Artiklar - RareWine Academy

Henri Jayer: Bourgogne obestridda vinkung

En orubblig vinfilosofi och en djupt passionerad inställning till vinframställning har placerat Henri Jayer bland världens absoluta vinelit. Läs mer om vinmästaren.

Henri Jayers legendariska status byggde på perfektionism och noggrannhet

Henri Jayer kom från relativt enkla förhållanden och lyckades ändå skapa sig ett namn i nivå med de största namnen i vinets underbara universum. Det var varken ett vin med 100 poäng eller en stor provning som ledde Jayer uppåt på vinstegen. Nej, det var ren hängivenhet i vingården och kontrollerad produktion av fantastiska viner i perfekt balans som skulle bli hans väg till legendarisk status.

Jayer hade en personlig filosofi som byggde på övertygelsen att vin inte ska vara insvept i bomullsväv. Han var fast besluten att låta naturen ha sin gång. Han var övertygad om att man inte på konstgjord väg kan ersätta element i vinet som inte finns där från början. Därför lade Jayer all sin energi på att producera druvor av högsta kvalitet för vinframställning från vinstockar som är mer än 50 år gamla. Denna filosofi skulle visa sig leda Jayer till toppen.  

Henri Jayer avled 2006 efter att ha varit inofficiellt pensionerad i flera år. Han fortsatte dock att arbeta i både vingården och källaren tillsammans med sin brorson Emmanuel Rouget ända till slutet.

Vägen till statusen som ohotad kung av Bourgogne

Henri Jayer föddes 1922 och växte upp i Bourgogne i kommunen Vosne-Romanée. Han bodde där tills han tog sin examen i enologi vid universitetet i Dijon på 1940-talet. När han återvände till Vosne-Romanée under andra världskriget hjälpte han till där han kunde. Hos Madame Noirot-Camuzet fick han ett fast arbete, där han skrev under ett så kallat metayage-kontrakt. Detta innebar att även om han gjorde vinet delade de den färdiga produkten mellan sig. Under många år var detta det sätt på vilket Henri Jayer gjorde det mesta av sitt vin. 

På senare år började familjen Camuzet dock att göra vin själva, så en del av skiftena övergick till Meo-Camuzet, där Henri Jayer hjälpte till med produktionen. Henri Jayer hade redan från början ett särskilt öga för Camuzet-familjens skiften i Richebourg och den värdelösa egendomen Cros Parantoux, som kom att spela en huvudroll i hans världsomspännande berömmelse. Med åren köpte Henri Jayer mindre skiften av familjen och framställde vissa viner gemensamt och andra i sitt eget namn.

Henri Jayer: I sitt rätta element, nämligen i vingården: Bourgognes obestridda vin kung Henri Jayer: I sitt rätta element, nämligen i vingården: Bourgognes obestridda vin kung

Henri Jayer kan upptäcka outnyttjad potential

Cros Parantoux-vingården var i uselt skick och krävde mycket hårt arbete för att nå upp till den höga nivå som Jayer förväntade sig av den. 

Historien var att det var för svårt att få fram ett anständigt vin från vingården - den krävde för mycket och gav för lite. Lyckligtvis kunde Jayer dock se en outnyttjad potential. Cros Parantoux är den tredje pärlan på ett snöre som börjar med Romanée-Conti, sedan Richebourg och sedan just Cros Parantoux. 

1951 köpte Henri Jayer en liten del av Cros Parantoux och 1953 en annan del av Madame Noirot-Camuzet. Med stora mängder dynamit och mer än hårt arbete gjorde Jayer marken användbar, så att han 1953 kunde plantera sina första vinstockar. Och tack och lov. År 1997 köpte han den sista biten av vingården, vilket innebar att hans totala innehav uppgick till 0,72 hektar.

Henri Jayers essens

Under årens lopp har Jayer odlat Camuzets andel av Cros Parantoux-fältet och fått hälften i betalning. Det har funnits en viss oklarhet om var och när vilka skiften som har legat till grund för Jayers viner. Totalt sett består fältet av tre skiften, och idag äger Meo-Camuzet det ena och Emmanuel Rouget de andra två. 

Efter många år av nyplanteringar och hårt arbete var Jayer redo att släppa sin första årgång Cros Parantoux från årgången 1978, och den fick full positiv uppmärksamhet från början. Under årens lopp är det också detta vin som förtjänstfullt har varit ryggraden i Henri Jayers världsrykte. 

Det sägs att om du smakar det bara en gång kommer du aldrig att glömma det. Ett bra år produceras cirka 4 000 sparsamma flaskor Cros Parantoux.

Henri Jayer i vingården och källaren

Henri Jayer har inte revolutionerat vintillverkningen som sådan, men han har lyckats finslipa olika tekniker som tillsammans har lyft hans viner till skyhöga nivåer. I dag sägs vissa producenter vara av "Jayer-skolan" och följa många av hans principer.

I vingården var Jayer en stor anhängare av optimalt mogna druvor, och endast det bästa hittade sin väg till källaren. Alla vinstockar beskars och behandlas för hand, vilket bara understryker Jayers perfektionistiska inställning till vinframställning. 

Alla druvor sorterades först vid skörden och sedan vid ankomsten till källaren. I källaren var Jayer möjligen en av de första som införde kall förjäsning, vilket drar färg och extrakt ur druvorna innan de börjar släppa ut tanniner under den alkoholiska jäsningen. 

Dessutom var alla druvor 100 % avskalade, tvärtemot trenderna i området idag. Sammantaget gav detta de mjuka saftiga tanniner som kännetecknar Jayers viner. Naturligtvis jästes alla viner endast med sin egen naturliga jäst och filtrerades inte vid buteljering. Jäsningarna skyndades inte utan fick ta den tid som krävdes för bästa resultat.

Henri Jayers hem i typisk burgundisk lantlig stil.  Henri Jayers hem i typisk burgundisk lantlig stil.

Cros Parantoux - Grand Cru-kvalitet med Premier Cru på etiketten

"Inte ens Gud förutsåg en sådan Pinot Noir när han uppfann sorten." Neal Martin om årgången 1993 av Cros Parantoux.

Cros Parantoux-vingården är 1,01 hektar stor och anses i dag vara den bästa premier cru-vingården i Bourgogne. Detta baseras enbart på de viner som Henri Jayer producerade här från 1978 till 2001, som var hans sista årgång på gården. De senaste årgångarna från Cros Parantoux kostar lätt +30 000 per flaska exklusive tull, moms och skatter, vilket bara understryker kvaliteten på Jayers viner. 

Dessutom sålde Jayer 1990 en låda med 12 flaskor 1985 Cros Parantoux för bara 300 euro. År 2016 såldes en liknande låda på auktion för knappt 250 000 euro. 

I dag förs traditionen vidare av hans brorson Emmanuel Rougot, som togs under Henri Jayers breda vinvinkel. Kvaliteten från fältet är fortfarande absolut toppklass. Den sista delen av vingården ägs och odlas nu av Meo-Camuzet, som står för några av Bourgognes mest eftertraktade viner. 

Från Nuits-Saint-Georges till Richebourg Grand Cru

För Henri Jayer var det aldrig frågan om att bli den största producenten i Bourgogne. Han ville bara göra det så bra som möjligt med de små skiften han hade till sitt förfogande. Hans metoder i vingården och källaren krävde också stor uppmärksamhet, vilket innebar att vinvolymen under åren förblev liten. 

Under en bra årgång kom långt över 10 000 flaskor på marknaden från mästaren, så de få flaskor som fortfarande finns på marknaden har stigit till astronomiska priser. Sedan Jayers död har hans flaskor blivit så eftertraktade att det faktiskt finns många förfalskningar i omlopp. 

På sitt eget sätt står vinerna från Henri Jayer alla som en referenspunkt för vad många andra producenter vill ha från sina Bourgogneviner idag. Förutom den tidigare nämnda Cros Parantoux producerade Henri Jayer följande viner:

Grand Cru Från enastående Echézeaux

Echézeaux är ett av två grand cru-viner i Jayers sortiment. Ett vin där Jayer gynnades av flera olika parceller i vingården, vilket gjorde att han kunde dra nytta av de olika jordtyperna för att producera ett vin med god komplexitet och balans. Kombinationen av de olika parcellerna bidrog till att skapa både balans och komplexitet. 

Kraftfullt vin från Richebourg

Richebourg är den andra av två grand cru-vingårdar som Jayer ägde. På denna grand cru ägde han bara 0,3523 hektar fördelade på två små skiften. Jayer tillverkade ungefär 2-3 fat per årgång varje år, vilket motsvarar ungefär 900 flaskor. Årgången 1987 var den sista Jayer-årgången härifrån, och det är nästan otänkbart att hitta en flaska Jayer-vin från Richebourg för under 25 000 euro per flaska exklusive tull, moms och skatter.

Båda skiftena ligger i direkt anslutning till Cros Parantoux, liksom den punkt där de två vingårdarna möts. I Richebourg är jorden dock något djupare innan det steniga lagret dyker upp. Den extra lösa kalkstenen ger lite mer finess och djup åt vinerna. Detta var helt klart det mest kraftfulla av de viner som Jayer producerade.

Vosne-Romanée Les Brûlées Premier Cru 

Vosne-Romanée Les Brûlées är kanske det mest stabila vinet från Henri Jayer genom åren, enligt de som har provat ett stort antal av legenden. Det är en vingård som ligger optimalt i förlängningen av Richebourg. Den senaste årgången härifrån var 1987, innan det övergick till Meo-Camuzet.

Elegant vin från Vosne-Romanée Les Beaumonts  

"Att dricka Beaumonts är alltid ett stort nöje" Emmanuel Rouget. De flesta av Henri Jayers viner tillverkades i oerhört små kvantiteter, och denna premier cru är inget undantag. Hela fältet omfattar 11,3 hektar, varav Jayer hade tillgång till 0,23 hektar. Ett vin som ofta ger eleganta viner med balanserade tanniner. Stilmässigt är detta och Les Brûlées inte långt ifrån varandra i smaken. 

Village i Vosne-Romanée

Detta är den klassiska byn Vosne-Romanée, byn där Henri Jayer både bodde och växte upp. Som vanligt användes det här vinet för att plocka upp från hans bättre skiften om det fanns något över, eller när han inte tyckte att kvaliteten var tillräckligt bra för att buteljera dem med premier cru på etiketten. 

Vinet från Cros Parantoux Jayer ansågs för första gången vara tillräckligt bra för att släppas från årgången 1978. Fram till dess ingick vinet i detta byvin. Förutom sina premier cru-parceller skördade Jayer druvor från tre olika mindre parceller i Vosne-Romanée till detta vin.

Nuits-Saint-Georges Les Meurgers Premier Cru

Detta är det enda fältet som ligger utanför kommunen Vosne-Romanée, även om det bara ligger en kort bit från gränsen mellan de två kommunerna. Det är ett vin med god intensitet och det är mycket karakteristiskt för Jayer. Detta är en fin illustration av hur producenten nästan kan övertrumfa kommunen när det gäller Bourgogne.

Nuits-Saint-Georges Village

Nuits-Saint-Georges är grannkommunen till Vosne-Romanée, och det är som sagt den enda plats där Henri Jayer befann sig utanför sin egen sfär. Han hade tillgång till två skiften som inte klassades som premier cru. Belägna på två olika platser gav detta ett vin med god komplexitet, men mindre finess än Jayers Vosne-Romanée-viner.

Flaskor med Henri Jayers namn är eftertraktade över hela världen och nästan omöjliga att hitta. Flaskor med Henri Jayers namn är eftertraktade över hela världen och nästan omöjliga att hitta.

Arvet fortsätter

När Henri Jayer gick i pension 2001 slutade han officiellt att göra vin. Men det hindrade honom inte från att fortsätta arbeta i källaren hos sin brorson Emmanuel Rouget, som i dag gör vinet från familjens vingårdar. Det finns historier om att Henri Jayer ville vara på fältet, och i själva verket föredrog han att vara i källaren. Annars lämnade han lugnt över tyglarna till Emmanuel Rouget. 

Den sista berättelsen kommer från gårdens innergård, där en redan mycket sjuk Henri Jayer anländer efter skörden 2005. Här bad han om att få smaka på alla fat från källaren men kunde inte gå ner dit. Emmanuel hällde upp vinerna åt honom och Henri Jayer log. Som avsked gav han Emmanuel fick sinnesfrid när han bekräftade att Emmanuel nu gjorde extraordinärt vin. Han var godkänd för att föra arvet vidare.

Idag gör Emmanuel Rouget vinet från familjens skiften, men många skiften har också gått tillbaka till Meo-Camuzet, som idag gör Cros Parantoux från sin del av fältet. Det råder ingen tvekan om att ingen i Bourgogne gör vin som Henri Jayer gjorde, men Emmanuel Rouget kommer så nära mästaren som möjligt. 

Henri Jayers sista kapitel: största vinauktion hittills

Den 17 juni 2018 skrevs kanske det sista kapitlet i Henri Jayers legend. Det schweiziska auktionshuset Baghera lade ut de sista flaskorna från Henri Jayers egen källare till försäljning. Familjen kunde se att detta var det bästa sättet att realisera de sista flaskorna och samtidigt ha full kontroll över att de gick till de avsedda mottagarna. 

Totalt såldes 855 flaskor och 209 magnumflaskor den dagen. Alla flaskor kom direkt från källaren och fick nya etiketter och kapsyler innan de skickades. Detta gjordes med största kärlek av Henri Jayers brorson Emmanuel Rouget och Henris döttrar. Dessutom var alla flaskor försedda med Profftag-teknik så att de kan spåras tillbaka till denna försäljning. Som ett sista skydd placerades de i nya trälådor som tillverkades unikt för denna auktion. 

Vid denna auktion gick en låda med 12 flaskor Cros Parantoux under klubban och uppnådde ett klubbpris på över 500 000 euro. När försäljningen avslutades i slutet av dagen var det den största privata vinauktionen hittills, med en försäljning på 34,5 miljoner schweitzerfranc, och den markerade ett fint och välförtjänt slut på Henry Jayers stora vinkarriär, som en av de absolut största producenterna i Bourgogne någonsin. 

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt