Investeringstips - Bourgogne - 18. april 2023

2020 Clos Des Lambrays - det bästa av detta årtusende

Ett franskt lyxkonglomerat höjer nivån och priset på denna ikoniska Bourgogneproducent. Nästan halverad skörd boostar Bourgogneinvesteringen och sätter scenen för investeraren

“Youthfully reserved, like many 2020s, this nonetheless stands out as the finest Clos des Lambrays of the 21st century—for now!” William Kelley, Wine Advocate

Få är privilegierade att anses tillhöra Bourgogne-eliten, men det är fallet med Domaine des Lambrays, vars flaggskeppsvin Clos des Lambrays finns i denna investeringscase. Även i årgång 2020, som är föremål för William Kellys höga beröm ovan.

Domaine des Lambrays är en ikon i Bourgogne och 2020 års Clos des Lambrays är det bästa vinet i detta årtusende. Investeringar i Bourgogne har länge funnits med på agendan hos RareWine Invest, men i en tid när efterfrågan på de bästa Bourgognevinerna ökar och utbudet sjunker verkar investeringar i Bourgogne ännu mer attraktiva. Läs mycket mer om potentialen hos 2020 Clos des Lambrays nedan.

Domaine Des Lambrays i korthet

Clos des Lambrays har officiellt funnits sedan 1365, då det för första gången nämns i officiella dokument, och under franska revolutionen delades marken upp i flera små skiften, för att sedan förenas år 1868 när negocianten Louis Joly köpte några skiften. Renée Cosson köpte Clos des Lambrays på 1930-talet men var inte särskilt framgångsrik. I själva verket lyckades hon bara producera bra vin under de stora årgångarna, och mycket av detta gavs till henne.

Saker och ting förändrades dock när familjen Saier köpte Clos des Lambrays på 1970-talet. I samarbete med vinmakaren Brouin återplanterade de vingården och höjde kvaliteten avsevärt. Så mycket att vingården 1981 uppgraderades från Premier till Grand Cru. Återigen 1996 bytte vingården ägare, men Brouin förblev källarmästare och vinmakare. Med honom vid rodret kunde Domaine des Lambrays klättra uppåt på stegen för att så småningom placera sig bland de allra främsta producenterna i Bourgogne.

Domaine des Lambrays producerar fem viner, men det råder ingen tvekan om att deras absoluta flaggskepp är Clos des Lambrays. Clos des Lambrays är nästan en vingård med monopol, eftersom Domaine des Lambrays äger 8 hektar av marknadens 8,84 hektar. Härifrån produceras cirka 30 000 flaskor

årligen, men i årgång 2020 ville Moder Natur annorlunda. Avkastningen var därför nere på 15 hektoliter per hektar, vilket resulterade i en produktion på endast 17 000 flaskor.

2020 Clos Des Lambrays

Domaine Des Lambrays klädd i lyx

2014 meddelades att det franska lyxkonglomeratet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy Group) skulle ta över Domaine des Lambrays och därmed varumärket och produktionen av Clos des Lambrays. LVMH såg en möjlighet att äga en ikonisk burgundisk institution med en exceptionell terroir som producerar några av de bästa vinerna i Bourgogne.

LMVH-gruppen är inte vilka som helst. Förutom de varumärken som ingår i deras namn står de också bakom lyxvarumärken som Dior, Belvedere, Tag Heuer och Krug. LMVH rimmar med affärer och lukrativa investeringar. Därför går de bara in i projekt med inneboende potential och stora tillväxtmöjligheter. Med andra ord görs allt som står i LVMH:s makt för att främja Domaine des Lambrays - med hjälp av en massiv marknadsföringsmaskin. Som ett resultat av förvärvet tog det bara fem år innan den första prisjusteringen gjordes.

2019 års utgåva av Clos des Lambrays var den första utgåvan under ledning av förvaltaren och vinmakaren Jacques Devauges, som anslöt sig till LVMH efter att ha lämnat grannen Clos de Tart. Han ersatte Thierry Brouin, som hade tagit en välförtjänt pension. Och 2019 års årgång blev den första årgången som släpptes till ett högre pris.

Och mycket tyder på att Jacques Devauges har höjt den redan höga nivån.

Burghounds bästa betyg för Clos Des Lambrays - någonsin...

... och det bästa betyget från Wine Advocate detta årtusende.

2020 Clos des Lambrays får 95 poäng av Bourgogne-experten Burghound. Och det är den högsta poäng en Clos des Lambrays någonsin har fått av Burghound. Endast årgångarna 2019 och 1949 får samma poäng, och årgång 2021 har hittills bara fått en fatpoäng på 92-95.

Wine Advocate delar Burghounds entusiasm och ger 2020 Clos des Lambrays 96 poäng, vilket är det högsta en Clos des Lambrays har fått av Wine Advocate detta årtusende.

Vinous har ännu inte gett ett fatbetyg på 95-97 poäng. Om den slutliga Vinous-poängen blir 95 poäng blir det den bästa för detta årtusende, tillsammans med 2019 års årgång över poäng från de tre ovannämnda kritikerna.

Om vinet däremot får 96 poäng eller mer av Vinous, kommer det åtminstone att få ett genomsnitt på 95,7 poäng av alla kritiker. Detta kommer att säkra dess plats ensam i toppen som den bästa Clos des Lambrays under detta årtusende.

2020 Clos Des Lambrays

Clos Des Lambrays presterar som investering

Vi måste gå tillbaka till september 2020* innan vi senast kunde erbjuda Clos des Lambrays som investering. Då hade du möjlighet att investera i årgång 2014 (93,7 AVG-poäng) och årgång 2016 (93,0 AVG-poäng). Om du hade investerat då skulle du i dag ha fått en avkastning på 60 % respektive 84 % - på bara 2,5 år.

Och det är inte bara under RareWine Invests förvaltning som Clos des Lambrays presterar. Enligt Liv-ex har de senaste tio årgångarna av Clos des Lambrays som funnits på marknaden i minst fem år** gett en genomsnittlig avkastning på 85,3 %.

*Finns endast på engelska

**Årgång 2007-2016

Bourgogne: Efterfrågan ökar - men inte utbudet

Enligt Liv-ex, Storbritanniens svar på en vinbörs, har efterfrågan på Bourgogne ökat kraftigt. Det rapporteras att under 2010 utgjorde den totala andelen vin från Bourgogne (i värde) endast 1 % av alla viner som handlades på Liv-ex. År 2022 stod Bourgogne för hela 26,2 % av värdet av alla viner som handlas på Liv-ex. Som jämförelse kan nämnas att andelen Bordeaux-viner var 34,5 % och champagne 13,7 % år 2022. Dessutom har den totala produktionen i Bourgogne en stadigt minskande trend.

Vin från Bourgogne står för endast cirka 3 % av den totala vinproduktionen i Frankrike och endast 0,5 % av den totala världsproduktionen, och den kan inte ökas utan vidare. Vinodlingarna kan eller får inte utvidgas och lagstiftningen dikterar maximala skördar - skördar som aldrig utnyttjas fullt ut eftersom producenterna väljer att minska skördarna för att förbättra druvornas kvalitet.

Bourgognemodellen_blue_web_800x600.png

Skördeavkastningen i Bourgogne är generellt sett låg, och med utsikterna till ytterligare minskande skördar i framtiden och en stadigt ökande efterfrågan är scenen klar för vininvesterare.

Burgundy Yield_SE.png

RareWine Invests analys

Med Lambrays talar vi om en ikonisk Bourgogneproducent som, med en massiv marknadsföringsmaskin bakom sig, kan lyfta Domaine des Lambrays ännu högre än vad de redan är. Dessutom handlar det här om Bourgogne Grand Cru, som bara blir mer och mer eftertraktad runt om i världen - samtidigt som kvantiteterna av den visar en minskande trend på grund av bland annat klimatförändringarna.

2020 Clos des Lambrays är det bästa i detta årtusende och bland de tre bästa Clos des Lambrays som Burghound någonsin har betygsatt - och även här är skörden minskad jämfört med den vanliga produktionen.

Clos des Lambrays har haft en fantastisk historisk avkastning, och även om LMVH har gjort den första prisjusteringen i samband med lanseringen av 2019 års årgång, har Bourgognes bästa viner många gånger tidigare gjort narr av ett påstått pristak.

I det här investeringstipset har du både möjlighet att investera i vanligt format eller magnum. Vi rekommenderar inte det ena framför det andra. Det finns mycket få kvantiteter tillgängliga, så som alltid gäller först till kvarn.

Investera i 2020 Clos Des Lambrays

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
20202020 Clos des Lambrays750OWC6€ 550
20202020 Clos des Lambrays1500OWC3€ 1.150
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt