Investeringstips - Champagne - 4. april 2023

Bollinger slår alla tidigare rekord med helt ny R.D. - 2008 Bollinger R.D. äntligen tillgänglig för investering

Bollinger R.D. 2008 tillhör en eftertraktad kategori av riktmärken. Kvaliteten är sublim, produktionen är begränsad och utgivningen är helt ny. Var med från början.

"Det är oerhört fascinerande hur starkt doftminnet kan vara. Min upplevelse var så intensiv att jag under några sekunder verkligen befann mig i en annan tid. Med tanke på att jag efter 79' har smakat hundratals R.D. flaskor från ett tjugotal andra årgångar, tyckte jag till en början att det var anmärkningsvärt och extremt fascinerande."

- Richard Juhlin

Richard Juhlin säger ovanstående efter att ha provat Bollinger R.D. 2008. Han jämför den med årgång 1979, även om 2008:an får en poäng mer, och den rankas därmed som den bästa Bollinger R.D. Juhlin har betygsatt.

Bollinger R.D. 2008 är tillgänglig för investering, och det är inte bara husets bästa R.D. hittills. Den ingår också i den mycket eftertraktade, exceptionella och elitära kategorin 2008, som redan har uppnått en referensstatus i Champagne. En kategori där det finns mycket få nya släpp kvar att komma. Läs mycket mer om potentialen här.

Bollinger - Karisma, komplexitet och kvalitet

Champagnehuset Bollinger har anor från 1585, men namnet Bollinger kom inte till förrän huset Renaudin Bollinger grundades av Paul Levieux Renaudin, Hennequin de Villermont och Jacques Bollinger 1829. Och sedan dess har huset producerat fantastiska, komplexa och raffinerade champagner.

Grundstenarna har alltså härdats under århundraden. De har hårdnat och bevisar att husets grund och traditioner är solida, rika och stabila. Men det var inte förrän i mitten av 1900-talet som husets framgång tog form och fart. Här var Jacques Bollinger ansvarig, och hans äktenskap skulle visa sig vara särskilt avgörande för att forma det Bollinger-hus som vinvärlden känner till och älskar idag.

Jacques gifte sig med Emily Law de Lauriston Boubers (Lily Bollinger). Och när Jacques dog 1941 bestämde sig Lily för att föra huset vidare - och hon gjorde det till perfektion. Under efterkrigstiden inledde hon sin globala resa för att marknadsföra Bollinger, genomsyrad av karisma och stor professionalism.

I dag är Bollinger särskilt känt för årgångschampagnen Grande Année, Champagne V.V.F. (Vieilles Vignes Françaises) med en enda vinodling och den exklusiva prestigecuvéen Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé) med sen desgorgering. Dessa tre har alla en inneboende hög kvalitet och en motsvarande efterfrågan. R.D. är bara lite mer unik eftersom den endast produceras under de allra bästa årgångarna, vilket är anledningen till att den endast har släppts 26 gånger sedan 1952.

Lily Bollinger blev därmed kvinnan bakom husets framgång. Hon är också källan till detta citat, som alltid tål att upprepas:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.”

– Lily Bollinger

En Extraordinär Årgång - En Extraordinär Bollinger R.D.

Årgång 2008 i Champagne har redan uppnått legendarisk status. Enligt The Wine Advocate Vintage guide har endast tre årgångar i kategorin Champagne klarat sig in i toppklassningen: "Extraordinary", som kräver ett betyg på 96-100 poäng. The Wine Advocate ger 2012 års årgång 96 poäng, 2008 års årgång 99 poäng och 1996 års årgång 97 poäng.

Som jämförelse kan nämnas att så många som 22 årgångar placeras i den näst bästa kategorin: "Outstanding", som kräver ett betyg på 90-95 poäng. Årgång 2008 i Champagne ligger alltså inte bara i den sällan upptagna kategorin "Extraordinär". Den rankas i den absoluta toppen - bara en poäng från perfektion. Naturligtvis kommer legendarisk status i kölvattnet av kvalitet. Den stora majoriteten av 2008 års champagner får fantastiska betyg av de mest prestigefyllda kritikerna, och Bollinger R.D. 2008 är inget undantag.

Med 97 poäng från Richard Juhlin, 98+ poäng från Wine Advocate och 96 från Vinous placerar sig 2008 Bollinger som den absolut bästa Bollinger R.D. någonsin. Lägg därtill att Richard Juhlin bara en gång tidigare har gett en Bollinger R.D. 97 poäng, och det var för årgång 1996, som också beskrivs som en sublim referensårgång i Champagne.

Naturligtvis kommer det att finnas 2008 års utgåvor som kan njuta av samma framgång som predikatet, men 2008 års Bollinger är inte en av dem. Bollinger R.D. 2008 lever upp till årgångens välförtjänta rykte och slår till och med sitt eget poängrekord, som tidigare hölls av föregångaren, Bollinger R.D. 2007.

2008 Bollinger R.D.

Historisk avkastning på Bollinger RD

Bollinger har haft en fantastisk historisk avkastning. Under de senaste fem åren har de fem senaste årgångarna av RD som funnits på marknaden i minst fem år* enligt Liv-ex gett en genomsnittlig avkastning på 91,4 % - nästan en fördubbling på bara fem år.

Om du dessutom hade investerat i 2007 Bollinger R.D. genom RareWine Invest när den hade statusen "bäst hittills" och "nyutgåva" i mars 2021 skulle du ha uppnått en avkastning på 33,3 % i dag - trots att den är den nyaste på marknaden och faktiskt tillgänglig fram till nu.

2008 har nu tagit båda titlarna, och dess årgång har också legendarisk status, en titel som den aldrig kan förnekas.

*1997, 1999, 2000, 2002 och 2004.

Bollinger R.D. - En Mikroproduktion I Champagnes land

Det är få champagnehus som annonserar den exakta storleken på sin champagneproduktion. Bollingers tidigare källarmästare Gilles Descôtes berättade dock 2018 för Decanter att Bollinger står för mindre än 1 % av all champagne som produceras, och R.D. för mindre än 1 % av Bollingers hela produktion.

Ungefär 300 miljoner flaskor champagne produceras varje år. Det innebär att Bollinger enligt Descôtes producerar tre miljoner flaskor och 30 000 flaskor Bollinger R.D. per årgång.

Dennis Bunner, Bollingers nya källarmästare, säger att husets årgång 2008 Champagne La Grande Année släpptes 2019, medan en del av den hölls tillbaka - antingen för att släppas ett år senare som Grande Année eller för att användas senare som R.D. Bunner säger att husets Grande Année brukar hålla i två år, men att årgång 2008 var annorlunda. Bollinger ansåg att den hade en fantastisk lagringspotential, så de beslutade att sälja Grande Année för endast ett år och spara resten till R.D. Även om Bunner inte sätter siffror på sitt citat kan vi dra slutsatsen att det förmodligen har producerats mer Bollinger R.D. än vanligt - även med en fantastisk lagringspotential.

Och även om sund skepsis är på sin plats enligt ovanstående beräkning är det värt att komma ihåg att båda uttalandena kommer från Bollinger själva - Bollinger R.D. är exklusiv och sällsynt: Även om produktionen av 2008 Bollinger R.D. är något större än de vanliga 30 000 flaskorna som produceras per årgång.

RareWine Invests Analys

Det är inte varje dag som vi kan erbjuda möjligheten att vara med från början. Särskilt när det gäller prestigechampagne från ett av världens bästa champagnehus. Men en sådan möjlighet finns här.

2008 Bollinger kan skryta med att tillhöra en massivt eftertraktad och exceptionell årgång i Champagne (faktiskt den bästa enligt Wine Advocate). 2008 Bollinger R.D. kan till och med skryta med att vara den bästa någonsin.

Bollinger R.D. har visat stor historisk avkastning - både på lång och kort sikt, produktionen är extremt begränsad för en champagne. Ett 2008-predikat går aldrig ur tiden, men kvantiteterna fortsätter inte att existera. Detta är därför ett unikt tillfälle att få vara med från början.

Du behöver inte vara ett stort Bollinger-fan eller en entusiast av sen disgorgement. Bollinger R.D. 2008 har de goda egenskaper som den nu har, men framför allt har vi nästan sett alla de stora släppen från årgång 2008. Det finns bara några få kvar, så nu är det sista utropet för att vara med från början.

Investera i 2008 Bollinger R.D.

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
20082008 Bollinger R.D.750OC6€ 250
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt