Artiklar - Bourgogne - 24. mars 2023

2021 Burgundy - Sällsynthet är en självklarhet

Hur går det för 2021 års årgång från Bourgogne? Hitta svaren i den här artikeln, där du också kan läsa om utmaningar och pristrender.

“Vissa viner överträffar säsongen på ett magiskt sätt [...] det finns pärlor att hitta". "Det är bara det att man kanske inte kan köpa dem, och om man kan måste man kanske belåna huset på nytt..” Neal Martin, Vinous

Ovanstående citat sammanfattar mycket väl årgång 2021 i Bourgogne. På sensommaren 2021 meddelade det franska jordbruksministeriet att det var 2000-talets värsta jordbrukskatastrof - särskilt i vinregioner som Bourgogne och Champagne. Först kom en torr vinter, som omedelbart följdes av solens ankomst i mars och april, vilket resulterade i att de första vinplantorna satte sina första knoppar - precis som de brukar göra.

Sedan, i slutet av april, kom vårfrosten oväntat och förstörde mycket av det som solen redan hade låtit växa. Sedan kom regnet. Och mycket regn. Inte ens den sparsamma sommarsolen kunde korrigera den minskning av druvorna som redan var ett faktum. Den höga luftfuktigheten hade till och med fört med sig mögel, vilket verkligen inte minskade katastrofen.

I vinvärlden kommer man att minnas årgång 2021, som kan karakteriseras som ett år med många utmaningar, som inleddes av frosten och avslutades med ännu mer regn i slutet av säsongen. Den enda ljusglimten var det torra och varma vädret i slutet av augusti, som gav druvorna vad de behövde för att mogna.

Men hur ser det ut med årgång 2021 i Bourgogne?

Först till kvarn: Med 2021 års årgång är sällsynthet en självklarhet.

Små tilldelningar är ingen nyhet i Bourgogne, men volymerna i årgång 2021 är betydligt mindre än vanligt. Kvantiteterna är minskade i både Côte de Beaune och Côte de Nuits, där producenterna i Côte de Beaune har rapporterat förluster på upp till 80 procent - särskilt för Chardonnay.

Enligt Liv-ex, Storbritanniens motsvarighet till en vinbörs, tvingas producenterna att höja priserna för att täcka sina kostnader. Detta resulterar i att priserna vid utgivningen närmar sig +25 procent i genomsnitt. De främsta namnen sägs släppas senare än vanligt, vilket ger producenterna mer tid att besluta om distribution och prissättning. Även om Bourgognes bästa viner är sällsynta i sig själva är årgång 2021 ett privilegium för ett fåtal.

Emil Ledet är chefinköpare på RareWine och han tar upp frågan om de mycket reducerade kvantiteterna och de kraftigt höjda utgivningspriserna för årgång 2021. Eftersom kvantiteterna är så knappa är det naturligtvis färre som kan njuta av årgången. Och enligt Emil Ledet innebär priset att RareWine söker sig till äldre Bourgogne-årgångar, där priset fortfarande ligger på en lägre nivå. Samtidigt säger han också att producenterna i Bourgogne sannolikt inte kommer att sänka utgivningspriserna för framtida årgångar. Så länge det finns köpare, varför skulle de göra det?

Avsaknaden av vitt vin

Årgången 2021 i Bourgogne kommer att vara mycket mer en årgång för rött vin än för vitt vin. Även under årgångar där skörden är normal är produktionen av grand cru vitt vin betydligt lägre än av rött vin - det är därför en katastrof att årgång 2021 kommer att innebära en massiv avsaknad av de redan underrepresenterade vinerna.

Många av producenterna på de vita vinerna skulle kunna smyga sig upp till en ensiffrig volym per hektar. Typiska produktioner för en full skörd i Bourgogne ligger på mellan 40 och 64 hektoliter per hektar. Både producenter och provsmakare är dock överens om att kvaliteten på Chardonnay 2021 var god, även om utbudet var löjligt lågt.

Vinälskare bör därför vara beredda på att agera snabbt och dyrt om de vill säkra vit Bourgogne från årgång 2021.

Vinerna: Blommande läckerheter

Det finns många viner och många producenter som har drabbats av stora förluster i samband med årgången 2021 - både när det gäller kvantitet och kvalitet. Men enligt vinrecensenten Neal Martin på Vinous finns det trots årgångens utmaningar gott om kvalitet att hitta. Han sade:

"Men säg mig en sak: Med tanke på allt som kastats mot vingårdar och vinproducenter 2021, hur kommer det sig att så många viner blommar utsökt?"

Neal Martin ger också svaret. Han säger att korrelationen mellan odlingssäsong och vinkvalitet inte är så strikt. Hemska säsonger kan vara fyllda med pärlor, och bra säsonger kan göra en besviken. Neal Martin säger att den överlägsna kvaliteten inte bara finns i Grand Cru-vinerna, utan att många faktorer har förvirrat hierarkin i årgång 2021. Konsumenterna bör dock inte bli förvånade om en domäns vanligtvis mest uppskattade viner spelar andra fiolen framför formidabla Premier Crus.

Många beskriver 2021 års viner som en återgång till det normala - en återgång till 1980-talets klassiska bourgogneviner. Och det är inte dåligt. Men han säger också att det finns en stor variation från region till region och från producent till producent - men att det finns några verkligt stora viner bland dem.

William Kelley från Wine Advocate håller med. Han säger att de vita bourgognevinerna från 2021 är mycket mer lyckade än de som producerades 2016, då frosten också blev ett definierande element. Dessutom säger han att det inte är en homogen årgång. William Kelley har dock besökt över 200 producenter och smakat mer än 1 000 viner och drar slutsatsen att mycket få viner har misslyckats:

"När jag bevittnade skörden på plats kan jag medge att jag inte hade förväntat mig ett så positivt resultat", säger han.

Vad är en bra Bourgogne? En fläkt av frisk luft

William Kelley nämner att årgången påminner om tidigare Bourgogne-viner. Kelley ifrågasätter vad en bra årgång egentligen är. Han säger att det i slutet av 1800-talet, under 1900-talet och i början av 2000-talet fanns en bred enighet om att definitionen av en bra röd Bourgogne-årgång var:

"Kraftfulla viner med relativt hög mognad, med struktur och extrakt för att bära dem genom tiden."

Till detta säger han att sådana årgångar aldrig har varit så många som de är idag. Under 2018, 2019 och 2020 var vi välsignade med stora årgångar enligt ovanstående definition.

Han säger att stora årgångar har blivit vanligare, inte bara en gång i decenniet, och att producenter och konsumenter dras till sensuella, parfymerade viner med smältande tanniner - viner som tidigare kritiserades för att sakna täthet och struktur. Så vad är egentligen en bra årgång?

En del producenter säger att årgången inte är en årgång som man ska överdriva. Men Bertrand Dugat, som driver det berömda Domaine Dugat-Py, säger att årgången "var som en frisk fläkt; den väckte mig och gav mig ny energi". Och Jacques-Frédéric Mugnier, som står bakom Domaine Jacques-Frédéric Mugnier, som har fantastiska och avundsvärda skiften i Bourgogne, säger: "Detta är viner som jag vill dricka".

Det finns alltså ingen konsensus om vad som är bra Bourgogne. Det råder dock enighet om att vinerna från årgång 2021 kanske inte kan lagras i hundra år, men att de i likhet med årgång 2000 lätt kan lagras elegant i två decennier - och förmodligen mer.

2021 Bourgogne - Kvantiteten har blivit nedsatt. Kvaliteten har inte det. Eller?

Charles Curtis från vinmediet Decanter skriver i sin rapport om Bourgogne 2021 en primeur att man kan hitta utmärkta viner i årgången - både röda och vita: "Köpare som väljer noga kommer att bli förtjusta över den klassiska stilen i denna årgång", konstaterar han.

Sammanfattningsvis definieras årgång 2021 i Bourgogne som en årgång med extremt låg produktion - särskilt för vita viner. Det är en årgång där kvaliteten verkar avvika från de tre senaste årgångarna. Men årgången har också producerat viner som imponerar på vinkritikerna. Det är en årgång vars prissättning kommer att vara högre än något tidigare, och konsumenten kommer att betala priset - priset för sällsynthet.

" Burgundy is a little bit totally stupid", sa en välkänd vinmakare från Cöte de Beaune mitt under en provning. Och Neal Martin svarar: " We still love it, though".

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt