Investeringstips - Bourgogne - 30. augusti 2023

2018 Bouchard Corton-Charlemagne | En vit raritet till ett gynnsamt pris

Gynnsamt ingångsläge i eftertraktad vit Bourgogne. Massiv historisk avkastning har visat vägen, och torka hotar framöver, vilket sätter strålkastarljuset på befintliga flaskor

“This is an easy one. Collectors would sell their souls for just one sip of Montrachet; for a few bottles of Domaine de Chevalier, they'd condescend to lend you the Porsche. For an hour. Indeed, Burgundy's global cachet is unparalleled and seemingly immutable, which is why the category's near-hegemonic grip over the secondary market is in no danger of slipping.”

-Wine-searcher.com

Citatet ovan är en perfekt inramning av denna investeringsmöjlighet, och "this is an easy one" syftar på om det finns mer prestige i vit Bourgogne eller vit Bordeaux. Svaret är vit Bourgogne. Vit Bourgogne är också en extremt sällsynt gäst hos RareWine Invest - det är bara tredje gången under 2023 som vit Bourgogne finns på agendan - helt enkelt för att det finns så få kvantiteter av det allra bästa - och för att det finns en efterfrågan på de kvantiteter som finns.

Här har du möjlighet att investera i 2018 Bouchard Corton-Charlemagne, vars föregångare har levererat enastående avkastning och därmed satt standarden.

Bouchard Pére et Fils - Kraftfull Bourgogne-dynasti med formidabel avkastning

Sedan Michel Bouchard grundade det som skulle bli en av Cote d'Ors största markägare - Bouchard Pére et Fils - år 1731 har domänen byggt upp ett fantastiskt rykte. Inte bara i Bourgogne, utan över hela världen. Det har de gjort genom att leverera konsekvent kvalitet - oavsett vin, oavsett årgång.

Det är värt att påpeka att Bouchard Pére et Fils har funnits med på den berömda Power 100-listan i 9 av 10 utgåvor under de senaste tio åren. Listan publiceras årligen av den brittiska vinbörsen Liv-ex, och den presenterar de 100 starkaste varumärkena på vinmarknaden under det gångna året. Rankingen på listan är numerisk och tilldelas baserat på olika kriterier, inklusive mest handlade viner när det gäller både värde och volym. På 2022 års lista rankas Bouchard på 20:e plats, vilket bara understryker husets inneboende kvalitet, rykte och efterfrågan.

Dessutom: Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna* av Bouchard Corton-Charlemagne, som varit på marknaden i fem år, gett en genomsnittlig avkastning på 120,9%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 17,1%. Det finns en kontinuerlig efterfrågan på vit Bourgogne från Bouchard Pére et Fils.

*Årgång 2007-2016.

2018 Bouchard Corton-Charlemagne

Artemis har också uppmärksammat potentialen hos Bouchard Pére et Fils

I nästan 270 år var Bouchard Pére et Fils ett familjeägt företag, men 1995 förändrades scenariot avsevärt när familjen Henriot klev in och förvärvade domänen. I och med detta blev Bouchard en del av Maisons & Domaines Henriot-gruppen, som också omfattar välrenommerade namn som Champagne Henriot och Beaux Freres (en amerikansk vinproducent belägen i Oregon, USA).

I september 2022 meddelades dock att den franska private equity-fonden och lyxjätten Artémis förvärvat en betydande andel av Maisons & Domaines Henriot. Förvärvet adderade Henriot och Bouchard till en redan imponerande portfölj som också innehåller erkända vinhus som Chateau Latour och Clos de Tart.

Artémis söker aktivt efter företag med potential för tillväxt och utveckling i syfte att generera vinster och tillfredsställa aktieägarna. Förväntningen är att Artémis ska tillföra kapital, expertis och en omfattande marknadsföringsstruktur till både Maisons & Domaines Henriot och Bouchard. Denna resa utgör ett unikt tillfälle att vara en del av en spännande utveckling i vinvärlden, där tradition möter modernitet och där vinkunskap möter affärsstrategi.

Världens bästa vingårdar för vitt vin: Montrachet & Corton Charlemagne

Det råder ingen tvekan om att de bästa appellationerna för vit Bourgogne, och därmed världens bästa vita vin, är Montrachet och Corton-Charlemagne, vilket är anledningen till att redan namnet på platsen ger upphov till en omedelbar efterfrågan. Den övergripande appellationen Corton-Charlemagne är 71,8 hektar stor, varav Bouchard har 3,65 hektar, från vilka de får producera högst 23 360 flaskor per årgång, vilket naturligtvis inte på något sätt kan möta efterfrågan på vit Bourgogne Grand Cru.

2018 Bouchard Pére et Fils får 90 poäng av Vinous, 93 poäng av Wine Advocate och 92 poäng av Bourgogne-experten Burghound. Det är värt att påpeka här att Burghound också har tilldelat en så kallad fatpoäng på 91-93 poäng till 2019 Bouchard Corton Charlemagne, som representerar den extremt kritikerrosade årgången i Bourgogne. 2019 Bouchard Corton-Charlemagne kostar för närvarande 175 €* - nästan 10% mer än 2018 års årgång. Bouchard Corton-Charlemagne 2020 har dessutom fått 91-94 poäng av Burghound och är mer än 15 % dyrare. Årgång 2018 ger alltså valuta för pengarna.

*Exkl. Tull, skatt och moms, i hela lådor och perfekt skick.

2018 Bouchard Corton-Charlemagne

Låt oss ta oss en stund att fundera över priset

Förutom ett något tveksamt erbjudande på wine-searcher.com är ditt investeringspris på 160 €* för närvarande det billigaste på plattformen. 2023 har medfört vissa priskorrigeringar i vinindustrin och även om Bouchard Corton-Charlemagne inte representerar den svindlande höga prisnivån (tvärtom faktiskt), har korrigeringarna också påverkat priset lite här. Det erbjuder således en intressant ingångspunkt för att investera i högprofilerad vit Bourgogne.

Redan i december 2022 kunde du investera i 2018 Bouchard Corton-Charlemagne för 165 € - och även om priset nu är 5 € lägre än förra gången vi hade 2018 Bouchard Corton-Charlemagne för investering är det fortfarande ett case vi tror stenhårt på. Förutsättningen för investering är exakt densamma - förutom att du nu kan komma in till ett något billigare pris. Potentialen ligger fortfarande framför oss.

Läs vår senaste analys av vinmarknaden: Analys av marknaden för fina viner: Navigera mellan värde och verklighet

*Exkl. Tull, skatt och moms, i hela väskor och perfekt skick.

Bourgogne 2021: Först till kvarn.

Även om vit Bourgogne är en sällsynthet i sig, finns det ett annat faktum som kan visa sig vara viktigt när det gäller att investera i just denna kategori. Med 2021 års årgång i Bourgogne är sällsyntheten given, och det finns rapporter om upp till 80% förluster, särskilt för Chardonnay, på grund av en oväntad vårfrost som förstörde en stor del av vinstockarna.

"Enligt Liv-ex, Storbritanniens motsvarighet till en vinbörs, tvingar den låga produktionen producenterna att pressa upp priserna för att täcka sina kostnader. Detta resulterar i att lanseringspriserna närmar sig +25% i genomsnitt. Toppnamnen sägs släppas senare än vanligt, vilket ger producenterna mer tid att besluta om distribution och prissättning. Även om Bourgognes bästa viner är sällsynta i sig, är 2021 års årgång en sällsynt behandling."

Citatet ovan kommer från artikeln: 2021 Burgundy - Sällsynthet är en självklarhet

Eftersom kvantiteterna av vit Bourgogne 2021 är så knappa och releasepriserna förväntas bli högre än vanligt, kommer det att finnas en naturlig jakt efter äldre årgångar där priset fortfarande är på en lägre nivå - med andra ord är nyckeln att få tag på de kvantiteter som faktiskt finns tillgängliga.

RareWine Invests Analys

Vit Bourgogne Grand Cru är en sällsynthet och om den har ålder, ja, då är den extremt dyr. Lägg till dessa utsikterna till ett extremt lågt utbud av 2021-utgåvorna, vilket bara kommer att skapa ännu mer sällsynthet på de tillgängliga kvantiteterna, eftersom utbudet i sig kommer att vara mindre än vad marknaden är van vid ... Tillsammans med Montrachet är Corton-Charlemagne kronjuvelen hos Bouchard Pére et Fils, och när det gäller vit Bourgogne befinner vi oss högst upp i hierarkin.

En mycket stark historisk avkastning visar att det finns en efterfrågan på Bouchard, och med en aktör som Artemis i spetsen finns det ingen gräns för hur mycket energi och kärlek som kommer att läggas på att marknadsföra domänen - till investerarens fördel, naturligtvis.

Detta ger också ett gynnsamt ingångspris på din investering i vit Bourgogne. Vi förväntar oss ett stort intresse för detta, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2018 Bouchard Corton-Charlemagne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2018Bouchard Corton-Charlemagne750OC6€ 160
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt