Artiklar - RareWine Academy

Krug Champagne - Historien om en komplett symfoniorkester och den perfekt ärvda Champagne-andan

Krug är ett av de bästa champagnehusen i världen, kanske det bästa! Hur har de blivit så bra? Ta reda på det när Krug Champagne beskrivs årtionde för årtionde - vin för vin.

“The Krug Moment should always be about pleasure

- Oliver Krug

Musik i en flaska. Kvalitet. Expertis. Dessa associationer följer med Krug, som i dag anses vara en av världens absolut bästa champagneproducenter. Genom år av erfarenhet och innovation har Krug skapat champagner i ljuvlig symfoni. I fronten står Oliver Krug och före honom andra kompetenta familjemedlemmar som ägnat sina liv åt det bubbliga vinet. Lyckligtvis. Detta är historien om det berömda Krug. 

Krug anländer till Champagne

Champagnehuset Krug grundades i Reims 1843 av Joseph Krug - född i Mainz och son till en slaktare. Han lämnade sin hemstad 1824 på jakt efter äventyr, vilket förde honom till Paris 1834. Han kom till Champagne som bokhållare för champagnehuset Jacquesson. Under de följande åtta åren rörde han sig runt i många hörn av champagnehuset och lärde sig allt från försäljning till att blanda champagne i källaren. Han visade sig vara så skicklig på att blanda att han 1840 hjälpte till med att blanda champagne åt andra hus. Därför var det inte förvånande att han ville starta ett eget champagnehus, vilket lyckligtvis blev verklighet.

Krug Clos du Mesnil

Krug är ett familjeföretag som har sina rötter i obestridlig kvalitet

Paul Krug var Josephs son som tog över rodret efter faderns död 1866. Under Pauls ledning blev huset en del av sammanslutningen av de stora champagnehusen, Grand Marquee. Det flyttade sin bas till sin nuvarande adress i Reims. Paul regerade fram till sin död 1910 och hans son Joseph Krug II fortsatte stafettpinnen. Joseph styrde huset genom första världskriget. Tyvärr togs han till fånga och återvände sjuk till godset efter kriget. Hans brorson Jean Seydoux blev en del av ledningen. Under denna period producerades två av de mest utmärkta vinerna på Krug: Årgångarna 1926 och 1928, som fortfarande är lysande exempel på den här periodens storhet på Krug. 

1962 och 1965 anslöt sig de två bröderna Henri och Remi till företagets ledning och började expandera verksamheten ytterligare. Det första rosévinet kom på marknaden under denna period och flera bra vingårdar förvärvades. År 1971 köptes en handfull vingårdar i och runt Mesnil-sur-Oger. Bland dessa fanns den berömda Clos du Mesnil, som senare blev husets första champagne med en enda vinodling. År 1979 anställde man för första gången en extern vinmakare för att sköta den viktiga processen att blanda basvinerna i källaren. 

Under flera generationer har familjen Krug upprätthållit en konsekvent hög standard och en sublim förvaltning. Kvalitet är alltid det yttersta målet, men goda och nära förbindelser med andra producenter i Champagne har också varit en prioritet för Krug. Dessa prioriteringar gäller fortfarande, även om Krug har bytt ägare.

Krug med ny ägare, men samma kvalitetssäkrade champagneanda

1999 tog världens största lyxvarugrupp LVMH (Louis Vuitton Moet Hennesy) över Krug. Trots detta höll man medvetet familjen Krug nära. Det är familjekänslan som har drivit Krug. Därför leder familjen fortfarande företaget i rätt riktning. Fram till 2007 drevs Krug av de två bröderna Remi och Henri. De förblev en del av provningskommittén, som årligen provsmakar och bedömer produktionen och dess komponenter på Krug. 

Sedan 2009 är Henris son Olivier Krug direktör för Krug. Fördelen med att ha en koncern som LVMH med sig är en mer massiv och kompromisslös inställning till kvalitet som grundpelare. Dessutom ger en stor koncern också massiva marknadsföringskrafter och en mycket professionell distribution av husets berömda champagne. 

LVMH är inte helt okänt i Champagne och äger 16 olika egendomar. Det råder dock ingen tvekan om att Krug är diamanten i deras samling. Förutom intressen i Champagne är de också involverade i betydande vingårdar som Château Cheval-Blanc, Château d'Yquem, Clos de Lambrays och Newton Vineyards. De har också en stark närvaro med Glenmorangie, Belvedere och Ardbeg inom spritbranschen. 

Det viktigaste är att LMVH inte försöker göra Krug eller andra egendomar till sina egna. De bygger vidare på det som Krug redan har skapat - och det är familjen med den starka Champagne-andan. 

Krug Vintage

Produktionen av Krug Champagne

Liksom de flesta andra champagnehus äger Krug inte alla vingårdar som levererar druvor till deras produktion. De äger ungefär 30 %, vilket är typiskt för de stora champagnehusen. Naturligtvis har de långsiktiga kontrakt med de bönder som odlar druvorna och på så sätt är de säkra på en kontinuerligt hög kvalitet på råvaran. 

Totalt har Krug tillgång till druvor från cirka 400 olika skiften. Varje parti vinifieras separat. Jäsningen sker i små 205-liters ekfat som är mellan 4 och 40 år gamla. Detta görs inte för att ge vinet smak av fat utan för att genomgå en lätt oxidation under jäsningen, vilket ger ytterligare komplexitet åt slutprodukten. Vinet stannar på faten fram till slutet av året då det överförs till ståltankar. Därefter sker den första provningen av provningskommittén. 

Hos Krug genomgår vinet inte malolaktisk omvandling eftersom detta minskar den totala syranivån. På Krug vill man att vinets höga naturliga syrahalt ska skapa en ännu bättre utvecklingsprocess för varje flaska. 

“Krugs Essential Taste Comite”

På Krug består provningskommittén av fem personer som leds av Olivier Krug och källarmästare Julie Cavil. Under månaderna efter produktionen bedömer de årets enskilda komponenter och äldre årgångar från lagret. Det senare kallas för reservvin. Det bidrar till att skapa kontinuitet och balans i slutversionen av Grande Cuvée och Rosé, som består av flera årgångar. 

Det går inte att förneka komplexiteten i denna process. En källarmästare måste "utbildas" under flera decennier och arbeta tillsammans med den tidigare mästaren. Julie Cavil har gjort detta med Eric Lebel. Han gjorde 22 versioner av Grande Cuvée innan han lämnade över stafettpinnen till Julie. Det går inte att mäta eller beräkna vad som ingår i en blandning - det avgörs genom lukt och provsmakning av en tränad näsa och gom. 

Efter blandningen lagras flaskorna på Krug (i minst sex år för Grande Cuvée) innan de får sin slutgiltiga kork och etikett. Sedan 2011 har Krug utvecklat Krug Lovers Universe, där du kan hitta detaljer om varje flaska. På baksidan av varje flaska finns ett nummer, som kan anges på Krugs webbplats eller app och exakt information om druvsammansättning, årgångar och byar för vinet presenteras. 

Krug

De olika vinerna från Krug Champagne

”In principle, a good Champagne House ought to make two Champagnes of the same quality. […] Champagne Number 1: this composition should be altered every year to re-create the most generous expression of Champagne. Champagne Number 2: […] the Champagne of circumstances.

- Joseph Krug, Grundare av Krug

 

Denna princip är kärnan i hur Krug har tillverkats sedan den första utgåvan av Grande Cuvée. Detta vin är fortfarande nummer 1 i ekvationen ovan - de andra har uppstått av en slump.

Krug Grande Cuvée MV

Krugs Grande Cuvée MV kan jämföras med en symfoniorkester. En orkester som består av de bästa individerna dirigeras för att låta perfekt tillsammans. Symbiosen. Enheten. Snarare än individen. Det är nyckeln till att förstå denna unika champagne. 

"This is the sound of the perfect symphony orchestra"  

- Olivier Krug

Krug Grande Cuvée produceras i en ny version varje år, avsedd att visa den stil som Joseph Krug grundade 1843. Vinet släpps med ett nytt "Edition"-nummer varje år. Den senaste i serien som släpps 2022 är Edition 169. Denna champagne är klar att dricka när den kommer ut på marknaden. Att den är lagrad i flera år gör att smaken bara att bli mer fullständig. 

Grande Cuvée är en Multi-Vintage som består av mer än 120 olika basviner från mer än 10 årgångar. Alltid baserad på en viss årgång men kompletterad med reservviner från Krugs vinbibliotek. En QR-kod och ett ID-nummer finns på baksidan av flaskan. Dessa kan matas in på antingen Krugs webbplats eller app, varefter den fullständiga sammansättningen i varje flaska visas. 

Ett exempel är den senaste versionen: 169ème Edition. Den är gjord av 2013 års årgång och utgör 60 % av det totala vinet. Dessutom blandas 40 % från äldre årgångar för att skapa den önskade balansen. Det fanns 146 olika viner från 11 andra årgångar, där det mest ålderstigna vinet var från 2000. Källarmästare Julie Cavil har hamnat på en druvsammansättning på 43 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay och 22 % Meunier, vilket är en typisk blandning av druvorna i Grande Cuvée. 

Vinet blandas innan basvinerna blir mousserande efter den alkoholiska jäsningen. Vinet buteljeras sedan i den klassiska Krug-flaskan och lagras sju år i källaren innan det degorgeras. Därefter är vinet redo för marknaden. 

Läs vår guide om hur man gör champagne här

Krug Clos d'Ambonnay

Krug Vintage

Krug Vintage är det sublima uttrycket av de bästa åren. De år då källarmästaren hittar ett uttryck som motiverar att det tappas på flaska ensam. Krug Vintage är när en liten del av symfoniorkestern uppnår en vacker balans på egen hand. 

Krug Vintage är fortfarande en kombination av flera faktorer och lever väl från de enskilda parcellerna som vinifieras separat. Vinet kombineras från flera olika druvor som skördats i andra byar. Hos Krug strävar man efter balans, men årgången måste också framträda i den slutliga blandningen. Om detta inte kan uppnås släpps vinet inte ut. 

Den senaste upplagan Krug Vintage är från den ikoniska årgången 2008, som har satt nya standarder för hur bra Krug kan vara på den här nivån. Årgången har på flera ställen utnämnts till en av de bästa på länge i Champagne och på Krug håller man uppenbarligen med. 

2008 kännetecknas av en kall växtsäsong, vilket gav mycket heterogena druvor. Vinet består av 53 % pinot noir, 25 % meunier och 22 % chardonnay. Innan det släpptes har vinet lagrats 12 år i källaren hos Krug. 

Krug Vintage är ett vin som bidrar till att sätta standarden för årgångschampagne. Den mest otroliga upplevelsen får den tålmodige konsumenten som sparar detta tills det är över 20 år gammalt.

Krug Vintage

Krug Collection

Krug Collection är den djupa produktionen av Krug Vintage, där vinet har fått extra lager genom längre lagring på Krug. 

Tänk dig 50 artister som sjunger en sång, går skilda vägar, bara för att träffas 20 år senare och sjunga samma sång. Den skulle låta annorlunda på alla sätt och vis. Detta är den musikaliska analogi som källarmästare Julie Cavil sätter upp för att förklara Krug Collection bäst. 

Flaskorna till Krug Collection lagras på Krug och övervakas noggrant av familjen och källarmästaren. Den senaste utgåvan är 1990, som släpptes före 1988 helt enkelt för att smaken kräver det. Detta bestäms internt för att säkerställa högsta kvalitet för konsumenten i slutändan. 

Endast mycket få flaskor lagras hos Krug för att senare släppas som Collection. De kommer alla numrerade med ett brev från Olivier Krug, den sjätte generationen i huset. Dessa viner är perfekta när de kommer ut på marknaden men kan utveckla ännu fler nyanser med ytterligare lagring.

Krug Collection

Krug Rosé

Finess och elegans är kärnan i Krug Rosé. För att stanna kvar i symfonins vackra värld är det aldrig fråga om tung bas med Krug Rosé - utan mer subtila toner av violin och cello som dominerar den här blandningen. 

Krug Rosé är resultatet av femte generationens vision. De två bröderna Rémi och Henri Krug fick ofta frågan varför Krug inte hade en rosé. Så 1976 kom de överens om att börja göra rosé. Det tog några år att förfina processen, men 1983 släpptes den första versionen av Krug rosé. Från början har det varit balansen och finessen, liksom den omisskännliga Krug-tonen, som har gjort att denna rosé skiljer sig från de andra. Det är den fortfarande. Krug Rosé får sin vackra färg från rött vin som tillsätts i den sista delen av processen, vilket endast är tillåtet i Champagne. 

Den senaste upplagan Krug Rosé är 25èmé Édition, som alltid består av flera årgångar och viner från olika parceller. Denna utgåva består av 28 olika viner från fem årgångar. 50 % är från 2013 års årgång och de äldsta delarna är från 2008 års årgång. Slutligen får den färg med 11 % rött vin, som kommer från ett skifte i Aÿ.

Liksom de andra vinerna från Krug Champagne kan även denna Rosé utvecklas under flera decennier under optimala förhållanden.

Krug Clos du Mesnil

Clos du Mesnil är symfoniorkesterns violin, men inte vilken violin som helst. Det är den naturliga första fiolen som spelar så att håret på armarna reser sig. Den är enkel, ren och ändå med ett sådant djup att den kan beröra vem som helst som tar en klunk av den bubblande violinen. 

Druvorna till Clos du Mesnil kommer från en enda vingård, idealiskt belägen i byn Mesnil-sur-Oger. Krug köpte denna vingård från en familj 1971 som en del av en större affär. Fram till dess hade druvorna använts till Champagne Salon.

Vingården har varit omsluten av stenmurar sedan 1698 och planterats med chardonnay lika länge. Efter köpet 1971 gick druvorna till Grande Cuvée. Ändå, efter att ha följt dessa druvor i några år, insåg familjen Krug att detta mikroklimat var optimalt för separat buteljering. 

År 1979 buteljerades Clos du Mesnil separat. Krug gick mot strömmen när alla andra blandade och släppte ett mycket exklusivt vin från en enda vingård - en så kallad single-vineyard Champagne. Resten är historia. Och idag står detta vin som ett av de bästa och mest kända i hela regionen.

Clos du Mesnil tillverkas fortfarande av ren chardonnay, som skördas från den steninhägnade vingården på bara 1,84 hektar. Det släpps endast under de bästa årgångarna. Den totala produktionen från denna vingård uppgår till cirka 12 000 flaskor.

Krug Clos du Mesnil

Krug Clos D'Ambonnay

Det nyaste tillskottet i Krug-familjen är ren pinot noir från en parcell på bara 0,68 hektar i byn Ambonnay. För att vara trogen musikanalogin kan Clos d'Ambonnay jämföras med ett lite större instrument som en cello, som har mer djup och komplexitet än violinen. Detta beror främst på druvan och platsen där den odlas. 

Detta unika vin är också det mest sällsynta av Krug. Vinet släpps för närvarande endast i fem årgångar: 1995, 1996, 1998, 2000 och 2002. Eftersom produktionen i varje årgång är cirka 5 000 flaskor ger detta totalt cirka 25 000 flaskor. Det blir inte mer speciellt eller eftertraktat. 

Under de första åren höll familjen det hemligt att de valde att göra detta vin. Så det var en häpnadsväckande världsmarknad som tittade på när det först kom ut på marknaden 2007. Ständigt rycks de få flaskorna bort från marknaden snabbt - trots ett högt pris. Hittills har endast fem årgångar släppts, vilket gör denna speciella single-vineyard-champagne till en av världens mest exklusiva. 

Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay kallas också för monopolvinodlingar, eftersom endast Krug producerar på dessa.

Krug Clos d’Ambonnay

Framtiden för Krug

Framtiden ser ljus ut för champagnehuset Krug. Olivier Krug är fortfarande ung och har ett bra grepp om utvecklingen. Julie Cavil har förmodligen 20 årgångar framför sig som källarmästare, så allt är i utmärkta och säkra champagnehänder. Med LVMH i laget är hög kvalitet garanterad framöver. Varumärket Krug är i form av en av världens mest gigantiska marknadsföringsmaskiner inom lyxsegmentet. 

Krug har skapat en komplett symfoniorkester som rankas bland världens bästa champagnehus. Och även om orkestern är komplett finns det inget slutgiltigt svar på om det finns plats för nya medlemmar eller om de har presterat sitt allra bästa. Det är bara tiden som får utvisa det...

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt