Investeringstips - Bourgogne - 16. februari 2022

Bourgogne-torkan är svår: investera i 2019 års Grands-Echezeaux-viner från Domaine George Noëllat medan du kan.

Stigande stjärna levererar stor potential i extremt sparsamma kvantiteter. Samtidigt minskar utbudet medan efterfrågan ökar i Bourgogne. Läs mer här...

Mycket intressanta saker händer i Bourgogne

Detta investeringstips kan egentligen kokas ner till tre starka argument: Grand Cru med stigande stjärnstatus, en redan mytomspunnen årgång 2019 och en massiv törst efter det allt knappare utbudet i Bourgogne. 

Bourgogne-marknaden är het, och det av goda skäl. Efterfrågan är enorm, och samtidigt pekar alla pilar mot ett ännu mindre utbud under de kommande åren tack vare flera årgångar med dåliga skördar. Paradoxalt nog går dessa hand i hand med en imponerande kvalitet, där 2019 års årgång till exempel förutspås bli den kanske bästa sedan 1865. 

Samtidigt vittnar Liv-ex om att Bourgogne 150, är det delindex på vinbörsen som har stigit mest sedan 2004*, och man skulle inte tro att detta skulle fortsätta. Ändå är utsikterna att förhållandet mellan utbud och efterfrågan kommer att bli ännu mer obalanserat, vilket bara kan mötas på ett sätt - nämligen genom fortsatta prishöjningar.

Det här är inte bara ett investeringstips om en stigande stjärna i Bourgogne. Det här är en investering i Grands-Echezeaux från Domaine Georges Noëllat från just 2019 års årgång. Och sist men inte minst är det en investering i allt mindre mängder Bourgogne.

*Burgundy 150: +652%. Som jämförelse kan nämnas att S&P500 har stigit med 292 % under samma period. Källa: Liv-ex Analysis Tool  

Domaine Georges Noëllat - bland de bästa i Bourgogne

Namnet Noëllat är ingen främling i Vosne-Romanée i Bourgogne. Familjen har faktiskt varit involverad i flera domäner under många år, och i själva verket är familjen släkt med en annan gudfader för hela Bourgogne, och kanske den störste av dem alla: Henri Jayer. 

Georges Roger Noëllat grundade domänen, och familjens DNA byggde främst på en kärlek till vin och en talang för att göra det. Det var därför inte förvånande att Noëllats fru Marcelle Lorillard tog över domänen efter Georges död, eller att dottern Marie-Thérése tog över stafettpinnen från sin mor fram till 2009.  

Maxime är Marie-Thérése sonson och 2010 tog han över vinframställningen på Domaine Georges Noëllat. 

2019-Georges-Noellat-Grands-Echezeaux-800x600-01.jpg

Från champagne till Bourgogne: En stigande vinstjärna vid rodret

Maxime Cheurlin var bara 20 år gammal när han tog över rodret i vingården från sin mormor. I 20 år hade Marié-Thérese faktiskt sålt större delen av produktionen till husen Jadot och Drouhin, men kontraktet löpte ut när Maxime tog över.  

Maxime växte upp i Champagne, och hans DNA liknar familjens. Han studerade vin vid Lycé du Viticole i Beaune med en vistelse på Domaine Emmaniel Rouget, vars barn Maxime faktiskt är kusin till. 

Pressen på Maximes unga axlar var stor, men han har visat att hans DNA, passion och hårt arbete är bra ingredienser för vintillverkning i världsklass. 

Grands-Echezeaux Grand Cru

Konkurrensen är hård i Bourgogne, och därför krävs det både talang och terroir i världsklass för att spela med de absolut bästa. 

Maxime har bland annat Vosne Les Chaumes, Les Petits Monts och Les Beaux Monts i sin portfölj, men hans Grands-Echezeaux är utan tvekan hans bästa och största. Domaine Geroge Noëllat har bara 0,4 hektar Grands-Echezeaux, som täcker mer än 9 hektar. Här kan man enligt reglerna för Grand Cru i Bourgogne producera 35 hektoliter per hektar, vilket ger Georges Noëllat en årlig produktion av Grands-Echezeaux på bara cirka 1 900 flaskor. 

Faktum är att Maxime Cheurlin berättade för Burghound att avkastningen för domänens 2019 års Grands-Echezeaux reducerades till endast 20-22 hektoliter per hektar. Detta innebär att endast ca 1 100-1 200 flaskor av denna årgång producerades.

Masterly 2019 Vintage: Hög kvalitet och låg avkastning

Om du har följt oss här på RareWine Invest är det inte första gången du hör talas om potentialen i Bourgogne. Vi har faktiskt länge hävdat att Bourgogne är värt att hålla ögonen på. Och vi har (fortfarande) den varmaste rekommendationen för Bourgogne. En rekommendation som inte minskas av det faktum att gynnsamma väderförhållanden har gett vinrankorna de allra bästa förutsättningarna under 2019 års årgång, vilket har resulterat i en sublim årgång som beskrivs som kanske den bästa någonsin.

Som tidigare nämnts följdes dessa optimala odlingsförhållanden av svåra förhållanden under skördesäsongen, vilket enligt Liv-ex minskade skördeutfallet för 2019 med 15 % i Bourgogne. Med andra ord reducerades alltså den redan mikroskopiska produktionen ytterligare.  

Lägg därtill att Bourgogne-skörden 2021 beskrivs som katastrofal, vilket naturligtvis innebär ännu en årgång med minskad avkastning, som enligt Liv-ex hittills är 37,5 % lägre jämfört med

genomsnittet för de senaste tio åren. Detta innebär att det kommer att bli större konkurrens om befintliga volymer av kvalitetsvin från tidigare årgångar - inklusive 2019 års årgång. 

2019 års Grands-Echezeaux från Georges Noëllat har ännu inte fått några poäng av Wine Advocate. Burghound ger den 91-93 poäng, medan Vinous har gett 96-98. Dessa poäng placerar årgången bland producentens bästa och förstärker bara förväntningarna på den sublima årgången 2019.  

Många av de stora producenterna har ännu inte släppt sina 2019 års årgångar, men man räknar med att det kommer att finnas viner bland dem som kommer att sätta både rekord och, inte minst, en helt ny standard för vad en "vanlig" flaska vin i en "vanlig" utgåva kan kosta. Detta är ytterligare en mekanism som kan bidra till att dra upp priserna på befintliga årgångar på marknaden.  

2019-Georges-Noellat-Grands-Echezeaux-800x600-02 (1).jpg

Efterfrågan ökar - priset också

Det minimala utbudet i Bourgogne kan inte hålla jämna steg med efterfrågan. Decanter hänvisar till en Liv-ex-rapport om Bourgogne som beskriver en "omättlig global köplust". När utbudet är lågt och efterfrågan är hög och fortfarande ökar, kommer priserna oundvikligen att stiga. 

Liv-ex tar också upp frågan om priserna på Bourgogneviner har ett tak. Svaret är nej. Det finns en marknad för både äldre och nya viner, och Bourgogne har varit den mest omsatta regionen i värde sedan början av 2022 (28,8 % av det totala värdet).

Dessutom innebär Bourgogne-paradoxen att ju svårare det blir att hitta viner och ju mer priset stiger - desto större är efterfrågan. Ju högre priset på vissa av de mest prestigefyllda vinerna är, desto färre köpare finns det till exempel för dem. Dessa köpare kommer att leta efter ett billigare alternativ och därmed öka efterfrågan inom det aktuella segmentet, vilket kan leda till att priserna på de olika segmenten stiger. 

Läs även vår artikel Analys: Vininvesterare ser fram emot några riktigt spännande år från september 2021 där vi också berörde några av dessa ämnen.

Rarewine Invests åsikt

Mängden källor i detta investeringstips är det starkaste argumentet för varför det finns potential i Bourgogne. Precis som resten av världen håller vi ett vakande öga på det bästa från Bourgogne dessa år, och när 2019 står på etiketten är vi extra uppmärksamma. Det är vi naturligtvis eftersom 2019 hyllas och eftersom volymerna är små. 

Detta är därför din möjlighet att få din del av Bourgogne. Till och med Grand Cru från en producent som får stora lovord och är lovad en stor framtid. 1 200 flaskor är en mikroskopisk mängd som marknaden och den pågående konsumtionen snabbt kan bearbeta. 

Lägg till att priset är extremt attraktivt jämfört med priserna på wine-searcher.com, där det lägsta priset för närvarande är 555 euro*, medan genomsnittspriset är 585 euro*. Även om vinet är nytt har priset redan haft en uppåtgående trend enligt wine-searcher, där det genomsnittliga priset för alla erbjudanden som wine-searcher förmedlar har ökat med nästan 45 % från april 2021 till januari 2022. 

Bourgogne är efterfrågat. Och även i detta investeringstips är volymerna små. Så vi rekommenderar att du slår till snabbt och kontaktar oss via formuläret nedan om du vill ha en andel i 2019 års Geroges Noëllat Grands-Echezeaux eller komma igång med att investera i Bourgogne.

Investera i 2019 George Noëllat Grands-Echezeaux

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2019George Noëllat Grands-Echezeaux750OC6€ 500
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt