Investeringstips - Champagne - 26. oktober 2023

Gåshudsframkallande Krug Clos du Mesnil för investering

Krug Clos du Mesnil är exklusivitet i allra högsta grad och en sällsynt gäst hos RareWine Invest. Det är köparens marknad, vilket ger sällsynta möjligheter.

“Every time I encounter my favorite wine, Krug Clos du Mesnil, I get goosebumps while my senses are heightened”

- Richard Juhlin

Richard Juhlin är världens ledande champagnekritiker, och han gör ingen hemlighet av att han är förälskad i Krug Clos du Mesnil. Det gör hela världen också, vilket är anledningen till att varje utgåva kommer med en massiv inneboende efterfrågan. Det är därför vi dammsuger upp all Krug Clos du Mesnil vi kan få tag på, och nu har vi äntligen lyckats förvärva kvantiteter som du nu har möjlighet att investera i.

Krug Clos du Mesnil är sinnebilden för storhet. Typexemplet på sällsynthet. Symbolen för exklusivitet. Egentligen är det allt du behöver veta, även om det finns fler investeringsargument nedan.

2004 och 2006 års Krug Clos du Mesnil är tillgänglig för investering - läs mer nedan.

Krug - En Perfekt Producent Av Absolut Världsklass ✩✩✩✩✩

Denna artikel inleddes med Richard Juhlins beröm av Krug Clos du Mesnil, som är huvudpersonen här. Krug är avsändaren, och även om citatet avsåg ett enskilt vin, flödar Juhlins entusiasm genom hela champagnehuset Krug.

Förutom det välkända 100-poängssystemet arbetar Juhlin även med The Stars, som är en rankning av producenter. Endast fem champagnehus har uppnått maximala fem stjärnor, vilket symboliserar "En perfekt producent av absolut världsklass genom hela sortimentet". Krug är tillsammans med Bollinger, Louis Roederer, Salon och Jacques Selosse i toppen av champagnehierarkin.

Krug - En Champagnekälla I den Ultimata, Exklusiva Digniteten

Champagnehuset Krug grundades av Joseph Krug år 1843. När han dog 1866 kunde hans son Paul Krug bygga vidare på en stabil grund - han etablerade sin bas i Reims och förde in huset i den innersta kretsen av Champagne-eliten. Krug är en symbol för överlägsen kvalitet, expertis och passion.

Sedan dess har generation efter generation hjälpt till att stärka det redan solida champagnehuset. Joseph Krug II såg till att Krug överlevde första världskriget och blomstrade med ikoniska årgångar som 1926 och 1928. Därefter introducerade bröderna Henri och Remi Krug den första roséchampagnen, och det var även de som förvärvade den legendariska och prestigefyllda vingården Clos du Mesnil.

Krug har befäst sin rättmätiga plats bland Champagnes bästa. Krug-medlemmarna har förvaltat det gyllene arvet och det orubbliga engagemanget för kvalitet och vikten av nära vänskap med andra champagneproducenter.

Även om Krug fick en framträdande ägare 1999 med LVMH-gruppen vid rodret, fattades beslutet att hålla Krug-familjen nära för att upprätthålla och bevara husets arv. LVMH står också bakom varumärken som Château Cheval-Blanc, Château d'Yquem, Clos des Lambrays och Newton Vineyards, liksom Glenmorangie, Belvedere och Ardbeg. Ägandet innebär naturligtvis att det finns finansiellt kapital och därmed starka krafter i maskinrummet.

Läs hela historien om Krug här: Krug Champagne - Historien om en komplett symfoniorkester och den perfekt ärvda champagneandan

Krug Clos du Mesnil

Krug Clos du Mesnil: En Sällsynthet Vid Lanseringen - En Sällsynthet Hos RareWine Invest

Clos du Mesnil i Mesnil-Sur-Oger är en extremt sällsynt champagne med en enda vingård. Den 1,84 hektar "stora" vingården förvärvades 1971. Krug är ensam ägare till vingården och därmed är Clos du Mesnil också en så kallad "Monopole". Druvorna från vingården hade använts för champagne Salon fram till Krugs förvärv. Sedan 1698 har vingården omgärdats av ett stengärde (clos) och lika länge har man planterat Chardonnay i vingården.

Clos du Mesnil släpps bara i de allra bästa årgångarna, och den totala produktionen per årgång kan uppgå till cirka 12.000 flaskor. Det innebär att Krugs Clos du Mesnil är sällsynt redan när den släpps - och det innebär naturligtvis också att det inte finns tillräckligt för alla. Därför är det också sällsynt att vi kan erbjuda Krug Clos du Mesnil brett för investering.

Den Exklusiva Klubben Med Höga Poäng

Om vi för ett ögonblick stannar kvar i Juhlins rankingsystem blir det tydligt att Krug är något alldeles speciellt. Juhlins absolut bästa poängklassificering finns i kategorin "Champagne i världsklass", där viner med 95-100 poäng kan kalla sig hedersmedlemmar.

I diagrammet nedan är det bara 1995 Krug Clos du Mesnil som inte ligger i toppkategorin ur Juhlins synvinkel.

I detta investeringstips finns både 2004 och 2006 Krug Clos du Mesnil tillgängliga för investering, och enligt diagrammet nedan är det inte mycket som skiljer dem åt. 2004 Krug Clos du Mesnil får 98 poäng av Juhlin och Vinous, medan Wine Advocate ännu inte har haft möjlighet att ge sin dom. 2006 Krug Clos du Mesnil får också 98 Juhlin-poäng, medan både Vinous och Wine Advocate ger 97 poäng.

Detta innebär att 2004 Krug Clos du Mesnil får 98 poäng av alla kritiker, medan siffran är 97,3 poäng för 2006 Krug Clos du Mesnil. Det är också värt att notera att James Suckling ger 99 poäng till 2006 Krug Clos du Mesnil, medan han ger 98 poäng till 2004 Krug Clos du Mesnil. Han har dock inte konsekvent smakat igenom Clos du Mesnil-årgångarna, så hans sporadiska poäng är inte inkluderade nedan.

Faktum är att det inte finns något sådant som en dålig Krug Clos du Mesnil, men både 2004 och 2006 representerar det allra bästa.

diagram.png

Hur Krug Clos du Mesnil Presterat hos RareWine Invest

Det är ingen hemlighet att vi erbjuder alla Krug för investering - oavsett årgång och oavsett vin. Vi gör detta eftersom Krug har en historia av stark utveckling, och Clos du Mesnil är inget undantag. Alla Krug Clos du Mesnil* som förvaltas av RareWine Invest sedan mars 2020 har gett en genomsnittlig avkastning på 67 %, vilket motsvarar en årlig avkastning på 16 %. Så även om avkastning inte kan garanteras har Krugs Clos du Mesnil historiskt sett levererat marknadsledande avkastning oavsett årgång.

År 2020 kunde du för första gången investera i 2004 års Krug Clos du Mesnil för 825 euro. Samma år kunde du investera i den nya utgåvan: nämligen 2006 Krug Clos du Mesnil - också till 825 euro. Om du hade investerat då skulle du idag ha uppnått en avkastning på 45% respektive 33%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 11% respektive 9% - och här är det värt att notera att dessa två årgångar fortfarande är mycket unga, så den verkliga potentialen ligger framför oss när de redan glesa kvantiteterna minskas ytterligare.

Lägg till detta att drickfönstret, enligt Vinous, är 2019-2044 för 2004 Krug Clos du Mesnil, medan det är 2022-2045 för 2006 Krug Clos du Mesnil. Båda har ett långt liv framför sig.

*Vintage 2004, 2003, 2002, 2000, 1998, 1996, 1995, 1990, 1985 och 1979 i flaskor av normal storlek.

"Låt dem dricka champagne"

Den senaste tiden har vi argumenterat för att man ska hålla fast vid sin investeringsstrategi - även på en turbulent marknad som för närvarande är till köparens fördel. Champagne har sett en massiv ökning av intresset under de senaste åren, vilket har resulterat i enorma prisökningar (även om det ännu inte är som det vi har sett i Bourgogne). Trots en kortlivad nedgång på 10,4% i Liv-ex Champagne 50-index under första halvåret 2023, står Champagne fortfarande som det mest handlade vinet i både värde och volym under denna period.

Läs mer i vår artikel: Analys av marknaden för fina viner: Att navigera mellan värde och verklighet

Liv-ex konstaterar vidare att trots fallande priser över hela marknaden har Champagne sett stabila handelsnivåer. Under 2022 handlades 5 298 lådor Champagne, vilket uppgick till 11,3 miljoner pund i handel. I september 2023 hade redan 3 135 lådor sålts. Och med ankomsten av jul och nyår (och kinesiskt nyår) förväntas handelsaktiviteten öka. "Låt dem dricka champagne", säger Liv-Ex.

Champagne är efterfrågat.

RareWine Invests Analys

När ett vin ger världens främsta champagneexpert gåshud är det värt att uppmärksamma. Uppmärksamhet på din egen möjlighet till konsumtion eller uppmärksamhet på din egen möjlighet till investering. För när det gäller Krug Clos du Mesnil finns det inget som heter en dålig årgång. Med Krug Clos du Mesnil är kvantiteterna så glesa att det inte är en fråga om när du kan få tillgång - utan om du alls kan.

Av den anledningen finns det bara 35 flaskor tillgängliga via detta investeringstips, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Stora historiska avkastningar har satt kursen för framtiden. Både 2004 och 2006 Clos du Mesnil är fortfarande i sin linda. Det finns en efterfrågan på champagne, och det kommer alltid att finnas ett stort intresse när en champagne i världsklass som Krug är avsändaren - särskilt när vinet heter Clos du Mesnil.

Vi rekommenderar inte den ena framför den andra eftersom de ligger på samma kvalitetsnivå.

Investera i 2004 och 2006 Krug Clos du Mesnil

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2004Krug Clos du Mesnil750OWC1€ 1200
2006Krug Clos du Mesnil750OWC1€ 1100
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt