Artiklar - RareWine Academy

Hur länge kan ett vin lagras och när är det redo att drickas?

De bästa vinerna kan lagras i mer än 100 år, men de flesta bra viner kommer att nå sin topp innan de fyller 50 år. Ta reda på om ditt vin är redo att dricka nu...

Vad är avgörande för hur länge man kan lagra vin?

Vinlagring och vinpotential är en fråga med många nyanser. Bland de viktigaste faktorerna som påverkar vinets potential finns bland annat druvsort, område, årgång och inte minst producenten. I den här artikeln utgår vi från att alla viner förvaras under optimala förhållanden; mörkt, vid ca 13 grader Celsius och med en luftfuktighet på drygt 70 %.

För att ett vin ska kunna mogna måste vinet ha rätt komponenter i sig för att kunna bevaras. De uppenbara faktorerna för att bevara vin är alkohol, socker, syra och tannin.

Tyvärr är det inte så simpelt att man helt enkelt kan mäta de fyra elementen och dra en slutsats. Ofta kan flera mindre saker spela in, särskilt den immateriella faktorn balans.

Historiskt sett har rött vin från Bordeaux varit ett klassiskt vin att lagra. I gamla årgångar var mängden torr tannin så intensiv att vinerna inte kunde avnjutas förrän de var minst 10 år gamla. Idag är vinifieringen bättre och mer kontrollerad, så tanninstrukturen är mycket mjukare och vinerna kan avnjutas tidigare. De första Cabernet Sauvignon-vinerna från Kalifornien var helt annorlunda än vad som historiskt sett var känt från Bordeaux. På frågan om de kunde hålla i längden svarade topproducenten Robert Mondavi, med hänvisning till sina viner på Cabernet Sauvignon från Napa Valley:

"Om det finns balans i vinet från början, kommer vinet att utvecklas bra på lång sikt"

Historien har visat att han hade rätt! I dag smakar även 30 år gamla versioner av dessa viner utmärkt, även utan de torra tanninerna som konserveringsmedel.

Vinens utvecklingskurva

Alla viner har en unik utvecklingskurva som bestäms av ovanstående faktorer. Om vi ska generalisera, smakar de flesta viner bra direkt när de kommer ut på marknaden. Sedan tenderar stora viner att "stänga av", där frukten framträder mindre positivt. Ofta kommer vinerna under denna period att verka torra och platta i sitt uttryck.

Men de stora vinerna är på väg tillbaka igen, med många goda noter. Frukten samlas, vinet öppnar sig och hamnar i balans som man säger. Hädanefter kommer det att vara tillgängligt och anlända till platån. Platån kommer att vara en period där vinet inte blir mycket bättre, men där alla element verkar i balans. Här kan vinet stanna i några eller många år.

Så småningom kommer vinet långsamt att röra sig nedåt igen. Till att börja med tappar det andan och blir tråkigt innan det slutligen hamnar på botten och förvandlas till vinäger - det stadium där allt vin tar slut.

Vinens utvecklingsstadium Vinens utvecklingsstadium

Rekommendationer för när du ska dricka vinet

När det gäller rekommendationer om när ett vin bör drickas är det också i allmänna termer för typiska områden och årgångar, eftersom det finns en myriad av undantag. Först och främst finns det tre utvecklingsstadier som vi kan mäta från skördeåret:

No-touch: Tid när vinet ännu inte har samlats och rekommenderas inte att dricka.
Platå: Där vinet, allt annat lika, ska smaka bäst - även känt som "drickfönstret"
Downhill: Tid då de första vinerna i kategorin börjar röra sig neråt när det gäller smak

Obs:Några av de största vinerna, i alla kategorier, kan ha ett utvecklingsfönster som avsevärt överstiger dessa allmänna fönster.

Översikt över vin

VININGEN BERÖRINGPLATÅNEDFÖRSBACKE
Bordeaux, Medoc, Classified10 år20-50 år30 år
Bordeaux, Pomerol & Saint-Emilion8 år10-40 år25 år
Burgundy, Grand Cru (red)10 år10-30 år20 år
Burgundy, Premier Cru (red)6 år7-20 år12 år
Italy, Piemonte Barolo12 år15-50 år30 år
Italy, Toscana8 år10-30 år25 år
Napa Valley, cabernet sauvignon8 år8-30 år15 år

Vad innebär vinens utvecklingsstadium för investeringspotentialen?

För de flesta goda viner gäller att priset ökar med vinets utveckling. Goda viner med lång hållbarhet kommer oftast att prissättas högre än viner med mindre lagringspotential. Var särskilt uppmärksam på att det under de första två åren efter lanseringen endast kommer att ske en marginell ökning - om någon alls.

Efter de första åren utan några större upptrappningar kommer du att börja se att priset ökar i takt med intresset för vinet. För de flesta investeringsvänliga viner upplever man att ju närmare man kommer vinets platå - dricksfönstret - desto större blir intresset och därmed också efterfrågan, vilket får priset att stiga.

När det gäller viner med stor konsumtion och liten produktion - till exempel de flesta toppviner från Bourgogne - kommer du att märka att priset också ökar när de små kvantiteterna försvinner från marknaden.

Även när ett vin efter många år börjar närma sig slutet av sitt dryckesfönster ska man inte vara rädd för sin investering. Vid den tidpunkten kommer vinet ofta att vara så sällsynt på marknaden att det är svårt att få tag på och därmed kommer det förmodligen att hålla sitt pris.

Inte minst för samlare kommer vinet fortfarande att vara ytterst intressant - även när dryckesfönstret är passerat och vinet är på väg att gå ner. På vissa viner kan affektionsvärdet, och det faktum att det är så sällsynt, innebära att det fortsätter att stiga i pris, även om innehållet i flaskan inte längre är optimalt.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt