Artiklar - RareWine Academy

När ska du dekantera ditt vin?

Ska man dekantera vinet överhuvudtaget? Hur dekanterar man på rätt sätt? Bör alla viner dekanteras? Frågorna är många! Här hittar du svar på de vanligaste frågorna...

Först och främst: många viner gynnas av att dekanteras på ett eller annat sätt. Det kan vara både om de har bildat sediment under åren eller om de har öppnats lite för tidigt med tanke på åldern. Här ska vi titta närmare på de olika sätten att dekantera vin på.

Dekantering kommer från termen: "to decant", vilket innebär att man häller vinet från sin ursprungliga flaska till en annan behållare, vanligtvis av glas. Särskilt i England har man alltid haft en stor tradition av att dricka äldre viner, och därför har man också en stor tradition av att dekantera.

Det finns främst två anledningar till att dekantera vinet: antingen för att separera det rena vinet från bottensatsen i flaskan, eller för att vinet ska syresättas.

Ofta finns det två benämningar på karaffer; antingen en "karaff" som är till för att lufta vinet eller en karaff, som är till för att hälla över vinet utan att det luftas.

Undvik sediment när du häller vin

Det är helt normalt att hitta sediment i de flesta äldre viner. Det finns olika beståndsdelar i vinet som binder sig till varandra och bildar sediment i flaskan. Detta händer särskilt med gamla viner, men också om producenten har valt att inte filtrera vinet innan buteljering. Vid all filtrering kommer vinet att förlora lite av smaken, så på det sättet är det ett kvalitetstecken när det finns sediment i vinet.

Det korrekta förfarandet skulle vara att sätta flaskan uppåt några dagar innan det ska drickas. På så sätt sätter sig vinet innan du ska dekantera.

När vinet ska öppnas ska det ske utan att flaskan skakas. När flaskan har öppnats ska den långsamt hällas upp i en karaff med mjuk insida. Det rekommenderas att använda en så kallad ankformad karaff.

Häll försiktigt och använd en så kallad "ankformad" karaff. Häll försiktigt och använd en så kallad "ankformad" karaff.

Vinet dekanteras i en ren karaff, helst med en ljus yta bakom, så att du kan se när det bildas en utfällning i flaskhalsen och du måste sluta hälla. Genom detta har du renat vinet och kan servera ett klart vin till dina gäster.

Oxidation av vin genom dekantering

Det andra skälet till att hälla över eller snarare dekantera vinet är att syresätta det. Detta görs främst för att lura vinet lite äldre. Det optimala kommer alltid att vara att lagra vinet tills det är optimalt klart att dricka, men många viner dricks innan och då är syresättning nödvändig.

Genom att syresätta vinet uppnår man att aromer som varit slutna inne i vinet öppnas upp och bidrar med mer smak.

Tanninerna i vinet gynnas också av syresättning, eftersom de kommer att framstå som mer rundade och mildare. Många viner kommer att gynnas av en karafftur, så att de framstår som ännu mer rundade och balanserade när du serverar dem till dina gäster.

Dessa viner måste hällas upp

  • Alla äldre viner som har bildat en sedimentation. Särskilt viner från Bordeaux, Bourgogne eller Barolo som är äldre än 10 år.
  • Portvin, särskilt Vintage Port, som har lagrats i flaskan i mer än 15 år. När de är mer än 50 år gamla kan det finnas flera centimeter sediment i flaskan.

Dessa viner skall dekanteras

  • Bordeaux-viner som är yngre än 15 år eller viner i samma stil och uttryck, till exempel Cabernet Sauvignon från Kalifornien.
  • Röd vin från Bourgogne, från 1st cru-nivå och uppåt och yngre än 7 år.
  • Barolo och Barbaresco som är yngre än 10 år gamla får också karaktär om de dekanteras.
  • Vita Chardonnayviner, till exempel från Bourgogne och yngre än 5 år.

Ska mousserande vin dekanteras eller hällas upp?

Det korta svaret är nej, men så enkelt är det inte. De flesta mousserande viner är gjorda för att drickas direkt från flaskan och visar sig bäst på det sättet. Som med mycket annat i vinets värld finns det naturligtvis några få undantag där en försiktig dekantering kan göra underverk. Annars gynnas de flesta flaskor om de öppnas några timmar i förväg.

En producent som Gosset låter inte sina viner genomgå malolaktisk omvandling, så de vinner i allmänhet på en lättare dekantering. En ung version av en stor Champagne, som Cristal eller Salon, öppnar sig också mer med en mild dekantering. Om du är tveksam ska du inte dekantera mousserande vin, men om du har erfarenhet av att prova de bästa Champagnerna kan det vara vettigt att experimentera med en mild dekantering av de yngsta Champagnerna.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt