Investeringstips - Champagne - 5. maj 2021

Investera i 2002 Krug Clos d'Ambonnay: En av de bästa enskilda gårdarna i Champagne någonsin

Ta del av den extremt sällsynta vingården Clos d'Ambonnay. Endast 25 000 flaskor har producerats sedan den första årgången 1995 - mer exklusivt kan det inte bli!

På RareWine Invest är vi starka förespråkare av att investera i Champagne, vilket också återspeglas i vår rekommenderade portföljsammansättning, där Champagne, som den näst största kategorin, utgör så mycket som 30 %.

Detta är verkligen inte utan anledning, och vi har generellt sett höga förväntningar på framtiden för denna kategori. Champagne har också presterat bra under det första kvartalet, där de mycket stora champagnerna från stora årgångar har gått särskilt bra, med 1996 års Dom Pérignon som den mest framgångsrika med en prisökning på hela 20 procent. 

Om du tror på den stora potentialen i kategorin Champagne och om du också tror att de bästa investeringarna finns bland de bästa och finaste vinerna, har du här ett sällsynt tillfälle att investera i en av Champagnes mest exklusiva pärlor. Dessutom är detta en av de två bästa champagnerna* med en enda vingård någonsin: 2002 Krug Clos d'Ambonnay - och av någon anledning har priset på dessa inte rört sig som de andra - ännu...

*Detta inkluderar endast Krug Clos d'Ambonnay, Krug Clos du Mesnil och Bollinger VVF, som de största, bästa, mest exklusiva och mest värdefulla champagnerna med en enda vingård.

En sällsynt pärla från världens kanske bästa champagnehus

När det gäller champagne finns det några viner som ligger i topp i sina respektive kategorier, men det finns bara en producent som ligger i topp i hela produktportföljen - och det är Krug. Krugs champagne utan årgång, Grande Cuvée, anses av många vara världens bästa champagne utan årgång. Krugs årgångschampagne, Krug Vintage Brut, är av så hög kvalitet att den överträffar både Cristal och Dom Pérignon och egentligen bara konkurrerar med Salon.

Läs mer om potentialen hos Krug Vintage Brut här: Krug Vintage Brut 2002: Exploit great untapped potential

Som om det inte vore nog står Krug också bakom två av de största, bästa och mest legendariska champagnerna i världen, Krug Clos du Mesnil och Krug Clos d'Ambonnay. Här har sublima viner i bästa burgundiska stil fulländats i extremt begränsad produktion från två av Champagnes finaste vingårdar, nämligen Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay.

Båda champagnerna produceras uteslutande i de allra bästa årgångarna, vilket i kombination med en extremt begränsad produktion innebär att dessa champagner är extremt sällsynta - redan när de släpps. Dessutom är dessa vingårdar monopole-odlingar, vilket i all enkelhet innebär att endast Krug får producera från dem.

Investering i 2002 Krug Clos d'Ambonnay 2002 Krug Clos d'Ambonnay levereras i exklusiva trälådor med en flaska - OWC1.

Krugs fantastiska champagner från en vingård på ett enda fält

Clos du Mesnil

Clos du Mesnils 1,84 hektar ger ungefär 12 000 flaskor champagne per år. Den första årgången släpptes 1979 och sedan dess har endast 20 årgångar släppts, med 2006 års årgång som den senaste. Detta innebär att den totala produktionen av Clos du Mesnil under de senaste 40 åren är mindre än en kvarts miljon flaskor. Som jämförelse kan nämnas att Moët & Chandon producerar cirka 30 miljoner flaskor per år.

Clos d'Ambonnay

Clos d'Ambonnay-vingården är bara 0,68 hektar stor och produktionen är begränsad till cirka 5 000 flaskor per årgång. Endast fem årgångar av Clos d'Ambonnay har släppts, med 1995 som den första och 2002 som den senaste. Detta innebär att endast cirka 25 000 flaskor Krug Clos d'Ambonnay har släppts någonsin, vilket gör detta till en av de mest begränsade och dyrbara champagnerna i världen.

Sublimatisk kvalitet från en vingård på ett enda fält: 2002 Clos d'Ambonnay är bland de bästa någonsin

Om vi talar om världens bästa och största champagner med en enda vingård, talar vi faktiskt om antingen Clos d'Ambonnay, Clos du Mesnil eller Bollinger Vieilles Vignes Francaises VVF, som alla kännetecknas av en sublim nivå och en skyhög kvalitet. Men även i detta perspektiv sticker 2002 Clos d'Ambonnay ut och har manifesterat sin position sedan förra gången vi kunde erbjuda Ambonnay för investering*. Den ledande champagnekritikern Richard Juhlin har så sent som i mars 2021 äntligen gett ett betyg till 2002 Clos d'Ambonnay och tilldelar den en imponerande poäng på 99 poäng. Poängen för alla släppta Krug Clos d'Ambonnay är följande:

ÅrgångRJVIWAAVG
199597989897,7
1996999595+96,3
199896959394,7
2000 - 92+ - 92,0
200299989998,5
RJ: Richard Juhlin VI: Vinous WA: Wine Advocate AVG: Genomsnittlig

Med ett genomsnittligt betyg på 98,5 poäng är 2002 Clos d'Ambonnay inte bara den bästa Ambonnay som finns idag utan också en av de två bästa champagnerna med en enskild vingård någonsin - endast överträffad av 1996 Clos du Mesnil med ett genomsnittligt betyg på 99,3 poäng. Med andra ord manifesterar Richard Juhlin 2002 Clos d'Ambonnays status som en ikon och en av de två bästa champagnerna med en enda fältvinodling någonsin.

*Oktober 2020

2002 Clos d'Ambonnay: Sista chansen – stämmer det?

Mer än fem år efter att 2002 Clos d'Ambonnay släpptes, börjar det bli en gammal vän, och vi har tidigare förklarat att sista chansen att investera närmar sig. Och inget kunde vara mer korrekt. Ju längre vi kommer från lanseringen, desto mindre blir utbudet och med en total produktion på bara 5 000 flaskor är utbudet av 2002 Clos d'Ambonnay idag extremt knappt.

Detta innebär också att möjligheterna att investera i denna champagne minskar, samtidigt som de äldre versionerna numera är mycket svåra att få tag på. Under normala Champagneförhållanden släpps alltid en ny årgång i kölvattnet av den föregående, vilket också innebär att den föregående årgången är slutsåld. När det gäller Clos d'Ambonnay är det fortfarande osäkert både vad nästa årgång blir och när den kommer. Det finns indikationer på att både årgångarna 2003, 2004 och 2005 har skjutits över, så 2006 kan bli nästa självklara årgång för Ambonnay. Härifrån är dock gissningen att Krug sparar sin energi och väntar med att släppa en ny Clos d'Ambonnay tills årgång 2008 är helt klar och kan släppas i en riktig fest.

Samtidigt kan en lång tidshorisont för nya släpp leda till en omfattande torkan i Ambonnay, vilket kan göra befintliga flaskor ännu mer attraktiva. Slutligen kommer nästa utgåva av Clos d'Ambonnay troligen att släppas till ett rekordhögt pris, vilket kan bidra till att höja priserna på de andra årgångarna.

En sak är dock säker: 2002 års Clos d'Ambonnay börjar närma sig sitt slut, och de framtida investeringsmöjligheterna blir bara färre. Trots detta är vi ständigt på jakt efter dessa flaskor, men varje gång vi lyckas plocka upp en flaska som kan säljas till ett attraktivt investeringspris är det ett litet champagnemirakel - ett mirakel som plötsligt kommer att upphöra.

RareWine Invests åsikt

Vi har vid tidigare tillfällen hänvisat till Krugs Clos d'Ambonnay som Champagnes Romance-Conti - och det med goda skäl. Detta är helt enkelt en av de mest exklusiva och sällsynta champagnerna i världen - det blir helt enkelt inte mer exklusivt i Champagne.

Detta är din möjlighet att förvärva Clos d'Ambonnay från 2002 års årgång, som både är den bästa Ambonnay som finns idag, och även en av de två bästa champagnerna med en enskild vingård någonsin.

Dessutom gör risken för fortsatt torka i Ambonnay det ännu mer intressant att investera i denna champagne, samtidigt som en framtida större potentiell uppsida i en rekorddyr nyutgåva av Clos d'Ambonnay inte heller bör ignoreras.

Champagne är också en kategori med enorm potential som vi har ett starkt fokus på. Dessutom bör man komma ihåg att Krug ägs av LVMH-koncernen, världens största lyxföretag, som utan tvekan har ett intresse av att göra Champagne både dyrare, mer tillgänglig och ännu mer eftertraktad i framtiden.

Om du tror på prisökningar bland de bästa, mest exklusiva och mest sällsynta champagnerna, som vi har sett med Bourgogneviner, så är de stora champagnerna med en enda vingård intressant för dig, och här ligger Krugs Clos d'Ambonnay i framkant.

Investera i 2002 Krug Clos d'Ambonnay

Kontakta oss genom att använda formuläret nedan om du vill investera eller få mer information om dina möjligheter.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS / FLASKA *
2002Clos d'Ambonnay (US label)750OWC1€ 2.100
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 100 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades.

US Label

Förr i tiden märkte franska vinmakare viner som skulle säljas i USA med amerikanska etiketter. För vinkännare och samlare var dessa etiketter ett tecken på att vinet hade utsatts för en extremt lång resa under dåliga förhållanden - förhållanden som ett gott vin minst sagt inte gynnas av. Om du därför mötte ett vin med amerikanska etiketter i Europa visste du att det med största sannolikhet hade gått två gånger över Atlanten - något som inte är önskvärt när du måste betala mycket pengar för en sublim vinupplevelse.

Idag hanteras och transporteras vin på ett helt annat sätt där temperatur, fuktighet, ljus och till och med vibrationer möts för att säkerställa att vinet blir så bra som möjligt. Traditionen och "rädslan" i dag har dock blivit så inrotad att viner med amerikanska etiketter eller japanska etiketter fortfarande handlas för mindre - mer eller mindre utan anledning.

Jämfört med "vanliga" flaskor innebär detta i praktiken att investerare kan köpa flaskor med amerikansk etikett lite billigare och sälja dem vidare igen lite billigare.

I detta fall beräknas prisskillnaden mellan en "vanlig" Clos d'Ambonnay 2002 och en med amerikansk etikett till 200 euro.

När det gäller viner av den här kalibern, där utbudet är nästan obefintligt, handlar det i själva verket om vad man kan få tag på

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt