Investeringstips - Champagne - 3. mars 2022

+126 % under de senaste fem åren: Investera i den senaste utgåvan av Giraud's Top Champagne

Sällsynt, mikroproduktion och stark historisk avkastning. Detta är kärnan i Henri Girauds bästa champagne, Argonne. Investera i den nya utgåvan nu.

"Henri Giraud, den bästa champagne du aldrig hört talas om".

Ovanstående är ett uttalande från Robert Parker själv, och när du ser namnet Henri Giraud är chansen att du håller med förmodligen stor. Det är inte ofta som nya stjärnskott dyker upp i Champagne. Men Henri Giraud är ett undantag.

Det handlar om en mästerlig mikroproduktion på några tusen flaskor som har tagit steget från en liten exklusiv fransk kundkrets till den stora scenen. Det har skapat stora prisökningar på äldre årgångar och samtidigt gjort den mer eller mindre omöjlig att få tag på. Nu handlar det om den senaste utgåvan som du nu kan investera i innan de försvinner från marknaden.

Henri Giraud - här belönas de gamla traditionerna

Henri Giraud är något så sällsynt som ett oberoende och familjeägt champagnehus. Claude Gireaud är den 12:e generationen i det nästan 400 år gamla företaget, och trots den långa historia som gör Henri Giraud till ett av de äldsta husen i Champagne är det först på senare år som Girauds stjärna har tänds.

Henri Giraud äger ca 12 hektar mark på fina fält i Aÿ, men utöver de fasta avtalen för inköp av druvor produceras Giraud Champagne från totalt 25 hektar.

Men det är inte bara Girauds fantastiska tomter, varav många har grand cru-status, som är de betydelsefulla och karaktärsskapande dragen i Henri Girauds champagner. Mästerverken börjar redan i den närliggande Argonne-skogen, där de gamla ekarna levererar virke till husets speciella ekfat, som används i husets produktion. Ektunnor i champagneproduktionen försvann annars nästan helt i samband med ståltankarnas intåg på 1960-talet, men några få hus har gjort ekfaten till sitt varumärke och ädla varumärke - däribland Henri Giraud, Krug och Selosse. 

"Så här tycker jag att Krug borde smaka"

- Robert Parker om Henri Giraud Argonne

De speciella ekfaten, lokalt producerade från den närliggande skogen, är enligt Claude Giraud, den nuvarande vinmakaren på Giraud, den symbiotiska pusselbiten som fullbordar husets unika champagner.

Henri Giraud står bakom en rad olika cuvéer, men högst upp i hierarkin hittar vi en champagne som bär samma namn för att hedra Argonne-skogen; Argonne.

Dessa flaskor är ett mästerverk och behandlas också på följande sätt: Från den avantgardistiska förslutningen av flaskan till att de levereras individuellt i högkvalitativa trälådor.

2013 Henri Giraud Argonne 2013 Henri Giraud Argonne

Sällsynt champagne i mikroproduktion

Den första Argonne kommer från 2002 års årgång och med detta inkluderat har endast Argonne producerats från totalt sex årgångar. Giraud Argonne är ett sällsynt fall redan vid skapandet. Enligt Wine Advocate producerades endast 8 000 flaskor i årgång 2004, vilket i champagneterminologi är en mikroproduktion.

I årgång 2008 producerades endast 4 000 flaskor enligt Wine Advocate.

Det har inte varit möjligt att bekräfta exakt hur många flaskor som har producerats från 2013 års årgång som omfattas av detta investeringstips, men det finns inget som tyder på att det skulle vara fler än för 2004 års årgång.

Den extremt begränsade produktionen återspeglas också i ett nästintill obefintligt utbud på wine-searcher.com. För närvarande finns det inga tillgängliga kvantiteter av några andra årgångar än 2013 års årgång som den enda. Här finns å andra sidan också bara två alternativ, där det billigaste just nu är 365 euro*.

Ditt investeringspris just nu är 310 €*. 

*Pr. flaska exkl. tull, moms och skatt i hela lådor och i perfekt skick.

Investera i 2013 Henri Giraud Argonne Investera i 2013 Henri Giraud Argonne

Giraud och Liv-ex Power 100

Varje år gör den brittiska vinbörsen Liv-ex en sammanfattning av det gångna året och upprättar en topp 100-lista över årets hetaste viner utifrån en beräkning som inkluderar handelsvolym och prisutveckling. För viner i extremt begränsad produktion kan denna lista vara svår att komma in på, eftersom det krävs något som Domaine Leroy varumärkeskraft för att kompensera den lägre handelsaktivitet som följer av de begränsade kvantiteterna. Trots detta nämndes Henri Giraud ändå i 2020 års Power 100-lista från januari 2021. Enligt rapporten var Henri Giraud den 3:e bästa övergripande resultatgivaren mätt i % prisutveckling.

Historisk prisutveckling

Med vin i så begränsad produktion, som därför också försvinner från marknaden mycket snabbt, kan det vara svårt att få fram historiska prisuppgifter. Men om man ser tillbaka på de senaste fem åren har Liv-ex tillräckligt med uppgifter för att kunna kommentera de tre första årgångarna av Girauds. Under de senaste fem åren har dessa tre årgångar gett en genomsnittlig avkastning på 126 %*, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 17,7 % under fem år.

Wine-searcher.com visar också på en ökande trend. För årgången 2012, som är den senaste årgången som funnits på marknaden i minst ett år, har det genomsnittliga priset för alla erbjudanden på plattformen ökat med 54,8 %.

Båda exemplen betonade potentialen hos den senaste Giraud Argonne, som har fått mycket goda recensioner av kritikerna:

* Liv-ex kartläggningsverktyg

Henri Giraud ArgonneRJWAVI
2013-97+96
2012-9896+
2011--94
2008-94+94
2004879695
2002879494
RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous

RareWine Invests åsikt

Argonne från Henri Giraud är helt enkelt ett mästerverk i Champagnevärlden och är i kraft av sin inställning till produktion och med respekt för sitt arv på väg mot toppen av Champagne.

Henri Giraud har gått från att vara en välbevarad fransk hemlighet till att vinna internationella utmärkelser och erkännanden samt de kräsna champagnekännarnas gunst.

Kvaliteten är fantastisk och produktionen extremt begränsad - i själva verket så begränsad att de sex årgångar som någonsin producerats av Argonne förmodligen aldrig har varit fler än 48 000 flaskor. Totalt. Någonsin.

Giraud har allt som krävs för att bli en av framtidens stora champagnestjärnor - och Argonne en sann champagne-skatt.

 

Även utan den lurande Champagne-torkan och den ständigt ökande efterfrågan på de bubblande dropparna är detta ett sällsynt fall, du får nu möjlighet att köpa ungt och till ett lågt pris.

Investera i 2013 Henri Giraud Argonne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2013Henri Giraud Argonne750OWC1€310
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt