Investeringstips - Champagne - 10. mars 2021

Den Bästa Bollinger R.D. Hittills: Investera I Ny och Exklusiv Champagne

Den senaste årgången av den mest exklusiva av alla Bond-Champagner är lanserad. Överlägsen kvalitet och minimal produktion erbjuder stor potential.

Bollinger R.D. 2007 Har Precis Lanserats

Igår skrevs ett nytt och betydelsefullt kapitel i historien om den mäktiga Bollinger. Om du frågar Champagnevärlden är detta ett mycket viktigare kapitel än premiären av den nya James Bond-filmen, vilken Bollinger dessutom är associerad med. Bollinger har släppt sin Bollinger R.R. 2007, den första sedan årgången 2004 i deras mycket sällsynta och exklusiva serie av sen-degorgerade prestige cuvées. Det skjuts fyrverkerier i Champagnevärlden – hajpen är enorm! Om du vill säkra din investering i Bollingers mest exklusiva flaggskepp kan du göra det nu, och få följande starka egenskaper till din investering:

  • En Champagneinvestering med tyngd från både Bollinger- och Bondnamnen.
  • En investering i den mest exklusiva prestige cuvéen från en av Champagnes elitproducenter.
  • D.-årgången från 2007 är den mest framstående hittills, med sensationella resultat.
  • En mikroskopisk kvantitet producerad av Bollinger.
  • Attraktiv prissättning jämfört med 2004 R.D. trots stora skillnader i kvalitet.

Gräv djupare i fallet om Bollingers lansering av den unika 2007 R.D. och se priset i slutet på artikeln.

Introduktion av Bollinger + R.D.

Bollinger Champagne har rötter som sträcker sig tillbaka till 1585, men förknippas först med Bollinger-namnet 1829, när Hennequin de Villermont, Paul Levieux Renaudin och Jacques Bollinger grundade Renaudin Bollinger.

Tid och evolution gick deras väg, men ett av de mest avgörande ögonblicken var när en ättling till Jacques Bollinger, med samma namn, gifte sig med Emily Law de Lauriston Boubers. Efter sin mans död 1941 kunde Emily ta över verksamheten samt expandera den. Hon blev känd för att resa runt världen och marknadsföra Bollinger, vilket genererade stora delar av ryktet som Bollinger är kända för än idag. Emily blev senare känd som Lily Bollinger och är kvinnan som ligger bakom några av de mest välkända Champagne-citaten:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.” – Lily Bollinger

Bollinger är idag främst kända för deras berömda Champagne Grande Année, vingården Champagne V.F.F (Vieilles Vignes Françaises) och den exklusiva prestige cuvée Bollinger R.D. (Récemment Dégorgé). Trots att alla besitter stor investeringspotential under rätta förhållanden handlar det nu om den sprillans nya lanseringen av 2007 R.D., den första sedan årgången 2004 – ett vin Champagnevärlden ivrigt väntat på.  

Investment In Bollinger R.D. - Den Bästa Hittills Nu har du möjligheten att investera i den senaste lanseringen av Bollingern R.D.

Vad är Degorgering?

Utdrag från artikeln: The Art Of Champagne Manufacturing

Degorgering är processen som ger flaskan den klassiska Champagnekorken. Syftet med processen är att göra flaskan redo för marknaden genom att ha ett rent, klart vin med rätt mängd socker. Först måste bottensatsen skakas ända upp till flaskhalsen så att den kommer ut. Traditionellt gjordes detta genom att skaka flaskorna för hand, men idag görs detta självklart med maskin. Sedan fryses kapsylen, och ”korken” med bottensatsen som flutit upp skjuts ut genom att öppna flaskan. Det nu klara och rena vinet, med önskad mängd bubblor, tillsätts sedan till dosagen som fastställer graden av sötma i den färgiga Champagnen.

Slutligen stängs flaskan med en klassisk Champagenekork och ståltråd, varefter den är klar för marknaden. Överlägset flest Champagner tillfaller kategorin ”brut”, vilket indikerar en torr champagne. Den milda sötman balanseras perfekt av hög syra, vilket gör att vinet verkar torrt även om det innehåller upp till 12 gram kvarvarande socker per liter. De allra flesta producenter använder idag 6-8 gram restsocker som dosering, vilket ger den stil som marknaden kräver.

Den Bästa R.D. Hittills

Med årgången 2007 ser vi den 26: e upplagan av Bollinger R.D. sedan den första årgången 1952, vilket innebär att det i genomsnitt har gått mer än 2,5 år mellan varje släpp av detta vin, men hela tre år mellan 2007 och den föregående årgången. Inte bara det, men enligt världens ledande vinkritiker har Bollinger nu producerat sin bästa R.D hittills:

Bollinger RDRJWAVinousAvg.
200795979796,3
200494979595,3
200294929593,7
199793949594,0
199696-96-
199595-91-
199093989495,0
RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous Avg: Average

Det höga genomsnittsbetyget är extremt spännande i sig, men också det faktum att årgången 2007 är den första R.D. som fått dubbla 97-poängare från kritikerna. Det är även anmärkningsvärt att Vinous är mer exalterade över 2007-årgången än 1996-årgången, vilket traditionellt sett är en av de mest legendariska årgångarna för Champagne någonsin. 

Det sägs ofta att man urskiljer de bästa producenterna genom att titta på svaga årgångar. Medan årgången 2007 var väldigt utmanande för många Champagne-producenter bevisade Bollinger att de tillhör den absoluta Champagne-eliten med sin 2007 R.D.

 

Läs mer I denna artikel om varför Champagne generellt sett har en väldigt spännande framtid:

Champagne Investments Are Attractive Like Never Before 

En procent utav en procent – Så pass liten är produktionen utav just Bollinger R.D. 2007.

Som med så många andra viner, finns det ingen allmän information från Bollinger gällande den exakta volymen Champagne som produceras av huset i varje årgång. Ändå så har Bollingers källarmästare, Gilles Descôtes uttalat sig med en intressant indikation på hur liten R.D. produktionen faktiskt är. Enligt Descôtet står Bollinger för mindre än 1% utav all champagne som produceras och R.D. står för mindre än 1% av Bollingers totala produktion.

En snabb sökning avslöjar att 300 miljoner flaskor champagne förmodligen produceras varje år, vilket innebär att Bollinger producerar ca 3 miljoner flaskor, vilket därför måste innebära att 30 000 flaskor Bollinger R.D. släpps per årgång.

Vi behåller lite hälsosam skepsis för beräkningen ovan, där den totala årliga champagneproduktionen i synnerhet är en viktig variabel, men Descôtes står bakom sina ord och det sätter verkligen saker i perspektiv och vittnar om hur exklusiv Bollinger R.D. verkligen är.

Hur har Bollinger R.D. presterat tidigare?

Bollinger R.D. 2002 är den R.D. som vi arbetat längst med och därför också den som ger den mest representativa bilden utan investeringens resultat. I juni 2017 var en R.D. från 2002 värderad till 115€* och värderades senast i slutet utav januari 2021 till 135€. Det har gett en avkastning på +17% eller en genomsnittlig årlig avkastning på 6%. Detta är ett resultat som ser ganska så lovande ut, med de största prishöjningarna som först sker efter att ytterligare ett par år har gått då vinet gradvis mognar och förbättras i karaktär, och utbudet faktiskt minskas p.g.a. konsumtion.

Dessutom har du möjlighet att investera i 2007 Bollinger R.D. till samma pris som 2004 års årgång för närvarande kostar – Så du får den bästa R.D. någonsin till samma pris som föregående årgång. Bristen på prisskillnad mellan dessa två viner är helt enkelt inte hållbar på lång sikt, så 2007 års årgång verkar vara ett exceptionellt bra köp just nu.

*Per flaska, utan tull, moms och skatt, i hela lådor i perfekt skick.

RareWine Invests omdöme

Här får du en möjlighet att ta del utav den senaste enastående utgåvan av Champagne från ett utav de mycket framstående husen och till och med deras mest exklusiva prestige cuvée.

2007 Bollinger R.D. har kritikerna skattat högt, de belönade denna champagne med 2x97 poäng vilket gör den till den mest exklusiva Prestige cuvée.

Potentialen är stor och om du tror på de exklusiva och mindre produktionerna i Champagne så är Bollingers R.D. ett självklart val.

Priset som för närvarande är detsamma som för årgången 2004, är i sig ett starkt inslag och verkar ohållbart även på kort sikt, men också utsikterna till både en kommande Bond-film som historiskt genererar ”Bollinger-hype” och en framtida 2008 R.D. kommer att generera ett stort intresse för Bollinger och R.D. i framtiden.

Men dessa kvaliteter är bara pricken över i:et. Detta eftersom den stora potentialen ligger i det starka varumärket Bollinger, den exklusiva karaktären och den höga nivån på R.D. Vi ser även en framtid där efterfrågan på champagne bara ökar.

Investera i 2007 Bollinger R.D.

ÅrgångVinVOLPaketeringPRIS/FLASKA.*
2007R.D.750OC6€ 120
*Alla priser är i valutan EUR och exkl. tull, tullavgifter och moms vid leverans till vårt tullager. Priser inkl. tull, skatt och moms skickar vi vid förfrågan. Vinerna är till försäljning endast i hela lådor om ingenting annat nämns och priset är per flaska. Minimum beställning är på 2 500 € och antar då att det finns en befintlig portfölj hos oss på minst 10 000 €.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt