Investeringstips - Champagne - 28. mars 2023

Köparens marknad: Investera i 2012 Cristal

Finansmarknaderna befinner sig i turbulens och detta skapar nu lukrativa villkor för köpare på vinmarknaden. Vi rekommenderar: Köp in Cristal

Om Champagne och turbulens

Cristal behöver knappast någon introduktion - varken som champagne eller som investeringsobjekt.

Cristal har en unik kombination av överlägsen kvalitet och ett exklusivt varumärke som verkligen utstrålar prestige och hög klass. Cristal har därför också garanterat en solid avkastning för Champagneinvesterare, och som ett av Champagnes flaggskepp har det gett både soliditet och kapitaltillväxt.

Nu har dock vågorna på finansmarknaderna börjat krusas och potentiella stormar är i antågande - något som vi har vant oss vid att slippa, men som inte är första gången som vi har varit tvungna att gå igenom.

Förhållandena har förändrats och vi befinner oss just nu på köparens marknad på vinmarknaden - detta innebär att lukrativa möjligheter till förvärv har uppstått, som faktiskt liknar något vi har sett tidigare.

Vi har en tumregel som säger att om man vid en viss tidpunkt kan köpa till exempel Cristal billigare i dag än i går, då är det dags att slå till.

Läs mer om vår rekommendation för 2012 Cristal på köparens marknad nedan.

2012 Cristal: I klass med de stora

Innan vi går in på detaljerna om alternativen på köparens marknad är det dock relevant att fastställa formatet för Louis Roederers prestigecuvée från 2012 års årgång.

Bland de viktigaste kritikerna, Richard Juhlin, Wine Advocate och Vinous, får årgång 2012 inte mindre än 97,3 poäng i genomsnitt. Detta är samma som 2014 års årgång, och överträffas faktiskt bara av årgångarna 2008 och 2002 (båda med 98,0 poäng i genomsnitt). Åtminstone på senare tid.

Det är också värt att notera att Richard Juhlin ger årgång 2012 97 poäng, vilket är samma poäng som han gav till årgångarna 2008, 1996 och 1988, som är några av Champagnes största referensårgångar.

Cristal 2012 är alltså bland de bästa prestigecuvéerna som Louis Roederer har släppt hittills.

2012 Cristal

"Var rädd när andra är giriga och girig när andra är rädda"

Ovanstående är naturligtvis ett citat av den legendariske värdeinvesteraren Warren Buffett, och han har förmodligen rätt, även om mänsklig psykologi kan vara svår att övervinna.

Finansmarknaderna är i uppror, världen håller andan medan vi väntar på att se om en ny finanskris är på väg, samtidigt som centralbankerna fortsätter att vrida på räntevredet. Som en förväntad konsekvens tar chocker som dessa bort likviditet från marknaderna, vilket naturligtvis också påverkar vinmarknaden. Som en följd av detta kan priserna falla. Våra värderingar av viner under förvaltning måste också vara representativa för den marknad vi befinner oss på, och även om en lång innehavstid planeras måste de nuvarande värderingarna motsvara nivån på marknaden.

Som en följd av dessa omständigheter har vi nu varit giriga medan marknaden är nervös och skaffat oss en mängd 2012 års Cristal som du nu kan köpa till ett pris som är jämförbart med vad de kostade i höstas.

Och det ser faktiskt ut som något vi har sett förut...

Det här händer senast när marknaden kraschade

Det är faktiskt mycket ovanligt att priset på vin sjunker på lång sikt, vilket är anledningen till att vin bör ses som en tillgång med en lång investeringshorisont. Och det är precis vad vi var tvungna att påminna investerarna om när vi stod inför en liknande situation 2019.

Ovanpå ett rekordår för vininvesterare 2018 skapade handelskriget mellan USA och EU, inbördeskrigsliknande förhållanden i Hongkong* och inte minst uppståndelsen kring Brexit** problem på världsmarknaderna, vilket tog bort likviditeten från vinmarknaden.

Periodvis var det inte den mest spännande utvecklingen att följa, men de som investerade före och under detta är några av dem som ler mest idag.

Nedan följer prestationerna för två prestigecuvéer, som båda var ganska nya på marknaden vid den tidpunkten och som båda mycket väl illustrerar den utveckling som vinmarknaden genomgick vid den tidpunkten.

För dem som köpte tidigare än så här uppmanade vi till försiktighet. För dem som hade möjlighet hade vi starka köprekommendationer.

*Sydostasiens centrum för vinhandel

**London är världens viktigaste stad för handel med fina viner.

Champagne performance during times of turmoil 800x600.png Baserat på vår data om viner i hela lådor och i perfekt skick.

RareWine Invests Analys

Hur världen och marknaderna kommer att utvecklas är en gissning, och när det kommer att vända igen är en gissning. Det ser dock ut som något vi har sett förut, och om historien och cyklerna upprepar sig som de brukar göra kommer vin att fortsätta vara en attraktiv investering i framtiden.

Vad det egentligen handlar om är om du fortfarande tror på grunddragen och hur mycket is du har i magen. Skulle du investera i en produkt som för några månader sedan var svår att hitta i kvantitet och med en rabatt på nästan 9 procent? Tror du att den kommer att sjunka ytterligare? Eller har vi nått den nivå där de professionella aktörerna på marknaden kastar sig över dom, köper upp den kvantiteten som de kommer åt och därmed håller handen under priset? Vår inköpsavdelning är i alla fall i farten.

Framtiden är svår att förutsäga, men vad som är säkert är den möjlighet vi har här och nu, och vi har en stark köprekommendation.

Den grundläggande förutsättningen är densamma. Produkten har inte förändrats. Detta är fortfarande ett investeringsfall med alla de rätta komponenterna - bara nu till ett ännu mer attraktivt pris än för några månader sedan.

Om du tror på produkten och den grundläggande förutsättningen är detta ett utmärkt tillfälle att antingen komma igång med en stor prestigecuvée som ryggrad i din investering eller att lägga till mer till din portfölj.

Investera i 2012 Cristal

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2012Cristal750OC6€ 260
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt