Investeringstips - Bourgogne - 21. mars 2023

Högklassig vit Bourgogne: Investera i 2020 Bouchard Montrachet

Utmärkt historisk avkastning, hög kvalitet - lägg potentialen i framtiden. En lyxig mastodont ser potential i Bouchard - om du gör detsamma bör du läsa vidare.

Fantastiska Montrachet - hem till världens bästa vita viner

Vingården Montrachet är känd för att vara världens bästa vingård för Chardonnay. Montrachet är både mytiskt och exklusiv, och att ha Montrachet i sitt glas är en sällsynthet för de privilegierade. Inga medelmåttiga producenter verkar på Montrachet, men några sticker ut - något bättre än de andra. Bland dessa finns Domaine Leflaive, Ramonet, Domaine de la Romanée-Conti och Bouchard Pere et Fils, där den sistnämndes Montrachet är huvudpersonen i detta investeringstips - 2020 Bouchard Montrachet.

På Montrachet äger Bouchard Pere et Fils 0,89 hektar och 2020 var produktionen av Bouchard Montrachet endast 4 500 flaskor, vilket gör att det är en extremt låg produktion. Extremt låg och extremt eftertraktad.

Detta är en investering i en solid Bourgogneinstitution med starka marknadsföringskrafter bakom sig. Det är också en investering i vit bourgogne som kategori - en kategori som ännu inte har uppnått samma avkastning som sin röda motsvarighet. Och det är här som potentialen verkligen ligger.

Bouchard Pere et Fils – ett kraftfullt arv byggt på erfarenhet

År 1731 lade Michel Bouchard grunden till det som skulle bli en av Cote d'Ors största vingårdsägare - Bouchard Pere & Fils. Sedan dess har domänen byggt upp ett formidabelt rykte i Bourgogne - och i hela vinvärlden - genom kontinuerlig kvalitet.

Varje år publicerar den brittiska vinbörsen Liv-ex sin berömda Power 100-lista, som presenterar de 100 mest kraftfulla varumärkena på vinmarknaden under det gångna året - i numerisk ordning. Placeringarna tilldelas enligt de mest omsatta vinerna både när det gäller volym och värde. Under de senaste 10 åren har Bouchard Pere et Fils funnits med på Power 100-listan 9 av 10 gånger med en färsk placering på Liv-ex power 100 2022 som nummer 20. Detta understryker bara den inneboende kvaliteten hos Bouchard och efterfrågan på en av Bourgognes stora aktörer.

Med Bouchard Montrachet är hög kvalitet en självklarhet

När det gäller Bouchards Montrachet är det inte mycket variation i kvalitet från årgång till årgång. Den är genomgående hög, vilket även diagrammet nedan visar. Årgång 2020 har bara fått fatbetyg från Burghound (94-97), Wine Advocate (95-97) och Vinous (93-95), men genomsnittsbetygen från dessa placerar årgången i toppen av de senaste tio årgångarna, endast överträffad av 2017 års årgång - och oavsett om slutbetygen ligger i toppen eller botten av fatbetygsintervallet, kommer 2020 års Bouchard Montrachet fortfarande att vara representativ för Bouchards extremt höga kvalitet.

*Vissa eller alla poäng inom denna årgång är fatpoäng. *Vissa eller alla poäng inom denna årgång är fatpoäng.

Bouchards framtida potential

I nästan 270 år var Bouchard Pere et Fils familjeägt, men 1995 köpte familjen Henriot domänen, vilket gjorde Bouchard till en dynasti under Maisons & Domaines Henriot, som också omfattar Champagne Henriot, Bouchard Pere & Fils, Domaine William Fevre (största grand cru-ägare i Chablis) och Beaux Freres (amerikansk vinproducent i Oregon).

I september 2022 blev det dock ett faktum att den franska private equity-fonden och lyxmastodontföretaget Artémis förvärvade en majoritetsandel i Maisons & Domaines Henriot, vilket innebär att Henriot, Bouchard och Fevre läggs till en portfölj som även omfattar Chateau Latour och Clos de Tart.

Artémis strävar efter att köpa företag med tillväxt- och utvecklingspotential i syfte att göra vinst och göra aktieägarna nöjda. Man förväntar sig att Artémis ska tillhandahålla kapital, ”know-how” och en gigantisk marknadsföringsmaskin till Maisons & Domaines Henriot och därmed även Buchard. Det är en resa som du nu kan ansluta dig till.

2020 Bouchard Pere et Fils Montrachet 2020 Bouchard Pere et Fils Montrachet

Buchard Pere et Fils: De vitas framtida potential

Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna* av Buchard Pere et Fils Montrachet som funnits på marknaden i minst fem år gett en genomsnittlig avkastning på 65,4 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 10,5 %.

Det är en mycket trevlig utveckling, men den är inte jämförbar med avkastningen på röda bourgogneviner, och det finns potential i det. Ta till exempel Burgundy 150-indexet, som är ett delindex i Liv-ex Fine Wine 1000. Burgundy 150 har gett en årlig genomsnittsavkastning under fem år på 14,1 %. Om de vita vinerna utesluts ur indexet har Burgundy 150 gett en årlig 5-årsavkastning på 17,5 %. Priset på röda bourgogneviner har alltså stigit kraftigare än vita viner.

Efterfrågan på vita bourgogneviner ökar. Konsumenterna börjar inse att vit bourgogne erbjuder hög kvalitet i begränsade kvantiteter. Generellt sett har prisökningarna inte varit lika kraftiga för vit bourgogne som för röd bourgogne och det är här investeringspotentialen ligger.

Så även om Bouchard Montrachet redan har gett utmärkt avkastning, ligger potentialen i framtiden.

Årgång 2020 är dessutom en föregångare till den katastrofala årgången 2021 i Bourgogne när det gäller produktion. Kvantiteterna minskar i både Côte de Beaune och Côte de Nuits, där producenterna i Côte de Beaune har rapporterat förluster på upp till 80 procent - särskilt för Chardonnay. Bouchards 2021 Montrachet har halverats i produktion. Detta innebär att utgivningspriserna är betydligt högre för den kommande årgången och det innebär också att konsumenten letar efter värde i tidigare årgångar.

*2007-2016

RareWine Invests Analys

Detta är en klassisk bourgogneinvestering med dubbla tvister. Bouchard är en solid institution i Bourgogne som ständigt erbjuder viner av hög kvalitet och denna 2020 Bouchard Montrachet är inget undantag.

Montrachet är dessutom den absoluta kronjuvelen - inte bara för Bouchard, utan för hela kategorin vit Bourgogne. Så här har vi en stark producent, en eftertraktad vingård och ett extremt knappt utbud. Ett utbud som för övrigt inte kommer att öka med den kommande årgången 2021.

En tvist kommer med Artemis som den nya primära ägaren av domänen. De har upptäckt en potential och är ute efter att göra en vinst. Till investerarens fördel. Den andra tvisten handlar om den orealiserade potentialen hos de vita bourgognerna, baserat på avkastningen. Bouchard Montrachet har ännu inte uppnått samma avkastning som de röda vinerna från Bourgogne 150.

Detta är ditt tillfälle att köpa in dig i Bouchard Montrachet medan kvantiteterna räcker och medan den vita Bourgognes avkastning fortfarande är i de röda vinernas slipstream.

Investera i 2020 Bouchard Pere et Fils Montrachet

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2020Bouchard Pere et Fils Montrachet750OC/OWC6€ 775
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt