Investeringstips - Bourgogne - 17. mars 2021

Investera i 2013 Coche-Dury Corton-Charlemagne: Det här är ett vitt vin från högsta hyllan.

Det handlar inte om VAD man kan få, utan OM man kan få det. Nu får du möjligheten att erbjuda framtidens vinälskare toppen av en vit bourgogne.

Att investera i vita toppviner från Bourgogne blir alltmer intressant. Kvaliteten är hög, kvantiteterna är ytterst begränsade och intresset ökar. Nu har du möjlighet att handla från den absoluta topphyllan i Meursault och njuta av en investering av vitt vin i världsklass: 

  • Domaine Coche-Dury är en av de absolut bästa och mest prestigefyllda producenterna av vitt vin.
  • Corton-Charlemagne är domänens kronjuvel – nu kan du få investera i ett sällsynt erbjudande på endast 10 flaskor.
  • Årgång 2013: Hyperbegränsad produktion som ytterligare begränsades utav hagel.
  • Mycket hög kvalité – 97 poäng av Bourgogne-specialisten Burghound.
  • Förhållandet 80-20 mellan kvantiteterna av de bästa röda och vita bourgognevinerna.

Läs mer om Domaine Coche-Durys Corton-Charlemagne i hela investeringstipset nedan och se pris och beställning av vinerna längst ned på sidan.

Kungen av vit Bourgogne?

Domaine Coche-Dury grundades på 1920-talet av Léon Coche, men hette först Coche-Dury när Jean-Francois Coche fick efternamnet Dury genom ett giftermål på 1970-talet. Trots en 100-årig historia var det inte förrän på 1970-talet, under Jean Francois, som grunden till det Coche-Dury vi känner till idag byggdes. Jean-Francois Coche-Dury är med andra ord mannen som satte Domaine Coche-Dury på vinvärldens karta och har gjort domänen världsberömd för att producera några av världens mest eftertraktade vita viner. Ett vittnesbörd om detta kan hittas i det faktum att Coche-Dury, både i Blanc och till Corton-Charlemagne grand cru, producerar de absolut dyraste vinerna inom varje kategori, och vågar av alla kallas kungen av vit Bourgogne.

Sonen Raphaël Coche är idag ansvarig för domänen och domänens arv och tradition är därmed säkrad. Även om Jean-Francois en dag kommer att dra sig tillbaka helt och hållet, tar han enligt uppgift fortfarande sin dagliga promenad i produktionen och vingården.

Kung eller inte, Domaine Coche-Dury hör idag hemma i den absoluta Champions League för vit Bourgogne, tillsammans med t.ex. Domaine Leroy och Domaine Leflaive.

2013 Corton-Charlemagne

Corton-Charlemagne – Domaine Coche-Durys mästerverk

Corton-Charlemagne ä ren av de stora grand cru appellationerna i Bourgogne och omfattar totalt 57,7 hektar. Här härskar Coche Dury idag med endast 0,99 hektar, vilket i kombination med domänens unika förmåga att få ut det bästa ur vingården har gjort deras Corton-Charlemagne inte bara till den dyraste och mest erkända Corton Charlemagne, utan också till ett av de dyraste och mest exklusiva vita vinerna i världen.

Men Coche-Dury är inte ensam om att skapa hype och medvetenhet kring Corton-Charlemagne-varumärket. Domaine Leroy hjälper också till att sprida ordet med sin vackra Corton-Charlemagne. Domaine de la Romanée-Conti är också representerad på vingården idag som ett resultat av ett hyresavtal med Domaine Bonneau du Martray, som inleddes 2018 och med den första skörden 2019. Det finns med andra ord en gemensam front från några av vinvärldens största namn för att göra vitt vin från Corton-Charlemagne ännu mer känt, ökänt och dyrt.

Trots dessa grannar är Domaine Coche-Dury den mest intressanta producenten i detta sammanhang. Den höga kvaliteten har gjort dessa viner mycket eftertraktade, men en hyperbegränsad produktion gör dem samtidigt extremt begränsade. För även om Coche-Dury idag äger 0,88 hektar, vilket ger bara några tusen flaskor, hade domänen 2013 bara 0,33 hektar. Utöver detta reducerades skörden i år med ca 30 % på grund av hagel. Detta har med all sannolikhet gjort detta till den minsta årgången Corton-Charlemagne från Coche-Dury på senare tid.

Coche-Durys Corton-Charlemagne toppar dessutom wine.searcher.com lista som den absolut bästa i deras jämförelse här.

Detta är på alla sätt en vit ädelsten som sällan erbjuds till försäljning på den öppna marknaden i volymer.

Årgång 2013: Hårt arbete gav bra vin

Årgång 2013 var en årgång som gav vinodlarna i Bourgogne grått hår. De började med frost som begränsade mängden druvor. Under säsongen föll hagel som förstörde druvor och blad och skapade mycket fukt i vingårdarna, vilket satte producenterna på övertid för att bekämpa mjöldagg. Producenterna som arbetade hårt i vingården belönades så småningom med utmärkta druvor, men i en mycket mindre mängd än vanligt. På Coche-Dury var man tvungen att lämna traktorn i ladan och bära sprutorna manuellt. Hårt arbete som i slutändan betalade sig med fantastiska recensioner från kritikerna.

En metodisk jämförelse av betyg mellan kritiker är svår här, eftersom många årgångar inte har någon recension alls från de olika kritikerna - något som med ett vin av den här klassen bara understryker hur begränsad tillgången på vinet är.

Wine Advocate var inte särskilt entusiastisk och har gett vinet 94 poäng - det lägsta betyget på 10 år. Men Burghound, den strängaste och mest specialiserade Bourgogne-kritikern, har gett vinet hela 97 poäng och beskriver det som: "Ett 'wow'-vin om det någonsin har funnits ett".

Mycket tyder på att Domaine Leroy inte har gjort någon 2013 Corton-Charlemagne*, medan Bonneau du Martray (på de jordskiften som hyrdes ut till DRC från och med 2018) i genomsnitt har fått 92 poäng för sin version i Wine Advocate, Vinous och Burghound. Detta bekräftar bara Coche-Durys auktoritet när det gäller Corton-Charlemagne.

*inga stora databaser nämner den, men två mindre franska kritiker påstår sig ha smakat den.

Domaine Coche-Dury Corton-Charlemagne

Kommer vitt bli det nya svarta?

Att investera i vita grand cru-viner är en mycket intressant möjlighet om man tittar på de grundläggande egenskaperna bakom dessa viner. I Côte de Beaune och Côte de Nuits, som de facto är hemvist för de bästa bourgognevinerna, produceras omkring två miljoner flaskor grand cru årligen, varav endast omkring 400 000 är vita viner. Samtidigt ökar intresset för de bästa vita vinerna, där både västerländsk smak och trend, men också de goda vita vinernas egenskaper för det asiatiska köket spelar in.

Att investera i det bästa vita vinet är alltså en investering i en mycket liten ”nischproduktion”, vars publik bara ökar - och om vi tittar direkt på Coche-Durys Corton-Charlemagne, som är ett av de ultimata vinerna i denna kategori, är kvantiteterna försvinnande små. 

Om trenderna fortsätter som förväntat, och efterfrågan fortsätter att överstiga de mycket små mängderna av vita grand cru, kommer detta att vara en kategori som kommer att bli särskilt spännande att följa i framtiden.

RareWine Invests omdöme

Domaine Coche-Dury står bakom några av de mest prestigefyllda vita vinerna i världen, och om du tror på framtiden för de bästa, mest sällsynta och mest eftertraktade vinerna är Domaine Coche-Dury, och i synnerhet husets Corton-Charlemagne, det perfekta valet.

Med den extremt begränsade produktionen av Coche-Durys Corton-Charlemagne är dessa flaskor av naturliga skäl extremt svåra att få tag på och erbjuds sällan i bulk på den öppna marknaden.

Med Corton-Charlemagne från Coche-Dury handlar det inte så mycket om VAD man kan få tag på, utan OM man kan få tag på något - men du har möjligheten nu.

Investera i Coche-Dury Corton-Charlemagne

ÅRGÅNGVINVOLPAKETERINGKvantitetPRIS/FLASKA.*
2013Corton-Charlemagne750Loose10€ 2.900
*Alla priser är i valutan EUR och exkl. tull, tullavgifter och moms vid leverans till vårt tullager. Priser inkl. tull, skatt och moms skickar vi vid förfrågan. Vinerna är till försäljning endast i hela lådor om ingenting annat nämns och priset är per flaska. Minimum beställning är på 2 500 € och antar då att det finns en befintlig portfölj hos oss på minst 10 000 €.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt