhållanden för vin. Ditt vin är i goda händer om du tar hänsyn till ovanstående fem punkter. 

Hitta en plats med stabil temperatur. I ditt eget hus kan detta till exempel vara längst ner i garderoben, i källaren eller i ett rum som vetter mot norr med minimal sol. Lägg vinet i slutna lådor och låt det vara ifred. Var uppmärksam på stora temperatursvängningar på kort sikt - detta är inte optimalt för vinet. Det är okej om temperaturen varierar med fem grader från sommar till vinter. Mer betydande temperaturfluktuationer kan vara kritiska.  

Ju bättre förhållanden ett vin förvaras i; desto långsammare och bättre blir utvecklingen. En temperaturförändring kan förstöra även det bästa vinet på några veckor. Därför väljer de flesta också att investera i ett vinkylskåp som ger konstant temperatur, idealiskt lufttryck, minimala vibrationer och skydd mot UV-strålar. 

Bra vin förtjänar den bästa miljön för lagring, mognad, konsumtion och till och med investering.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt