Artiklar - RareWine Academy

Bolgheris uppsving i vinvärlden

Bolgheri är känt för sina fantastiska viner och några av de bästa italienska vinproducenterna. Ornellaia, Sassicaia och Masseto för att bara nämna några.

Det är något på gång i Italien dessa år, och det ser riktigt spännande ut. Det är inte bara så att italienskt vin är rankat på topp 10 på Liv-ex Power 100-listan för 2020 med inte mindre än fyra producenter, utan delindexet Italy-100 var det bäst presterande delindexet på den engelska vinbörsen under 2019 och det näst bästa av alla under 2020.

Italien är indelat i 20 regioner som var och en har sina underregioner som producerar olika viner. Två regioner sticker särskilt ut när man fokuserar på italienska viner för investeringar. Piemonte, där man hittar Barolo och Barbaresco, och sedan Toscana med Brunello di Montalcino och Bolgheri som ledande viner. Det sistnämnda är särskilt intressant. I Bolgheri finns producenter som Ornellaia, Sassicaia och Masseto, som är bland de främsta italienska producenterna och tre av förebilderna för den italienska marschen framåt på vinmarknaden.

Franskinspirerad italiensk framgång

Italien är känt för sina mer än 1 000 olika lokala druvsorter med allt från Nebbiolo till Sangiovese, som nog nästan kan kallas för Italiens "nationella druva". Ändå har Bolgheri hämtat inspiration från Bordeaux. Därför bygger mycket av Bolgheris framgång på klassiska franska druvsorter som cabernet sauvignon och merlot.

bolgheri-sunset Fantastiska Bolgheri är en av de mest framgångsrika vinregionerna i Italien.

I utkanten av Medelhavet

"Förr sa man att viner inte kunde produceras nära havet.

Idag har det visat sig att det är just närheten till havet som ger fantastiska viner."

Först och främst geografin. Bolgheri ligger i västra delen av Toscana, 270 km norr om Rom och 100 km sydväst om Florens. Här finns en mycket speciell terräng, där vingårdarna nästan når havet som en amfiteater och skyddas av berg med träd. Området där druvorna till DOC Bolgheri odlas sträcker sig över 13 x 7 km och sträcker sig från 10 till 380 meters höjd. Här finns alltså 1 370 hektar vinodlingar.

Läget nära havet ger dagliga vindar som för med sig kyla till druvorna, vilket bidrar till vinernas friskhet. I området blåser det långt över 250 dagar per år, vilket innebär att till exempel mögelsjukdomar har svårt att få fotfäste i vingårdarna. Med 600 mm regn per år och en stor mängd sol har vi därför optimala förutsättningar för produktion av fantastiska viner. Marken erbjuder en stor variation, från sand till stora stenar, allt finns där. Totalt har 27 olika jordarter definierats i Bolgheri. De olika jordtyperna i kombination med höjdskillnaderna gör att det är möjligt att arbeta med flera druvsorter på en relativt begränsad yta.

Sassicaia banade väg för Bolgheri

Marquis Mario Incisa della Rochetta var mannen som hade visionen att göra Bolgheri till ett av Italiens ledande vindistrikt. Han gifte sig med grevinnan Clarice Della Gherardesca 1930 och flyttade med henne till Bolgheri. Samma år gifte sig Clarices syster Carlotta med Niccolò Antinori och delade regionens största domän mellan de två familjerna. På den tiden var vinerna i området ointressanta, enkla och endast avsedda för vardagligt bruk året därpå. Marquis hade dock större ambitioner eftersom han hade smak för de stora franska vinerna. Han skaffade sticklingar från en vingård i Migliarino Pisano, en italiensk klon av cabernet. Dessa planterades i Castiglioncello di Bolgheri, där de var skyddade från havets påverkan. Därmed tog han de första små stegen mot den Sassicaia vi känner till idag, och gick emot traditionerna i regionen där Sangiovese-druvan redan var svuren. Marquis fortsatte sina experiment fram till slutet av 1960-talet. Den första kommersiella Sassicaia kom 1968 och lanserades 1972.

I det lokala området var man dock inte entusiastisk över de extravaganta vinerna baserade på cabernet druvan, men som tur var släpptes de också ut på marknaden i resten av Italien. År 1978 vann Sassicaia en stor tävling anordnad av vin tidningen Decanter mot andra viner gjorda på druvor från Bordeaux. I och med segern i denna provning började även de lokala toscanerna öppna ögonen för Sassicaia.

Årgång 1985 blev det stora genombrottet och jämfördes i en blindprovning med 1986 års Chateau Mouton-Rothschild av herrn själv. Robert Parker, som tilldelade Sassicaia 1985 de magiska 100 poängen. För övrigt det första italienska vinet någonsin som fick ett perfekt betyg av en internationellt erkänd recensent. Sedan dess har man inte sett tillbaka och Sassicaia har varit en förebild för den rebelliska skara producenter som bryter mot traditionen att endast använda sangiovese och i stället lutar sig mot Bordeaux-inspirerade druvor som lagrats i franska vinfat  Dessa viner blev senare kända som supertoscanare

Historien om Bolgheri och supertoscanare

Vin har odlats i Bolgheri i hundratals år, men mottot "vardagsvin att skölja ner måltiden med" tyder på att vinerna var rustika och av dålig kvalitet. De första reglerna (DOC) för kvalitet och vinproduktion i området godkändes 1983 och omfattade endast vita och roséviner.

De första stora röda vinerna från Bolgheri fick inte säljas eftersom de inte följde den nuvarande DOC-kvalitetspyramiden och bröt mot reglerna om att inte blanda sangiovese med internationella druvsorter. Detta orsakade problem, men visar också mycket väl på det upproriska tänkande som rådde i området. Sassicaia och de andra revolutionära rödvinerna producerades och salufördes fortfarande med den tillåtna beteckningen "Vino da Tavola". Sedan kom den strängare "Indicazione geografica tipica (IGT)". Dessa viner fick snabbt en stor grupp fans på vinmarknaden, som kallade dem för "supertoscaner".

Utanför Bolgheri fick man också upp ögonen för att blanda sangiovese med andra franska druvsorter och lagra vinerna på franska vinfat. Som ett resultat av detta finns supertoscaner inte bara i Bolgheri, utan i hela Toscana, där bland annat Tiganello och Solaia kan räknas till pionjärerna som i så måtto banade väg för hela den supertoscanska rörelsen.                                                           

Kvalitetsreglerna i detta område har anpassats flera gånger under årens lopp, och från och med 1994 har de röda vinerna officiellt anslutits till Bolgheri DOC, och Sassicaia har också fått en egen under-DOC med ännu strängare regler som är anpassade till det helt unika vinet.

År 2011 anpassades reglerna ännu en gång, så att det nu är möjligt att producera viner från enskilda druvor inom DOC-reglerna. Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc är de tre mest framträdande, följt av Sangiovese och Syrah. Dessutom är det tillåtet att arbeta med upp till 30 % andra druvsorter. Allt som allt ett öppet och innovativt regelverk som ger vinmakaren en bra ram för att utveckla sin kreativitet.

Sassicaia Sassicaia är ett av de mest prestigefyllda italienska vinerna och är eftertraktat över hela världen.

Bolgheri idag

Idag finns det 60 producenter i Bolgheri som tillverkar några av Italiens mest eftertraktade viner. Sassicaia står ensam, med sin egen välförtjänta DOC, men de andra topproducenterna lämnar inget efter sig när det gäller kvalitet.

De lokala vinproducenterna har kämpat mot en konservativ trend i många år. Starka krafter utifrån har dock haft stor betydelse för att det idag framstår som den kanske mest attraktiva vinregionen i Italien. Från 1978 och framåt trädde starka krafter in på scenen, bland annat Piermario Meletti Cavallari, som grundade Podere Grattamacco 1977 och nu är en av de ledande producenterna.

Slående är också Belvedere-egendomen, som delades upp mellan de två bröderna Antinori, Lodovico och Piero, som byggde var sin toppegendom. Marchese Lodovico Antinori grundade 1981 en annan supertoscanare, Ornellaia, medan Piero introducerade Guado al Tasso. Bland lokalbefolkningen bör vi också nämna Eugenio Campolmi, som grundade Le Macchiole och som fortfarande står högst upp i hierarkin idag.

I Liv-Ex "2020 Power Top-100" är Bolgheri mycket väl representerat. Sassicaia rankas som nummer 4, Ornellaia som nummer 6 och Masseto som nummer 9. Med tre producenter på topp 10 är Bolgheri bättre representerat på listan än både Bourgogne och Champagne.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt