Investeringstips - Champagne - 13. april 2023

2008 Comtes de Champagne är tillbaka: Slår både Dom P och Krug Vintage

Det är inte utan anledning som vi ständigt rekommenderar Comtes för investeringar. Och även om 2008 års årgång har gett bra avkastning verkar priset fortfarande för lågt.

Känner du till Comtes de Champagne?

När det gäller klassiska, stora champagner går det inte att undgå Taittinger, som också kallas en  "les grandes marques" tillsammans med bland annat Salon, Roederer, Krug, Bollinger och Moët. Och när man väl nämner Taittinger kan man helt enkelt inte bortse från husets prestigecuvée Comtes de Champagne.

Comtes de Champagne sticker ut. Inte bara på grund av den karakteristiska knubbiga flaskan. Och inte heller för att Taittinger har en särskild filosofi som föreskriver exceptionell kvalitet - för det har säkert de andra stora husen också. Nej, Taittinger gör något annorlunda med prestigecuvéen. För det första är Comtes de Champagne en blanc de blancs, vilket innebär att den är gjord på 100 % chardonnay, vilket är undantaget snarare än regeln bland de stora prestigecuvéerna. Men vad som är ännu mer intressant är att Taittinger lyckas driva upp kvaliteten så mycket att de i de bästa årgångarna konkurrerar med de allra bästa och dyraste. Samtidigt är produktionen ganska begränsad ur ett Champagneperspektiv, och även om vinvärlden först nu verkligen börjar öppna ögonen för denna underfundiga prestigecuvée finns det fortfarande gott om uppstickare att hämta.

Läs vidare för att se varför, eller lär dig mer om Taittinger och 2008 Comtes de Champagne i vårt första investeringstips från februari 2021: Äntligen tillgänglig: Äntligen tillgänglig: Investera i 2008 Comtes de Champagne från Taittinger

Historisk avkastning

Taittingers Comtes de Champagne är enligt vår mening en underskattad och förbisedd prestigecuvée, men trots att den står lite i skuggan av supermärken som Cristal och Krug har den gett stor avkastning till investerarna. Nedan kan du få en översikt över hur alla Comtes de Champagne (inklusive Rosé) har presterat under RareWine Invests förvaltning efter våra första rekommendationer:

ÅrgångInvesteringstipsAvkastning sedan den första rekommendationen
2007December 2019100,0%
2008February 202176,9%
2007 RoséAugust 202137,5%
2008 RoséNovember 202124,4%
2012December 20220,0%

Se alla tidigare investeringstips här. (De äldsta investeringstipsen finns endast på engelska här.)

Men det är inte bara under de senaste åren som Comtes har gett bra avkastning. I ett bredare perspektiv rapporterar Liv-ex också att priset på Comtes de Champagne har ökat med i genomsnitt mer än 80 % under de senaste fem åren*.

Men trots den starka avkastningen finns det fortfarande en stark uppsida. Särskilt årgång 2008 har en stor potential. Läs vidare för att se varför.

*Under de senaste 10 årgångarna som har funnits på marknaden i minst fem år (1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005 och 2006).

2008 Comtes de Champagne

2008 Comtes De Champagne överträffar några av de bästa på marknaden

När vi säger att Comtes de Champagne är underskattad är det inte bara ett argument som beror på subjektiva preferenser för just denna prestigecuvée från Taittinger (även om man inte kan klandra någon för detta).

Om man ställer 2008 års Comtes de Champagne mot några av Champagnes finaste cuvéer är det tydligt att Taittinger har gjort det bästa av sin årgång 2008. Bland kritikerna Richard Juhlin, Wine Advocate och Vinous har 2008 Comtes de Champagne fått 97,7 poäng i genomsnitt (AVG), vilket i denna jämförelse endast marginellt överträffas av 2008 Cristal's 98 poäng i genomsnitt. Det som gör detta särskilt intressant är den nuvarande prisnivån. Cristal 2008 kostar för närvarande mer än 50 % mer än Comtes, medan Dom Pérignon och Krug, båda med lägre poäng, kostar 10 euro mer (Dom Pérignon) respektive mer än dubbelt så mycket (Krug).

Om man tittar på förhållandet mellan pris och kvalitet finns det bara en vinnare här. Och det är också den som troligen produceras minst - och det är Comtes de Champagne 2008.

Lägg därtill det faktum att årgång 2008 också är den bästa Comtes de Champagne som någonsin släppts...

2008 Comtes de Champagne price vs quality 800x600.png

Flera år gammal och minskad tillgänglighet

Även om 2008 års eufori ännu inte har lagt sig i vinvärlden har 2008 Comtes de Champagne redan varit på marknaden i mer än två år och har till och med redan sett två efterföljande årgångar från 2011 och 2012.

Detta innebär bland annat att det är tveksamt om det finns några fler 2008 Comtes de Champagne kvar hos producenten, och om det finns kommer vinvärlden förmodligen bara att få se dem som mycket sparsamma sena utgåvor. Taittinger har gått vidare, 2011 års årgång är förmodligen snart slutsåld från producentens egna källare, och 2012 års årgång är den aktuella.

Enligt Wine Advocate och Vinous gick årgång 2008 dessutom in i sitt optimala dricksfönster 2021 - ett dricksfönster på 15-25 år, beroende på vem man frågar. Så 2008 Comtes de Champagne har nyligen kommit in i sin bästa ålder, samtidigt som antalet erbjudanden på wine-searcher.com har sjunkit med nästan 30 % sedan toppnoteringen för mindre än två år sedan, vilket säger något om dess minskande tillgänglighet.

2008 Comtes de Champagne

RareWine Invests analys

Det är svårt att inte ha en förkärlek för Taittingers Comtes de Champagne, och oavsett om man älskar blanc de blancs-champagner eller inte, har Comtes de Champagne bara något över sig - det där extra.

Men det är inte bara känslor och eventuella subjektiva preferenser som gör Comtes de Champagne speciell. Om vi tittar på Comtes de Champagne 2008 genom investeringsglasögon verkar det onaturligt att den, jämfört med några av Champagnes finaste prestigecuvéer, kan förvärvas för det lägsta priset, men samtidigt är den bara 0,3 poäng i genomsnitt från att vara i nivå med de bästa i jämförelsen ovan.

Både 2008 års Comtes de Champagne och äldre årgångar har garanterat stor avkastning, men trots att 2008 års årgång, som är relevant i det här fallet, har blivit betydligt dyrare sedan den släpptes, tyder pris- och kvalitetsnivåerna på att det finns mer att komma med. Årgång 2008 har nyligen gått in i sitt optimala drickningsfönster, och det verkar som om den vanliga champagnevärlden bara har börjat inse att Comtes de Champagne inte alls står i skuggan av de stora.

Investera i 2008 Taittinger Comtes de Champagne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2008Comtes de Champagne750OC6€ 230
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt