Marknadsanalyser - Bourgogne - 7. april 2021

2019 Bourgogne - "Den bästa årgången sedan 1865"

2019 års årgång från Bourgogne stjäl återigen uppmärksamheten hos världens vinälskare. Det är därför årgången 2019 från Bourgogne beskrivs som förmodligen den bästa någonsin

Den magiska Bourgogne-årgången 2019 stjäl återigen uppmärksamheten hos vinälskare från hela världen. Som ett resultat av detta beskrivs 2019 års årgång från Bourgogne som förmodligen den bästa någonsin - och inte minst som den bästa årgången sedan den fantastiska årgången 1865.

Dessutom har många redan uppfattningen att de bästa vinerna i världen produceras i Bourgogne, och om man ser till pris och efterfrågan finns det en viss sanning i det. Bourgogne har varit ett kraftpaket i kategorin "sällsynt och fint vin" under de senaste 20 åren. Som investering har Bourgogneviner visat sig vara de mest attraktiva under samma period - vilket slagit den mäktiga Bordeaux av tronen.

Den senaste årgången 2019 släpps under dessa månader och allt tyder på att hypen runt Bourgogne når oöverträffade höjder. Enligt tidiga indikationer kommer 2019 års årgång att gå utanför skalan för vad bourgogneviner kostar när de släpps. Samtidigt kommer detta bidra till att lyfta upp tidigare årgångar i pris och sätta nya standarder för framtida årgångar.

Vad gör Bourgogne så unikt när det gäller vininvesteringar?

Det är ingen hemlighet att Bourgogneregionen har särskilt gynnsamma villkor för vinproduktion, men som investering gynnas Bourgogne också av en obalans mellan tillgång och efterfrågan. Efterfrågan på de magnifika Bourgognerna är flerfaldigt större än utbudet. Bourgogne har en konstant mikroproduktion för toppviner, vilket resulterar i särskilt goda förutsättningar för en vininvestering.

Dessutom kommer du med 2019 års årgång kommer du att stöta på en årgång som är ännu bättre än något du har sett sedan urminnes tider samt att produktionsavkastningen från 2019 är mer än 20% lägre än normalt.

“Perhaps rival 1865, the greatest vintage of all”

Bernard Hervet, tidigare chef för Faiveley och Bouchard - två av Bourgognes största förhandlare och en av de få levande människor som faktiskt har smakat den oöverträffade årgången 1865, säger att årgången 2019 faktiskt är en årgång som kan konkurrera 1865, som i generationer har beskrivits som den bästa någonsin.

Aubert de Villaine, överbefälhavare för den mytomspunna Domaine de la Romanée-Conti, förklarar det så här: "Vi är övertygade om att vinrankorna anpassar sig till varmare och torrare år, och det är mycket lugnande".

De tolv månaderna före skörden är avgörande för årgångens totala kvalitet - och inte minst för den slutliga kvantiteten. 2019 var ännu ett år av extremt klimat i Bourgogne, och det har resulterat i viner med stor variation. De bästa vinerna är bättre än de har varit på många år, men det gäller att köpa med omsorg. Som alltid är producenten en mycket avgörande faktor i Bourgogne, och de val som gjordes när det gäller beskärning och skördetidpunkt var avgörande under 2019.

Sammantaget är 2019 en årgång jämförbar med 2018, med ett varmt och torrt klimat. Den stora skillnaden är dock att druvorna i allmänhet har bibehållit sin syra. Som Aubert de Villaine påpekar har druvorna och vinrankorna anpassat sig till "det nya normala" när det gäller vind och väder. Detta syns i slutändan i vinerna, som kommer fram med bättre balans och längd i smaken.

Det är också tydligt att Pinot Noir har anpassat sig bättre till klimatet än Chardonnay. Som ett resultat verkar de röda Bourgognerna i synnerhet vara något ganska unikt i 2019 års årgång, medan de vita Bourgognerna ännu inte riktigt är på samma smaknivå.

Leroy-800x600.jpg

Växtsäsongen

Själva säsongen började med en torr vinter, vilket resulterade i vattenbrist. Producenterna med de äldsta vinstockarna är vinnarna, eftersom deras rötter sträcker sig längre ner till grundvattnet.

Vädret var varmt i mars, vilket fick vinstockarna att blomma tidigt - faktiskt redan i början av april. Tyvärr drabbades dessa tidiga blommor av vårfrosten, vilket dödar de unga groddarna. Det innebär att vinproducenterna redan har förlorat en del av skörden innan växtsäsongen verkligen har börjat.  

Sommaren var varm och torr under långa perioder. De två största utmaningarna var stress i vinstockarna, vilket fick mogningen att upphöra samt att druvorna skållades. Den överdrivna solen kan skada skinnet, men detta kan motverkas av extra lövtillväxt runt klasarna såväl som på toppen av vinstockarna, vilket understryker vikten av korrekt beskärning.

Normalt finns det en tumregel på 100 dagar mellan blomning och skörd, men den extrema värmen fick sockerhalten att stiga snabbt mot skörden. Vinmakarna hade stora utmaningar att skörda vid rätt tidpunkt, medan det fortfarande fanns syra i druvorna och sockret inte hade stigit för mycket.

De skördade druvorna var å andra sidan extremt hälsosamma, eftersom bristen på regn bidrog till att druvorna inte var ruttna. Samtidigt hade värmen också uttorkat vissa druvor, vilket i sin tur ledde till en mindre skörd. En vinmakare sade: "Om det bara hade regnat lite grann före skörden skulle druvorna ha absorberat 10 % mer vätska och gett en större avkastning".

I slutändan har druvorna från 2019 visat sig vara utmärkta - inte minst bland de producenter som skördade i tid. Som alltid är det nödvändigt att agera försiktigt, men med detta i åtanke är det möjligt att få smakupplevelser utöver det vanliga med 2019 års årgång - och sist men inte minst att göra en riktigt bra investering.

RareWine Invests åsikt

2019 sticker ut som en av de absolut bästa årgångarna, om inte den bästa någonsin i Bourgogne - och inte minst när man ser till alla topproducenter. Rekordpriser och helt nya riktmärken för burgundisk potential eftersträvas redan nu. Efter några år där både Italien och Champagne drog till sig mycket av uppmärksamheten är Bourgogne tillbaka i rampljuset med 2019 års årgång.

Världens blickar är fästa vid lanseringen av de bästa Bourgognerna, som på grund av en 20 procent mindre skörd än under genomsnittliga årgångar kommer att släppas ut på marknaden i ännu mindre mängder än vanligt. Detta kommer att sätta helt nya standarder för både prisökningar och efterfrågan - inte minst om fem och framförallt 10 år, när vinerna kommer att vara svåra att hitta på den öppna marknaden. Kursen är alltså given för både fantastiska smakupplevelser och solida investeringar.

När det gäller investeringar har vi höga förväntningar på denna årgång. Detta kommer att vara viner som kommer att vara attraktiva i handeln under många år framöver, samtidigt som kvantiteterna under tiden kommer att minska på grund av den nuvarande konsumtionen. Om du vill vara med från början kan du kontakta oss via formuläret nedan för att få veta mer om dina möjligheter. Alternativt kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev, där vi kommer att ha ett särskilt fokus på 2019 års Bourgogner under den kommande perioden och där vi kommer att identifiera de mest attraktiva investeringsfallen för dig.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt