Investeringstips - Bourgogne - 30. mars 2023

Bourgogne Grand Cru - 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin som verkar för billigt

Efterfrågan på Bourgogne ökar. Utbudet minskar i motsvarande grad. Det är därför det är ovanligt att man fortfarande kan få Grand Cru för 110 euro - men det kan man här.

110 Euro för Bourgogne Grand Cru är en sällsynthet. Men det är vad denna 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin kostar, och det är tveksamt om du ens kan få Grand Cru som kostar mindre. Samtidigt ökar efterfrågan på Bourgogne. Och utbudet minskar gradvis. Dessutom är kvaliteten här lika bra som hos grannarna, vars Ruchottes-Chambertin kostar betydligt mer ...

Doimaine Frederic Esmonin är fortfarande relativt okänd i den globala vinvärlden - men absolut inte i Bourgogne, där han anses vara en av de mest lovande producenterna. Dyk ner i potentialen här.

Domaine Frederic Esmonin: En lovande ädelsten från Bourgogne

Domaine Frederic Esmonin har i flera generationer odlat vingårdar i Gevrey-Chambertin. Och i generationer har de sålt sina frukter från 6,45 hektar av skiften till domäner som Drouhin, Jadot och Leroy - och i själva verket sägs några av Leroys mest berömda viner från 1950-talet vara gjorda av druvor från Domaine Frederic Esmonin. 

Det var först 1988 som de började marknadsföra sina egna viner, och de har fördelen att ha tillgång till några fantastiska Grand Cru-parceller som Ruchottes-Chambertin, Mazis-Chambertin, Chambertin Clos de Beze, Bonnes-Mares och Chambertin.

I dag drivs domänen av Frederic, hans far André och hans mor Michele, och de anses vara en av de mest lovande producenterna i Bourgogne. De bedriver lutte raisonnée, vilket innebär att inga kemikalier eller tillsatser används i produktionen. Denna praxis har sina rötter i en extrem respekt för miljön och en filosofi om att de bästa vinerna kräver de bästa druvorna. Därför har Domaine Frederic Esmonin ägnat årtionden åt att optimera sina vingårdar. Men om druvorna är tillräckligt bra för Leroy verkar kvaliteten sedan länge ha nått en utmärkt nivå.

Vinet som finns i detta investeringstips kommer från den 3,3 hektar stora Grand Cru Ruchottes-Chambertin, den näst minsta Grand Cru i Gevrey-Chambertin. Här har Domaine Frederic Esmonin 0,5 hektar planterade med vinstockar som är mer än 50 år gamla. Härifrån får de producera som mest knappt 2 500 flaskor.

Det finns ingen billig Grand Cru Bourgogne, men ....

Burghound är den enda som kontinuerligt har provat nästan varje årgång av Ruchottes-Chambertin från Domaine Frederic Esmonin, så det är bara logiskt att inkludera hans bedömning i detta investeringstips. Han ger 2020 Frederic Esmonin 93 poäng, vilket är det högsta han någonsin har gett husets Ruchottes-Chambertin.

Förutom Frederic Esmonin huserar även Armand Rousseau och Mugneret Gibourg på Ruchottes-Chambertin, och de anses vara de främsta producenterna här. Burghound ger deras 2020 Ruchottes-Chambertin 93-96 poäng respektive 90 poäng.

Faktum är att för att få tag på en Armand Rousseau Ruchottes-Chambertin 2020 måste du lägga ut minst 1400 Euro. Och om du vill ha en 2020 Georges Mugneret Gibourg är priset ännu högre. En 2020 Frederic Esmonin kostar endast 110 Euro. Och även om det uppenbarligen finns flera faktorer som spelar in när man värderar vin, verkar det ohörbart att viner från samma vingård i samma poängintervall ska variera så mycket i pris - och Georges Mugneret Gibourg är till och med sämre värderad än Frederic Esmonin.

Så, nej - det finns inget billigt grand cru-vin, men detta verkar alldeles för billigt.

Berömmelse över en natt - vi har sett det förut

Idag skulle vi inte göra en direkt jämförelse mellan Domaine Arnoux-Lachaux och Domaine Frederic Esmonin. Priserna på Domaine Arnoux-Lachauxs viner i hela produktportföljen har exploderat och i flera fall tiodubblats under de senaste åren. Domaine Arnoux-Lachaux, liksom Frederic Esmonin, var erkänt i Bourgogne för att göra viner i världsklass - den globala vinvärlden hade bara ännu inte upptäckt det.

Plötsligt började ryktet spridas att man på Domaine Arnoux-Lachaux kunde få vin i världsklass till oöverträffat låga priser. På mycket kort tid växte den globala kännedomen om Arnoux-Lachuax som en löpeld, och under de kommande åren sköt priserna i höjden.

Ett exempel är Domaine Arnoux Lachauxs 2017 Clos Vougeot Grand Cru, som också har fått 93 poäng av Burghound. I början av 2021 kunde du köpa denna för cirka 200 Euro. I dag kostar den i storleksordningen 1 000 Euro.

I dag skulle vi inte göra en direkt jämförelse mellan Domaine Arnoux Lachaux och Domaine Frederic Esmonin - men för bara två år sedan skulle vi göra det.

Stor efterfrågan och brist på Bourgogne

Producenterna i Bourgogne väljer i allt högre grad kvalitet framför kvantitet, vilket återspeglas i den totala produktionen, som stadigt minskar. Samtidigt har efterfrågan på Bourgogne enligt Liv-ex bara ökat.

Liv-ex rapporterar att den totala andelen vin från Bourgogne (i värde) 2010 var 1 %. 2022 var den 26,2 %. Som jämförelse kan nämnas att andelen Bordeaux-viner var 34,5 % och champagne 13,7 % år 2022. Det är knappast realistiskt att samma scenario ska utspela sig igen under de kommande tio åren, men status quo och det minskade utbudet erbjuder ett attraktivt skede för vininvesteraren.

Som ett resultat av ovanstående har priserna på vin från Bourgogne stigit betydligt under de senaste åren, varför det också verkar ofattbart att en 2020 Grand Cru med bra poäng kan kosta en bråkdel av vad dess grannar kostar.

Och här är ytterligare ett faktum värt att notera. För under året kommer Bourgogneproducenterna att släppa sin årgång 2021, och rubriken för denna är i hög grad "först till kvarn", eftersom sällsynthet är en absolut självklarhet. Eftersom priserna vid lanseringen förväntas ligga 25 % över det normala förväntas många konsumenter söka kvalitet i tidigare årgångar där priset fortfarande är överkomligt.

Läs mycket mer om årgång 2021 i Bourgogne: 2021 Burgundy - Sällsynthet är en självklarhet

RareWine Invests Analys

Detta är en investering i Bourgogne Grand Cru. Du kommer knappast att hitta Bourgogne Grand Cru som kostar mindre än 110 Euro. Och om du gör det är det en extrem sällsynthet. Produktionen på de bästa Bourgogne-vinerna minskar gradvis och efterfrågan ökar i motsvarande grad - därför rekommenderar vi denna kategori för investeringar när som helst. Och 2020 års Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin erbjuder till och med fantastiska poäng och en mycket låg produktion.

Om du tror på framtiden för Bourgogne Grand Cru är detta ett fördelaktigt tillfälle att vara med. För nej, det finns inga billiga Grand Cru, men den här verkar alldeles, alldeles för billig. Den här har dessutom många år kvar på nacken. Investera, låt den vara och följ hur Bourgogne-marknaden utvecklas under de kommande åren. Mycket tyder i alla fall på att det ojämna förhållandet mellan produktion och efterfrågan skapar intressanta möjligheter för investeraren.

Investera i 2020 Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2020Frederic Esmonin Ruchottes-Chambertin750OC12€ 110
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt