Artiklar - RareWine Academy

Dominus Estate ligger bakom ikoniska kaliforniska viner

Vinvisdom från Bordeaux i vacker harmoni med Napa Valley: det är så det ikoniska Dominus Estate skapades. Läs hela den färgstarka berättelsen här.

Dominus Estate och de bästa vinerna från Napa Valley

Napa Valley är hemvist för några av världens bästa viner och detta beror särskilt på topproducenterna Opus One, Screaming Eagle, Harlan Estate och naturligtvis Dominus Estate, vars historia berättas i den här artikeln. 

Underbara Dominus grundades av ägaren till det mytomspunna Petrus i Pomerol i Frankrike. Idag är det fortfarande Christian Moueix som leder och äger Dominus. Passionen för vinframställning är intensiv och det finns ett stort fokus på att producera balanserade viner av exceptionell kvalitet som nästan genomgående får 100 poäng av världens mest respekterade vinkritiker.

Moueix vill få fram vingårdens terroir så att den kan kännas i vinerna. Detta görs med respekt för jorden, druvorna och de människor som arbetar på gården. Framtiden ska också ge goda viner och enligt Moueix kan detta bara garanteras genom att ta hand om jorden i dag.

I fotspåren av den legendariske Jean-Pierre Moueix

Christian Moueix föddes 1946 som son till Jean-Pierre Moueix - en av de mest berömda negocianterna i Bordeaux. När det gäller Bordeaux har Moueix blivit internationellt synonymt med dess allra bästa viner. På 1960-talet ägde familjen Moueix ett antal slott i Pomerol och Saint-Emilion, med Petrus som den absoluta kronjuvelen. Det var vid den här tiden som Bordeaux började sträcka ut sig mot världen och upptäcka andra stora vinregioner som var värda att utforska.

Christian Moueix började sina studier i Paris där han studerade jordbruksteknik. Hans stora intresse för vingårdarna skickade honom dock vidare till studier i oenologi och vinodling vid University of Davis i Kalifornien. Med vinblod i ådrorna var det omöjligt för honom att blunda för de amerikanska vinernas stora potential. Detta var början på Christian Moueix amerikanska äventyr. Men allt började i Bordeaux.

Investera i Dominus Estate

Resan till Napa Valley

1970 återvände Christian Moueix till Frankrike och började arbeta i familjeföretaget, som han blev VD för 1991. Under årens lopp har Christian Moueix alltid drivits av produktion och både i vingården och i källaren har han bidragit till att höja ribban. År 1973 var Moueix en av de första i Bordeaux att införa grön skörd för att minska avkastningen och öka koncentrationen av de återstående druvorna. Under denna tid var Christian Moueix ansvarig för Petrus fram till årgången 2008.

Intresset för Kalifornien var latent hos Christian Moueix och en vänskap med Robert Mondavi i Kalifornien banade vägen in i hjärtat av Napa Valley. År 1982 inleddes ett partnerskap med ägarna till Napanook-egendomen i Napa Valley vid den tiden, med en tydlig plan för att höja kvaliteten på denna klassiska egendom.

Napanook - Från vingård till vin

Napanook-vingården i Napa Valley har sin egen långa historia, som började redan 1836. År 1836 planterades de första vinstockarna i Napa Valley av George C. Yount. Vissa berättelser tyder på att det var Napanook-vingården han planterade i, medan andra tror att det var på andra sidan vägen.

Förutom att plantera vinrankor byggde George C. Yount också Yountville, som i dag är en av de viktigaste städerna i Napa Valley.

Under många år var Napanook-vingården en del av Inglenook-egendomen, men när Inglenook såldes 1964 behöll John Daniel denna vingård. John Daniel var en vinmakare som hade hjälpt till att skapa Inglenooks stora legendariska viner. Hans två döttrar Robin och Marcia ärvde vingården när han gick bort 1970 och de var båda mycket aktiva inom vinvärlden. Denna aktivitet innebar att Robin, när hans far dog, redan hade arbetat med både Bill Harlan och Robert Mondavi. 

Bill Harlan är ägare och grundare av Harlan Estate, som tidigare i artikeln lyftes fram som en av de mest framstående producenterna i Napa Valley. Och Robert Mondavi var en mycket erkänd pionjär i Napa Valley.

År 1982 introduceras de två döttrarna för Christian Moueix och de inleder ett formellt samarbete på Napanook-vingården. Under de första åren arbetade de tillsammans för att skapa Dominus, varefter Christian tog full äganderätt till Napanook 1995.

Detta fullständiga ägande är också början på en ny era på Dominus egendom, med schweiziska arkitekter som utformar en helt ny vingård för produktion. Med de nya faciliteterna introduceras ett sekundärt vin från 1996 års årgång enligt den klassiska Bordeaux-modellen. Det nya vinet får namnet Napanook efter vingården, och flaggskeppsvinet behåller namnet Dominus, som kommer från latin och betyder Master of the Estate.

Investera i Dominus Estate

Dominus Estate idag

Idag består Dominus Estate av 42 hektar vingårdar i Yountville-distriktet i Napa Valley - alla delar av den historiska Napanook-vingården, som under många årtionden har levererat druvor till de bästa vinerna från Napa Valley. I dag producerar Christian Moueix fyra viner från Napa Valley, varav tre kommer från just denna egendom.

Vingården är designad av Herzog And De Meuron från Schweiz som det första projektet utanför Europa. Sedan dess har de bland annat ritat Tate Modern i London och den olympiska nationalstadion i Peking. Vingården är byggd med lokala material som smälter naturligt in i omgivningen.

Vingårdarna sköts enligt ekologiska regler och hållbarhet är en mycket hög prioritet i hela området. Endast små lätta fordon används i vingårdarna för att ytterligare ta hand om jorden, medan hela den biologiska mångfalden i området förstärks genom att man har bikupor och grödor mellan vinrankorna, där insekter kan leva. Det hållbara tänkesättet är viktigt i alla aspekter från vingården till buteljeringen.

Från och med 2021 kommer hela vingården att vara certifierad ekologisk.

Vinerna från Dominus Estate

Tre viner produceras från Dominus och därmed från den historiska Napanook-vingården. Denna vingård sköts huvudsakligen utan bevattning, vilket bidrar till att sänka den naturliga avkastningen och öka koncentrationen av de druvor som går till produktion. Nästan samma principer tillämpas som "hemma i Bordeaux" när man gör de tre vinerna.

Dominus är toppvinet, som består av frukt från de äldsta lotterna i vingården. Vinet består av upp till 90 % Cabernet Sauvignon och mindre mängder Cabernet Franc och Petit Verdot.  Vinet har den största koncentrationen och lagringspotentialen av de tre vinerna. Det lagras i 18 månader på franska ekfat, varav 40 % är nya. Vinet har även potential att lagras i minst 40 år. 1983 var den första årgången som Dominus producerades och idag produceras mindre än 50 000 flaskor varje år.

Napanook görs med avsikt att få ett mer fruktdrivet vin med mjuka tanniner som kan drickas och uppskattas i sin ungdom. Napanook-vinet utvecklas dock i mer än 10 år från skördeåret. Druvorna kommer naturligtvis endast från Napanook-vingården och produceras på ungefär samma sätt som Dominus. Lagringen sker dock i en mindre andel nya fat. Den första årgången var 1996 och produktionen är drygt 40 000 flaskor per år.

Othello är det senaste tillskottet till Dominus. Det är resten av det som inte anses lämpligt att ingå i blandningen av de två huvudvinerna från egendomen. Detta skulle kanske med rätta kunna kallas det klassiska sekundärvinet, som fortfarande visar karaktären hos egendomens goda vingårdar.

Ulysses produceras på en vingård som Christian Moueix köpte 2008 bara några steg från Napanook, men på en helt annan jordmån. Detta är på en alluvial jordmån i Oakville och ger en annan profil till vinet. 2012 var den första årgången efter en grundlig restaurering av vingården. Nya vinstockar planterades i vissa fall, men de gamla planterades också om med nya rötter. Dessutom har bevattning tagits bort från vingården för att göra produktionen så naturlig som möjligt. Produktionen av de första årgångarna är cirka 10 000 flaskor med potential för fler.

Investera i Dominus Estate

Pomerol och Saint-Emilion

Christian Moueix är fortfarande ordförande för det kommersiella företaget Moueix i Bordeaux, som han idag leder tillsammans med sin son Edouard Moueix. Familjen äger några av de bästa och mest prestigefyllda slotten i både Pomerol och Saint-Emilion, med Château La Fleur-Petrus och Hosanna i Pomerol bland de bästa. I Saint-Emilion är Château Belair-Monange kronjuvelen. Utöver detta driver familjen också en mer traditionell negociantverksamhet, som handlar med alla de stora klassificerade vinerna i Bordeaux.

Dominant Dominus Estate

"Att skapa viner av enastående kvalitet" var Christian Moueix ursprungliga vision när han för första gången såg denna unika vingård i Napa Valley. I dag fortsätter man att följa den visionen, för när man väl slutar, blir man snabbt överträffad.

Dominus Estate har markerat sig som en av de absolut bästa i Napa Valley. Franska vintraditioner i en kalifornisk miljö har visat sig vara en duo som är mer än vettig. I vilket fall som helst produceras här viner i världsklass som har sina rötter i vinpassion och ett massivt engagemang från Christian Moueix. Minimalistisk arkitektur utgör kärnan i Dominus Estate, som är allt annat än det.

Familjen lägger stor vikt vid den biologiska mångfalden i vingårdarna samt hela den hållbara strategin för att driva en vingård. Detta är nödvändigt för att anpassa sig till en värld med klimatförändringar. I dag vill Dominus Estate-anställda skapa en miljö där generationer kan växa i en hälsosam miljö.

Under de senaste åren har Moueix och Dominus bidragit till att skapa de hållbara modeller som andra vingårdar i Kalifornien arbetar mot. Senast blev de ekologiskt certifierade 2021 enligt protokoll som är mycket strängare än de vi ser i Europa.

Under de senaste åren har världen fått se en rad viner från Dominus Estate, som alla fått höga betyg av internationella kritiker. Med rätt personer som ansvarar för både vingård och källare är kursen satt för årtionden framöver.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt