Investeringstips - Champagne - 30. november 2022

Extremt sällsynt, mycket eftertraktad: Jacques Selosse Millesime Tillgänglig för investering

Selosse toppar Champagne med Krug och Salon och även om världenläget är osäkert finns det mycket som talar för champagneinvesteringar. Läs mer om potentialen här.

"Trollkarlen från Avize har snabbt blivit Champagnes kultodlare nummer ett, efter att ha blivit utsedd till Frankrikes bästa vinmakare i alla kategorier av tidningen Gault Millau 1994 [...] Tack för att du finns Anselme!" - Richard Juhlin

Den man som Richard Juhlin är entusiastisk över är Anselme Selosse, som revolutionerade sina föräldrars champagneföretag Jacques Selosse. Juhlin säger också att Anselme är hans favoritvinmakare och den mest originella vinmakaren i Champagne.

Sommelierer, vinkännare och champagneälskare är alla överens, vilket har gjort Jacques Selosse till en av de mest eftertraktade producenterna i Champagne. Något som också manifesteras i att Selosse hoppade från plats 36 på Liv-ex' Power 100-lista 2021 till plats 11 på 2022-listan, som representerar de mest kraftfulla vinerna på andrahandsmarknaden. En lista för 2022 där det bara finns nio champagner på topp 100!

Jacques Selosses årgångschampagne Grand Cru Millesime är nu tillgänglig för investeringar. Den produceras endast i cirka 4 000 flaskor per årgång, vilket är anledningen till att den är notoriskt svår att få tag på även när den släpps. Det är också därför som du endast två gånger tidigare har haft möjlighet att investera i Jacques Selosse genom RareWine Invest. Nu är möjligheten äntligen här igen. 

★★★★★ Jacques Selosse - Champagneproducent i Bourgogne-klädsel

Selosse Champagne House grundades 1964, då Jacques Selosse och hans fru skapade husets första vin. Tio år senare gick facklan vidare till sonen Anselme Selosse, som avslutade sina studier i oenologi i Bourgogne och på 1980-talet påbörjade en revolutionerande omvandling av föräldrarnas domän. Hans grundläggande filosofi var på den tiden radikal i Champagne och den har sina tydliga burgundiska spår - Anselme anser nämligen att varje stor champagne först och främst måste vara ett stort vin. Hans tillvägagångssätt har varit en gigantisk inspiration för unga vinodlare i Champagne. 

Anselme Selosse är en förespråkare av biodynamik och även av lagringssystemet Solera, som främst är känt inom rom-produktionen. Det unika med Selosse är dock att Anselme har gått emot mängden. Istället för att köpa sina druvor från mindre odlare driver han i stället sina egna vingårdar, där kvalitet betonas framför allt. Det manuella arbetet som främjar biodynamik resulterar i sublim kvalitet men extremt låga kvantiteter, vilket återigen visar den tydliga referensen till hans tid i Bourgogne där, om något, hög kvalitet och extremt låga produktioner är det vanliga - särskilt hos de allra bästa producenterna.

I dag ansvarar Anselmes son Guillaume Selosse för produktionen - dock i nära samarbete med sin far, så husets och Anselmes filosofi förblir intakt. Nyheten om Guillames övertagande har faktiskt hälsats med ett upphöjt lugn, förmodligen för att han av många anses vara en genial vinmakare som utbildats av de bästa.

Juhlin har tilldelat Jacques Selosse de magiska fem stjärnorna som producent. Den högsta utmärkelsen för en producent som förutom Selosse endast har tilldelats Salon, Krug, Louis Roederer och Bollinger. Sommelierer, vinkännare och champagnekännare världen över drömmer om Selosse, som på många sätt kombinerar det bästa från Bourgogne och Champagne.

Jacques Selosse Millesime

Selosse Millesime: Mikroproduktion med konstant hög kvalitet

Eftersom detta är en mikroproduktion som är extremt svår att få tag på så får du här möjlighet att investera i det som varit möjligt för oss att hitta: Mer specifikt årgångarna 2009, 2007 och 2005. När det gäller Selosse Millesime handlar det dock inte alls om huruvida kvaliteten är bra (det är den), utan snarare om vad man överhuvudtaget kan få.

Alla tre har fått 96 poäng, 96,3 poäng respektive 96 poäng av kritikerna*, så kvalitetsmässigt skiljer de sig inte från varandra och har inte heller överträffats på senare tid av någon annan än årgång 2008 med i genomsnitt 99 poäng och årgång 2002 med i genomsnitt 96,5 poäng av samma kritiker*. Faktum är att kvaliteten är konstant hög.

Alla tre champagnerna har förvaltats av RareWine Invest sedan juli 2020 och på drygt två år har de gett massiv avkastning.

*Richard Juhlin, Wine Advocate and Vinous

VintageAvkastning sedan juli 2020
2009240%
2007240%
2005267%
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Bland världens dyraste - men fortfarande billiga

Det råder ingen tvekan om att Selosses champagner är bland de dyraste i sina respektive klasser och att deras årgångschampagne är bland de dyraste och mest prestigefyllda i världen. Men trots detta, och trots kraftiga prisökningar, finns det ingen anledning att tro att taket har nåtts - eller ens är i sikte.

Om historien är en lärdom är det att vinet gång på gång sätter nya toppar för vad en "vanlig" flaska vin i vanlig produktion kan kosta.

Vi tror att Champagne kommer att bli nästa stora grej inom vinet, precis som Bourgogne blev det efter Bordeaux, utan att Bourgogne förväntas blekna bort. I detta perspektiv kan vi med rätta skymta lite till utvecklingen av Bourgogne.

Tillsammans med Krugs single-estate Champagnes och Salon utgör Selosse Mellesime den absoluta eliten i Champagne, precis som till exempel Domaine Armand Rousseaus Chambertin och DRC:s Romanée-Conti är en del av den i Bourgogne.

Enligt wine-searcher.com var det genomsnittliga priset på 2012 och 2013 års årgångar av Rousseaus Chambertin strax efter utgivningen 1 200-1 500 Euro (1), medan priset låg närmare 10 000-11 000 (2) Euro för DRC:s Romanée-Conti. Sedan dess har dessa priser stigit med 180-220 % (3)- från en utgångspunkt som redan ansågs skyhög.

Selosse Millesime är utan tvekan dyrt. Men dess pris i dag är "bara" vad en bra, yngre Rousseau Chambertin kostade för ungefär åtta år sedan, då den ansågs dyr. Samtidigt har Romanée-Conti, som är ännu dyrare, genomgått samma utveckling.

Ungefär 10 000 flaskor Rousseau Chambertin produceras per årgång, medan det bland de tre Conti som nämns producerades i genomsnitt mindre än 5 000 flaskor per årgång.

Selosse Millesime ligger också i toppen av sin kategori, i samma liga på 100-poängsskalan, och producerar endast 4 000 flaskor per årgång.

1: Pris per flaska ex. moms och skatt

2: Årgång 2010, 2011 eller 2013, strax efter respektive årgångs utgivning (inga uppgifter finns tillgängliga för årgång 2012).

3: Baserat på det genomsnittliga utbudspriset på wine-searcher.com i november 2022. Det genomsnittliga priset på wine-searcher.com har en viss felmarginal, men detta gäller både när man tar ett start- och ett slutpris, så det är trenden mellan de två punkterna, snarare än punkterna i sig, som man bör titta på.

Varför investera i Champagne?

På RareWine Invest har vi nyligen tittat på Champagne och analysen är särskilt relevant nu när Champagne är på agendan, men också relevant i en värld som är ekonomiskt osäker.

För det första rapporteras försäljningen av champagne öka under det första halvåret 2022 jämfört med föregående år, och Champagnekommittén väntas tillkännage rekordförsäljning för 2022. Den massiva efterfrågan har till och med lett till att Moët fått slut på champagne.

Lägg därtill att efterfråga- och utbudssvårigheter 2022 har lett till att Champagnekommittén har höjt den tillåtna skörden för 2022 - utmaningen är helt enkelt att de stora champagnerna lagras i tio år, så det kommer att dröja länge innan detta får någon verklig effekt.

Dessutom förväntas de kinesiska välbärgade, västerländskt orienterade millennials och generation Z fördubbla storleken på vinmarknaden i Kina i synnerhet fram till 2026 - ett Kina som för övrigt förväntas bli världens största marknad för lyxprodukter fram till 2025.

Med andra ord stämmer inte alls utbud och efterfrågan på champagne överens. Inte nu och inte heller i framtiden - något som Champagneinvesteraren kan dra nytta av.

Läs hela analysen här: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

RareWine Invests Analys

Vi behöver knappast säga att detta är något av det finaste du kan få tag på när det gäller världens exklusiva champagner. Det enda problemet är att ytterst få kan ens komma i närheten av denna möjlighet.

Richard Juhlin hyllar Selosse och den sublima historiska avkastningen visar att champagneälskare har följt efter. Även om efterfrågan bara vore måttlig är utbudet fortfarande extremt begränsat, och det verkar som om en köparvänlig kinesisk marknad kan bli ännu viktigare för vinvärlden - inklusive Champagne och inklusive Selosse Millesime. Tack för att du finns Anselme.

Jacques Selosse är ett champagnehus i bourgognekläder, och om Champagne går på samma sätt som vi förutspådde att det skulle göra med Bourgogne finns det uppenbarligen inget tak för vad det allra bästa kan kosta.

Kvantiteterna är extremt knappa, vilket är anledningen till att det som alltid är först till kvarn gäller. Vi rekommenderar inte en årgång framför en annan - detta bör betraktas som en investering i Jacques Selosse.

Investera i Jacques Selosse Millesime

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2009Jacques Selosse Millesime750OC6€ 1.650
2007Jacques Selosse Millesime750OC6€ 1.650
2005Jacques Selosse Millesime750OC6€ 1.650
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt