Artiklar - RareWine Academy

Chambolle-Musigny erbjuder en makalös Grand Cru och en fantastisk Premier Cru.

Bourgogne är ett fäste för vinets finess, och kvaliteten på Chambolle-Musigny bidrar i hög grad till detta. Här kan du lära dig mer om denna eleganta appellation.

De fem stora i Bourgogne

I Bourgogne finns några av världens bästa vinproducenter. Bourgogne är magiskt. Och Bourgogne är komplext. För att få en bättre överblick över Bourgogne och de allra bästa röda vinerna härifrån måste du zooma in. Hela Bourgogne-regionen mäter 230 kilometer från Chablis i norr till Macon i söder. Om man fokuserar på Cote d'Or - den gyllene sluttningen - reduceras storleken till 65 kilometer.

På den gyllene sluttningen upptar norra Cote de Nuits 25 kilometer av de 230 kilometerna, och dessa kan ytterligare minskas till en sträcka på bara 10 kilometer, där de bästa appellationerna ligger. Deras läge är perfekt, även om området är ytterst litet. Viner härifrån kommer därför i mycket hög kvalitet och i extremt begränsade mängder.

Den här artikelserien fokuserar på de fem viktigaste appellationerna: Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot och Vosne-Romanée. Jordmån och exponering lyfts fram, och de viktigaste Grand Cru- och Premier Cru-vingårdarna lyfts fram.

Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny har alltid ansetts vara den kommun som producerar de mest balanserade vinerna. Chambolle-Musigny är något större än Morey-Saint-Denis och det finns "bara" två Grand Cru-vingårdar. Den ena är dock den mytomspunna Musigny Grand Cru, som hör till de fem bästa i hela Bourgogne, tillsammans med Chambertin, Clos de Beze, Romanée-Conti och La Tache. På vägen från Musigny till Bonnes-Mares, i andra änden av Chambolle-Musigny, finns ett antal utmärkta Premier Cru-vingårdar. Under dessa finns vingårdar med Village-appellationen som ger viner i kommunens distinkta stil och erbjuder en mängd överdådiga upplevelser.

Vinerna från Chambolle-Musigny är varken de mörkaste eller de rikaste i Bourgogne. Det är viner som är lätta och eleganta i sitt uttryck och med en stor underliggande intensitet som ger balans. Vinerna står för många som Bourgognes suprema - enbart på grund av sin luftighet och finess.

Chambolle-Musigny är också en kommun där de relativt få producenterna har ett starkt band. Det råder en god stämning i byn och alla är överens om att grannen också gör bra vin. Det finns dock några få stjärnor som lyser lite starkare än de flesta: Roumier, Mugnier och Vogüe.

Vogüe

Jordmån och exponering i Chambolle-Musigny

Chambolle-Musigny ligger i mitten av de fem stora kommunerna för rött vin i Bourgogne. Här ligger vingårdarna med de bästa skiftena precis där den gyllene sluttningen planar ut.

Sluttningen genomkorsas på flera ställen av små sänkor, som ett resultat av gamla vattendrag. Dessa öppningar bidrar till att dela kommunen Chambolle-Musigny i två delar - norr och söder. Själva byn ligger i mitten, och kommunens två stilar kan lätt urskiljas på vardera sidan. Norr om byn ligger Bonnes-Mares Grand Cru med omgivande Premier Cru-vingårdar. Detta ligger på gränsen till Morey-Saint-Denis, och stilen går också lite åt det hållet med fokus på frukten i vinerna. Söder om byn går vägen till Vougeot, och strax före själva kommunen Vougeot ligger den berömda Musigny Grand Cru, som är känd för sin intensitet och komplexitet. Det är, som sagt, en av de absolut bästa vingårdarna i området - om inte i världen.

Totalt har kommunen 26 hektar Grand Cru-vinodlingar och 61 hektar Premier Cru-vinodlingar. Resterande nästan 90 hektar är klassificerade som Village Chambolle-Musigny.

Grand Cru i Chambolle-Musigny

Det finns bara två Grand Cru-vingårdar i Chambolle-Musigny, men vilka två: Bonnes-Mares i norr och Musigny i södra delen av kommunen. Båda med olika uttryck som visar var sin sida av Chambolle-Musignys karaktär.

Bonnes-Mares

Vingården Bonnes-Mares ligger i anslutning till, och en bit in i, kommunen Morey-Saint-Denis. Cirka 1,5 hektar ligger i Morey-Saint-Denis och cirka 13,5 hektar i Chambolle-Musigny. Grannen i norr är den stenmur som vetter mot en annan Grand Cru-vingård, Clos de Tart, och stilen härifrån återfinns även i vinerna från Bonnes-Mares. Vingården ligger på en sluttning med god lutning, vilket garanterar en god dränering. Vingården stiger från 265 - 300 meter och det finns mer än 20 ägare på vingården, som alla gör mycket eftertraktade viner. Skillnaden i stil dikteras av en diagonal linje från botten i vingårdens södra ände till toppen mot Morey. I toppen är jorden tyngre och ger mer komplexa viner - under linjen är jorden lättare och ljusare. Vissa producenter har parceller på flera ställen i vingården och blandar dessa för att uppnå rätt balans i vinerna.

Den största markägaren i Bonnes-Mares är Comte Georges de Vogüe med 2,67 hektar, men det finns flera bra producenter förutom Vogüe som bör nämnas. Roumier med sina 1,89 hektar utgör en verklig referenspunkt från Bonnes-Mares. Mugnier har bara 0,36 hektar i vingården, vilket inte ger många fat, men å andra sidan är det av mycket hög kvalitet. Domaine d'Auvenay, som förvaltas av den legendariska Madame Leroy (korslänk till artikeln om Madame Leroy) har ett mycket litet skifte i den lätta jorden och släpper ett av de dyraste och mest eleganta vinerna härifrån.

Den mytiska Musigny...

Namnet Musigny ger utan tvekan alla vinälskare kalla kårar. Musigny är mytiskt. Musigny är magiskt. Från Musigny kommer några av de bästa vinerna i Bourgogne. Musigny är den ultimata symbolen för elegans. Tillsammans med Chambertin och några enstaka vinodlingar i Vosne-Romanée blir det inte mycket bättre än det vin som kan uttryckas från Musigny.

Vingården är uppdelad i tre delar: längst i norr ligger Les Musigny eller Grand Musigny, strax söderut ligger Petit Musigny och slutligen finns Combe d'Orveaux. Dessutom finns det två små skiften på motsatt sida av vägen, som också ingår i Musigny.

Comte George de Vogüe är nästan överlägsen med 7,12 hektar av de totalt 10,85 hektar. Det råder ingen tvekan om att Vogüe gör en fantastisk Musigny, men vingårdens storhet understryks också i hög grad av de andra viner som görs här.

Bourgogne-drottningen Madame Lalou Bize-Leroy är med sin Musigny för närvarande det dyraste vinet på marknaden vid lanseringen. Faktum är att Henri Leroy valde att döpa sin dotter Lalou i deras egna Musigny-droppar. Lalou Bize-Leroy och Musigny var tidigt det perfekta paret.

Dessutom producerar Roumier med sitt enda fat också ett verkligt önskvärt uttryck av Musigny. Men andra versioner från Mugnier, Prieur eller Vougeraie bör inte heller underskattas - de bidrar alla till att understryka den höga nivån på denna legendariska vingård. Viner från Musigny står på allas önskelista, men priser och kvantiteter gör att endast ett fåtal får den exklusiva möjligheten.

Leroy Musigny

Premier Cru i Chambolle-Musigny

För de skiften som klassificeras som Premier Cru i Chambolle-Musigny gäller ungefär samma sak som i Morey-Saint-Denis. Det finns många små skiften vars druvor ofta blandas för att producera tillräckligt mycket vin för att vara relevant i ett kommersiellt företag. De kallas då helt enkelt Chambolle-Musigny Premier Cru på etiketten utan någon uppgift om parcell. Det finns dock lokala producenter som värderar varje litet skifte och buteljerar det med vingårdens namn på etiketten.

Dessutom finns det ett särskilt skifte som ligger på en nivå strax under Grand Cru, liksom flera andra riktigt bra skiften av rimlig storlek. Dessa granskas nedan.

Les Amoureuses

Les Amoureuses betyder "de älskande". Dess yta är 5,4 hektar och endast en av de drygt 10 ägarna har mer än en hektar. Resultatet av dessa små andelar är mytiska viner som framställs i ytterst små mängder. Vinets stil är elegant från början, men det är först efter +20 år som de öppnar sig för alla aspekter och visar sin storhet.

Les Amouresses anses vara en av de tre bästa Premier Cru-vingårdarna i Bourgogne, i nivå med Cros Parantoux i Vosne-Romanée och Clos Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin. Dessa tre levererar viner på en nivå strax under Grand Cru med stor stabilitet över flera årgångar. Vissa producenter väljer också att prissätta sina Les Amoureuses på samma nivå som sina Grand Cru-viner.

Vingården ligger strax nedanför Musigny. Groffier äger den största delen av vingården med 1,07 hektar, men de mest eftertraktade versionerna kommer från Roumier, Mugnier och Vogüe.

Les Charmes

Med nästan 10 hektar är Les Charmes en av de större Premier Cru-vingårdarna i Chambolle-Musigny, och det produceras flera bra viner från den, som också kommer i kvantiteter som gör vingården synlig på marknaden. Denna vingård ligger nästan på samma del av sluttningen som Amouresses, bara lite längre norrut. Generellt sett är vinerna av hög kvalitet med typisk Chambolle-Musigny charm.

Den största markägaren är Amiot-Servelle med 1,27 hektar. Det mest efterfrågade vinet är dock den lilla kvantitet som kommer från den berömda Domaine Leroys 0,23 hektar.

Les Fuées

Les Fuées är en intressant vingård i förlängningen av Bonnes-Mares på vägen från Morey-Saint-Denis till byn Chambolle. När en Premier Cru-vingård ligger precis bredvid en Grand Cru-vingård finns det möjlighet att köpa guld till ett silverpris. Och det är fallet med Les Fuées.

Här finns ett något djupare jordlager, och viner härifrån liknar Bonnes-Mares - bara utan riktigt samma komplexitet. Totalt mäter vingården 4,38 hektar, och ingen äger mer än en hektar. Mugnier äger mest mark på Les Fuées med 0,71 hektar och gör ett av de bästa vinerna på området. de mest eftertraktade vinerna från vingården, Faiveley har ett mycket uppskattat skifte på endast 0,19 hektar.

Framtiden för Chambolle-Musigny

Som nämnts finns det mer än 90 hektar Village-appellation i Chambolle-Musigny. De bidrar i hög grad till den fina bilden av hela Chambolle-Musigny, eftersom de flesta av dessa vingårdar fortfarande har ett mycket bra läge och en hög marknivå.

Konkurrensen är hård i vinets franska högborg, och detta innebär naturligtvis att Chambolle-Musigny ger de andra kommunerna en rejäl känga, till glädje för alla världens vinälskare. Musigny är en Grand Cru-fyrtorn och Bonnes-Mares är en grogrund för ära.

Klassificeringar är inget hinder i Chambolle-Musigny, vilket de höga nivåerna Premier Cru och Village vittnar om. De luftiga vinerna från Chambolle-Musigny är efterfrågade över hela världen och det finns inget som tyder på att intresset kommer att minska i framtiden - tvärtom.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt