Investeringstips - Champagne - 24. mars 2020

Champagne, The Wine World’s Bond: Invest In 2012 Cristal At Bargain Price

Take advantage of a temporary oversupply and invest in a legendary champagne where the low price far from fits the towering quality - a bias that offers potential

Efterfrågan på massiva kvantiteter av lyx

Den prestigefulla cuvéen Cristal från Louis Roederer är kanske ett av vårt allra mest erkända varumärken inom premiumchampagne, tillsammans med Dom Pérignon och kanske Krug Vintage, även om den senare inte riktigt är i samma kategori. Vi kan nästan svära på att alla champagneälskare känner till Cristal och många har nöjet att dricka det under förra århundradet – ett nöje som bara varierar med årgången, men aldrig gör en besviken.

Louis Roederer uppges producera mer än tre miljoner flaskor champagne om året, varav hundratusentals blir till deras finaste champagne, Cristal. I det avseendet är Cristal en massiv produktion, men den stora produktionen ska uppfylla en enormt efterfrågan. Och trots att de enorma volymerna kan verkar oändliga töms tillverkarnas lager innan nästa lansering, och så upprepas processen. Men de allra flesta champagneflaskor dricks unga och det ger möjligheter för champagneinvesteraren som i framtiden kommer att kunna erbjuda den perfekt mogna champagnen från en årgång som är slutsåld sen länge – och vem skulle inte vilja dricka en mogen Cristal om tillfälle ges?

Årgången 2012: Fantastisk kvalitet till ett ännu bättre pris

Årgången 2012 av Louis Roderers Cristal är efterföljaren till årgången 2009, som måste anses som mer eller mindre slutsåld från producenten och därför är 2012 den aktuella årgången av Cristal.

Årgången 2012 har prisats av kritikerna som är eniga om att detta är en extremt bra årgång:

CristalRJWAVIJSAvg
2012-97+989897,7
20099695+969796
200897989910098,5
2007949597+9695,5
RJ: Richarh Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous JS: James Suckling GEN (Genomsnitt)

Som visas i tabellen ovan har Richard Juhlin som har champagne som specialitet ännu inte betygssatt 2012 Cristal. Med champagne som specialitet måste man förvänta sig att han är något mer kritisk och kräsnare än sina kolleger, något som även visat sig för tidigare årgångar. Om de tre andra betygen används som riktmärke och vi därmed kan anta att Juhlin ger en måttlig poäng, kan man hävda att Louis Roederer fick ut det bästa ur sin 2012 och levererade en väldigt attraktiv champagne. Om priset och kvaliteten jämförs med årgången från 2012 verkar den ännu attraktivare ur ett investeringsperspektiv:

Pris vs. kvalitet – 2012 Cristal från Louis Roederer * Richard Juhlin har ännu inte recenserat 2012 Cristal och därför ingår den inte i genomsnittet. Vi kan förvänta oss en måttlig poäng som kan sänka genomsnittet något

Förutom det faktum att årgången 2012 är av enastående kvalitet beror det attraktiva förhållandet mellan pris och kvalitet på att priset på årgången 2012 är väldigt lågt nu. Det nuvarande priset kan till största delen tillskrivas det faktum att årgången från 2012 släpptes under fjärde kvartalet 2019 och därför fanns en relativt kort tid på marknaden. Det innebär att tillverkaren skickar ut massor av Cristal på marknaden, vilket i kombination med en marknad som bromsat in under coronakrisen skapar ett tillfälligt överutbud på 2012 Cristal. Därför har champagneinvesteraren nu möjligheten att köpa stora kvantiteter av en högkvalitativ Cristal-årgång till ett väldigt attraktivt pris.

Uppdatering 25 mars 2020: Ett viktigt betyg har inkommit sedan artikeln publicerades

Som beskrivs ovan är 2012 Cristal ett starkt investeringscase, även utan Richard Juhlins kritik. Även i händelse av att Richard Juhlin skulle ge 2012 Cristal ett mycket sparsamt betyg skulle den kunna mäta sig med toppårgången från 2002.

Efter publiceringen av investeringstipset hörde en representant för Richard Juhlins Champagne Club av sig till oss och delade med sig av Juhlins kritik och recension av just Louis Roederers 2012 Cristal, även om den inte har publicerats på deras egen plattform än – och resultatet är bättre än vad man kunde hoppas på och t.o.m. sensationellt!

Richard Juhlin är minst sagt entusiastisk över årgången 2012 och ger den hela 98 poäng. Det innebär att årgången 2012 får ett genomsnittsvärde på 97,8 från de fyra viktigaste kritikerna. Denna ranking gör att årgången 2012 drar ifrån toppårgången 2002 och stärker sin ranking som en av de bästa Cristal-årgångarna någonsin, endast slagen av den legendariska årgången 2008.*

En närmare titt på Richard Juhlins recension av årgången 2012 avslöjar mer om varför den är så speciell: med sina 98 poäng överträffar den de legendariska årgångarna 2008 och 1988, och vi måste gå tillbaka ända till årgången 1979 för att hitta Juhlins senaste 98-poängare och ända till 1959 för att hitta den senaste 99-poängaren.

Den nya recensionen tar därför 2012 Cristal till en helt ny nivå och betonar ytterligare potentialen av vad som kan kallas en av Cristals bästa årgångar någonsin.

Poängen från Richard Juhlin och ställningen för 2012 Cristal som en av de bästa Cristal någonsin kan visa sig vara extremt viktigt för framtida avkastning. I framtiden när Cristal 2008 inte längre kan köpas eller den helt enkelt blir för dyr för vissa champagneälskare, kommer uppmärksamheten att fästas vid årgången 2012 som nästa i raden av de bästa vinerna – något som kommer ha betydande påverkan på priset.

* De systematiska övergripande betygen är bristfälliga för äldre årgångar, så det är omöjligt att göra samma metodiska jämförelse i detta fall som med senare årgångar. Men poängen och mönstren talar sitt tydliga språk.

Investera i 2012 Cristal från Louis Roederer Cristal i den karakteristiska klara flaskan som ger denna champagne sin unika look

Champagne – vinvärldens obligation

Champagne har historiskt gett stabil, fortlöpande avkastning. På samma gång är denna kategori även föremål för enorm pågående konsumtion, vilket på daglig basis minskar utbudet. Trots den stora efterfrågan på mogna viner finns det ingen tradition av att lagra champagne som vi ser för andra kategorier.

Historiskt har champagnepriser varit mindre volatila, även jämfört med t.ex. Bourgogne och Bordeaux, som även de kan beskrivas som tillgångar som ger stor säkerhet, och därför kan man ge champagne smeknamnet aktievärldens obligation.

Idag finns det ett förvisso ett överutbud vilket ger väldigt investeringsvänliga priser, men utbudet kommer kontinuerligt att minska och under normala förhållanden betyder det att priserna ökar allt eftersom vinet mognar och kvaliteten ökar, och de värdefulla dropparna blir ännu mer eftertraktade.

Så här tycker RareWine Invest

Med sin 2012 Cristal fick Louis Roederer ut den maximala kvaliteten från årgången och den blev en fantastisk efterträdare till den redan legendariska årgången 2008 vid slutet av 2019.

Även om vi ännu inte har fått reda på champagnegurun Richard Juhlins åsikt kan vi säkert säga att det finns en bred konsensus bland andra toppkritiker att årgången 2012 är av extremt hög kvalitet. Detta baseras på åtta årgångar som endast överträffas av årgången 2008, och även om Juhlin skulle ge ett väldigt måttligt betyg är den jämförbar med toppårgången 2002.

Utöver den allmänna potentialen för en av de bästa premiumchampagnernas enastående kvalitet, skapar ett överutbud på marknaden attraktiva villkor för investeraren som nu kan köpa 2012 i stora kvantiteter till ett väldigt attraktivt pris – ett pris som inte alls överensstämmer med champagnens höga kvalitet och är en snedvridning som vi ofta har sett att marknaden korrigerar för – och eftersom kvaliteten är som den är och kritikerna justerar sina poänger nedåt, är det bara prisökningar som kan korrigera det skeva förhållandet mellan priset och kvaliteten.

Samtidigt har champagnekategorin rent allmänt några riktigt intressanta egenskaper som, med en enorm pågående konsumtion och extremt begränsad lagringstradition, gör denna kategori särskilt lämplig att investera i och har särskilt starka kapitalbevarande egenskaper.

Om du vill ta tillfället i akt att köpa väldigt bra årgångar Cristal till ett väldigt attraktivt pris och senare erbjuda champagneälskare världen över att avnjuta mogen Cristal, är detta en given möjlighet som även kommer med en hög grad av säkerhet.

Investera i 2012 Cristal från Louis Roederer

Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret längst ner på sidan för att ta reda på mer om dina investeringsmöjligheter eller för att beställa viner direkt genom formuläret.

ÅRGANGVineVOL.FÖRPACKNINGPRIS
2012Cristal750OC6€ 135
* Alla priser anges i EUR utan tullavgifter, skatter och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tullavgifter, skatter och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela vinlådor om inte annat anges och priset är per flaska. Lägsta beställningsstorlek är 2 500 euro. Under förutsättning av en total lägsta investering om 10 000 euro. Priserna kan ha förändrats sedan denna artikel publicerades.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt