Artiklar - RareWine Academy

Domaine Leflaive: bland Bourgognes främsta

Biodynamik, hållbarhet och goda beslut har gett Domaine Leflaive stjärnstatus bland världens vinälskare. Här är ett porträtt av den fantastiska franska domänen.

Domaine Leflaive och biodynamik

När det gäller de allra bästa vita bourgognerna kommer samtalet oundvikligen att handla om Domaine Leflaive. Det är en producent som på många sätt har visat hur vitt vin har en rättmätig plats högst upp på podiet. I årtionden har legendariska Anne-Claude Leflaives hårda arbete och hängivenhet varit mer än avgörande för domänens rykte och arv. 

Anne-Claude Leflaive har visat vad som händer när man går från konventionell till biodynamisk produktion samtidigt som hon äger några av världens bästa vingårdar. Då går vinerna från att vara utmärkta till att bli en egen liga. Domaine Leflaive och Domaine Leroy har genomgått övergången från konventionell till biodynamisk produktion parallellt och tillsammans har de visat världen att biodynamik är en bra prioritering när kvalitet är viktigare än kvantitet.

Domaine Leflaives från början till nu

Domaine Leflaive tog form på allvar under åren efter vinlusens härjningar i Bourgogne från 1875 och framåt. Det var en svår tid för lokalbefolkningen, där vingårdarna låg öde och ingen ville odla dem. I början av 1900-talet köpte Joseph Leflaive 25 hektar i och omkring Puligny-Montrachet. Efter detta förvärv satte Joseph Leflaive igång med att återplantera och välja ut de perfekta grundstammarna för varje terroir, vilket skapade grogrunden för Domaine Leflaives första toppviner. 

År 1953 avled Joseph Leflaive, men lyckligtvis hade han lärt sina två söner sitt yrke så att de framgångsrikt kunde fortsätta det han hade påbörjat. Vincent och Jo Leflaive tog över goda och friska vingårdar och med sin uppmärksamhet på detaljer i källaren gjorde de familjens namn ännu mer stabilt. Faktum är att Leflaive-familjens viner redan på den tiden ansågs vara riktmärken för de andra producenterna i området.

Investera i Domaine Leflaive

Säkerställa familjeföretaget

År 1973 beslutade familjen att ändra ägarförhållandena i företaget så att det inte skulle delas upp mellan generationerna. Ur dagens perspektiv var det ett mer än förnuftigt beslut som gjorde att Domaine Leflaive kunde förbli i familjeägande. Många berömda familjeegendomar delas upp i atomer dessa år på grund av den franska arvsrätten, så den ekonomiska grunden blir bara mer komplicerad. 

År 1986 utsågs Josephs son Olivier Leflaive till medförvaltare av domänen tillsammans med sin farbror Vincent. Detta samarbete fortsatte tills Vincents dotter Anne-Claude Leflaive gick med i ledningsgruppen 1990, tillsammans med Olivier. 

Biodynamik introducerad av Madame Anne-Claude Leflaive

Anne-Claude Leflaive var nästa generation som verkligen kom att spela en viktig roll för det Domaine Leflaive vi känner till idag. 

Anne-Claude blev chef tillsammans med sin farbror Olivier Leflaive 1990 och redan från början hjälpte hon till att lyfta egendomens viner till en ny nivå. Från och med 1993 förvaltade Anne-Claude domänen själv och konverterade alla vingårdar till biodynamisk odling. De viner som har kommit från domänen under denna period har bidragit till att övertyga andra producenter att gå denna väg för att höja produktionen från goda viner till sublima viner. 

Anne-Claude, tillsammans med Madame Lalou Bize-Leroy, var kända som de två progressiva och kompromisslösa kvinnorna som med en gemensam vision hade en stor inverkan på införandet av biodynamik i Bourgogne. I dag följer de flesta av de främsta producenterna i Bourgogne detta tankesätt i större eller mindre utsträckning. 

Leflaive moderniseras i familjens biodynamiska anda

Tyvärr gick Anne-Claude bort vid bara 59 års ålder 2015 efter att ha drabbats av cancer. Sedan dess har Joseph Leflaives barnbarn Brice de La Morandiere varit den drivande kraften. Brice fortsätter i samma stil som Anne-Claude och även under svåra årgångar bibehålls den biodynamiska kalendern och det kompromisslösa tillvägagångssättet. 

Brice de la Mondarie får sällskap i källaren av Pierre Vincent. Pierre Vincent kom till Domaine Leflaive 2005 från en liknande position på Domaine de la Vougeraie. Han är specialist på att arbeta med biodynamiska viner och det var därför Anne-Claude Leflaive anställde honom från början. 

Brice Pierre har Vincent med sig både i fält och i källaren. Vincent har också arbetat nära Anne-Claude Leflaive. Idag har de byggt upp en vinkällare som bygger på Anne-Claudes idéer. Den är formad som ett ägg så att energin i källaren, enligt Anne-Claude, flyter optimalt.

Biodynamiken tror på jordens olika energier och hur de påverkar musten under processen. I en äggformad behållare händer det att vinet aldrig sitter stilla utan är i ständig rörelse. Rörelsen är ett resultat av jordens rotation och behållarens form. 

Brice de la Morandiere håller också på att sätta sitt eget starka avtryck på familjens domän. Både vingård och källare har moderniserats i familjens anda. Hållbarhet och minimalt miljöavtryck är Leflaives vision och den följs i varje tänkbar process av vinframställning.

Efter en period av problem med för tidig oxidation av flera viner har Brice också infört en ny kork samt nya vinifieringsmetoder för att minska för tidig oxidation av vinerna. Dessutom har han ansvarat för att utöka markinnehavet både i Puligny-Montrachet och längre söderut i Bourgogne med Macon som fokuspunkt. 

Investera i Domaine Leflaive

Allt börjar redan kring odlingen

Domaine Leflaive har idag några av de bästa vingårdarna i Bourgogne för produktion av vitt vin. Deras vingårdar med Grand Cru-appellationen förtjänar en kort genomgång här. 

Vingården Montrachet är det vita vinets heliga graal - den bäst placerade vingården i Bourgogne för att odla chardonnay och därför den bästa vingården i världen för vitt vin. Den är omgiven av Grand Cru-vingårdar som också producerar viner av mycket hög standard. Om än sällan på samma höga nivå som Montrachet själv. 

Domaine Leflaive har förmånen att äga tomter på fyra av dessa fem Grand Cru-vingårdar. På alla skiften anses Leflaive vara en av de bästa producenterna, men det finns andra stora viner som kommer härifrån.

Montrachet, Grand Cru

Hela Montrachet-vingården omfattar åtta hektar, som är jämnt fördelade mellan kommunerna Chassagne och Puligny, som båda har efternamnet Montrachet. Det finns ingen kvalitativ skillnad mellan de två delarna av egendomen och vingården delas mellan 16 olika ägare, som var och en gör sin egen cuvée från egendomen. Dessutom säljs druvor regelbundet till de stora negocianterna, så det kan finnas upp till 20 olika viner på marknaden under en stor årgång. 

På Chassagne-Montrachet-sidan äger Leflaive 0,081 hektar vinstockar som planterades 1960. Leflaive är en av de mest begåvade aktörerna på Montrachet-området, i nära konkurrens med Ramonet, Lafon och Domaine de la Romanée-Conti. 

Chevalier-Montrachet, Grand Cru

Chevalier-Montrachet är nästan 7,5 hektar stor och anses vara den bästa av de andra vingårdarna här. Här har Leflaive 1,83 hektar fördelat på tre skiften som är grupperade i den övre, mellersta delen av fältet. Vinrankorna planterades mellan 1955 och 1980.

Här är Leflaive den näst största markägaren - näst efter Bouchard Père & Fils. Förutom toppviner från Leflaive levererar även Domaine d'Auvenay, Ramonet och Louis Latour fantastiska viner från Chevalier-Montrachet. 

Bâtard-Montrachet, Grand Cru

Bâtard-Montrachet är nästan 12 hektar stor och är därmed den största av dessa Grand Cru-vingårdar. Liksom Montrachet är den uppdelad mellan Puligny och Chassagne. Det finns naturligtvis större variationer i kvalitet här på grund av fältets storlek - men de bästa vinerna är av allra högsta klass. 

Ett av de bästa vinerna från denna vingård kommer från Leflaive, som utövar sin vinmagi på 1,91 hektar fördelat på fyra skiften, varav två i Chassagne och två i Puligny-Montrachet. Vinrankorna planterades mellan 1962 och 1989.

På högsta nivå finns också Domaine de la Romanée-Conti, Pierre-Yves Colin-Morey och Domaine d'Auvenay, som spelar med i Bâtard-Montrachet.

Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Grand Cru

Leflaive är den största innehavaren i Bienvenues-Bâtard-Montrachet. Vinrankorna, som planterades 1958, ligger på Leflaives 1,15 hektar i den norra delen av appellationen. Marken är en del av Bâtard-Montrachet, även om de viner som produceras här är något annorlunda. 

Från Grand till Premier Cru - och nya viner i pipeline

Förutom dessa fyra fina Grand Cru-vingårdar äger Domaine Leflaive tomter på fem Premier Cru-vingårdar i Puligny-Montrachet, varav Les Pucelles är den mest kända. De äger också några byar med bybeteckning och en parcell i Puligny som inte är klassificerad. Från den senare produceras deras utmärkta Bourgogne blanc. 

För att möta en större efterfrågan samt en växande marknad för de bästa vita vinerna från Bourgogne har Domaine Leflaive expanderat sin verksamhet under de senaste åren. De arbetar nu även med vingårdar i Auxey-Duresses samt Macon och Pouilly-Fuissé.

Stark och lovande framtid för Domaine Leflaive

Domaine Leflaives framtid ser på många sätt stark ut. Vinerna ser fantastiska ut och får höga betyg av världens bästa vinkritiker. De nya och billigare markinnehaven kommer förmodligen att innebära att Domaine Leflaive kan nå en bredare publik. Och när fler människor exponeras för ett visst varumärke kommer de naturligtvis att vilja smaka producentens allra bästa. Efterfrågan kommer att öka - och därmed också priset. Med förbättrad vinframställning och en fortsatt biodynamisk strategi är kvaliteten garanterad för många år framöver.

Som bilden ovan visar är Domaine Leflaive i goda händer - även i framtiden. Det som Anne-Claude Leflaive har byggt upp har skapat en ännu högre nivå än tidigare. Mitt i Puligny-Montrachet har en minnessten rests till Anne-Claude Leflaives ära. En minnessten formad som ett ägg (naturligtvis) enligt biodynamiska idéer. Härifrån kan hon se ut över sin favoritvingård Bâtard-Montrachet med Montrachet bakom sig. På många sätt har hon bidragit till att forma både det förflutna och framtiden för Bourgogne.

Brice de la Morandiere har fångat själen och fortsätter att arbeta med precis rätt team runt henne. De vingårdar som familjen har tillgång till är av högsta kvalitet och med en nyfikenhet på att hitta nya vingårdar sker expansionen på ett hälsosamt och bra sätt. Kvaliteten bibehålls och de viner som kommer med Domaine Leflaive på etiketten håller måttet. 

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt