Investeringstips - Champagne - 16. februari 2023

2002 Krug Vintage: Referensårgång och +91% på fem år.

Power-100 varumärke - Krug är ett varumärke med hög kvalitet, hög efterfrågan och ljuv musik i investerarnas öron. Om du tror på världens kanske bästa champagnehus, läs vidare

"Ultra-elegant, mjuk, förföriskt svävande och smekande karaktär med en sund sting under ytan som vanligt hos Krug. Lager på lager är konstruerat på ett sofistikerat och detaljerat sätt."

- Richard Juhlin

Citatet kommer från Richard Juhlins beskrivning av 2002 års Krug Vintage, som finns i detta investeringstips. Och det är verkligen mycket talande för vad detta investeringstips handlar om. Juhlin ger den 97 poäng, vilket placerar den bland Juhlins favoriter bland Krug Vintage-champagnerna.

Men Juhlin påpekar också en praxis hos Krug. En sofistikerad praxis. En förförisk praxis. En smekande praxis. Därför är kärnan i det här investeringstipset också en investering i Krug - oavsett årgång. Sedan ett decennium tillbaka har Krug officiellt etablerat sig bland världens största vinmaktmärken. Och Krug Vintage har uppnått fantastisk historisk avkastning. 2002 års Krug Vintage är verkligen inget undantag. Läs om potentialen nedan.

Kung Krug - ett av världens mest eftertraktade champagnehus

År 1843 grundades champagnehuset Krug i Reims av Joseph Krug - den okrönte kungen av årgångschampagne. Joseph Krugs hängivenhet till champagnekonsten och hans ohejdbara flit skapade en stark grund som huset framgångsrikt står på idag.

Joseph Krug drevs av idén att den sanna essensen av champagne är själva njutningen. Därför blev hans vision att erbjuda den allra bästa champagnen varje år - oavsett de årliga klimatvariationerna. Och så blev det.

Kvaliteten på husets champagner har ständigt förfinats, och 1999 tog LVMH-gruppen, världens kanske starkaste lyxhandelskonglomerat, över Krug - och de gjorde det naturligtvis för att de såg en blomstrande affärspotential. De har hållit Krug-familjen mycket nära för att upprätthålla den mycket speciella champagne-andan som huset har haft sedan Joseph Krug startade allting.

Krug har allt. De har en stark immanent tradition av champagnehantverk. De har enorma marknadsföringsmuskler bakom sig, och de är bland världens allra bästa champagnehus - oavsett om det gäller deras Non-Vintage Grande Cuvée, deras Vintage Brut eller de ikoniska Single-Vineyard Champagnes Clos du Mesnil eller Clos d'Ambonnay.

Världens vinälskare vill ha Krug. Oavsett vilken utgåva det handlar om. Oavsett årgång.

Är du sugen på mer Krug? Läs vårt porträtt av huset här: Krug Champagne - Historien om en komplett symfoniorkester och den perfekt ärvda Champagne-andan

Power Krug. Power 100

Varje år publicerar Liv-ex sin berömda Power 100-lista över de vinproducenter som har presterat bäst under det gångna året. Rankingen baseras på olika parametrar, varav handelsvärde, handelsvolym och prisutveckling för den enskilda producenten är av stor betydelse.

På Power 100-listan för 2022 finns nio Champagnemärken och Liv-ex påpekar att Champagne är en ny kraft på andrahandsmarknaden, som verkligen börjar slå igenom med höga handelsnivåer, starka prisutvecklingar och ett ökande antal märken som långsamt kvalificerar sig för att tas upp på den illustra listan. Men för tillfället är endast nio märken representerade bland de 100, med Krug bland de tio främsta.

Av de senaste 10 Power 100-listorna har Krug funnits med på nio av dem - två gånger i topp 10 (2019 & 2022). Så Krug har länge etablerat sitt värde i toppen av vinlistan, och en topp 10-placering understryker bara detta faktum. På topp-10 hittar du också Domaine Leroy, Louis Roederer, Dom Pérignon och Domaine de la Romanée-Conti.

2002 Krug Vintage Endast 2002 Krug Vintage Magnum kommer med gift box.

Konsekvent kvalitet är nyckeln till Krugs framgång

Naturligtvis har Krug inte uppnått en världsomspännande hype och efterfrågan genom att bygga slott i himlen. Nej, deras framgång har sin grund i konsekvent hög kvalitet. Årgång 2002, som finns tillgänglig i detta investeringstips, utmärker sig också.

För det första utmärker den sig för att den har sitt ursprung i en av de främsta årgångarna i Champagne, vilket är en kvalitetsstämpel i sig självt. Och för det andra ligger den kvalitetsmässigt väl placerad i mitten av de fem senaste referensårgångarna med 97 poäng av Richard Juhlin, 97 poäng av Wine Advocate och 94 poäng av Vinous. Nedan kan du se hur poängfördelningen ser ut för de fem senaste referensårgångarna. Och även de "sämsta" resultaten. Lägg därtill att årgångarna 2004 och 2006, som inte anges under kategorin nedan, båda fick ett genomsnittligt betyg på 96,3 hos samma kritiker. James Suckling är imponerad av 2002 Krug Vintage och ger den 100 poäng. Han har dock inte betygsatt de andra referensårgångarna, så det är inte meningsfullt att ta med honom i tabellen nedan.

Konsekvent kvalitet är nyckeln till Krugs framgång.

Diagram-krug-vintage-SE.png Vinous poäng på årgångarna 1988-2002 provas och utvärderas baserat på magnumformatet.

Krug Vintage Performance på RWI

Krug är en välkommen återkommande besökare på RareWine Invest, delvis på grund av ovanstående fakta. Krug Vintage har till och med garanterat bra avkastning. All Krug Vintage som förvaltas av RareWine Invest sedan den 31 december 2017* har gett en genomsnittlig avkastning på 91 %. Krug Vintage 2002 på Magnum har också stigit med 90 % på bara två år.

Krug är alltid välkommet, eftersom det har inbyggd kvalitet och efterfrågan - och historiska avkastningar visar att Krug presterar. Gång efter gång.

*Årgångarna 2004, 2003, 2002, 2000, 1998, 1996, 1995 i vanligt format, hela lådor och i perfekt skick och årgångarna 2002, 1996, 1995 på magnum i perfekt skick.

Varför investera i Champagne?

På RareWine Invest har vi nyligen tittat på Champagne och analysen är särskilt relevant nu när Champagne är på agendan, men också relevant i en värld som är ekonomiskt osäker.

För det första rapporteras försäljningen av champagne öka under det första halvåret 2022 jämfört med föregående år, och Champagnekommittén väntas tillkännage rekordförsäljning för 2022. Den massiva efterfrågan har till och med lett till att Moët fått slut på champagne.

Lägg därtill att efterfråga- och utbudssvårigheter 2022 har lett till att Champagnekommittén har höjt den tillåtna skörden för 2022 - utmaningen är helt enkelt att de stora champagnerna lagras i tio år, så det kommer att dröja länge innan detta får någon verklig effekt.

Dessutom förväntas de kinesiska välbärgade, västerländskt orienterade millennials och generation Z fördubbla storleken på vinmarknaden i Kina i synnerhet fram till 2026 - ett Kina som för övrigt förväntas bli världens största marknad för lyxprodukter fram till 2025.

Med andra ord stämmer inte alls utbud och efterfrågan på champagne överens. Inte nu och inte heller i framtiden - något som Champagneinvesteraren kan dra nytta av.

Läs hela analysen här: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

RareWine Invests yttrande

Det här är ett klassiskt investeringsfall. Krug har länge bevisat att de är bland världens bästa champagnehus, vilket deras nästan konsekventa placering på den ökända Power 100-listan snyggt styrker. Och topp-10-rankningen visar också att Krug är allmänt omsatt över hela världen.

Utbudet av champagne minskar, men inte efterfrågan. Och definitivt inte efterfrågan på världens bästa champagner. Historisk avkastning på Krug Vintage understryker husets dominans. Det här är en investering i årgångschampagne med bra betyg från en referensårgång. Men det är också en investering i varumärket Krug Champagne.

Detta alternativ erbjuder både 2002 Krug Vintage i vanligt format och Magnumformat. Vi föredrar inte den ena framför den andra eftersom det är en fråga om humör. Båda formaten har gett historiskt sett stor avkastning.

Investera i 2002 Krug Vintage

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2002Krug Vintage Brut 750OC6€ 525
2002Krug Vintage Brut 1500OC1/GB€ 1.350
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt