Investeringstips - Champagne - 5. februari 2021

Äntligen tillgänglig: Investera i 2008 Comtes de Champagne från Taittinger

2008 års utgåvor blir allt färr. Även om kvaliteten överträffar allt som Taittinger har producerat på senare tid är detta fortfarande en av de mest underskattade champagnerna

Bland de äldsta i Champagne

Taittinger grundades 1734 av Jaques Fourneaux, vilket gör det till ett av de absolut äldsta champagnehusen. Även om den långa historien och samarbetet med benediktinermunkarna är en hörnsten hos Taittinger, så är även statusen som familjeföretag en hörnsten, även om detta blev relevant först 1932, när Pierre Taittinger köpte huset.

Familjen drev företaget själv tills de, till champagnebranschens stora förskräckelse, accepterade erbjudandet från en privat amerikansk investeringsfond och lät sig köpas upp. Tradition och kultur är hörnstenarna i Champagne och man fruktade att ett företag utan koppling till kultur och arv skulle underminera marknaden och särskilt skada det erkända och respekterade Taittinger. Därför köpte Pierre-Emmanuel Taittinger tillsammans med den franska banken Crédit Agricole, som många kanske känner till från cykling, tillbaka Taittinger-huset mindre än ett år efter försäljningen. Detta säkrade familjens kontroll över huset och gjorde Taittinger till ett av de få stora champagnehusen som fortfarande ägs av familjen. Arvet, traditionen och ryktet har bibehållits och Taittinger har på allvar utvecklats till ett välrenommerat champangehus, där den prestigefyllda cuvéen Comtes de Champagne är särskilt intressant - eftersom vi har att göra med en av de mest underskattade champagnerna i Champagne.

Underskattad: Comtes är i toppen av sin liga

Comtes de Champagne påminner på vissa sätt om en "bortglömd" juvel. Den har dock inte glömts bort helt och hållet, vilket blev tydligt när årgång 2008 släpptes till ett enormt intresse under tredje kvartalet 2020. Trots Corona-restriktioner och stängda restauranger dök 2008 Comtes de Champagne upp på flera av Liv-ex' listor under hösten och vintern - bland annat som det mest omsatta vinet i värde.

Trots detta har Comtes de Champagne vissa egenskaper som gör att det verkar undervärderat.

Om man jämför kvaliteten med några av de största och viktigaste premiumchampagnerna, framstår Comtes de Champagne som extremt attraktiv. Om man jämför Richard Juhlins poäng för Cristal, Dom Pérignon, Krug Vintage och Comtes de Champagne över alla årgångar från 1990 till 2008 *, får Comtes de Champagne helt enkelt fler poäng än Dom Pérignon och Cristal. Detta understryker den generellt höga nivån på Comtes de Champagnes:

Kvalitetsjämförelse mellan Cristal, Dom Pérignon, Comtes de Champagne och Krug. Kvalitetsjämförelse mellan Cristal, Dom Pérignon, Comtes de Champagne och Krug.

Både 2008 års Cristal och Comtes fick 97 poäng, medan Dom Pérignon fick 98 poäng. Medan Comtes och Dom Pérignon kostar ungefär lika mycket, är en 2008 Cristal mycket dyrare, med en kostnad på 175-180 euro.

Det är dock viktigt att veta att det endast produceras cirka 150 000-300 000 flaskor Comtes de Champagne, vilket innebär att Comtes de Champagne fortfarande är en av de mest exklusiva prestigecuvéerna bland mastodontproduktioner på miljontals flaskor. Samtidigt överträffar Comtes de stora premiummärkena i kvalitet.

* Vissa årgångar finns inte bland de olika vinerna, bland annat Krug Vintage 2008, som ännu inte har släppts.

2008 Comtes de Champagne: Den bästa någonsin

Årgång 2008 är helt enkelt något speciellt, kanske den största någonsin i Champagne. Även för de hus som underpresterade jämfört med årgången blev deras champagne ändå fantastisk. Det finns dock inga underprestationer när det gäller 2008 Comtes de Champagne. De fyra främsta kritikerna gav alla mycket höga poäng, med 97 poäng av champagnegurun Richard Juhlin som särskilt anmärkningsvärd, som gav den lägsta poängen av de fyra. Wine Advocate och Vinous belönar champagnen med 98 respektive 98+ poäng, medan James Suckling ger 99 poäng.

Förutom de fina poängen är det också värt att nämna att varken Wine Advocate, Vinous eller James Suckling någonsin har gett en Comtes de Champagne högre poäng än årgång 2008.

Richard Juhlin, som är särskilt intressant när det gäller Champagne, är också entusiastisk, även om 97 poäng är det lägsta betyget bland de fyra. Richard Juhlin har bara gett 97 poäng fem gånger sedan den första årgången av Comtes de Champagne * och bara en gång överträffades detta - nämligen med den legendariska årgången 1979, som fick 99 poäng.

Detta gör det tydligt att Comtes de Champagne 2008 är något alldeles speciellt och är en av de absolut största i Taittingers historia - kanske till och med den största. Samtidigt är detta också pr. definition den bästa Comtes de Champagne du kan få idag, i mer än bara enstaka flaskor.

* Första året: 1952. Richard Juhlin gav 97 poäng till 1952, 1961, 1969, 1996 och 2008.

1959 Taittinger Comtes de Champagne

Detta måste du vara medveten om när du investerar i nya toppårgångar från Champagne

Vin är en långsiktig investering och när man ser till helheten utmärker sig vinet för sin solida avkastning. Vin är inte lika volatilt som upp- och nedgångarna på aktiemarknaden, men det finns ändå något med nya årgångar från Champagne som du bör vara medveten om.

När en ny toppårgång av en stor Champagne kommer ut är det ofta på grundval av överväldigande förväntningar och ännu större hype. Detta kan resultera i en kamp om de kvantiteter som då finns tillgängliga, då alla de som desperat vill vara bland de första eller de som inte vågar vänta av rädsla för att inte få något måste agera. Detta scenario kan leda till en snabb prisökning. I vissa fall håller det nya priset sig uppe och blir marknadspriset. I andra fall har t.ex. stora distributörer eller vinhandlare köpt för mycket i början och tvingas sänka priset igen i tiden efter lanseringen; om champagnehuset släppte ytterligare kvantiteter under den första lanseringen.

Kort sagt kan det vara en kuslig historia att köpa toppchampagne innan den släpps, eftersom priset kan sjunka lika lätt som det kan stiga. Så det är ofta en fråga om övervägande, hur länge man vågar vänta tills man tror att priserna har hittat sin nivå. Samtidigt får man inte vänta för länge och riskera att inte få de kvantiteter man vill ha.

På RareWine Invest har vi beväpnat oss med det gamla goda "waiting game" och hållit ett vakande öga på 2008 års Comtes de Champagne-affär. Vi har nu nått en punkt där vi inte vågar vänta längre, eftersom osäkerheten om att få tag på volymer till ett attraktivt pris blir för stor. Det finns dock fortfarande en risk för kortsiktiga prisfluktuationer.

Med det sagt är detta den perfekta produkten och om du kan se igenom eventuella prisfluktuationer på kort sikt har du säkrat en investering i en prestigecuvée där potentialen på lång sikt är enorm.

Taittingers mogna toppårgångar är kronjuveler

Vem skulle inte vilja njuta av en 1988 Comtes de Champagne i dag? Eller kanske "bara" en 1996? Du kan göra det, men du måste också betala för det.

Enligt wine-searcher.com kostar en 1996 Comtes de Champagne från 310 euro per flaska i dag, en mer realistisk nivå uppskattas till cirka 350 euro. Om det skulle vara 1988, med undantag för två enstaka flaskor på 420 euro per flaska, kostar 1988 i storleksordningen 500 euro per flaska.

Årgång 2008 har potential att bli ännu mer legendarisk än dessa två toppårgångar och med det allmänt ökade intresset för bra champagne tyder allt på att den kommer att bli ännu mer eftertraktad än de tidigare toppårgångarna.

2008 Comtes de Champagne now available for investment

RareWine Invests analys

Om du vill säkra en investering i 2008 Comtes de Champagne till ett attraktivt pris är det dags nu. Hur utbudet och priset kommer att utvecklas under de kommande åren är okänt, så att vänta kan leda till högre priser eller bristande möjligheter att investera i attraktiva kvantiteter.

Comtes de Champagne verkar vara allmänt underskattad och man får champagne av överlägsen kvalitet till ett mycket attraktivt pris. Samtidigt är både Taittinger och Comtes de Champagne seriösa varumärken som verkar flytta allt mer in i rampljuset.

Comtes de Champagne presterar generellt sett bättre än två av Champagnes mest prestigefyllda cuvéer, Cristal och Dom Pérignon. De har en nivå av förträfflighet som annars bara återfinns i mycket dyrare champagner.

Årgång 2008 är i sig den bäst betygsatta Comtes de Champagne någonsin av Wine Advocate, Vinous och James Suckling. Ur Richard Juhlins perspektiv är årgång 2008 lika bra som 1996 och 1969 och överträffas bara av 1979, vilket verkligen ger en bild av en fantastisk framtid.

Idag är de mogna årgångarna av Comtes de Champagne både dyra och ganska svåra att få tag på. Årgång 2008 är minst lika legendarisk och kommer att vara en skatt i framtiden. Comtes de Champagne 2008 är en av de sista stora 2008:orna och vi rekommenderar att man investerar i den medan den är tillgänglig.

Investera i 2008 Comtes de Champagne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställa vinerna direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGKVANTITETPRIS/FL.*
2008Comtes de Champagne750OC6480€ 130
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt