Investeringstips - Bourgogne - 12. oktober 2023

Bästa Vinous-rankade Méo-Camuzet Clos de Vougeot hittills

En turbulent marknad har lett till priskorrigeringar, vilket erbjuder investerare gynnsamma möjligheter. Ett sådant tillfälle är här med 2019 års Méo-Camuzet Clos de Vougeot.

“Sculpted with Jean-Nicolas Méos finest chisel, this is a wonderful Clos de Vougeot”

– Neal Martin, Vinous about 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot

Redan 2020, för första och hittills enda gången, kunde vi erbjuda Méo-Camuzet brett för investering, vilket säger mycket om hur stor efterfrågan det finns på Bourgogne bästa och hur sällsynt Méo-Camuzet är. 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot är den bäst rankade hittills, vilket inte är förvånande när den är född i den kanske bästa Bourgogne-årgången - någonsin. Marknadssituationen erbjuder till och med en gynnsam ingångspunkt för investering. Läs mer om potentialen i Bourgogne-ikonen här.

Méo-Camuzet: Världsberömd Vingård I Händerna På Henri Jayers Lärling

I 120 år har fyra personer stått i spetsen för arbetet med att förvandla Méo-Camuzet till en världsberömd vinproducent som rankas bland de bästa vinerna i Bourgogne.

I början av 1900-talet grundade Etienne Camuzet det som världen idag känner som Méo-Camuzet. Etienne var fransk parlamentsledamot och borgmästare i Vosne-Romanée, men han hade också näsa för vinframställning. Han valde ut och odlade några av regionens finaste skiften på några av de mest eftertraktade vingårdarna i Bourgogne idag.

Etienne byggde snabbt upp ett gott rykte, men trots detta valde han att hyra ut många av sina skiften och vinerna såldes till negocianter. Det var först 1985, när en släkting till Etienne, Jean Méo, tog över domänen, som vinet började produceras under sitt eget domännamn - Méo-Camuzet.

De sista arrendeavtalen för Méo-Camuzets skiften löpte ut under 1980-talet, vilket också innebar att den legendariske Henri Jayer också gav upp de skiften som han hade förvaltat åt Meó-Camuzet i 40 år. Men det slutade inte där. Henri Jayer förblev en viktig person på Méo-Camuzet eftersom han tillbringade fyra år som mentor för Jeans son, Jen-Nicolas Méo, som skulle ta över driften av familjeföretaget.

Jayer-arvet är således djupt rotat i Méo-Camuzet, där Jean-Nicolas Méo ansvarar för att säkerställa husets status som en topproducent i Bourgogne. Ett ansvar han till fullo lever upp till.

2019 Clos de Vougeot Grand Cru

Clos de Vougeot är en ikonisk Grand Cru-vingård i Bourgogne på cirka 50 hektar, från vilken många olika producenter har turen att göra vin - däribland Roumier, Coquard Loison-Fleurot, Leroy och Méo-Camuzet.

Méo-Camuzet har bara 3 hektar på Clos de Vougeot, vilket innebär att de bara kan producera maximalt 14 800 flaskor per årgång. Men det är snarare regel än undantag i Bourgogne att kvalitet är mycket viktigare än kvantitet, så den maximala avkastningen uppnås sällan. Även om så vore fallet skulle 14 800 flaskor inte tillfredsställa en Bourgogne-hungrig vinmarknad.

Den Bästa Vinous-rankade Méo-Camuzet Clos De Vougeot Någonsin

Méo-Camuzet har konsekvent provats och betygsatts av Vinous, Burghound och Wine Advocate sedan årgång 2005, och en sammanställning över de tre kritikernas betyg för samtliga årgångar visas nedan. Diagrammet visar också att Méo-Camuzets Clos de Vougeot levererar en genomgående bra nivå - även om 2019 rankas som den bästa någonsin.

Det är värt att notera att endast ett fåtal av de utdelade betygen är final bottle scores - dvs. betyg på vinet när det har buteljerats. De allra flesta har fått en så kallad barrel score, där vinet poängsätts medan det fortfarande ligger på fat, och detta understryker verkligen bara hur sällsynt Clos de Vougeot från Méo Camuzet är.

2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot får 91-94 poäng av Burghound, 95-97 poäng av Vinous och 93-95 poäng av Wine Advocate. Detta är den högsta poäng än Clos de Vougeot från Méo-Camuzet någonsin har fått från Vinous.

Att 2019 Méo-Camuzet får höga betyg är ingen överraskning. Den kommer från 2019 års årgång i Bourgogne, som beskrivs som den bästa årgången någonsin - jämförbar med den legendariska 1865 års årgång. Enligt Wine Advocate's Vintage Chart är årgång 2019 i Cote de Nuits "extraordinär", vilket också är den högsta kategoriseringen av årgångar.

Lanseringarna 2019 återspeglar alltså en extremt hög nivå av Bourgogne, vilket naturligtvis leder till en extremt hög efterfrågan.

Läs mer i artikeln: 2019 Bourgogne - "Bästa årgången sedan 1865"

diagram2.png

Jämförbara Årgångar: Hur De Presterat

Eftersom Méo-Camuzet Clos de Vougeot är sällsynt när den släpps, är den också en sällsynthet hos RareWine Invest. Både 2015 och 2016 Méo-Camuzet Clos de Vougeot har varit under förvaltning av RareWine Invest, och eftersom de är i slipstream av 2019 års stora poängskörd är det logiskt att titta på deras prestanda.

Sedan januari 2021 har 2015 Méo-Camuzet under ledning av RareWine Invest gett en genomsnittlig årlig avkastning på 14%. Under samma period har 2016 Méo-Camuzet Clos de Vougeot gett en genomsnittlig årlig avkastning på 18%. Över de tre kritikerna ovan får både 2015 och 2016 årgångarna 93,2 poäng.

Samma pristrend är tydlig när man tittar på prisutvecklingen hos Wine-searcher.com. Sedan lanseringen av 2015 respektive 2016 års Méo-Camuzet Clos de Vougeot har pristrenden varit stadigt uppåtriktad. Således har priserna ökat med i genomsnitt 13% per år för 2016 Méo-Camuzet, medan siffran är 12% för 2015.

Dessutom är det viktigt att titta på prisutvecklingen för 2010, som har funnits på marknaden i flera år, och som kvalitetsmässigt ligger mellan 2019 års årgång och 2015+2016. 2010 Méo-Camuzet Clos de Vougeot, får 93,8 poäng av ovanstående tre kritiker, och har sedan lanseringen haft en prisutveckling på i genomsnitt 10% per år under de senaste 10 åren enligt wine-searcher.com.

Méo-Camuzet presterar alltså bra över årgångarna.

Förändrad dynamik i utbud- och efterfrågan: Vad innebär detta?

Det är inte längre någon nyhet att 2023 har inneburit priskorrigeringar på grund av inflation, räntesystemet och kriget i Ukraina. Världen är orolig och som ett resultat av detta har dynamiken i utbud och efterfrågan förändrats. I juli 2023 hade indexet Burgundy 150 fallit med 10,3 %, trots att vi bara behöver gå tillbaka två veckor innan Burgundy stod för 22,1 % av den totala Liv-ex-handeln i värde. Marknadssentimentet lutar dock för närvarande till förmån för köpare, och detta fall är ett bevis på det.

Den senaste värderingen av 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot hos vårt handelshus, RareWine Trading, var 350 €*, men även här är priskorrigeringar en realitet. Därför kan du nu investera i den bästa Vinous-klassificerade Méo-Camuzet till 335 €*, vilket är en gynnsam startpunkt för att investera i Bourgogne grand cru.

*exkl. tull, moms punktskatter. I fulla lådor och perfekt skick.

meoCamuzet2019-800x600.jpg

Hur är det med klimatförändringarna?

Under de senaste åren har Bourgogne mer eller mindre garanterat prisökningar, massiv efterfrågan och ett extremt begränsat utbud. Även om priskorrigeringar för tillfället är en realitet, kvarstår de andra två faktorerna. Tyvärr kommer klimatförändringarna att minska utbudet ännu mer i framtiden.

Vi har täckt detta tidigare i artikeln: 2021 Bourgogne - sällsynthet är en självklarhet.

Klimatförändringarna sker just nu. Nattfrost i april. Massiva hagelstormar. Varma vintrar. Tidig mognad av druvor. Vädret är mer extremt och mer oförutsägbart. Flera vinregioner undersöker möjligheten att använda nya druvsorter som kan hantera det nya klimatet, medan andra experimenterar med mer motståndskraftiga kloner.

Vinets undergång är kanske inte nära förestående, men vinregionerna som vi känner dem idag står inför en stor framtida utmaning med en oförutsägbar klimatfiende.

Det gör bara de befintliga Bourgogne-vinerna ännu mer åtråvärda.

RareWine Invests Analys

Här har vi att göra med en ikonisk Bourgogne-producent som sällan erbjuds för investering - helt enkelt för att utbudet är begränsat. Här har vi också att göra med en ikonisk vingård i Bourgogne. Vi har också att göra med en årgång som entusiasmerar Vinous, vilket är anledningen till att den kan placera sig högst upp på pallen. Den har till och med funnits på marknaden i några år, så de redan sparsamma kvantiteterna har förmodligen redan reducerats.

Jämförbara årgångar har gått bra - både på kort och lång sikt. Lägg därtill att marknadsläget just nu erbjuder ett gynnsamt investeringsläge för 2019 års Méo Camuzet Clos de Vougeot.

Klimatförändringarna har redan visat sitt ansikte och ingen vet hur världens vinproduktion kommer att se ut om fem och tio år. Vad vi däremot vet är hur kvaliteten i Bourgogne är just nu, och detta 2019 Méo-Camuzet är ett fint exempel på något av det bästa. Att få tag på en Grand Cru från Bourgogne är en prestation i sig. När det står 2019 på etiketten är det dock ännu svårare. Även här är kvantiteterna extremt små, vilket är anledningen till att det som alltid är först till kvarn som gäller.

Investera i 2019 Méo-Camuzet Clos de Vougeot

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Méo-Camuzet Clos de Vougeot750OC6€ 335
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt