Artiklar - RareWine Academy

Gevrey-Chambertin: Världsberömt, Komplexitet Och Underbara Viner Med Ryggrad.

Fem appellationer dominerar i Bourgogne. I den här artikeln utforskas Gevrey-Chambertin, där några av världens bästa viner framställs.

"Jag har glömt platsens namn, jag har glömt flickans namn, men vinet var en Chambertin!"

- Hilaire Belloc

De Fem Stora i Bourgogne

I Bourgogne finns några av världens bästa vinproducenter. Bourgogne är magiskt. Bourgogne är komplext. För att få en bättre överblick över Bourgogne och de allra bästa röda vinerna härifrån måste du zooma in. Hela Bourgogne-regionen mäter 230 kilometer från Chablis i norr till Macon i söder. Om man fokuserar på Cote d'Or - den gyllene sluttningen - reduceras storleken till 65 kilometer.

På den gyllene sluttningen upptar norra Cote de Nuits 25 kilometer av de 230 kilometerna, dessa kan ytterligare minskas till en sträcka på bara 10 kilometer, där de bästa appellationerna ligger. Deras läge är perfekt, även om området är ytterst litet. Viner härifrån kommer därför i mycket hög kvalitet och i extremt begränsade mängder.

Den här artikelserien fokuserar på de fem viktigaste appellationerna: Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot och Vosne-Romanée. Jordmån och exponering lyfts fram, de viktigaste Grand Cru- och Premier Cru-vingårdarna lyfts också fram.

Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin är den första av de berömda appellationerna man kommer till när man kommer norrifrån. Från Dijon kör du cirka 10 kilometer genom de första nordliga vingårdarna Fixin och Marsannay innan du når appellationsgränsen. Gevrey-Chambertin är på många sätt den största appellationen. Den mäter cirka 500 hektar, varav mer än 80 är klassade som Grand Cru. Totalt har kommunen 9 Grand Cru-vingårdar och hela 26 Premier Cru-vingårdar.

När det gäller smaken kallas Gevrey-Chambertin ofta för Bourgogne-kungen. Jämfört med de andra stora kommunerna för rött vin har vinerna från Gevrey-Chambertin i allmänhet en högre tannin- och syrenivå, vilket ger mer ryggrad åt vinet. På senare år har dock vissa producenter ändrat vinframställningsteknik, så att vinerna har blivit lättare och mer luftiga i sitt uttryck.

Naturligtvis har inte alla vingårdar exakt samma jordmån och levererar inte samma druvor till källaren. Därför uttrycker vinproducenterna varje terroir på olika sätt. Det är därför som vinerna härifrån sträcker sig från de mest intensiva till de vackraste luftiga vinerna.

Chambertin

Jordmån och exponering i Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin har ett perfekt läge på den gyllene sluttningen, läget för de nio Grand Cru-vingårdarna är en lärobok för att förstå exponeringen. Vingårdarna ligger där jorden har samlat rätt mineraler och där lutningen mot solen är optimal - just här finns den rätta sammansättningen av stenar, grus och sand.

Hela appellationen domineras av den dal som kommer från den västra sidan av sluttningen och skär igenom till Gevrey-Chambertin. Tidigare rann en flod här, som nu snarare är en dal. I den här dalen har sediment avsatts under tidens gång på båda sidor. På den norra sidan finns en rad vingårdar med Premier Cru-status, kända som Cote de Jacques. Dessa ligger på den allra högsta nivån i sin klassificering.

Resten av appellationen täcks av vingårdar med Village-appellation på båda sidor av huvudvägen. Normalt sett skulle det inte finnas så många vingårdar på andra sidan huvudvägen, men här sträcker sig avlagringarna av stenar från dalen längre än på många andra ställen längs den gyllene sluttningen. I allmänhet är dock vinerna från vingårdarna på andra sidan vägen ofta lättare och har mindre lagringspotential. En stor vingård som La Justice producerar viner som smakar bra redan på ett tidigt stadium. De bästa vinodlingarna i byarna, som Les Evocelles, ligger på nivån strax under Premier Cru.

"Inget får framtiden att se ljusare ut än att titta på den genom ett glas Chambertin."

- Alexandre Dumas

Grand Cru i Gevrey-Chambertin

I Gevrey-Chambertin finns nio vingårdar som klassificerats på Grand Cru-nivå, vilket är den högsta nivån i Bourgogne. De ligger alla uppradade strax söder om staden på den perfekta sluttningen. Den stiger från 260 - 300 meter över havet där de ligger. Detta bidrar till att säkerställa en rimlig dränering av vingårdarna samt en bra höjd som ger bättre exponering för solen. De två bästa vingårdarna är Chambertin och Chambertin Clos de Beze. Historiskt sett var dessa två vingårdar inte separerade, så när appellationen skapades 1935 fick viner från Clos de Beze buteljeras som Chambertin om producenten föredrog det. Detta är fortfarande tillåtet i teorin, men det är inte många som gör det. Därefter kommer de andra vingårdarna, som alla får använda Chambertin som efternamn. Totalt är mer än 80 hektar klassificerade som Grand Cru.

Chambertin Grand Cru

Här befinner vi oss på den absoluta toppnivån i Bourgogne. Chambertin-vingården ger inte bara druvor till rött vin, utan också det material som används för att skapa drömmar. När de bästa vingårdarna i Bourgogne nämns hamnar Chambertin i topp tillsammans med Romanée-Conti och Musigny. Dessa tre ligger en nivå över de andra Grand Cru-vingårdarna.

Chambertin Grand Cru är den mest kända och säkerligen den bästa exponenten för stilen Gevrey-Chambertin. Den ger vackra, strukturerade viner med god lagringspotential. Totalt 12,9 hektar är klassificerade som Chambertin, vingården, tillsammans med de vingårdar som planterats från skogen, ligger ner mot vägen med en svag lutning från 280 - 240 meters höjd.

Armand Rousseau är den största markägaren med 2,56 hektar, följt av Domaine Trapet med 1,9 hektar.

Den bästa producenten i vingården måste vara den legendariska Domaine Leroy med sina 0,5 hektar och ett läge mitt i mitten. Rousseau ligger också i den absoluta toppen med sin Chambertin, som består av parceller från flera olika platser på vingården.

Chambertin - Clos de Beze

Chambertin - Clos de Beze ligger i omedelbar förlängning av Chambertin. De 15,4 hektar stora vingårdarna har större variationer i jordmånen än Chambertin självt. Den något högre andelen mörk märgel i den norra delen gör vinet något tyngre.

Den största markägaren är Pierre Damoy med 5,36 hektar. Han producerar en kraftfull och åldersanpassad Chambertin - Clos de Beze i en stil som kräver tid för att öppna upp hela fruktspektrumet. Därefter kommer Drouhin-Laroze med ett fint vin från sina 1,54 hektar.

Bruno Clair och Prieure-Roch producerar två av de mest eftertraktade exemplen på Clos de Beze från var sin hektar mark.

Chapelle-Chambertin

Chapelle-Chambertin ligger strax nedanför Clos de Beze, lite längre ner i sluttningen, vilket ger en svag lutning på själva vingården. Denna vingård har ett mycket tunt översta jordlager, vilket kan göra det svårt under torra årgångar, även om detta vänds till sin fördel under fuktiga årgångar. Totalt omfattar vingården 5,49 hektar, uppdelad i en nordlig och en sydlig del. Den södra delen, Les Gémeaux, blev först 1936 en del av egendomen.

Pierre Damoy är också den största markägaren här med 2,22 hektar fördelade på båda delarna av vingården.

Det är Cecile Tremblay och Domaine Ponsot som gör de största vinerna härifrån.

Charmes-Chambertin och Mazoyeres-Chambertin

Dessa två vingårdar kan båda marknadsföras med Charmes-Chambertin på etiketten, vilket är mycket lättare att uttala än Mazoyeres, varför många producenter föredrar ordet Charmes. De flesta producenter föredrar detta alternativ eftersom Mazoyeres är mindre känd än den större Charmes-Chambertin. Få producenter väljer att buteljera med Mazoyeres på etiketten om de inte äger skiften i båda och vill buteljera dem separat. Det sistnämnda fenomenet förekommer hos Dugat-Py och Perrot-Minot. Totalt sett är vingården nästan 30 hektar med en övervikt för Mazoyeres-Chambertin.

Den del som kallas Charmes-Chambertin ligger direkt under Chambertin och börjar på samma höjd och på samma jordmån som Chambertin själv. Kvaliteten på vinerna från Charmes-Chambertin anses vara något lägre än Chambertin.

Mazoyeres-delen sträcker sig långt ner till själva huvudvägen - mycket längre ner i sluttningen än vad som är vanligt med Grand Cru. Jordmånen är dock praktiskt taget densamma i hela vingården, men den flackare delen av vingården närmast huvudvägen ger viner av lägre kvalitet.

Den största totala markägaren är Domaine Camus, som med 6,9 hektar har potential att producera ännu bättre viner än vad de är kända för idag.

De främsta producenterna här är Armand Rousseau, Dugat-Py och Roumier.

Griotte-Chambertin

Griotte-Chambertin är den minsta av Grand Cru-vingårdarna i Gevrey-Chambertin. Med endast 2,73 hektar kommer inte mycket mer än 1 000 lådor vin från de sex områdena tillsammans. Detta är mycket eleganta viner med stora blommiga aromer.

Den största markägaren är Laurent Ponsot med 0,89 hektar, han anses också vara en av de bästa exponenterna härifrån.

Chambertin-Clos de Beze

Latricieres-Chambertin

Latricieres-Chambertin är den sista pärlan i raden söderut och i direkt anslutning till Chambertin. Här är vingården mindre sluttande och jorden är något lättare. Med sina 7,35 hektar är det en vingård av betydande storlek som levererar en mycket fin och elegant stil. Flera producenter talar om att detta ofta är den första av deras Grand Crus som de tappar på flaska från Gevrey.

Med 1,51 hektar är Hubert Camus den största markägaren. Det mest framträdande namnet är Domaine Leroy med 0,57 hektar, följt av Ponsot och Trapet.

Mazis-Chambertin

Mazis-Chambertin ligger längst i norr och är den första vingården vid utgången av staden på den lilla landsvägen. Med 9,10 hektar är det skillnad i kvalitet på denna vingård.

Den största markägaren här är Hospice de Beaune med 1,75 hektar, som är ett av deras mest kända röda viner. Hospice de Beaunes viner säljs varje år på den berömda auktionen i Beaune, vilket är styrande för prisstrukturen i området. Domaine Faiveley äger 1,56 hektar och står också som en bra exponent här i vingården. 

Mest känd är återigen Madame Lalou Bize-Leroy. Leroy äger ett skifte på endast 0,26 hektar och hon producerar under namnet Domaine d'Auvenay i stället för Domaine Leroy. D'Auvenay är den gård där hon bor.

Ruchottes-Chambertin

Ruchottes-Chambertin är den sista och näst minsta Grand Cru i Gevrey-Chambertin. De 3,3 hektaren ligger uppåt i sluttningen från Mazis men är ändå uppdelade på ett betydande sätt. Armand Rousseau äger 1,06 hektar på den övre delen av vingården, kallad Clos des Ruchottes och är en utmärkt exponent för appellationen. Han anses vara den bästa producenten tillsammans med Roumier, som producerar ett vin från sina 0,54 hektar.

Bachelet Charmes Chambertin

Premier Cru i Gevrey-Chambertin

Det finns två grupper av Premier Cru-vingårdar i Gevrey-Chambertin. Med det ökande intresset för de bästa vinerna i Bourgogne blir det mer och mer fokus på nästa nivå, Premier Cru. Dessa viner har under ett antal år funnits tillgängliga till rimliga priser - i framtiden förväntas priserna öka.

Den största gruppen Premier Cru-vingårdar ligger i kommunens norra ände, precis i slutet av dalen från väster. Här finns sluttningen som är mer känd som Cote de Jacques med flera berömda vingårdar. Vid ett tillfälle försökte producenterna få dessa klassificerade som en egen appellation men misslyckades. Det finns andra som anser att nivån på de bästa vingårdarna här - särskilt Clos Saint Jacques - är så hög att den skulle kunna klassificeras som Grand Cru. Troligtvis kommer de att förbli Premier Cru under den nuvarande appellationen.

Den andra gruppen av Premier Cru-vingårdar ligger runt de nio Grand Cru-vingårdarna, vilket är helt normalt. Där jorden har den bästa sammansättningen och exponeringen finns Grand Cru - precis bredvid finns ofta Premier Cru.

Clos Saint-Jacques

Clos Saint Jacques anses vara kommunens bästa Premier Cru. Den nämns ofta tillsammans med Les Amouresses och Cros Parantoux som de bästa Premier Cru-vingårdarna i Bourgogne. Själva vingården mäter totalt 6,7 hektar och det finns för närvarande fem ägare, som alla gör utmärkta viner av den. På Armand Rousseau rankar man denna vingård i nivå med sina Grand Cru-viner både när det gäller rykte och pris. Rousseau äger den största marken på 2,22 hektar.

Les Cazetiers

Les Cazetiers är granne med Clos Saint Jacques och de bästa delarna av dess 9,12 hektar ligger nära samma höga nivå. Domaine Faiveley äger större delen av marken med 4,06 hektar, från vilka de producerar ett riktigt fint, strukturerat vin. Det finns flera bra exempel med stabil hög kvalitet från både Bruno Clair, Rousseau och Philippe Leclerc.

Aux Combottes

Man skördar vad man sår, som ett gammalt ordspråk säger. Med tanke på detta bör Combottes vara Grand Cru. Det ligger på samma sluttning och halvvägs mellan Latricieres Chambertin och Clos de la Roche i grannkommunen. Domaine Dujac är den överlägset mest hyllade producenten i Aux Combottes och med sina 1,16 hektar äger de majoriteten av vingården.

Resten av Gevrey-Chambertin

Det finns fortfarande mer än 350 hektar vingårdar som alla har rätt till Gevrey-Chambertin på etiketten. Många av dessa buteljeras med namnet på deras lieu-dit (parcell), dessa spelar också en viktig roll. När man studerar kartan över Gevrey-Chambertin kan man se att många av dessa skiften gränsar till både bra Premier Cru- och till och med Grand Cru-vingårdar, vilket ger en uppfattning om vad de bästa platserna kan leverera. Dessa viner är ofta mer lättillgängliga i pris och kvantitet.

Summering

Även den mest kunnige kan gå vilse i Bourgognes labyrint av appellationer, vingårdar, klassificeringar, skiften och producenter. Även om man specialstuderar Gevrey-Chambertin är det en mycket komplex region.

På det hela taget är Gevrey-Chambertin en stor och komplex kommun, men en plats som levererar några av Bourgognes finaste viner. Detta är viner med bra struktur, men också stor röd frukt som gör dem mycket charmiga. Det är inte konstigt att de bästa vinerna härifrån är bland de mest eftertraktade i hela världen.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt