Investeringstips - Champagne - 19. januari 2023

Nyheter på RareWine Invest: NV Champagne Laurent-Perrier Grand Siecle Visar Stor Potential

Grand Siecle Nr. 25 är baserad på årgång 2008 och når en nivå som endast Krug kan matcha - men till en bråkdel av priset.

(Denna artikel har uppdaterats den 20 juli 2023)

Laurent-Perrier Är Pionjär Med NV Prestige Cuvée

Champagne Laurent-Perrier är ett erkänt och respekterat champagnehus med en rik historia som går tillbaka till 1812. Huset grundades av André Michel Pierlot och gick senare i arv till hans son Alphonse Pierlot. Därefter till hans sonson, Eugène Laurent, som gav företaget sitt nuvarande namn.

Genom flitighet, skicklighet och innovation har Laurent-Perrier byggt upp ett rykte om att producera högkvalitativ champagne och har utvecklat företaget från att ha sålt cirka 80 000 flaskor på 1940-talet till att bli ett kraftpaket med en årlig produktion på cirka sju miljoner flaskor. Laurent-Perrier var till och med först med att introducera en champagne med nolldosering och en av de allra första som införde användningen av ståltankar för jäsning på 1950-talet - en metod som sedan dess har blivit regel snarare än undantag.

Men det är inte bara här som Laurent-Perrier har varit en pionjär. Laurent-Perrier var också först med att presentera en prestige cuvée med flera årgångar - det är nästan ovanligt att en prestige cuvée, ett flaggskeppsvin, baseras på mer än en årgång.

Namnet är Grand Siegle Iteration, och det är just den som vi ska titta närmare på här.

Vad är Grand Siecle Iteration?

Grand Siecle är något så okonventionellt som en prestige cuvée baserad på flera årgångar, och kan därför tekniskt sett inte beskrivas som en årgångschampagne.

Enligt Laurent-Perrier bygger idén om Grand Siecle på observationen att naturen förmodligen aldrig kommer att ge oss det perfekta oenologiska året. Med konsten att blanda flera årgångar vill Laurent-Perrier skapa en genom varje ny iteration av tidigare årgångar.

Grand Siecles sammansättning bygger på tre principer som idag har blivit oföränderliga:

  1. En blandning av tre exceptionella årgångar som kompletterar varandra.
  2. En blandning med en dominans av Chardonnay kompletterad med Pinot Noir och utvald från 11 av de 17 befintliga Grand Cru-vingårdarna i Champagne.
  3. En blandning som har gynnats av mer än 10 års mognad i källarna.

Den första Grand Siecle bestod av årgångarna 1955, 1953 och 1952, men det var först med den 22:a upplagan (baserad på 2004, 2002 och 1999) som man faktiskt gjorde en dygd av att differentiera flaskorna och trycka upplaganummer.

Detta är Grand Siecle nr 25 - baserad på den majestätiska årgången 2008, blandad med årgångarna 2007 och 2006.

Som en sidoanteckning kan nämnas att de tre viktigaste kritikerna inte är helt överens om andelen årgång 2008 i denna blandning. Richard Juhlin anger upp till 65 % 2008, Wine Advocate anger 55 % och Vinous 60 %. Trots denna märkliga oenighet är poängen med en bas på årgång 2008 tydlig.

Du kan själv utforska de olika versionerna här på Grand Siecles egen webbplats.

Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Sublim Blandad Champagne

Ovanstående är nästan hädiskt och skrivet med en glimt i ögat. Grand Siecle är visserligen tekniskt sett en non-vintage champagne, som är en blandning av tre årgångar, men den når en nivå där det, bortsett från några viner från Krug, inte finns några jämlikar i kategorin.

Så här bedömer kritikerna de senaste fem upplagorna av Grand Siecle:

Laurent-Perrier Grand Siecle scores.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average. OBS: 26, 23 och 24 provades från magnumflaskor av Vinous. Nr 25 får 94+ av Vinous, men samma vin får 96 poäng på magnum.

Dessutom finns det en intressant observation. William Kelley, Wine Advocate's Champagne Specialist, har provat Grand Siecle No. 25 hela fyra gånger och trots en mycket bra start verkar det utvecklas bättre än hans förväntningar. Det är ovanligt att ett vin omvärderas flera gånger och det är ännu ovanligare att vi ser denna utveckling eftersom poängsättningen även tar hänsyn till framtida potential:

1:a provningen: Juni 2020 - 95+

2:a provningen: Mars 2021 - 96

3:e provningen: Oktober 2021 - 96+

4:e provningen: Augusti 2022 – 97

För att sätta nivån i perspektiv är utgångspunkten Krugs Grande Cuvée 164. Edition - ett vin som populärt kallas världens bästa non-vintage champagne. 164 Edition är också blandad på en bas av årgång 2008 och får 96 poäng av både Richard Juhlin och Wine Advocate och 97 av Vinous, vilket ger ett genomsnitt på 96,3 poäng. Här är Grand Siecle en ynka poäng i ett konservativt Vinous-betyg från samma genomsnittspoäng - mot ett vin som kostar mer än 2,5 gånger så mycket i bästa fall.

Hur Mycket Produceras?

Precis som alla andra stolta champagnehus håller Laurent-Perrier detaljerna om produktionens omfattning för sig själva, men här följer en liten uppdelning för att hjälpa till med perspektivet: Laurent-Perrier producerar enligt uppgift omkring sju miljoner flaskor champagne per år. Huset har sju olika champagner i sin kärnportfölj, från halvsöt till nolldosering och NV till årgång. Som med alla hus måste vi anta att NV-champagnerna, såsom deras La Cuvée, tar överlägset mest plats i denna ekvation, medan årgångschampagnerna tar mindre plats.

Grand Siecle ligger någonstans mellan NV- och årgångschampagne och är baserad på årgångarna 2008, 2007 och 2006, som alla också tillverkas som årgångschampagner på egen hand. Vill du som producent spara onödigt mycket årgångschampagne, som är en kärnprodukt, för att göra en blandning? Och kommer en producent att producera prestigeprodukten i onödigt stora volymer?

Dessutom en annan liten observation som kan ge en uppfattning om produktionens storlek: Det billigaste priset på wine-searcher.com för en 2008 Laurent-Perrier är för närvarande cirka 61 €*. Ditt investeringspris här är 115 euro. Här är det inte svårt att tolka slutsatser om prestige, utbud och efterfrågan.

*Pris per flaska exkl. tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick.

Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Är Non-Vintage Champagne Lämpligt Att Investera I?

Nej, det är det inte. Men det finns alltid ett undantag som bekräftar regeln, och detta är ett av dem. Det som gör Grand Siecle speciell i det här perspektivet är att det är en specificerad produkt som en årgångschampagne. När den sista Grand Siecle nr 25 släpps och dricks är det slut - det kommer inte att finnas mer och det kan aldrig produceras mer.

Den historiska databasen för prisutvecklingen för Grand Siecle från Liv-ex är ganska tunn och är faktiskt begränsad till nr 22 och nr 24, som under de senaste två åren har haft prisökningar på 30,1 % respektive 25,6 %. wine-searcher.com stöder dock denna utveckling för de övriga numrerade Grand Siecle baserat på genomsnittliga anbudspriser.

Om vi ska utforska potentialen hos Grand Siecle och NV Champagne ytterligare är det återigen intressant att titta på Krug Grande Cuvée 164 Edition. Det billigaste priset på wine-searcher.com för denna är för närvarande 301 euro*, vilket understryker att NV Champagne inte per definition är billig champagne.

Men priset har inte alltid legat på den nivån. Faktum är att sedan lanseringen sommaren 2017 har det genomsnittliga utbudspriset på wine-searcher.com ökat med 211 € %. Detta motsvarar en genomsnittlig årlig ökning på cirka 21 %.

Detta sätter inte bara NV-investeringen i ett intressant ljus, utan även Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25 med en prislapp på endast 115 euro*.

*Pris per flaska exkl. tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick.

RareWine Invests Analys

Att investera i NV-Champagne är inget vi har gjort särskilt mycket, och det har egentligen varit begränsat till Krug Grande Cuvée. Men det håller på att förändras, och inte bara för att utsikterna för investeringar i Champagne ser extremt intressanta ut, utan också för att vi har identifierat potential i Laurent-Perriers prestigecuvée Grand Siecle.

Baserat på 2008 års årgång har Laurent-Perrier presenterat en champagne på en så sublim nivå att den kan konkurrera med de flesta prestigecuvéer från de bästa husen. Det råder ingen tvekan om att vi har att göra med husets flaggskeppsvin och förmodligen den bästa versionen som någonsin släppts.

Tillgängliga uppgifter vittnar också om fina prisökningar, medan den kvalitativt jämförbara Krug Grande Cuvée 164. Edition både vittnar om vad NV-champagne kan kosta och hur mycket champagne man får för pengarna på Grand Siecle No. 25, där man för närvarande sparar mer än 60 % jämfört med den billigaste 164:an. Edition på wine-searcher.com.

Potentialen är uppenbar.

Investera i Laurent-Perrier Grand Siecle No. 25

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

VINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Laurent-Perrier Grand Siecle Iteration No. 25750OC3€ 115
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt