Investeringstips - Bourgogne - 9. mars 2023

97 poäng för 2020 Vogue Musigny - investera i ett dominerande kraftpaket.

Utbudet av Bourgogne minskar. Efterfrågan gör inte det, och befintliga volymer blir naturligtvis ännu mer eftertraktade, vilket spelar till investerarens fördel.

Namnet Musigny ger utan tvekan alla vinälskare kalla kårar. Musigny är både magiskt och mytiskt, och några av de allra bästa Bourgognevinerna kommer härifrån - faktiskt några av de bästa vinerna i världen. Men den bästa Musigny är för ett fåtal, och faktum är att efterfrågan på Bourgogne överstiger utbudet. Och allt tyder på att denna trend kommer att bli allt tydligare i framtiden.

Comte Georges de Vogue Musigny 2020 är här tillgänglig för investering och har bara haft lite mer än ett år på marknaden, varför detta är ett unikt tillfälle att tidigt komma in i detta Bourgogne-fall. Det här är en klassisk investeringsmöjlighet i Bourgogne, men det är också en investering i en domän som sedan länge har visat sitt värde på världens vinscen. Läs mer nedan.

Comte Georges de Vogue i mer än 500 år

Domaine Comte de Vogue är en institution i Bourgogne som går tillbaka till 1450, då Jean Moisson byggde den byggnad som senare blev Domaine Comte de Vogue. Att en domän har funnits i mer än 500 år är något alldeles speciellt även i Bourgogne.

År 1925 tog Comte (greve) Georges de Vogue över domänen. I hans fotspår som vinmakare följde hans dotter Elisabeth, som förde med sig en naturbaserad vinfilosofi till domänen. Elisabeth visste också att hantverk och sublima markinnehav inte kunde nå framgång på egen hand - det krävdes marknadsföring. Hennes starka affärssinne resulterade i världsomspännande framgång - med kvalitet som grundförutsättning, förstås.

I dag har Elisabeths döttrar tagit över förvaltningen av domänen, och de är trogna mot sin mors arbete. Huset äger 1,8 hektar i Chambolle-Musigny, 2,8 hektar i Bonnes-Mares och 7,3 hektar i det mytomspunna Musigny, som är deras ultimata ledstjärna.

Läs mycket mer om Comte Georges de Vogue i våra tidigare investeringstips här.

2020 Vogue Musigny

2020 Vogue Musigny Vieilles Vignes - Among Burghound's Darlings

Bourgogne-specialisten Allen Meadows på Burghound ger 2020 Vogue Musigny Vv 97 poäng, medan Vinous bara har gett den ett preliminärt betyg, ett så kallat fatbetyg, på 93-95 poäng. Wine Advocate har ännu inte betygsatt, vilket lämnar oss med ett slutbetyg plus ett preliminärt betyg.

Även om de slutgiltiga betygen ännu inte är klara har Burghound en komplett katalog över smakprover av Vogue Musigny:

Burghound-scores-diagram.png (1) 2021 har endast fått ett fatbetyg från Burghound på 92-95 poäng, så ovanstående betyg är ett genomsnitt av dessa.

Med 97 poäng ligger 2020 Vogue Musigny alltså i toppen av Burghound under det senaste decenniet. Lägg därtill det faktum att 2015 Vogue Musigny från en stor referensårgång i Bourgogne också fick 97 poäng.

Burghound har bara gett mer än 97 poäng till en Vogue Musigny tre gånger: 1919, 1949 och 2005. Burghound har dessutom smakat sig igenom totalt 66 unika årgångar av Vogue Musigny, varav endast 11 årgångar har fått 97 poäng. 2020 Vogue Musigny är alltså bland bourgognexperten Burghounds älsklingar.

Sedan 1985 har Francois Millet stått bakom vinerna på Comte George de Vogue, och 2020 Vogue Musigny är hans sista årgång innan nya krafter tar över. Vi känner till nivån så här långt - bara tiden får utvisa om den kommer att bibehållas.

Powerhouse har gett kontinuerlig avkastning

Varje år publicerar den brittiska vinbörsen Liv-ex sin Power 100-lista över de bästa vinproducenterna från föregående år. Rangordningen av vinerna beror på olika parametrar, varav handelsvolym, handelsvärde och den enskilda producentens prisutveckling är särskilt viktiga.

I både 2021 och 2022 års listor har Bourgogne triumferat med 32 respektive 39 platser av 100. Comte George de Vogue har varit med på Power 100-listan varje år under det senaste decenniet, och på 2022 års lista har de marscherat upp till plats 27 från plats 66 året innan. Att vara med på listan så länge bekräftar att Vogue för länge sedan har bevisat sitt värde i toppen av vinhierarkin.

Vogue är efterfrågat och enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna* av Vogue Musigny Vv som funnits på marknaden i minst fem år gett en genomsnittlig avkastning på 68,8 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 11 %.

*2006-2015

Bourgogne - för de få, inte för de många

Avkastningen för 2020 års årgång i Bourgogne ligger strax över genomsnittet för de senaste 10 åren. Men årgång 2020 följdes av årgång 2021, vars avkastning var minst sagt katastrofal. För årgång 2021 rapporterar Liv-ex att den låga skörden tvingar producenterna att höja priserna på sina viner för att täcka sina kostnader - prishöjningar på upp till 25 %.

De främsta namnen sägs släppas senare än vanligt, vilket ger producenterna mer tid att besluta om distribution och prissättning. Även om Bourgognes bästa viner är sällsynta i sig själva, kommer 2021 års Bourgogne att vara för ett mycket exklusivt fåtal. Cirka 20 250 flaskor av 2020 års Vogue Musigny producerades, medan skörden för 2021 endast är 13 200 flaskor. Marknaden saknar alltså med andra ord betydande mängder bourgognevin - inte bara från Vogue, utan generellt sett jämfört med vad den är van vid. Samtidigt kommer prishöjningar från producenterna onekligen att påverka priserna på de viner som redan finns på marknaden.

2020 Vogue Musigny

Den grundläggande förutsättningen för investeringar i Bourgogne bygger på en enkel teori om utbud och efterfrågan. Utbudet kan inte ökas eftersom vingårdarna har den storlek de har. Dessutom dikterar klassificeringarna hur mycket som kan skördas från de enskilda skiftena. Dessutom hotas Bourgogne av klimatförändringarna, samtidigt som omställningen till biodynamisk produktion och ett större fokus på kvalitet snarare än kvantitet också minskar avkastningen. Resultatet är mindre vin på marknaden, medan efterfrågan bara verkar öka.

Marknaden kan bara reagera på obalansen mellan utbud och efterfrågan genom att höja priserna

RareWine Invests yttrande

Detta är en klassisk bourgogneinvestering som serveras på ett silverfat. Musigny är ett av de mest mytomspunna skiftena i världen, och det är inte för alla att kunna bocka av det från sin bucketlist. Med sin power 100-dominans etablerar Comte Georges de Vogue sin plats bland världens bästa vinproducenter.

Och även om prislappen kan tyckas vara hög för de flesta, är det värt att komma ihåg att en Leroy Musigny 2015 nyligen såldes för 80 000 euro* för en flaska. Ditt pris för 2020 Vogue Musigny är 1 000 euro. Det verkar alltså inte finnas något pristak för Musigny - men priset här tilltalar en mycket bredare publik.

Detta är en investering i en solid burgundisk institution, vars årgång 2020 Vogue Musigny, ur ett Burghound-perspektiv, konkurrerar med de allra bästa årgångarna. Och det är en investering i ett vin vars föregångare har visat stor avkastning.

Det är också en investering i att kunna erbjuda framtida bourgogneälskare vin från en av världens bästa vingårdar - något som verkar bli alltmer sällsynt i framtiden, med tanke på de utmaningar som produktion, klimat och kvalitetsprioriteringar innebär.

Investera i 2020 Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGANTALPRIS*
2020Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes750OWC624€ 1.000
2020Comte Georges de Vogue Musigny Vieilles Vignes750OWC369€ 1.000
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt