Artiklar - RareWine Academy

Vosne-Romanée - hjärtat av Bourgogne, erbjuder exklusivitet, kraft och hög kvalitet

Konkurrensen i Bourgogne är bombastisk och Vosne-Romanée anses vara den allra bästa appellationen här. Det finns flera skäl till detta. Läs mer här.

De fem stora i Bourgogne

I Bourgogne finns några av världens bästa vinproducenter. Bourgogne är magiskt och komplext. För att få en bättre överblick över Bourgogne och de allra bästa röda vinerna härifrån måste du zooma in. Hela Bourgogne-regionen mäter 230 kilometer från Chablis i norr till Macon i söder. Om man fokuserar på Cote d'Or - den gyllene sluttningen - reduceras storleken till 65 kilometer.

På den gyllene sluttningen upptar norra Cote de Nuits 25 kilometer av de 230 kilometerna och dessa kan ytterligare minskas till en sträcka på bara 10 kilometer, där de bästa appellationerna ligger. Deras läge är perfekt, även om området är ytterst litet. Viner härifrån kommer därför i mycket hög kvalitet och i extremt begränsade mängder.

Den här artikelserien fokuserar på de fem viktigaste appellationerna: Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot och Vosne-Romanée. Jordmån och exponering och de viktigaste Grand Cru- och Premier Cru-vingårdarna lyfts fram.

Vosne-Romanée - Det bästa av Bourgogne

Konkurrensen är enorm i kommunerna för röd Bourgogne och det krävs perfektion för att vara högst upp på vinpodiet här. Av alla de bästa kommunerna kommer den här artikeln att lyfta fram storheten hos Vosne-Romanée i synnerhet och varför den står över de andra goda Bourgognekommunerna. Appellationen omfattar två kommuner, som nämns här i samma artikel: Vosne-Romanée och grannkommunen Flagey-Echezeaux, som båda ingår i appellationen Vosne-Romanée.

Vosne-Romanée är den bästa appellationen i Bourgogne. Romanée-Conti leder vägen som den bästa Grand Cru-vingården och Premier Cru-vingårdarna håller också en utmärkt nivå. Den legendariska Cros Parantoux, som blev berömd av Henri Jayer, ligger också i Vosne-Romanée. Även på de 100 hektar stora Village-vingårdarna produceras intressanta viner.

Vosne-Romanée erbjuder stora producenter, av vilka Domaine de la Romanée-Conti ligger i topp, tätt följt av bland annat Liger-Belair, Leroy, Rouget och Cathiard. Nya producenter som den unge Charles Lachaux kommer också in på scenen och håller nivån uppe med en ganska sparsam vinframställning som har sina rötter i nya och gamla idéer, både i vingården och i källaren - starkt inspirerad av Madame Lalou Bize-Leroy.

Kvaliteten är exceptionellt hög i Vosne-Romanée och det finns inget som tyder på att framtiden ser annorlunda ut.

Liger-Belair La-Romanée Liger-Belair La-Romanée

Jordmån och exponering i Vosne-Romanée

Appellationen är centrerad kring två Grand Cru-grupper. Echezeaux ligger i kommunen Flagey-Echezeaux som gränsar till Vougeot. Strax norr om själva staden Vosne-Romanée ligger grupperingen kring Romanée-Conti. Den senare delen sträcker sig ner mot kommunen Nuits-Saint-Georges och raderna av Premier Cru-vinodlingar. Runt båda centra för Grand Cru-vingårdarna finns flera Premier Cru-vingårdar och längre ner på huvudvägen finns en större andel vingårdar med beteckningen Village. De sista vingårdarna ligger nedanför Nuits-Saint-Georges, men behåller charmen från Vosne-Romanée i sina viner.

Bourgogneälskare kommer att referera till Vosne-Romanée som den mest exklusiva kommunen. Detta trots att det finns färre Grand Cru-vingårdar än i Gevrey-Chambertin och färre hektar än i Corton.

Det är bara upplevelsen av vinerna när de går från flaska till glas som förstärker den mytiska uppfattningen om Vosne-Romanée. Dessa viner kan uppnå en balans mellan intensitet och lätthet, djup och luftighet, saftighet och tyngd - allt utan att kompromissa med kvaliteten.

Grand Cru i Vosne-Romanée

Det finns totalt sex Grand Cru-vingårdar i Vosne-Romanée och två i Flagey-Echezeaux. Fyra av dessa har monopole-status, vilket innebär att en producent äger hela vingården. Detta är sällsynt med vingårdar på denna höga nivå. I detta fall ägs de två mest framträdande av Domaine de la Romanée-Conti och två andra vingårdar ägs av andra enstaka ägare. Vidare finns Echezeaux och Grands Echezeaux, som är två skiften som tillsammans täcker större delen av Grand Cru-området. Totalt finns det mer än 70 hektar Grand Cru-klassificering i Vosne-Romanée, varav Echezeaux står för nästan hälften.

Echézeaux

Echézeaux Grand Cru ligger i kommunen Flagey-Echézeaux och omfattar nästan 40 hektar. Med den storleken finns det en naturlig variation i både stil och kvalitet på de viner som kommer härifrån och den största variationen är om druvorna odlas uppåt eller nedåt i sluttningen. Totalt är vingården uppdelad i 11 lieu-dits, var och en med sina egna egenskaper som definierar varje producents stil. Det bör nämnas att producentens färdigheter och ambitioner för sitt vin, rankas högre än den specifika platsen - vilket inte är ovanligt i Bourgogne.

Den nordligaste delen av Echézeaux-vingården kallas En Orveaux och gränsar till den del av Musigny som kallas Combe d'Orveaux. En Orveaux anses vara en av de absolut bättre parcellerna tillsammans med Echézeaux du Dessus, som ligger strax ovanför Grands Echézeaux, tillsammans med Les Poulailleres, där även legendariska Domaine de la Romanée-Conti har sin del av vingården.

Med sina 40 hektar är Echézeaux uppdelat i nästan 50 olika ägandeförhållanden. Flera producenter äger parceller i olika delar av vingården, från vilka de blandar ihop dem till ett vin. Domaine de la Romanée-Conti är den största markägaren i Echézeaux med 4,67 hektar och de är också erkända för att producera det bästa vinet från vingården.

Det finns naturligtvis många fler exceptionellt bra producenter i Echézeaux och särskilt Emmanuel Rouget - med sin andel från sin farbror Henri Jayer - får stort internationellt erkännande.

Grands Echézeaux

Grands Echézeaux är inte fysiskt större än Echézeaux och det går inte heller att säga att vinerna är större. Det finns dock vissa producenter - däribland Aubert de Villaine från Domaine de la Romanée-Conti - som anser att deras Grands Echézeaux har ett större smakdjup. Vingården ligger mellan Echézeaux och den bästa delen av Clos de Vougeot nedanför.

Totalt är Grands Echézeaux 9,14 hektar stort, varav Domaine de la Romanée-Conti äger 3,53 hektar av den mellersta delen. De producerar också det finaste vinet från vingården, även om andra producenter också lyckas dra nytta av den gåva som Grands Ecéhzeaux ger: till exempel producerar Mongeard-Mugneret också ett vackert klassiskt balanserat vin från sina 1,44 hektar.

La Romanée-Conti - ett exempel på Bourgogne och ultimat lyx

Romanée-Conti är essensen av ultimat lyx, mystik och en symbol för Bourgogne. Det är vingården i varje vinälskares drömmar. Det är vingården som levererar nästan 5 000 flaskor per år, vilket inte gör något för att släcka den outsläckliga törsten efter La-Romanée-Conti. Få kommer att känna på en fysisk flaska och ännu färre kommer att få den unika möjligheten att smaka på den.

Domaine de la Romanée-Conti äger hela vingården, på 1,81 hektar, som en monopole, precis som de gör med La Tache Grand Cru. En flaska från Romanée-Conti i en ny årgång kostar 30 000 euro och under de senaste decennierna har Romanée-Conti rankats bland de dyraste röda vinerna i världen.

År 1723 restes ett högkors på vingården för att hedra den dåvarande ägaren. I dag markerar korset vingårdens läge, men det har också blivit en världsberömd symbol för vingårdens häpnadsväckande status.

Romanée-Contis plats i historieböckerna har skrivits sedan de första omnämnandena på 1580-talet. I samtliga fall har Romanée-Conti omnämnts som den ledande vingården. Inte bara i Vosne-Romanée utan i hela Bourgogne.

På Romanée-Conti lyckades man behålla ursprungliga vinstockar fram till 1945, innan man var tvungen att plantera om med amerikanska rötter som resten av Europa.

Den sista årgången 1945 gav bara tillräckligt med druvor för två fat, vilket motsvarar cirka 600 flaskor. År 2018 såldes två 1945-flaskor från en känd källare i Beaune, där de hade stått sedan de förvärvades. Försäljningspriset var 558 000 dollar per flaska, vilket är den dyraste vinflaska som någonsin sålts.

Domänen är en kvalitetsmarkör i sig själv. Den öppna frågan blir hur hög gränsen för en vinflaska är. I det här fallet fanns det flera faktorer som drog upp priset. En perfekt proveniens, vilket är av största vikt för att uppnå det högsta priset. Flaskan köptes ung på domänen och transporterades bara några kilometer till en perfekt källare i Beaune. Det faktum att vinet dessutom var från en sådan mytomspunnen årgång fick priset att stiga till skyarna.

La Romanée-Conti

Romanée-Saint-Vivant

Romanée-Saint-Vivant är en vingård med flera ägare som ligger nedanför Romanée-Conti och Richebourg på gränsen till byn Vosne-Romanée. Vinerna härifrån är intensiva och kvaliteten är obestridlig, därav den ökande efterfrågan. Romanée-Saint-Vivant, med sina många ägare, har möjlighet att tillhandahålla flaskor för en djupgående provning, där man provar flera viner från samma vingård men från olika producenter. Detta ger en stor förståelse för vingården och bekräftar dess höga nivå.

Här dominerar också Domaine de la Romanée-Conti som den absolut största markägaren med 5,29 hektar av 9,44 hektar. Ingen annan producent äger mer än en hektar i Romanée-Saint-Vivant. De bästa andra exemplen kommer från Domaine Leroy (0,99 hektar), men på senare år har även Arnoux-Lachaux levererat fina viner härifrån (0,35 hektar). Men topproducenter som Hudelot-Noëllat, Dujac och Cathiard bör också lyftas fram för sin förmåga att skapa utmärkta viner från Romanée-Saint-Vivant.

Romanée-Saint-Vivant

La Tâche

La Tâche ligger bara ett steg efter Romanée-Conti i anseende. Det är en vingård som levererar viner på en nivå som ligger långt över genomsnittet för en bra Grand Cru. La Tâche drar nytta av samma lutning som Romanée-Conti, bara lite längre söderut i Vosne-Romanée. Här täcker La Tâche en yta på 6,06 hektar, vilket gör den nästan fyra gånger så stor som Romanée-Conti.

Vingården förenades först i sin nuvarande form 1933, när Domaine de la Romanée-Conti förvärvade de tre skiften som fanns och förde dem under en och samma ägare. La Tâche ligger som en enda vingård med en brant sluttning, vilket skapar en naturlig skillnad mellan de övre och nedre delarna av vingården. Med en ägare kan en enhetlig cuvée blandas varje år. På senare år har vissa av de övre parcellerna återplanterats med utvalda kloner från Domaine de la Romanée-Conti.

För de få som har haft möjlighet att jämföra Romanée-Conti och La Tâche framstår den senare som mer elegant och luftig med lite mindre komplexitet.

La Tâche

Richebourg

Richebourg anses vara en av de bästa vingårdarna i kommunen - näst efter de berömda monopole-vingårdarna Romanée-Conti, La Tâche och La Romanée. Richebourg producerar vanligtvis viner med stort djup och ett långt liv framför sig. Komplexiteten stöds av en god finess, vilket är mycket typiskt för denna berömda kommun.

Richebourg Grand Cru är uppdelad mellan 11 ägare, varav den minsta har endast 0,07 hektar. Det är Domaine du Clos Frantin. Deras lilla skifte ligger i den norra änden av vingården, intill Premier Cru Cros Parantoux.

Vingården omfattar totalt 8,03 hektar och är uppdelad i två delar, Les Verroilles i den norra änden och Les Richebourgs i den södra änden. Les Veroilles ligger något högre och är därför svalare, vilket i sin tur innebär senare mognad av druvorna. Druvorna från detta område skördas därför vanligtvis några dagar senare, när de är optimalt mogna.

Domaine de la Romanée-Conti är den största markägaren i Richebourg med sina 3,51 hektar. Detta är fördelat på tre skiften, vilket gör det möjligt att producera ett komplext vin med karaktär från hela vingården. Därefter kommer Domaine Leroy, som har ett skifte på 0,78 hektar som ligger mellan två av Domaine de la Romanée-Conti:s skiften.

La Grande Rue

La Grande Rue är en smal vingård. När man kör söderut från Romanée-Conti sträcker sig La Grande Rue som en holme från byn Vosne-Romanée upp till toppen av La Romanée på andra sidan vägen. La Grande Rue är en remsa som aldrig är mer än 50 meter bred och är nästan en del av La Tâche. La Grande Rue klassificerades först som Grand Cru från 1991 års skörd.

1,65 hektar är storleken och den ägs som en monopole av Domaine Lamarche. Kvaliteten är inte riktigt i nivå med sina berömda grannar, men potentialen är definitivt latent. Under de senaste åren har Lamarche gjort flera förbättringar i både vingården och källaren, så förhoppningarna om framtida årgångar är stora.

La Romanée

La Romanée är den minsta Grand Cru i Bourgogne med 0,85 hektar, som alla ägs av Comte Liger-Belair som en monopole. Marken ligger strax ovanför Romanée-Conti, så det är intressant att gissa hur mycket av skillnaden i stil och smak som kan tillskrivas producenten och den specifika terroiren här.

Sedan 2005 ägs och odlas marken och vinet av Liger-Belair. Innan dess odlades druvorna av Domaine Forey, som sålde majoriteten av vinet till Bouchard Pére & Fils, som lagrade och sålde vinet. De senaste årgångarna har uppnått mycket högre kvalitet och efterfrågan än tidigare årgångar.

La-Romanée-800x600.jpg La Romanée - en legendarisk vingård som ligger strax ovanför Romanée-Conti.

Premier Cru i Vosne-Romanée

Till och med en Premier Cru från Vosne-Romanée kan ge en vinälskare kalla kårar, bara att tänka på det. De flesta av dessa vingårdar ligger nästan på samma sluttning som de bättre Grand Cru-vingårdarna. Cros Parantoux är hjärtat i Henri Jayers historia, den kanske mest legendariska vinmakaren från Vosne-Romanée. De flesta Premier Cru-vingårdarna i Vosne-Romanée ligger i nära anslutning till Grand Cru-vingårdarna i kommunen, vilket gör det möjligt att göra stora viner av dem alla. Nedan presenteras några av de mest anmärkningsvärda.

Cros Parantoux

Cros Parantoux är kanske den bästa Premier Cru i Bourgogne, vilket bara kan tillskrivas Henri Jayer. Henri Jayer planterade Cros Parantoux på 1960-talet, men den första årgång han valde att buteljera under dess namn var den legendariska 1978. Därefter fortsatte Jayer att buteljera Cros Parantoux fram till 2001, som var den sista årgången med hans namn på etiketten. Hans brorson Emmanuel Rouget startade sina första buteljeringar från sin farbrors vinstockar 1989. Meo-Camuzet hade ett litet aktieinnehav, som han började buteljera 1985 och har gjort sedan dess.

Kvalitetsnivån bevisas år efter år när priserna är högre än för många Grand Cru-viner från närliggande vingårdar.

Cros Parantoux

Les Beaux-Monts

Les Beaux-Monts är ett relativt stort område och är en fortsättning på Echezeaux. Det sträcker sig längre in i dalen och längre upp på sluttningen. Den något högre höjden kan visa sig vara fördelaktig om vädret fortsätter att bli varmare. Les Beaux-Monts, med sin Premier Cru-klassificering, kostar inte alls lika mycket som de stora Grand Cru-vingårdarna. Men den erbjuder ändå upplevelser av högsta klass - särskilt i de bästa årgångarna.

Det mest kända vinet från Beaux-Monts kommer från Domaine Leroy, som med 2,61 hektar är den största markägaren. Både Dujac och Grivot levererar utmärkta viner från Les Beaux-Monts.

Les Suchots

På en karta kan Les Suchots ses som en naturlig länk mellan Grand Cru-vingårdarna Echezeaux och Romanée Saint-Vivant, men från ett fröperspektiv är det tydligt att Les Suchots ligger lägre i dalens sluttning än de andra två vingårdarna. Detta förklarar Premier Cru och inte Grand Cru. Vinerna har inte samma intensitet som sina grannar, men de har en elegans och längd som motiverar deras plats i hierarkin.

Totalt mäter vingården 13,08 hektar, som delas mellan mer än 20 ägare, så produktionerna är små men kärleken stor. Domaine Confuron-Cotetidot äger 2,16 hektar och producerar ett klassiskt vin härifrån som gör sig bäst under de lite varmare åren. Små riktigt fina produktioner kommer från Arnoux-Lachaux från toppen av vingården med 0,43 hektar. Dessutom är både Cathiard och Liger-Belair mycket eftertraktade.

Aux Malconsorts

I direkt anslutning till La Tâche går sluttningen över till Malconsorts, så det är på nästan samma jordmån som denna vingård ligger. Detta bidrar till att understryka kvaliteten på vinerna från denna vingård. Aux Malconsorts är ett utmärkt skifte på 5,86 hektar som producerar viner av hög kvalitet. Den andra änden av vingården gränsar till Aux Boudots i Nuits-Saint-Georges, men Aux Malconsorts behåller envist sin Vosne-stil - långt mer än att den påminner om stilen i Nuits-Saint-Georges.

Det bästa vinet från vingården kommer från Cathiard och hans 0,74 hektar, men både Dujac och Hudelot-Noëllat producerar också imponerande viner från Aux Malconsorts.

Village-Appellation i Vosne-Romanée

Med nästan 100 hektar i Vosne-Romanée finns det fortfarande många skiften som varken har en Premier- eller Grand Cru-klassificering. De producerar dock fortfarande druvor för viner med klassisk Vosne-karaktär, finess, rikedom och längd.

Flera av vingårdarna står skrivna på etiketten från producenterna, men mycket buteljeras också blandat från flera vingårdar. Kvaliteten på dessa är också oftast högklassig, vilket understryker den höga standarden i hela kommunen.

Vosne-Romanée i den större bilden

Längs Bourgognes gyllene sluttningar lyser Vosne-Romanée starkast. Det görs vackra viner i Gevrey-Chambertin, Musigny kan förtrolla och slottet Clos de Vougeot är känt över hela världen, men kvaliteten på rödvinerna från Vosne-Romanée är det som de flesta vinälskare från hela världen är sugna på.

Med Romanée-Conti, La Tache och La Romanée i spetsen är ingen kommun starkare. När detta understryks av några av de absolut ledande Premier Cru-vingårdarna i hela regionen med Aux Malconsorts och Cros Parantoux kan det inte råda något som helst tvivel. Denna kommun är ledande i Bourgogne och detta återspeglas i priserna på alla viner med Vosne-Romanée på etiketten.

Ingen av vingårdarna här blir större för varje kvadrat. Det betyder att det inte kommer fler flaskor härifrån. Eftersom antalet förmögna vinälskare bara växer kommer det med största sannolikhet att finnas en ökad efterfrågan på de bästa vinerna i världen. Vinerna från Vosne-Romanée kommer att stå högt upp på de flesta önskelistor, eftersom de tillhandahåller de bästa vinerna från Bourgogne.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt