Investeringstips - Champagne - 17. maj 2022

2004 Krug Clos Du Mesnil är en av de allra bästa på senare tid.

En av det bästa: +45,5% på två år och med årgång 2008 som kommer öka investeringspotentialen för denna sällsynta champagne

"Det råder ingen tvekan om att 2004 är en av de allra bästa Clos du Mesnil-vinerna på senare tid. Kommer den att ansluta sig till 1979, 1988 och 1996 som en av de bästa genom tiderna? Det är en provning som jag gärna skulle vilja göra!"

- Anonio Galloni, Vinous

Scenen är klar för detta investeringstips, där 2004 års Krug Clos du Mesnil presenteras. Kärnan är hög kvalitet, knappt utbud, stor avkastning och en nära förestående årgång 2008 som kan betyda allt för detta fall. 

Joseph Krug sökte äventyr och hittade det bästa av sitt slag

År 1824 lämnade Joseph Krug sin barndomsstad Mainz bakom sig och gav sig iväg på jakt efter äventyr. År 1834 tar detta sökande honom till Paris, där han fortsätter sin resa till Champagne. Här blir han redovisningsansvarig för champagnehuset Jacquesson, men detta är inte slutet på hans äventyr. 

Under de följande åtta åren lärde Krug känna varje hörn av champagnehuset och visade sig vara en mer än duglig blandare, vilket är anledningen till att han 1840 började hjälpa till med blandningar åt andra champagnehus. 

Joseph Krug grundade det äventyrliga champagnehuset Krug i Reims 1843, till glädje för vinälskare världen över. Han fann det största äventyret och genom generationer har familjen Krug lyckats hålla en konstant hög nivå, med formidabel förvaltning och kvalitet som det yttersta målet. 

Läs mer om Krugs historia i artikeln: Krug Champagne - Historien om en komplett symfoniorkester och den perfekt ärvda Champagne-andan

Krug Clos Du Mesnil: Extremt sällsynt champagne med en enda vingård

År 1971 köpte familjen Krug den 1,84 hektar stora gården Clos du Mesnil i Mesnil-sur-Oger, vars druvor fram till detta köp hade använts till Champagne Salon. Sedan 1698 har vingården varit omgärdad av ett stenstaket och lika länge har man planterat chardonnay här. 

Krug använde först druvorna till Grande Cuvée, men efter några år insåg familjen att mikroklimatet var optimalt för separat tappning. År 1979 buteljerades Clos du Mesnil separat, vilket var långt ifrån normalt i Champagne. Clos du Mesnil blev en exklusiv champagne med en enskild vingård - och det är den fortfarande. Den släpps endast i de allra bästa årgångarna, och den totala produktionen per årgång är cirka 12 000 flaskor, vilket bara gör denna champagne ännu mer exklusiv.  

Det är nästan onödigt att tala om poäng. Nästan...

... Poängen är alltid höga för Krugs Clos du Mesnil. Därför är det väsentliga här inte att avgöra kvaliteten på 2004 Clos du Mesnil från Krug, utan snarare att betrakta den som en möjlig del av en legendarisk champagneklubb. 

Den här artikeln började med en cementering av kvaliteten på 2004 Clos du Mesnil. Sedan ställdes en relevant fråga om huruvida den skulle kunna ansluta sig till den klubb med storheter genom tiderna som har medlemmar som Clos du Mesnil från 1979, 1988 och 1996. 

Vinous ger årgång 2004 98+ poäng. Det gör även Richard Juhlin och James Suckling. Wine Advocate har ännu inte tilldelat poäng, vilket gör att den får ett totalbetyg på 98 poäng. 

De återstående medlemmarna i den stora gruppen av alla tider får 99,3 poäng (1996), 100 poäng (1988) respektive 99 poäng (1979), med poäng från Richard Juhlin och Vinous, vilket gör 2004 till det närmaste Krug Clos du Mesnil på senare tid har kommit en plats i den älskvärda klubben.  

Stark avkastning på Krug Clos Du Mesnil

I april 2020 kunde du för första gången investera i 2004 års Krug Clos du Mesnil genom RareWine Invest. Priset var då 825 euro*. Om du investerade då har du uppnått en vinst på 45,5 % på bara två år. Lägg därtill det faktum att enligt Liv-ex har de senaste fem* årgångarna av Krug Clos du Mesnil som släppts ut gett en genomsnittlig avkastning på 61,3 % under de senaste tre åren. Det innebär en genomsnittlig årlig avkastning på hela 17,3 %. 

Även om vin bör ses som en långsiktig investering har Krug presterat formidabelt under en relativt kort period. Och den globala efterfrågan på kvalitetschampagne är gigantisk. 

*2000, 2002, 2003, 2004 och 2006.

Clos du Mesnil Clos du Mesnil

Den magiska ingrediensen: Marknadsföring

Familjen Krug har gjort sig ett namn över hela världen tack vare den höga kvaliteten på sina champagner. Fram till 2007 drevs Krug av bröderna Remi och Henri Krug, men sedan tog starka krafter över rodret på champagneskeppet. 

Kvalitet är naturligtvis grunden för framgång, men det finns ytterligare en ingrediens som kan vara avgörande för ett varumärke: och det är marknadsföring. Det är därför inte alls oviktigt att de nya styrmännen för Krug är lyxkoncernen LVMH (Louis Vuitton Moet Hennesy). De äger 16 olika hus i Champagne, och Krug är diamanten i deras samling. En diamant som de vill marknadsföra och utveckla på alla möjliga sätt.

Vad händer när 2008 Krug Clos Du Mesnil släpps?

Marknadsföring är viktigt. Det är hype också. Och det finns redan en global hype och mystik kring 2008 års årgång i Champagne, eftersom många anser att det är den absolut bästa årgången någonsin. Om detta är sant kan bara avgöras när alla 2008 års champagner har släppts och bedömts. 2008 är dock redan en ikon och kommer att bli en referensårgång. 

Som sagt, vininvesteringar bör ses som en långsiktig investering, men det finns en del här som kan göra väntan värd att vänta på: Det kan lätt dröja flera år innan 2008 års Krug Clos du Mesnil släpps. Men hypen är redan där, och priset på en 2008 Krug Clos du Mesnil kommer troligen att nå oöverträffade höjder för en nyligen utgiven Clos du Mesnil. Detta och den allmänna hypen och uppmärksamheten kommer utan tvekan också att påverka priserna på tidigare årgångar - inklusive 2004. 

RareWine Invests Analys

Krug-äventyret är långt ifrån över. Lyckligtvis. Gång på gång befäster Krug sin status som ett av världens allra bästa champagnehus, och denna 2004 Krug Clos du Mesnil är verkligen inget undantag och får fantastiska betyg av kritikerna. 

Lägg därtill att denna exklusiva champagne med en enda vingård endast produceras i cirka 12 000 flaskor per utgiven årgång, vilket är försumbart för en hungrig champagnemarknad. Och med sex år på marknaden är det inte heller svårt att föreställa sig hur drastiskt volymerna av 2004 Clos du Mesnil har minskat.  

Stora Krug-avkastningar understryker också Krugs potential. Dessutom kan massiva marknadsföringskrafter ytterligare sprida törsten efter Krug. Och så har vi en årgång 2008 i sikte som verkligen skulle kunna ge 2004 års Krug Clos du Mesnil ett uppsving. Sammanfattningsvis kan man säga att en förestående torka i Champagne förmodligen bara kommer att göra befintliga Champagnevolymer ännu mer eftertraktade - särskilt de goda. 

Vi har lyckats skaffa fram en begränsad mängd 2004 Krug Clos du Mesnil och vi förväntar oss ett massivt intresse för dessa. 

Investera I 2004 Krug Clos Du Mesni

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2004Krug Clos du Mesnil 750OWC1€ 1.200
2004Krug Clos du Mesnil 750OWC1 (US-Label)€ 1.100
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Us Label - vad betyder det?

Förr i tiden märkte franska vinproducenter viner som skulle säljas i till exempel USA med amerikanska etiketter. För vinkännare och samlare blev dessa etiketter ett tecken på att vinet hade genomgått en extremt lång resa under dåliga förhållanden - förhållanden som ett gott vin minst sagt inte gynnas av. Så om du stötte på ett vin med en amerikansk etikett i Europa visste du att det med största sannolikhet hade korsat Atlanten två gånger - något som inte är önskvärt när du måste betala mycket pengar för en sublim vinupplevelse.

I dag hanteras hantering och transport av vin på ett helt annat sätt, där temperatur, fuktighet, ljus och till och med vibrationer beaktas för att se till att vinet är så säkert som möjligt. Tradition och "rädsla" har dock blivit så inrotade att viner med till exempel amerikanska eller japanska etiketter fortfarande handlas för mindre - mer eller mindre utan anledning.

Jämfört med "vanliga" flaskor innebär detta i praktiken att investerare kan köpa flaskor med amerikanska etiketter lite billigare och sälja dem lite billigare igen.

I det här fallet uppskattas prisskillnaden mellan en "vanlig" Krug Clos de Mesnil 2004 och en flaska med amerikansk etikett till 100 euro.

Men när det gäller viner av denna kaliber, där utbudet är nästan obefintligt, handlar det verkligen om vad man kan få tag på.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt