Investeringstips - Bourgogne - 27. juli 2021

Prestigefullt vin från Bourgogne. Denis Bachelets Charmes-Chambertin är nu tillgänglig

Exklusiva viner, höga poäng och låg produktion: det optimala receptet för en investering med stor potential.

Finess framför allt

När Denis Bachelet var 16 år gammal ställde hans far honom en fråga som skulle avgöra Denis framtid. Vill du bli vinmakare, frågade hans far? Varför inte, svarade Denis.

Denis Bachelet är en okänd legend i Gevrey-Chambertin. Han har på egen hand utvecklat denna vinodling sedan han tog över den 1983 och har lyckats hålla den under radarn. Det är inte längre så, eftersom de senaste årgångarna har fått massiv uppmärksamhet från både kritiker och samlare runt om i världen.

Denis Bachelets Charmes-Chambertin är ett vin som produceras i cirka 2 000 flaskor per år, och under de senaste åren har detta inte alls räckt till för att tillfredsställa den internationella efterfrågan - om du vill ha de bästa och mest prestigefyllda vinerna från Charmes-Chambertin idag är det hit du ska vända dig.

Tillbaka till Bourgogne

År 1963 föddes Denis Bachelet i Belgien. Hans franska far besökte den belgiska staden Spy på en utflykt med Gevrey-Chambertin-kören, där han blev huvudlöst förälskad i en lokal belgisk flicka. Trots sina rötter i Belgien drog familjens franska vinrötter starkt i Denis, och han besökte sina morföräldrar i Gevrey så ofta han kunde.

När Denis Bachelet insåg att vinet kunde bli hans levebröd var han inte tveksam om att det var den väg han skulle välja.

Nu började han tre års studier vid vinskolan i Beaune, och 1983, efter sin farfars död, blev Denis helt och hållet involverad i vinframställningen i Charmes-Chambertin. Denis pappa hade inget intresse av att engagera sig i vinbranschen, så Denis mormor var glad att hennes barnbarn återvände hem till Bourgogne. Och även om Denis kastade välbehövligt magiskt damm över produktionen, rådgjorde han med sin mormor ända fram till hennes död.

Bachelet-Charmes-Chambertin-800x600.jpg

Ett minimalt område med sparsam tillväxt

När Denis Bachelet tog över vingården hade han bara 1,8 hektar till sitt förfogande. 1,8 hektar som ändå innehåller högklassig mark: Grand Cru i Charmes-Chambertin, lite Gevrey-Chambertin på Premier Cru-nivå och flera skiften i regionala Bourgogne-appellationer. Det var enligt honom själv svårt att försörja sig, så det blev viktigt för honom att utöka området.

"La Finesse Avant Tout" - Finess före allt annat

Det råder ingen tvekan om att Denis känsla för finess har haft stor betydelse för vinerna i Charmes-Chambertin. Hans motto är La Finesse avant tout, vilket betyder finess före allt annat, och det genomsyrar alla viner han gör. Denis har full kontroll över sina vingårdar och han anser att arbetet i vingårdarna har en enorm inverkan på slutprodukten.

Grön skörd används för att bibehålla en koncentration av druvor av hög kvalitet. Druvorna avskalas till 100 % och krossas sedan för färgutvinning. Juicen jäses genom naturlig jäsning, varefter innehållet pressas ur karetterna och placeras i tankar i en vecka. Slutligen läggs det på fat. Processen är enkel, men den styrs till stor del av finess och intuition. 

Denis Bachelet och hans son Nicolas har nu 4,3 hektar förstklassig mark i och runt Gevrey-Chambertin. Kronan på verket är säkerligen de två små skiftena på vingården Grand Cru Charmes-Chambertin. Dessutom äger de skiften på Premier Cru-nivå och lägre i Gevrey-Chambertin. De senaste skiftena köptes 2011 i appellationen Cote de Nuits-Villages.

Det verkliga intresset ligger dock på deras Charmes-Chambertin. 

Bachelet-Charmes-Chambertin-800x600-01.jpg

Den nya skolan i Bourgogne med extremt begränsad produktion

Denis Bachelet tillhör den nya skolan i Bourgogne, där fokus ligger på frukten och mindre på kraft och fatlagring. Denis har gjort vin på detta sätt i många år, men det är först nu som det har blivit modernt.

Allt bra vin görs på fältet, och detta gäller särskilt Denis Charmes-Chambertin. Han har två skiften som omfattar 0,433 hektar av de totalt 29 hektar som finns på egendomen. Med vinstockar som är mer än 90 år gamla har Bachelet tillgång till rent guld. Baserat på markinnehavets storlek och den maximala avkastning som tillåts på en Grand Cru-vingård i Bourgogne kan man räkna ut att Bachelet endast producerar cirka 2 000 flaskor av detta vin under en normal årgång.

De två parcellerna är just där de bästa vinerna görs, med grannar som Dugat, Roty och Raphet. Precis mellan de två byarna ligger de två parcellerna på toppen av kullen, vilket är optimalt för exponering i dessa varmare årgångar.

Charmes-Chambertin - hållbar produktion och optimal balans

På fältet beskärs vinrankorna så att deras rötter kämpar sig djupt ner i jorden, vilket gör att de kan överleva under torra årgångar. Man arbetar enligt lutte raisonnée, vilket är hållbar produktion utan att vara certifierad ekologisk.

I källaren bearbetas musten noggrant för att bevara så mycket frukt som möjligt. Även i Grand Cru är endast 30 % av faten nya och musten hålls sval under hela vinifieringen. Denis Bachelet väljer att skjuta upp den malolaktiska omvandlingen till följande sommar för att skapa optimal balans i vinerna. Detta är något som många av de bästa producenterna har börjat arbeta med de senaste åren

Och kanske är det därför Charmes-Chambertin får så höga betyg av kända vinkritiker.

En jämförelse av årgångar

Det råder stor enighet om att både 2017 och 2018 års Denis Bachelet Charmes-Chambertin årgångar ligger i toppen av vinspektret. Med ett genomsnittligt betyg på 95,2 för 2018 års årgång och 94,8 för 2017 års årgång överträffas de endast av 2016 års årgång, som generellt sett var en sublim årgång i Bourgogne. Dessutom måste vi gå ända tillbaka till 2005 för att hitta ett betyg som matchar dessa.

I detta avseende är det värt att notera att ett betyg för 2019 ännu inte har getts av Wine Advocate, men det antas att det kommer att ligga nära de betyg som ges av Burghound och Vinous.

Att jämföra Denis Bachelets Charmes-Chambertin med Armand Rousseaus, ett av de största namnen i Bourgogne, ger ett intressant resultat. Rousseaus Charmes-Chambertin 2017 fick 93 poäng av Wine Advocate och årgång 2018 fick 91-93 poäng. Bachelet har alltså gått om Rousseau - både vad gäller poäng och pris. Rousseaus årgång 2018 kostar cirka 450 euro jämfört med Bachelets 2018, som nu kostar 500 euro per flaska.

ANNATAWABHVIAVG
2019-93-9596-9895,5
20189692-9595-9795,2
20179691-9495-9794,8
201696-9892-9493-9695,3
20159693-9593+94,3
200596-979595+95,5
WA: Wine Advocate BH: Burghound VI: Vinous AVG: Medium. Endast de mest relevanta årgångarna är med här. Alla utelämnade årgångar har alla lägre poäng än 2017 och 2018 års årgångar

Låt oss uppehålla oss lite vid 2019 års årgång av Bourgogne.

Årgång 2019 i Bourgogne är full av mystik och höga förväntningar. Under de senaste åren har Bourgogne skakat av sig många konkurrenter och placerat sig tungt på toppen av vinstegen. Detta är ingen självklarhet utan ett uttryck för begåvade producenter och optimala förhållanden för vinproduktion.

Årgången 2019 hyllas som kanske den bästa årgången någonsin, och allt tyder på att denna årgång kommer att påverka vad viner från Bourgogne kommer att kosta när de släpps. Om detta sker kommer det sannolikt att ha en positiv inverkan på priserna för tidigare årgångar också - i det här fallet årgångarna 2017 och 2018.

Läs mer om hypen kring 2019 års Bourgogne här.

Bachelet-Charmes-Chambertin-800x600-02.jpg

Varför 2019 års Charmes-Chambertin från Bachelet är viktig

"Årgången 2019 är en lysande framgång på denna vinadress, och dess enda nackdel är att avkastningen var cirka 40 % lägre än genomsnittet. Därför beslutade Denis att kombinera alla sina kommunala Gevrey-Chambertin-innehav i en cuvée, så det finns ingen Evocelles i år." - Wine Advocate

Med detta är det klart att en redan begränsad produktion blir ännu mer begränsad. Enligt Wine Advocate producerar Bachelet helt enkelt 40 % mindre vin i genomsnitt, vilket begränsar inte bara utbudet av Charmes-Chambertin, utan Bachelet-vin i allmänhet. Med detta i åtanke, samt att denna årgång ytterligare stöds av "Burgundy 2019-märket", kommer de sparsamma volymerna sannolikt att bli extremt dyra. Något som, utifrån ett enkelt utbud och efterfrågan-tänkande, kommer att ge de två tidigare årgångarna, som är av jämförbar kvalitet, vind i seglen.

Enligt Wine Advocate kommer det extremt lite 2019 års Charmes-Chambertin från Bachelet. Med hög kvalitet och "Burgundy 2019-varumärket" i ryggen kommer den sannolikt att vara dyr, vilket kan vara avgörande för tidigare årgångar. Samtidigt innebär det mindre utbud, vilket också kan ha en positiv inverkan på priserna för befintliga volymer.

RareWine Invests yttrande

Om man söker efter årgångarna 2017 och 2018 av Denis Bachelet Charmes-Chambertin på wine-seacher.com blir det snabbt tydligt att det inte finns mycket att hämta. På grund av höga poäng och låg produktion är vinet populärt och därför extremt svårt att få tag på. Utbudet av flaskor i perfekt skick i hela lådor är nästan obefintligt - och det är de hela lådorna som lämpar sig bäst för investeringar.

Den omättliga efterfrågan på Bourgogne av utmärkt kvalitet är en av anledningarna till att vi, med investeringsglasögon på, tror på både 2017 och 2018 års Charmes-Chambertin årgångar från Denis Bachelet.

Det är ren lyx att du kan välja mellan två olika årgångar - eller kanske till och med båda? Årgång 2017 kostar 425 euro, medan 2018 kostar 500 euro. Prisskillnaden beror förmodligen på det lägre genomsnittliga betyget för 2017 års årgång. Vi tycker inte att den ena är att föredra framför den andra, utan tror att det finns en solid och attraktiv potential i båda årgångarna. Det är faktiskt närmare en investering i Bachelet och hans toppvin än en investering i Charmes-Chambertin ensam. 

Här har du en möjlighet att få tag på exklusiva viner där tidpunkten verkar idealisk. Årgång 2019 är nämligen precis på väg att bli den aktuella årgången, och priserna för 2019 års Bourgogne förutspås bli skyhöga och kan påverka alla tidigare årgångar.

Investera i Denis Bachelet Charmes-Chambertin

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGQTY.PRIS/FL. *
2018Denis Bachelet Charmes-Chambertin750OC660€ 500
2017Denis Bachelet Charmes-Chambertin750OC1260€ 425
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt