Artiklar - RareWine Academy

Morey-Saint-Denis: Den smala, homogena Bourgogne-kommunen på frammarsch

Fyra Grand Cru-parceller och vinets karaktär är berikad med stor finess och en underliggande komplexitet. Det händer intressanta saker i Morey-Saint-Denis. Läs mer...

De fem stora i Bourgogne

I Bourgogne finns några av världens bästa vinproducenter. Bourgogne är magiskt. Och Bourgogne är komplext. För att få en bättre överblick över Bourgogne och de allra bästa röda vinerna härifrån måste du zooma in. Hela Bourgogne-regionen mäter 230 kilometer från Chablis i norr till Macon i söder. Om man fokuserar på Cote d'Or - den gyllene sluttningen - reduceras storleken till 65 kilometer.

På den gyllene sluttningen upptar norra Cote de Nuits 25 kilometer av de 230 kilometerna, och dessa kan ytterligare minskas till en sträcka på bara 10 kilometer, där de bästa appellationerna ligger. Deras läge är perfekt, även om området är ytterst minimalt. Viner härifrån kommer därför i mycket hög kvalitet och i extremt begränsade mängder.

Den här artikelserien fokuserar på de fem viktigaste appellationerna: Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot och Vosne-Romanée. Jordmån och exponering lyfts fram, och de viktigaste Grand Cru- och Premier Cru-vingårdarna lyfts fram.

Morey-Saint-Denis

Morey-Saint-Denis är märkligt nog den mest underskattade av de stora kommunerna i Cote de Nuits - trots några fantastiska Grand Cru-vingårdar. De senaste årens investeringar av stora franska konglomerat som Artemis och LVMH Group kan komma att förändra Morey-Saint-Denis rykte under de kommande åren. Morey-Saint-Denis är en relativt liten kommun, geografiskt belägen mellan Gevrey-Chambertin i norr och Chambolle-Musigny i söder, och stilen jämförs ofta smakmässigt med just dessa två större kommuner. Kommunens egen vinkaraktär är dock berikad med stor finess och en underliggande komplexitet som ofta avslöjar sig först efter en tid på flaska.

Morey var den sista kommunen att lägga till sin mest kända vingård, Clos-Saint-Denis, till sitt kommunnamn, precis som man ser det i kommunen Gevrey och vingården Chambertin. Sedan 1927 har det officiella namnet därför varit Morey-Saint-Denis. I Morey komplicerades dock namngivningen av interna tvister inom kommunen, eftersom vissa ansåg att Clos de la Roche var den bästa vingården och andra att det var Clos-Saint-Denis. Det slutade dock med att det var den senare som fick suffixet ära, och kommunens namn blev: Morey-Saint-Denis.

Clos de la Roche Clos de la Roche

Den smala kommunen: Morey-Saint-Denis

Kommunen och appellationen Morey-Saint-Denis ligger mellan Gevrey-Chambertin och Chambolle-Musigny och är den överlägset minsta av de fem berömda rödvinskommunerna i Bourgogne. Kommunen sträcker sig bara 1,5 km från norr till söder. Vingårdsindelningen i Morey-Saint-Denis är ganska traditionell med Village-vingårdar på vardera sidan av huvudvägen - sedan Premier Cru upp till den andra genomgående huvudvägen "Route de Grand Cru" och ovanför det en remsa med vackra Grand Cru-vingårdar på rad. Med skogen i ryggen finns det några vingårdar med bybeteckning på toppen av den gyllene sluttningen. De flesta kommuner i Cote de Nuits har endast rött vin, men Morey-Saint-Denis har även vitt vin.

Det finns dock bara cirka 3 hektar gröna druvor kvar i kommunen, så det är nästan mer en kuriositet än ett seriöst vin.

Sammansättningen av vingårdarna i Morey-Saint-Denis är mer homogen än i de flesta andra kommuner. Det finns nästan 60 hektar Village-vingårdar, cirka 40 hektar Premier Cru-vingårdar och hela 40 hektar Grand Cru-vingårdar.

Grand Cru i Morey-Saint-Denis

Det finns fyra vingårdar med Grand Cru-status i Morey-Saint-Denis, samt en liten remsa av Bonnes-Mares, som annars tillhör grannskapet i norr - Chambolle-Musigny. Under de senaste åren har de två stora Grand Cru-monopolen i kommunen bytt ägare, vilket säkert kommer att bidra till att höja kvaliteten på båda vingårdarna, vilket kommer att leda till ett ökat intresse.

Både Artemis och LVMH-gruppen har investerat i Grand Cru-monopoler i Morey-Saint-Denis, och det är troligt att det kommer att bli en kamp om att prestera bäst. Deras närvaro kommer därför sannolikt att öka både kvaliteten och, ännu viktigare, kännedomen om området. Båda grupperna har en stor och lukrativ marknadsföring bakom sig och har stor erfarenhet av området.

Det ska därför bli mycket intressant att följa Morey-Saint-Denis under de kommande åren, när nya vindar kommer att blåsa i de smala gatorna.

Clos des Lambrays

År 1365 nämns Clos des Lambrays för första gången i officiella dokument. Den franska revolutionen ledde till att vingården delades upp i många skiften, men återförenades först 1868 när Louis Jolu förvärvade de enskilda skiftena. På 1930-talet förvärvades Clos des Lambrays och tyvärr blev kvaliteten på vinerna lidande.

Lyckligtvis förvärvade familjen Saier marken på 1970-talet och vinmakaren Brouin började återplantera och förbättra kvaliteten. Brouhin förblev källarmästare och vinmakare när egendomen återigen bytte ägare 1996. Han lyckades höja kvaliteten avsevärt på de totalt 8,84 hektar. Vingården blev först Premier Cru 1981, efter att nya ägare hade ansökt om det.

År 2014 meddelade det franska lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Hennessy Group (LVMH Group) att det hade förvärvat den historiska marken, varumärket och produktionen. De kommer med omfattande kunskaper om att driva några av världens ledande vingårdar. De äger allt från Château d'Yquem i Sauternes, Château Cheval-Blanc i Saint-Emilion och Ao Yun i Kina till Ardbeg Whisky i Skottland.

Den tidigare vinmakaren på Clos de Tart, Jacques Devauges, stramar nu åt alla parametrar för att utnyttja vingårdens potential. De ambitioner och resurser som LVMH tillför kommer sannolikt att lyfta vinerna dit de hör hemma - till toppen av kvalitetshierarkin.

Clos de Tart

Det är inte alls ovanligt att de bästa terroirerna i Bourgogne hittades av kyrkan. Så var också fallet här när cisterciensnunnarna från Tartklostret grundade Clos de Tart år 1141.

I dag är Clos de Tart den största Grand Cru monopole-vingården i Bourgogne med 7,53 hektar. Dessutom har domänen bara haft fyra ägare sedan nunnorna grundade den. Senast bytte ägaren 2018 till familjen Pinault genom företaget Artemis, som även äger Château Latour i Pauillac samt flera andra ledande vingårdar. Det förväntas starkt att Pinault kommer att utveckla potentialen från denna vingård optimalt under de kommande decennierna.

Familjen Pinault håller på att få ännu bättre kontroll över själva vingården. Återplantering av improduktiva vinstockar och ännu större uppdelning i parceller som kommer att behandlas separat. Allt i syfte att höja kvaliteten till oöverträffade höjder.

Clos de la Roche

Med sina 16,9 hektar är Clos de la Roche en stor Grand Cru som historiskt sett har varit mycket mindre. Den nuvarande storleken fastställdes 1971, och några av de senast tillkomna parcellerna är kanske inte på högsta nivå, så de bästa exemplen kommer från den ursprungliga delen av vingården. Stilen på Clos de la Roche är intensiv och liknar Chambertin, men genast med mer finess.

Denna Clos utmärker sig också genom att inte vara inhägnad alls, vilket en Clos annars måste vara för att leva upp till sitt namn. Ursprungligen var den gamla delen av vingården inhägnad, och det är denna inhägnad som gett Clos de la Roche sitt namn. Under årens lopp har vingården utvidgats en hel del och den gamla muren har med tiden smulats sönder. I Bourgogne kan vingårdar som är omgivna av ett staket - vanligtvis ett stenstängsel - beskrivas som Clos.

Den största markägaren på Clos de la Roche är Domaine Ponsot med 3,31 hektar som ligger strax nedanför själva domänen på toppen av kullen med utsikt över vingården. Domaine Ponsot producerar definitivt ett av de mest klassiska vinerna från Clos de la Roche med stor lagringspotential.

Två andra lovvärda exempel kommer från Domaine Leroy med 0,67 hektar och Dujac med sitt vin från det näst största partiet på 1,95 hektar.

Clos Saint-Denis

Clos Saint-Denis är för närvarande kanske den bästa vingården i kommunen. Den är 6,62 hektar stor och ligger mitt i Morey-Saint-Denis. Clos Saint-Denis står för några av Bourgognes bästa röda viner, och denna stil är mer fruktdriven än den mer mineraliska Clos de la Roche.

De två producenter som har mest mark på Clos Saint-Denis är Lignier med 1,49 hektar och Domaine Dujac med 1,46 hektar. Särskilt Dujac är känd för en mycket elegant version från Clos Saint-Denis. De flesta andra producenter har mycket små skiften vid Clos Saint-Denis och producerar små mängder vin, varav de mest eftertraktade är Herestyn-Mazzini och Amiot-Servelle. Coquard Loison-Fleurots tolkning av Clos Saint-Denis är också magisk och kommer från mycket gamla vinstockar.

Domaine Ponsot - Clos de la Roche

Premier Cru i Morey-Saint-Denis

Premier Cru-vingårdarna i Morey-Saint-Denis ligger i ett bälte under Grand Cru-vingårdarna. De flesta av dem ger viner av hög kvalitet, och de flesta av dem har också lagringspotential. Majoriteten av vingårdarna är relativt små och har endast ett fåtal ägare. De små kvantiteterna gör det svårt för vinerna att sticka ut på marknaden.

Generellt kan man säga att de flesta viner med Morey-Saint-Denis Premier Cru-klassificering är av mycket hög kvalitet, varför några av dem lyfts fram nedan.

Monts Luisants

Monts Luisants ligger ovanför Clos de la Roche och gränsar till Gevrey-Chambertin. Det har en yta på 5,39 hektar med både blå och gröna druvor som levererar på högsta nivå. Domaine Ponsot har ett skifte med aligoté som planterades 1911 och troligen användes för att göra det bästa vinet av denna druva. Dujac gör också ett vitt vin här - om än på chardonnay. Här tillverkas också fantastiska röda viner, och särskilt Domaine Ponsots version är värd att hålla ögonen på.

Clos des Ormes

Clos de Ormes ligger i norra änden av Morey Saint-Denis, strax nedanför Clos de la Roche, och dess yta är cirka 3 hektar. Detta är ytterligare en vingård som gränsar till en Grand Cru och som producerar viner på den nivå som ligger strax under. George Lignier äger majoriteten av vingården med sina 2 hektar.

Les Millandes

Mitt i staden på ett fint läge ligger Les Millandes Premier Cru på 4,2 hektar. Det är en relativt stor vingård i Morey-Saint-Denis, även om den är uppdelad mellan de flesta av de lokala vinodlarna. Ett av de finaste uttrycken från Les Millandes kommer från Domaine Heresztyn från Gevrey, som producerar på +70 år gamla vinstockar.

Village i Morey-Saint-Denis

De vanliga vingårdarna, Village-vingårdarna, har också traditionen att tappas på flaska med namnet på deras lieu-dit på etiketten. Lieu-dit-namnet är namnet på ett specifikt skifte. I synnerhet ett skifte som Clos Solon används ofta, eftersom det producerar en stor mängd druvor med sina 5,58 hektar. Tres Girard, som ligger strax nedanför hotellet med samma namn gör också en bra solid Morey-Saint-Denis village som har kommunens klassiska elegans.

Morey-Saint-Denis i framtiden

Morey-Saint-Denis kommer alltid att vara kommunen som ligger mellan Gevrey och Chambolle, men det verkar som om dess identitet bara kommer att bli tydligare under de kommande åren. Vinernas stil är mer elegant än Gevrey-Chambertin, men mindre raffinerad i uttrycket än deras granne söderut i Chambolle-Musigny.

Morey-Saint-Denis må vara litet i storlek, men det är verkligen stort i smak och potential. Morey-Saint-Denis är hemvist för många distinkta domäner där stora viner framställs. Den förväntade och framtida ökade kvaliteten på Clos de Tart och Clos des Lambrays är en intressant faktor. Både Clos de la Roche och Clos Saint Denis har hållit fanan högt under många år och det vore verkligen önskvärt om antalet fanbärare ökade.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt