Artiklar - RareWine Academy

Myten om Cristal: kristallklart och exklusivt

Läs historien om hur en rysk tsar tog initiativ till skapandet av Cristal, som i dag är eftertraktad och älskad över hela världen.

« A wine of pure pleasure and a sophisticated gastronomic wine, Cristal

is both powerful and delicate, combining subtlety and precision.

»— Jean-Baptiste Lécaillon, Cellar Master

 

I mer än 100 år har Cristal triumferat bland champagneälskare överallt. Den gyllene ikoniska cellofanen skyddar den kritikerrosade flaskan från skadligt ljus samtidigt som den signalerar extravagans, myt och ära. Cristal föddes ur en önskan att uppnå perfektion. Men historien om Cristal är inte bara guld och lyx - det är historien om en mäktig tsar, hans passion för franska bubblor och berättigad paranoia. 

Vad tsaren vill ha, ska han få

Är det konstigt att kräva nästan utopisk lyx när man bor i Vinterpalatset? Det var i alla fall vad Rysslands tsar Alexander II gjorde när han 1876 kontaktade Louis Roederer med en önskan om att få den bästa champagne som världen någonsin hade sett.  

Få säger nej till en tsar. Och definitivt inte när tsaren redan är en entusiastisk champagnekonsument. Så började produktionen av Cristal - en av världens bästa champagner. 

Det var typiskt för de stora champagnegodsen att de inte ägde många vingårdar på den tiden. Ändå skilde sig Roederer redan i detta tidiga skede från de andra producenterna genom att äga flera vingårdar. 

Familjen var tidiga nog att börja köpa dessa vingårdar på 1840-talet, vilket innebar att de kände till de bästa parcellerna efter många år i vingårdarna. Många av dessa vingårdar fick så småningom Grand Cru-klassificering när det systemet infördes i Champagne. Efter det var allt som återstod arbetet i källaren.

Paranoia i full blom

Tsar Alexander II reagerade i en turbulent tid då mord inte var ovanliga. Därför var han naturligtvis alltid på sin vakt - även när han drack champagne. Därför ställde han nästan absurda krav på att få fram den flaska som Louis Roederer hade fått i uppdrag att skapa substansen till. 

Tsaren krävde att flaskan skulle vara gjord av klar kristall så att han kunde se att vinet var rent och utan spår av gift. Dessutom insisterade han på att botten på flaskan skulle vara helt platt så att en bomb inte skulle kunna döljas under den. 

Slutligen ville han förstås ha en guldmärkning för att signalera exklusivitet när tsaren serverade champagnen till sig själv och sina gäster. Och trots dessa krav blev Cristal en verklighet.

Cristal

Från kristall till glas och Vinterpalatset till allmänheten

I dag är flaskan inte längre gjord av kristall utan av klart glas som avslöjar flaskans innehåll. Och även om den överhängande rädslan för mord inte längre finns runt Cristal-flaskorna har den platta botten bevarats. För att skydda champagnen från skadliga UV-strålar är Cristal numera insvept i gyllene cellofan.

Det fanns förresten en anledning till paranoia, eftersom ett mordförsök faktiskt blev slutet för tsar Alexander II år 1881. Och även om mordet inte utfördes med champagne som vapen är tsarens historia skriven i Cristal. Och eftersom Louis Roederer skapade fantastisk champagne valde de att marknadsföra Cristal globalt 1945 - trots att den ryska revolutionen avslutade tsarens styre. 

Cristal idag

Idag produceras Cristal fortfarande från de bästa Grand Cru-vingårdarna, som Louis Roederer äger i sju olika kommuner. Produktionen följer inget strikt recept utan anpassas alltid till årgången. Denna metod är också anledningen till att produktionen av mousserande vin beskrivs som en konst.

Källarmästaren Jean-Baptiste Lécaillon och hans team provar alla de olika parceller som Louis Roederer äger. Endast de bästa vinerna kommer att användas till Cristal. Dessa viner kommer från flera hundra partier som Roederer äger. De provas efter jäsningen, då de fortfarande är vita viner med hög syra och låg alkoholhalt - så kallade Vin Claire. När blandningen är klar kan man veta var druvorna kommer ifrån och den exakta sammansättningen i årets upplaga av Cristal. 

I de allra flesta årgångar finns det en liten övervikt av Pinot Noir i blandningen jämfört med Chardonnay. Det finns ofta upp till 50 olika skiften som har levererat druvorna. I de flesta fall väljs druvorna från de olika skiftena beroende på vad årgången har att erbjuda. Alla parceller som ger druvor till Cristal har odlats biodynamiskt sedan 2012.

Efter blandning lagras vinet i sex år innan det degorgeras. Denna process skapar både balans och intensitet i vinet. 

Cristal

Louis Roederer och biodynamik

För Louis Roederer är hållbarhet viktigt. De bästa vingårdarna odlas biodynamiskt, vilket är fallet på Leflaive och Domaine Leroy i Bourgogne. Dessutom har Roederer en heltäckande inställning till sin användning av vatten och andra medel i vingården och på vingårdarna. I dag har Roederer det tredje mest omfattande beståndet av ekologiskt odlade vingårdar i Champagne. 

Volymen av Cristal är naturligtvis inte helt känd. Ändå är den under 1 miljon flaskor per år, vilket gör det till en ganska liten produktion för en prestigecuvée. Som jämförelse kan nämnas att Dom Pérignon förmodligen har producerat mer än 5 miljoner flaskor årligen.

Cristallens fantastiska formationer

När framgången är etablerad är det inte ett alternativ att vila på lagrarna. Åtminstone inte för Louis Roederer, som alltid strävar efter att uppnå det bästa. Därför produceras Cristal i flera olika sorter, men naturligtvis bara i de bästa årgångarna.   

Cristal Rosé

I många år fanns det bara en Cristal, men 1974 kom den första roséversionen av Cristal på marknaden. Den produceras i ännu mindre mängder än den klassiska Cristal. I Champagne kan man göra rosé genom att blanda rött vin med vitt vin eller genom att lämna skalen med musten under en kortare tid. Cristal rosé framställs genom Saignée-metoden, som innebär att man blandar rött vin med vitt vin. Det görs innan vinet genomgår en andra jäsning i flaskan i källaren. 

Vinotheque Crystal

Cristal Vinothéque är en specialutgåva som visar Cristals förmåga att åldras i flaskan. De viner som valts ut för Vinothéque-serien disgorgeras efter cirka tio år i källaren med en något lägre dosering. De läggs sedan tillbaka i Louis Roederers perfekta källare i ytterligare tio år innan de släpps ut i små mängder på marknaden. Detta är den högsta utgåvan från Cristal.   

Cristal Rosé Vinothéque

Cristal Rosé Vinothéque är i stort sett identisk med historien ovan. Vinet tillbringar en lång tid i källaren efter sin andra jäsning. Det disgorgeras sedan med en lägre dosering och flaskorna sätts djupt i källaren igen. Därefter kan de släppas ut på den öppna marknaden med appellationen Vinothéque - det ultimata exemplet på vad Cristal rosé kan göra. Resultatet är en liten mängd av absolut högsta kvalitet som lagrats under perfekta förhållanden...  

Cristal

Huset bakom Cristal Champagne

Cristal är en prestigecuvée från champagnehuset Louis Roederer. De flesta stora hus har ett vin som är deras absolut bästa, och ofta är det det vinet som gör dem berömda. För Louis Roederer har Cristal haft denna position sedan tsaren beställde den första årgången 1876. Hos andra champagnehus måste man ofta köpa in druvor för att få fram de bästa vinerna. Hos Roederer har man ändå alltid haft ambitionen att äga en stor del av sina vingårdar. Detta ger dem fullständig kontroll över både kvalitets- och prisutveckling. Roederer äger mer än 240 hektar vingårdar fördelade på mer än 410 skiften. Alla vingårdar odlas ekologiskt och de bästa, som levererar druvorna till Cristal, odlas biodynamiskt. 

Vingården grundades 1776 som Dubois Pére et fils. Ändå fick det sitt nuvarande namn när Louis Roederer ärvde huset 1833. Sedan dess har det förblivit i familjens händer. 

Louis Roederer var en visionär man och förstod att vingårdarna var den mest kritiska faktorn när man gjorde den bästa champagnen. Han köpte därför tidigt vingårdar på de bästa platserna i regionen.

Idag är Louis Roederer ett av de absolut ledande champagnehusen. Deras viner från början till slut anses vara referensviner i sina kategorier. På senare tid har Roederer insett att klimatförändringarna gör det möjligt att producera stilla viner på hög nivå. Därför har de återupplivat den gamla appellationen Coteaux Champenois, som gäller för röda och vita viner som produceras i Champagne-regionen.  

Champagne Louis Roederer är i dag en del av Roederer Collection-koncernen. De äger och driver kända vinhus i Champagne som Roederer, Deutz och flera andra. Dessutom äger de Ramos Pinto i Portugal, Diamond Creek i Napa Valley, Delas i Rhône-dalen och Domaine Ott i Provence. Alla är bland de bästa i sina respektive områden.

Ja, Cristal är så bra

Bland många bra prestigecuvéer på champagnemarknaden ligger Cristal i topp. Den kan utvecklas avsevärt med tiden samtidigt som den smakar fantastiskt bra från början. Louis Roederer har genom åren haft förmågan att hålla kvaliteten absolut på topp i alla årgångar som släpps. Därför finns det sällan något negativt snack om Cristal. 

Dessutom har musikvärlden och hiphopscenen spelat en viktig roll för Cristals berömmelse. Hela denna miljö placerade Champagne högt upp på en piedestal, och sedan dess har Cristal blivit den ultimata symbolen för framgång. I Jay-Z:s hit "Hard Knock Life" från 1998 lyder en rad "And sip the Cris' and get pissy-pissy", och han var inte den enda framstående rapparen som älskade Cristal. Kanye West, 50 Cent och Mos Def har också skickat kärlek i riktning mot Cristal-champagnen.  

Världen kan tacka en - med rätta - paranoid rysk tsar för att Cristal kom till världen. Först till glädje för gästerna i Vinterpalatset, men tack och lov nu till tillfredsställelse för alla som har tur nog att få tag på en cellofaninpackad flaska av klart glas med platt botten och ikonisk gyllene etikett.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt