Investeringstips - Champagne - 13. december 2022

Nicolas Maillart - Champagnes Kommande Stjärna

Läs mer om Nicolas Maillart, som av Richard Juhlin förutspås ha en lovande framtid och en potentiell mottagare av de berömda fem stjärnorna som endast delas ut till champagneg

Nicolas Maillart har avslöjat sig själv som en av Champagnes stigande stjärnor med ett utbud av champagner som imponerar på vinälskare över hela världen. Nicolas Maillart har en ständig strävan efter perfektion och precision genomsyrar hans arbete.

Kanske är det denna hängivenhet som är anledningen till att han utsågs till Årets odlare 2020, och kanske är det hängivenheten som är anledningen till att Richard Juhlin eventuellt placerar honom bland de allra bästa.

Historien om Champagne Nicolas Maillart

Familjen Maillart har varit knuten till vinodlingskonsten sedan 1753 då deras förfäder odlade vinstockar i Chamery. Det finns dock dokument som visar att Maillart-familjens vinhistoria går tillbaka till 1533 då Pierre Maillart arbetade som lantmätare i Chamery för klostret Saint Nocaise.

Champagne Nicolas Maillart ligger i Ecueil i Montagne de Reims, och med 8,5 hektar briljanta Premier- och Grand Cru-vingårdar i Bouzym Ecueil och Villers-Allerand har de goda förutsättningar för att odla Champagne i högsta grad - och det gör de.

Nicolas Maillart är född 1977 och representerar den nionde generationen vinodlare som ansvarar för egendomen, och hans framträdande och hårda arbete har väckt uppmärksamhet bland världens champagneälskare, däribland Richard Juhlin. Mer om hans uppståndelse senare.

Nicolas Maillart är en välutbildad oenolog, globetrotter och jordbruksingenjör. Han har rest runt i USA, studerat rotstockar vid universitetet i Oregon och haft ett projekt om en sorteringsmaskin i Sydafrika. Han har ett BTS-certifikat från sina studier i Bordeaux (Brevet de technicien supérieur senior technologist's certificate är ett nationellt diplom för högre utbildning i Frankrike), vilket gör att han förstår komplexiteten hos både röda och vita viner - och han använder denna kunskap på bästa möjliga sätt för sina viner i Champagne. Nicolas Maillart är en passionerad vinodlare som är övertygad om potentialen i familjens vingårdar.

Nicolas upprätthåller familjegårdens trehundraåriga traditioner, och det är viktigt för honom att upprätthålla husets filosofi om att ta fram terroirernas stora potential i gårdens viner. Men det är också viktigt för honom att respektera miljön, varför Champagne Maillart 2009 byggde en 130 kvadratmeter stor anläggning med solcellspaneler som motsvarar 90 % av egendomens förbrukning. Maillart har visat att det är möjligt att göra stora viner med ett anmärkningsvärt litet koldioxidavtryck.

Nicolas Maillart Nicolas Maillart

Årets Odlare i Champagne

"Maillart kan betraktas som en av Champagnes ledande odlare nu och om han fortsätter så här kommer de fem stjärnorna snart att bli verklighet" - Richard Juhlin

Ovanstående citat kom som ett resultat av att den främsta champagnegurun Richard Juhlin korade Nicolas Maillart till "Årets odlare i Champagne 2020". De fem stjärnorna är inte för alla - endast fem producenter har tidigare fått fem stjärnor av Juhlin. Femstjärnebetyget är ett system som Richard Juhlin använder för att betygsätta producenter som helhet.

Juhlin påpekar att vinframställningen är nästan helt ekologisk och att vinstockarnas medelålder är imponerande 30 år. Vinerna är ekade, förvisso, men mycket rika på druvighet och djup mörk frukt på ett Selosse-liknande sätt.

Krug, Louis Roederer, Selosse, Bollinger och Salon har alla fått fem stjärnor, och att ens komma i fråga för en plats i den klubben är en stor bedrift.

Extremt Sällsynt sortiment av Nicolas Maillart

Det här sortimentet från 2018 är extremt exklusivt och mycket begränsat. Vinerna här är födda sällsynta, och väldigt få har fått poäng av Richard Juhlin eller någon annan kritiker för den delen. Det här sortimentet innehåller sex olika flaskor från 2018 års årgång, och nedan kan du få en översikt.

Mont Martin Premier Cru
Detta är en single vineyard Champagne gjord på druvor från Mont Martin-vingården som omfattar 1,8 hektar och årligen produceras cirka 6 500 flaskor.

Les Loges Premier Cru
Les loges är en ny cuvée från Maillart gjord på gamla viner i Villers-Allerand, och Richard Juhlin belönar den med 94 poäng följt av "wow !!!". 

Les Coupés Premier Cru
Denna Les Coupés är gjord av gamla vinstockar av Pinot Noir, och den produceras bara på framstående år. Det är också en champagne som produceras i mycket begränsad mängd, även om det inte anges mer exakt.

Les Chailotts Gillis Premier Cru
Detta är en blanc de blancs från Ecuil gjord på druvor från Les Chaillots och les Gillis från viner planterade 1963. Endast cirka 3 600 flaskor produceras per årgång.

Jolivettes Grand Cru
Denna Jolivettes är en champagne med en enda vingård från Bouzy. Jolivettes-vingården omfattar endast 0,6 hektar, varför produktionen här också resulterar i en mycket begränsad produktion.

Courzy
Courzy är en joker i sortimentet. Courzy har ingen formell definition och inga poäng. Courzy är värdefull för Maillart och han håller informationen för sig själv.

RareWine Invests åsikt

Detta är säkert inte sista gången du hör talas om Nicolas Maillart. Varken här eller bland världens champagneälskare. Lägg därtill att ett sortiment av sex årgångschampagner kostar endast 390 euro, vilket är endast 65 euro per flaska, vilket är nästan oanat för ett sortiment av årgångschampagner.

Detta är ett av de fall där priset kan stiga med både 10 % och 20 % utan att någon egentligen märker det, och det är utan tvivel till investerarens fördel.

Denna möjlighet är både sällsynt, billig och till och med en inneboende uppgång, om/när resten av vinvärlden vaknar upp och ser samma potential som Richard Juhlin har upptäckt.

Investera i 2018 Nicolas Maillart Assortment

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/BOX. *
2018Nicolas Maillart Assortment750OC6€ 390
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt