Artiklar - RareWine Academy

Historien om de kungliga vinerna från Barolo

Barolo - kungarnas vin, vinets kung! Barolo har i generationer haft en generös prägel, och här kan du läsa mer om varför och lära känna Barolo bättre.

Kungliga viner från Barolo

Har du någonsin undrat varför Barolo kallas "kungarnas vin, vinets kung"? Barolo-vinerna har i generationer haft en generös prägel. Vad är det egentligen som gör Barolo till kungarnas vin, och är 2016 års årgång verkligen den bästa någonsin? Följ med på vår resa till Piemonte och få svaren i den här artikeln om Barolo.

Barolo genomgår en snabb utveckling dessa år, och uppfattningen om området förändras till det bättre. Detta kan låta enkelt, men det bör ses mot bakgrund av historien. Barolo är verkligen ett gammalt och traditionellt vinodlingsområde, men på den stora världsscenen har uppfattningen om Barolo inte motsvarat dess självuppfattning på senare tid. Lyckligtvis är detta på väg att förändras.

Barolo drar paralleller till Bourgogne

Barolo har mer gemensamt med de prestigefyllda Bourgogne- och Bordeaux-vinerna än bara initialerna. Precis som det är känt från Frankrike har vingårdarna i Barolo sedan 2010 kartlagts och fått en klassificering - precis som det är känt från Bourgogne, där varje vingård erkänns för sitt unika uttryck.

Detta leder till ett naturligt ökat intresse för den enskilda vingården, vilket sannolikt kommer att följas av stigande priser. Ursprung är nyckelordet för vinälskare från hela världen. De kommer att föredra att ta upp telefonen och zooma in helt och hållet på den enskilda vinrankan för att få en känsla av platsen. Helhetsupplevelsen av jordmånen, sluttningarna och historiens prassel bidrar till att skapa intresse för en vinregion.

I Barolo har kartläggningen av vingårdarna skapat grunden för ett ökat intresse, eftersom området är relativt litet, men med stora nyanser i de enskilda delområdena. Det kommer förmodligen att dröja några år innan majoriteten kan jämföra Monforte och Serralunga d'Alba, precis som de kan jämföra Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin. När det gäller vin är tid ett viktigt begrepp, så den förändring som du ser under dessa år kommer att sprida sig under många år framöver och kommer bara att öka intresset för Barolos viner.

Barolo road sign

Historien om Barolo

Barolo ligger i Piemonte i nordvästra Italien, vid foten av Alperna i ett vackert och kuperat landskap som skapar små fickor av den unika terroiren. Barolo och Barbaresco är båda delar av Langhe-regionen och båda delar druvan Nebbiolo som den enda tillåtna druvsorten. Stilmässigt kan man säga att Barolo är kungen med mest kraft och Barbaresco är drottningen med mer finess. När det gäller investeringar är Barolo ett av de två områden som producerar de mest intressanta vinerna, och därmed fokus för den här artikeln.

Barolo har funnits som "Nebbiolo del Barolo" i hundratals år och nämndes första gången 1751 när ett parti viner skickades till England. Här kallas vinet för "Barol" och jämfördes med viner från Bordeaux. Förmodligen hade vinet vid denna tid mycket sötma, vilket var en egenskap under många år. År 1787 besökte Thomas Jefferson området och beskrev "Nebuile" som ett vin med samma sötma och karaktär som Madeira. När Jefferson senare valdes till USA:s president serverade han 250 flaskor Nebbiolo för att uppmärksamma tillfället.

Den äldsta existerande flaskan från Langhe-regionen heter "Cannubi 1752" och ägs av familjen Manzone, som fortfarande producerar Barolo. Cannubi är namnet på en av de vingårdar som nu är kända för att vara den bästa terroiren i regionen. Så den förändring som vi ser i dag hade någon sett redan 1752. Vingården är viktigare än druvan och byn.

Barolo - Kungarnas vin, kungen av viner

Det kungliga anspråket uppstod först efter att kungen av Sardinien var avsändare av det tidigare nämnda vinet som skickades till England 1751. Sedan dess har kung Vittorio Emanuele II - kung av Sardinien och senare Italiens kung - visat särskilt intresse för området och förvärvat den stora domänen Fontanafredda. Barolo blev inte bara kungarnas vin utan också favorit bland den större delen av dåtidens borgarklass. Under årens lopp har smeknamnet bestått och många kungahus runt om i världen har förmodligen sin del av Barolo-vinet i sina källare.

När Italien förenades 1861 fortsatte regeringen att konfiskera mark från kyrkan, som sedan såldes i små paket. Små skiften av kooperativ bildades för att odla områdena i tillräckliga mängder för att vara lönsamma.

På 1800-talet var namnen Barolo och Barbaresco så välkända att den första föreningen grundades 1908 för att skydda namnen och vinerna härifrån. År 1926 kom den första officiella beteckningen Barolo och området kartlades för första gången. År 1966 fick området DOC-status och 1980 var Barolo den första som fick den högsta klassificeringen DOCG, tillsammans med bland annat Brunello di Montalcino.

Ursprungligen bestod Barolo av de fem kommunerna Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba och Monforte d'Alba. Idag står dessa fem för 90 % av produktionen, och de bäst klassificerade vingårdarna ligger alla i dessa kommuner.

Fram till 1960-talet dominerade fortfarande vinhandlare och kooperativ produktionen av Barolo, och det var först gradvis som de mindre familjeägda vingårdarna växte fram. Av samma anledning är vingårdarna i Barolo fortfarande små idag och den enskilda vinproducenten äger sällan många hektar.

Nebbiolo är den dominerande druvsorten i Barolo

Nebbiolo är den druva som dominerar produktionen av Barolo - och vilken lysande druva det är. Det råder inget tvivel om storheten hos de viner som Nebbiolo producerar i Langhe - både Barolo och Barbaresco. Vad som dock är mer förvånande är att Nebbiolo praktiskt taget inte odlas framgångsrikt utanför detta område.

Här, vid foten av Alperna, har Nebbiolo det perfekta mikroklimatet för att utvecklas optimalt. Nebbiolo jämförs ofta med Pinot Noir, och det finns många likheter att lyfta fram. Den mest uppenbara är att båda druvorna ger viner med en relativt ljus färg och hög smakintensitet trots sin lätthet.

Samtidigt har båda druvorna potential att producera mycket långvariga viner under optimala förhållanden. Den stora skillnaden kommer i de aromatiska noterna, där Nebbiolo utstrålar rosenblad och vilda körsbär, och med åldern finns det likheter med balsamvinäger, läder och svamp från skogsbrynet.

Skillnaden är också märkbar i strukturen. Båda druvorna har hög syra, så tanninerna spelar en framträdande roll i Nebbiolo. Som ung kan en Nebbiolo vara stram och torr, men med åldern öppnar sig en oas av nyanser och mjuka tanniner i de bästa vinerna.

Idag odlas Nebbiolo också framgångsrikt på andra platser i Piemonte och i norr. Platser som inte alls har samma uppmärksamhet som Barolo och Barbaresco, men som kan visa lovande tendenser med tiden. I världen är Nebbiolo sällsynt förekommande. De mest intressanta exemplaren kommer från södra Australien, där man kan se en likhet med klimatet och den långa växtsäsongen som är känd från Barolo.

Tillverkning och lagring av Barolo

En Barolo får endast framställas av Nebbiolo som skördas från vingårdarna i området, och högst 56 hektoliter per hektar får skördas. En Barolo lagras alltid innan den släpps ut på marknaden. En Barolo måste lagras i minst 38 månader innan den släpps ut på marknaden, varav 18 månader på träfat. En Barolo Riserva måste lagras i minst 62 månader, varav 18 månader på träfat.

I dag produceras mer än 14 miljoner flaskor Barolo varje år. Sedan 1980 har vinodlingsarealen i Barolo fördubblats med Nebbiolo. Området är ändå så litet som endast 2 200 hektar vinodlingar, där det 1980 endast fanns 1 111 hektar Nebbiolo i Barolo. Det är inte bara produktionen som har ökat betydligt, utan lyckligtvis har kvaliteten hållit jämna steg. Aldrig har en bättre Barolo producerats än under dessa år, vilket är anledningen till att inte minst årgången 2016 beskrivs som kanske den bästa genom tiderna.

MGA - Menzione Geografica Aggiuntiva ger en inblick i Barolo

I dag kartläggs vingårdarna, jordmånen och alla detaljer i Barolo bättre än någonsin. Detta kommer utan tvekan att bidra till att öka intresset under de kommande åren. Alessandro Masnaghetti är mannen bakom kartläggningen av området, och hans webbplats går på djupet med detaljer om vingårdarna i området.

Även här blir jämförelsen med Bourgogne relevant, eftersom man nu kan klargöra smakskillnaderna inte bara på kommunal nivå utan ända ner till nivån för de enskilda vingårdarna. På lång sikt kan man då kanske också tala om skillnaderna mellan parcellerna, på de enskilda vingårdarna. Det är den precisionen som nu skapar ytterligare intresse för Barolo bland vinälskare runt om i världen.

Idag kan man på etiketten notera om det är en "Riserva" och på så sätt tillgodose den långvariga lagringen. Dessutom kan man nu dela upp druvornas ursprung i tre nivåer. Detta ska i princip inte uppfattas som en kvalitativ rangordning, utan endast som en indikation på ursprunget;

Comune: En av de 11 kommunerna kan anges på etiketten.

MGA eller Cru - en av de 170 definierade MGA-zonerna kan anges på etiketten.

Vigna - vinodlingens namn kan anges, men endast om det står tillsammans med en MGA.

Barolo landscape Vackra Barolo i en nästan sagolik miljö.

De fem stora kommunerna i Barolo

I Barolo finns det fem stora kommuner, som alla var en del av det ursprungliga Barolo, och även i dag verkar de vara de starkaste av de 11 kommunerna.

Barolo

Barolo är naturligtvis distriktets hjärta och är en av de vackraste städerna i hela området. Nebbiolo har odlats här med stor framgång i generationer och många av de historiska händelserna i området är centraliserade kring stadens slott. Stilen på vinerna från Barolo-kommunen är mer komplex än många andra, eftersom området är utspritt över mycket olika jordarter och platser. Tanninerna är ofta lite rustika men vinner med åldern.

Det finns 37 MGA, varav de mest kända är Cannubi, Bussia och San Lorenzo. Det finns mer än 40 vingårdar i Barolo, några av de mest kända är Bartolo Mascarello, Giuseppe Rinaldi och de stora Marchesi di Barolo.

Castiglione Falletto

I den här lilla byn, vackert belägen på en kulle, hittar du viner som är kända för sin blommiga stil och balanserade frukt. Massor av friska toner av körsbär och något mindre råa tanniner.

Det finns 20 MGA i Castiglione Falletto, varav de mest kända är Bricco Boschis, Monprivato och Bricco Rocche. Det finns mer än 25 vingårdar i kommunen, varav de mest kända är Vietti, Cavallotto, Scavino och Roagna.

La Morra

La Morra är en av de mycket stora kommunerna och står för nästan en fjärdedel av produktionen av Barolo. De nästan 500 hektar vingårdarna ger naturligtvis en viss spridning i stilar, där framför allt producenten spelar en stor roll för den slutliga stilen. La Morra är en pärla i området och från torget i centrum kan du sitta och njuta av utsikten över hela Barolo. Stilen på vinerna är elegant och med fina rosentoner och sammetslena tanniner. En del av stilen kan tillskrivas de högst belägna vingårdarna i Barolo.

I La Morra finns 39 MGA:er, varav de mest kända är Rocche dell'Annunziata, Brunate och Cerequio. De bästa av de nästan 70 olika producenterna är Roberto Voerzio, Renato Ratti, Elio Altare och Oddero.

Monforte d'Alba

Monforte d'Alba är en kommun som domineras av den mycket stora MGA Bussia, som har många olika producenter och stilar. I allmänhet är vinerna mogna i frukten, med stor rikedom och ett bra tanninbett.

Det finns endast 11 MGA i Monforte d'Alba, men de två största är Bussia (340 hektar) och Bricco San Pietro med 380 hektar. Trots den stora storleken är det dock vettigt. Jordmånen är nästan identisk även på en relativt stor yta. Detta bidrar till att ge vinerna från Monforte d'Alba en enhetlig stil. Det finns mer än 50 vingårdar i kommunen, varav de mest kända är Elio Grasso, Domenico Clerico, Aldo Conterno och sist men inte minst Giacomo Conterno.

Serralunga d'Alba

Serralunga d'Alba är känt över hela världen för både billiga fynd och några av de mest eftertraktade barolos. Giacomo Conterno gör sin Monfortino här från MAG som kallas Francia. Stilen är vanligtvis mycket öppen under de första åren, men tanninerna har djup nog att ge några av Barolos mest långlivade viner.

Det finns 39 MAG i Serralunga d'Alba, med Francia, Lazzarito och Prapo bland de mest kända. Bland det 30-tal producenter som är baserade i området finns kända namn som Luigi Pira, Ettore Germano och den stora Fontanafredda.

De andra kommunerna i Barolo

De sex sista kommunerna ligger i förorterna och är betydligt mindre än de fem stora.

Verduno

Den nordligaste lilla kommunen med 11 MGA:er och 9 vingårdar. Den mest kända MGA är Monvigliero. Det är i allmänhet ett medelmåttigt vin med mogna tanniner under de första åren. Burlotto är förmodligen den mest kända producenten, men flera andra producenter har börjat göra en Monvigliero.

Cherasco

En MGA och en tillverkare. Umberto Fracassi är namnet på mannen som har sin familjekällare liggande här. Cherasco är känt för sina luftiga och eleganta viner.

Diano d'Alba

En kommun med tre MGA, varav La Vigna är den mest kända. I Diano d'Alba produceras mer dolcetto än nebbiolo. En av de mest kända producenterna här är Rizieri.

Novello

Ofta kallas kommunen Barolo, som är en förlängning av den södra delen av Barolo. Det kallaste subklimatet med kalla viner från söder. Det finns sju MGA i denna kommun med Ravera som den bästa. Elvio Cogno är den producent från detta område man bör känna till. Underbart intensiva viner med bra mogen frukt och mjuka tanniner. Ett område som lockar

Roddi

En MGA finns i Roddi, nämligen Bricco Ambrogio. Olivero Mario kan lyftas fram som den mest framträdande producenten av de fyra i området.

Grinzane Cavour

En kommun med åtta MGA och sex vingårdar. Den bästa MGA:n är Castello och den mest kända producenten i området är den stora Cantina Terre del Barolo, som grundades av Arnaldo Rivera.

Barolo går en stor framtid till mötes

Barolos redan berömda årgång 2016, som lanserades i början av 2021, är synonymt med en ny era för Barolo. Årgång 2016 kommer att vara ett riktmärke för eftervärlden som kommer att vägleda nästa generationer och har redan sett till att hela världen har börjat titta på Barolo igen. Redan nu kan man se hur årgång 2016 också drar upp priserna på de andra årgångarna och banar väg för det stora genombrottet för några av de många talangfulla vinmakarna i regionen. Om du vill läsa mer om 2016 års årgång som nämns i Barolo och Barbaresco, klicka här för att läsa hela artikeln....(Endast tillgänglig på engelska)

Dessutom kommer den ökade kunskapen om vinernas ursprung och vingårdarnas unika egenskaper att leda till ett större intresse för Barolo-vinerna och inte minst för de enskilda producenterna, där en ny generation unga vinmakare är på frammarsch.

Konsortiet kommer att främja de enskilda MGA:erna och vingårdarna bättre, och små produktioner som i dag inte kommer från byarna kommer att dyka upp på marknaden och visa på områdets mångfald. Nivån och potentialen i Barolo är så hög att nästa 100-poängsproducent kan finnas i någon av de 11 kommunerna.

Allt pekar i riktning mot en stor framtid för Barolo, men det har långt ifrån alltid varit idylliskt i nordvästra Italien. Om man går tillbaka till 1980-talet kan man tala om ett regelrätt krig mellan traditionalisterna och modernisterna och du kan läsa mycket mer om det i vår artikel om de så kallade Barolokrigen - klicka här och läs mer.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt