Investeringstips - Champagne - 2. februari 2023

Dags för ett prisvärt alternativ? Investera i MV Champagne från det världsberömda champagnehuset.

Champagne-torkan och den ökande efterfrågan ökar potentialen för Champagne-investeringar...

"Påminnelse till mig själv: drick mer Giraud Champagne. Det var allt jag kunde tänka när jag gick igenom dessa nya viner från Claude Giraud, en man vars personlighet återspeglas i oklanderliga champagner med mycket karaktär." - Antonio Galloni

Ovanstående hänvisar till Henri Girauds champagner med flera årgångar (MV), och den senaste utgåvan finns på programmet här. Detta är en investering i ett champagnehus på väg framåt. Det är en investering i champagne utan årgång som ännu inte har någon samlartradition.

Men runt hörnet lurar champagnetorka, och våra ögon riktas alltmer mot cuvéer utan årgång från de allra bästa champagnehusen. De erbjuder hög kvalitet och låga priser. Här är en av dessa - Fut de Chene MV17 (läs en beskrivning av vinet längst ner i detta investeringstips). 

Lägg därtill att konsumenterna söker sig till så kallad "prisvärd lyx" i globala ekonomiska nedgångar. Ett sådant är Fut de Chene MV17 = högre efterfrågan (se mer i videon nedan - bara 1 minut lång).

Henri Giraud - en modern legend

Decanter kallade Henri Giraud för "en modern legend på väg att växa fram", och Henri Giraud är ett av de sällsynta champagnehusen som fortfarande är oberoende och familjeägda - i mer än 400 år. Men först på senare tid har huset gått från fint till fantastiskt, vilket stöds av Robert Parkers nästan två decennier gamla uttalande om att Henri Giraud kanske är det finaste champagnehuset som nästan ingen någonsin har hört talas om...

Nu känner vinkännare över hela världen till namnet Henri Giraud.

Här är lite fakta:

  • Henri Giraud nämns i 2020 Power 100-listan från januari 2021. Enligt rapporten var Henri Giraud den 3:e bästa övergripande prestationen mätt i procentuell prisutveckling.
  • Henri Giraud äger ca 12 ha mark på fina vingårdar i Aÿ, vilket gör den årliga skörden mager ur ett champagneperspektiv.
  • De speciella ekfaten, som tillverkas lokalt och kommer från den närliggande skogen, är enligt Girauds nuvarande vinmakare Claude Giraud den symbiotiska pusselbit som fullbordar husets unika champagner.
  • Hur många flaskor som producerades av MV17 är inte säkert känt, men enligt Wine Advocate producerades endast 30 000 flaskor av MV12 varför man kan anta att produktionen ligger inom detta intervall.

Hög kvalitet om än subjektiv smak

Endast en av våra vanliga kritiker har smakat och betygsatt MV17, och det är Richard Juhlin. Han ger 88 poäng, och även om det kan tyckas lågt, skiljer det sig inte från de poäng han brukar ge Henri Giraud. Som jämförelse kan nämnas att han har gett 87 poäng till de två årgångar av Henri Giraud Argonne som han har provat, och det är husets bästa cuvée. 

Wine Advocate och Vinous har ännu inte recenserat MV17, men tidigare har de gett mellan 92 och 97 poäng till Henri Girauds Multi-vintage viner. Detta understryker bara vinrecensenternas integritet och subjektiva smak. De brukar vara överens i viss mån, men i det här fallet är det två mot en.

Prestationer i förhållande till föregångare

"Giraud gör några av de mest unika, individualistiska vinerna i Champagne." - ROBERT PARKER

 

Liv-ex levererar tillräckliga uppgifter för att kunna kommentera resultatet av MV-utgåvorna och på så sätt ange hur trenden kommer att utvecklas i framtiden. Under de senaste två åren har MV09, MV10, MV12 och MV13 stigit med i genomsnitt +65,7 %. Lägg därtill att Fut de Chene MV09, under en femårsperiod, har stigit med +157,5 %.

Avkastningen av ovanstående är ett bevis på att efterfrågan på Henri Giraud möjligen följer Antonio Gallonis ord: Drick mer Giraud Champagne.

I Korthet: Varför Investera I Champagne?

  • Den enorma efterfrågan på champagne 2022 ledde till att Moët fick slut på champagne.
  • Svårigheterna med efterfrågan och utbudet 2022 har lett till att Champagnekommittén har höjt den tillåtna skörden för 2022 - utmaningen är bara att de stora champagnerna lagras i 10 år, så det kommer att dröja länge innan detta får en verklig effekt.
  • Man räknar med att de kinesiska millennieungdomarna, som har höga utgifter och är västerländskt orienterade, och generation Z kommer att fördubbla storleken på vinmarknaden i Kina fram till 2026. Ett Kina som för övrigt förväntas bli världens största marknad för lyxprodukter 2025.
    Med andra ord stämmer inte alls utbud och efterfrågan på champagne överens. Inte nu och inte heller i framtiden - något som Champagneinvesterare kan dra nytta av, vilket bara gör champagne ännu mer exklusivt.

Läs vår fullständiga analys här

Vad är Fut de Chene MV17

Den första MV släpptes 2012 och var baserad på 2005 - den hette MV05. Sedan dess har 8 MV-champagner släppts och denna MV17 är den senaste.

Denna cuvée bär märket av Henri Girauds engagemang för att göra den till "det stora vinet i Champagne" igen. Skörden är minimal och druvsorten är ursprunglig. MV17 står för multi-vintage, och denna utgåva är en blandning av pinot noir (80 %) och chardonnay (20 %), och alla druvorna kommer från Grand Cru-terroiren i Aÿ. Den är baserad på 2017 och kompletteras med husets solera-stiliga eviga viner från 1990 - Fut de Chene MV är ett unikt sätt att uttrycka ett årgångsvin.

RareWine Invests yttrande

Det finns ännu inte någon stor tradition av att samla på champagner utan årgång, men det är inte första gången du introduceras till en sådan genom RareWine Invest.  Och det finns naturligtvis en anledning till det.

För det första: Det finns en efterfrågan på prisvärd lyx i tider av finansiella problem, vilket naturligtvis kommer att placera "billigare" MV-champagner i fokus. Få skulle märka om priset steg med 10 eller 20 procent på den här.

För det andra: Denna kan konkurrera med många prestigecuvéer från de bästa champagnehusen, enligt Vinous och Wine Advocate.

För det tredje: Henri Giraud överöses med beröm från världens kritiker och avkastningen på MV-släpp visar på potentialen. Detta är en investering i ett av världens ledande champagnehus till ett lönsamt pris - samtidigt som världens utbud av champagne minskar och efterfrågan ökar.

Investera i Henri Giraud Fut de Chene MV17 Grand Cru

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

VINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Henri Giraud Fut de Chene MV17750OC6€ 125
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt