Investeringstips - Champagne - 23. februari 2023

2009 Cristal MAG: +74,6 % på 3,5 år, men potentialen ligger framför oss

Mogen champagne är dyrt. Mogen Cristal i Magnum är ännu dyrare. Om historien upprepar sig, vilket den ofta gör, kommer 2009 års årgång att bli mycket dyrare.

Välkommen Tillbaka, 2009 Cristal Magnum

Om du är en champagneinvesterare som letar efter validerad, stor potential finns det en handfull viner som du inte kan förbise. En av dem är Louis Roederers prestigecuvée Cristal, som förutom att vara ett av vinvärldens stora supermärken också är ett riktmärke mot vilket andra stora champagner mäts.

Cristal lyckas med att attrahera och locka till sig den kulturella elitens kännare, samtidigt som den också gör en fantastisk figur i popkulturen med nattklubbar, fashionabla livsstilar och mycket mer.

Vi har lyckats få tag på ett parti 2009 Cristal Magnum för att du ska kunna lägga till eller starta din vinportfölj med. För ungefär 3,5 år sedan kunde vi erbjuda 2009 Cristal Magnum för första gången. Sedan dess har priset ökat med 74,6 %, men om man ser till när vinet mognar, tillgänglighet, efterfrågan och priset på jämförbara äldre årgångar ligger den verkliga potentialen fortfarande i framtiden.

Är du intresserad av hela historien om Cristal? Läs vår profil här: Myten om Cristal: Kristallklart och exklusivt

2009 Cristal Magnum

Sammanfattning: Vad Har Hänt Med Cristal På Sistone?

Cristal som helhet är utan tvekan populärt, men det är inte bara som investeringscase här på RareWine Invest - Cristal är mycket eftertraktat och Liv-ex nämner till och med Cristal i sin Power 100 2022-lista som hörnstenen och grunden för hela champagnekategorins resultat på andrahandsmarknaden.

Något annat som är värt att notera är att endast tre champagner/varumärken återfinns på 2022-listans topp 10: Krug på 10:e plats. Cristal (Louis Roederer) på plats 7 och Dom Pérignon på plats 6.

Listan rankas på en beräkning som omfattar prisutveckling, handelsaktivitet mätt i både värde och volym, enhetspriser och övergripande varumärkespoäng.

Cristal, som 2021 klättrade från plats 10 till 9 och nu ligger på plats 7, var 2022 det mest omsatta vinet på Liv-ex i volym och det tredje mest omsatta vinet i värde.

Kort sagt: Cristal är efterfrågad, det finns en hög handelsaktivitet och det är inte bara ett tillfälligt fenomen.

Medioker Cristal? Och Bland De Allra Bästa

På tal om Cristal är det nästan hädiskt att inkludera "medioker" i terminologin, och det görs också här med en respektfull glimt i ögat.

Om vi tar genomsnittet av betyg från champagnegurun Richard Juhlin, Wine Advocate och Vinous på de senaste tio årgångarna av Cristal som släppts, hör årgång 2009 faktiskt hemma i botten tillsammans med 2007 och 2005. Helt galet med 96 poäng i genomsnitt:

Cristal scores Poäng: Genomsnittligt betyg från Richard Juhlin, Wine Advocate och Vinous.

Om man gräver lite djupare finns det dock, förutom Cristals stabila höga kvalitetsnivå, en intressant iakttagelse att göra om 2009 års årgång. Champagneexperten Richard Juhlin har gett 2009 års årgång 97 poäng, vilket bara har överträffats en gång bland de tio årgångarna ovan (2002 års årgång med 98 poäng). Richard Juhlin bedömer alltså kvaliteten på årgång 2009 i nivå med årgång 2008, men också med äldre legendariska årgångar som 1996 och 1988, som också har fått 97 poäng.

Generellt sett är Cristal Champagne bland världens bästa, även om årgång 2009 "bara" får 96 poäng i genomsnitt. Världens mest specialiserade champagnekritiker anser dock att 2009 års årgång är bland de bästa Cristal-släppen på senare tid.

Cristal Har Givit Champagneinvesterare En Solid Avkastning

Som nämnts ovan har investerare som investerat i 2009 års Cristal MAG när vi först kunde erbjuda den för investeringar fått en avkastning på 74,6 %.

Om man tittar på den i ett bredera perspektiv är historien inte mycket annorlunda. Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna som funnits på marknaden i minst fem år* gett en genomsnittlig avkastning på 94,5 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar 14,3 % i genomsnittlig årlig avkastning.

*2009, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1997, 1996. Årgång 2008 är inte med eftersom den inte har funnits på marknaden i fem år, den släpptes efter 2009.

Varför Investera I 2009 års Cristal Och Varför Magnum?

Ett enkelt svar är helt enkelt för att du just nu har möjligheten eftersom den faktiskt finns tillgänglig. Samtidigt ger årgång 2009 dig möjlighet att investera i en årgång som redan har funnits på marknaden i några år med minskat utbud, samtidigt som den redan har sett fyra efterföljande årgångar.

Magnumformatet är också särskilt lämpligt för långtidslagring, eftersom förhållandet mellan syre och champagne i flaskan är annorlunda än i vanliga flaskor. Detta kräver bättre mognad och ökad lagringspotential.

Dessutom är det svårt att inte titta på vad andra årgångar, som också fått 97 poäng av Richard Juhlin, kostar:

VinRichard Juhlin poängPris*
2009 Cristal MAG97€ 550
2008 Cristal MAG97€ 1.100
1996 Cristal MAG97€ 1.500
1988 Cristal MAG97€ 1.750
*Pris exkl. tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick. Egna värderingar.

Priset Har Aldrig Varit Högre. Men Vågar Du Vänta?

Priset på en Cristal MAG 2009 har aldrig varit högre. Kanske ser vi in i en period där prisökningarna kommer att vara mindre explosiva. Eller så kommer vi kanske inte att göra det. Frågan är hur länge du vågar vänta. Just nu finns årgång 2009 tillgänglig, och med tiden närmar sig denna årgång precis sitt optimala drickfönster och blir ännu mer eftertraktad, och under tiden minskar utbudet stadigt. Mogen champagne är dyr. Mogna Cristal i magnumflaskor är ännu dyrare, vilket tabellen ovan vittnar om. Om historien upprepar sig, och det gör den ofta, kommer årgång 2009 att bli ännu dyrare än vad den är idag.

Men enligt Wine Advocate och Vinous ska den drickas före 2040 respektive 2049, om du frågar dem. Om de var vanliga flaskor... Det här handlar om magnumflaskor, som har ett ännu längre liv framför sig.

RareWine Invests Analys

När det gäller investeringar ska man som investerare, oavsett tillgång, aldrig förvänta sig garantier. Ändå är det här en: Cristal var fantastisk igår, den är fantastisk idag och den kommer att fortsätta att vara fantastisk i framtiden.

Cristal är en blandning av exklusivt varumärke, extravagans, finkultur och konsekvent, hög kvalitet som lockar alla nivåer av publik från vinvärlden. Vare sig du är nattklubbsbesökare, vinkritiker, rappare, affärsman eller allmän livsnjutare är en flaska Cristal alltid cool. En magnumflaska är bara dubbelt så cool.

Kvaliteten finns där, efterfrågan finns där och de historiska uppgifterna finns där. Det är egentligen bara en fråga om man tror på Cristal eller Champagne i allmänhet och hur länge man vågar vänta.

Investera i 2009 Cristal Magnum

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2009Cristal magnum1.500OC1€ 550
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt