Marknadsanalyser - Övriga - 18. september 2021

Analys: Vininvesterare ser fram emot några riktigt spännande år

Med fina tvåsiffriga prisökningar har 2021 hittills varit ett lukrativt år för vininvesterare, och mycket tyder på att vi också står inför positiva framtidsutsikter.

När pandemin kom höll vinvärlden andan - utan anledning alls

När vi under första halvan av 2020 på allvar blev medvetna om omfattningen av coronapandemin och de förestående potentiella konsekvenserna höll både vi och resten av vinvärlden andan. Vin har historiskt sett varit en krisresistent tillgång som har presterat extremt bra i dåliga tider. Men omfattningen av, och inte minst det okända utgångsdatumet för coronakrisen gav naturligtvis anledning till oro - även bland vininvesterare.

Eftersom större delen av världen var stängd, vilket även gällde världens vinhandlare, försvann likviditeten kortvarigt från marknaden under våren 2020. Resultatet av detta blev ett prisfall, men endast på viner från de vinhandlare som tvingades sälja. För vininvesterare, som i princip alltid har det långa perspektivet, var det bara att vänta på att handelsaktiviteten skulle komma tillbaka. Det gjorde den efter några månader, och under sommaren 2020 var handeln mer eller mindre tillbaka till det normala, vilket än en gång understryker vinets motståndskraft i en kristid.

Mycket tyder på att det sedan dess inte har druckits så mycket eller så mycket bra vin som någonsin tidigare, och både handeln och priserna har i allmänhet stigit. Faktum är att man måste dra slutsatsen att coronakrisen har bidragit till att vi bland alla viner, som förvaltas av RareWine Invest, under 2021 hittills har sett kraftiga prisökningar där priserna på både Bourgogne och Champagne har stigit med över 20 % i genomsnitt. De italienska vinerna och vinerna från övriga världen närmar sig också tvåsiffriga ökningar

Även om vi inte kan förneka att Coronakrisen kanske inte är över, verkar den ändå minska och den värld som vi kände till är gradvis på väg tillbaka. Men kommer en avsaknad av coronakris att bromsa utvecklingen i vinvärlden? Det är omöjligt att svara på, men vininvesterare står faktiskt inför flera andra saker som under de kommande åren kan öka vininvesteringarna ytterligare, precis som pandemin verkar ha väckt intresset för bättre konsumtionsvaror, inklusive vin, hos många konsumenter.

Invest-in-Burgundy-800x600.jpg

Stigande priser på champagne kan bli champagneinvesterarens bästa vän

Vi har tidigare rapporterat om att det finns prishöjningar på gång i Champagne. Produktionskostnaden för Champagne har stigit i en omfattning som producenterna under många år inte har inkluderat i priset på den färdiga produkten, vilket har skapat en ekonomiskt ohållbar situation för de.

Dessutom står de flesta producenter i Champagne inför stora investeringar för att möta klimatförändringarna och inte minst de strömningar i samhället som generellt ställer högre krav på miljö och hållbarhet. Särskilt behovet av att förbereda sig för klimatförändringarna kändes av producenterna under 2016 och 2017, där skördarna av flera producenter beskrivs som de sämsta någonsin på grund av väderförhållanden.

Som ett resultat av detta förutspår bl.a. Decanter att priset på champagne kommer att stiga mer under de kommande tio åren än vad man tidigare sett - något som stöds av källarmästarna från både Dom Pérignon och Veuve Clicquot.

Om priserna på champagne höjs ännu mer från producenterna i framtiden kommer detta också att påverka priserna på den champagne som redan finns på marknaden. Om man har mogna versioner av rätt viner ger detta ännu bättre utsikter än någonsin tidigare.

Ytterligare utvidgning av marknaden tyder på ännu fler köpare

Den brittiska vinbörsen Liv-ex rapporterar ständigt om en utvidgning av vinmarknaden, dvs. att handeln med "fina viner" expanderar och inte längre bara är koncentrerad till de gamla regionerna, som Bordeaux och Bourgogne. Detta visar sig genom en kraftig ökning av antalet unika varumärken som handlas via Liv-ex. Antalet ökade från 996 olika under 2019 till 1 420 under 2020. Enbart i mars 2021 var antalet 1 250. 

Detta beror delvis på ett ökat intresse för de bästa italienska och amerikanska vinerna. Faktum är att Liv-ex delindex, Rest of the World 60, är det bäst presterande delindexet year-to-date, främst drivet av stora amerikanska märken. 

Men trots detta inflöde av nya viner på marknaden för fina viner finns det inga tecken på att marknaden är mättad. Liv-ex bredaste index, Liv-ex 1000, har nått en rekordhög nivå efter ett helt år av konstant tillväxt. Detta tyder på att det aldrig tidigare har handlats så mycket eller så dyrt vin som nu.

Dessutom får man inte glömma att de stora politiska linjerna också har stabiliserats efter en turbulent period. När president Trump ersattes av president Biden dröjde det inte länge innan strafftullarna på franska viner hävdes, och därmed öppnades vägen till den enorma nordamerikanska marknaden på nytt.

Vinmarknaden öppnades därmed ännu mer i mer än en mening.

Rising-prices-in-champagne-800x600.jpg

Utsikten i Bourgogne: Historiskt bra och historiskt dåligt - till förmån för vininvesteraren

Under tiden har 2019 års årgång från Bourgogne successivt börjat släppas. En årgång som både producenter, vinkännare och återförsäljare har extremt höga förväntningar på - till den grad att den till och med omnämns som "den bästa årgången sedan 1865".

Förutsättningarna var helt enkelt idealiska, och årgången kommer säkerligen att bli en referensårgång i framtiden. Vi har bara sett toppen av isberget av 2019 års släpp och de mycket stora vinerna måste vi fortfarande ha lite tålamod med, eftersom det kommer att ta tid - upp till ett par år - innan dessa släpps. Men trenden är ändå tydlig: kvaliteten bland de viner som redan släppts är skyhög och det gäller även priserna.

Dessutom kommer årgången 2021 i Bourgogne att bli historiskt dålig. Väder och vind har påverkat årets skörd så negativt att flera medier rapporterar om en definitiv katastrof, medan andra "bara" rapporterar om "den minsta skörden på årtionden".

Om en historiskt bra årgång kombineras med tornedalska priser, med ett underutbud av vin på grund av ett dåligt skördeår, kommer resultatet med all sannolikhet att bli kraftigt stigande priser.

När vi försöker se in i framtiden finns det många variabler som spelar in, och just framtiden är extremt svår att förutsäga. Vi kan dock med säkerhet säga att vissa saker som har hänt i vinvärlden under de senaste åren kommer att påverka vinvärlden även i framtiden. 

Coronakris eller inte, stigande kostnader i Champagne och både en historiskt bra och en historiskt dålig årgång direkt efter varandra i Bourgogne: Allt tyder på att vininvesterarna står inför några extremt spännande år

Om du har frågor om den här artikeln eller vill veta mer om dina investeringsmöjligheter kan du kontakta oss via formuläret nedan.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt