Marknadsanalyser - Övriga - 7. maj 2023

Insikter om vinmarknaden Q2 2023

Hur ser likviditeten på vinmarknaden ut för närvarande och vilka är de framtida investeringsmöjligheterna inom vinbranschen? Ta reda på det i vår delårsanalys här.

Det andra kvartalet 2023 är nästan över och även om vi snabbt närmar oss halvårsgränsen är den globala marknadssituationen fortfarande osäker.

Finansvärlden är fortfarande skakad av den senaste tidens händelser, där SVB:s kollaps och räddningen av Credit Suisse skakade om investerarnas förtroende. Som ett resultat av detta finns det en trend bort från traditionella investeringar och mot mer motståndskraftiga tillgångar som obligationer, guld och framför allt vin.

Alternativa investeringar som vin och whisky är naturligtvis inte helt immuna mot marknadsrisker, men deras unika marknadsdynamik kan ändå ge ett visst skydd i händelse av en plötslig makroekonomisk chock, vilket SVB:s kollaps visade.

Vi tar en närmare titt på vinmarknaden. Läs vidare nedan.

Klicka på bilden för att starta videon... (Aktivera undertexter via ikonen längst ner till höger i videon.)

Nuvarande likviditet på vinmarknaden

Likviditeten på marknaden är ett vanligt problem för investerare i samlarobjekt. Och det vore naivt att påstå att vinmarknaden inte påverkas av den nuvarande geopolitiska situationen. Men i tider av ekonomisk nedgång reagerar vinmarknaden med stabilitet, till skillnad från de flesta andra marknader.

Vi ser bara mindre prisökningar eller till och med minskningar för närvarande. Det är faktiskt ytterst sällsynt att vinpriserna sjunker under en längre tidsperiod, så ingenting har förändrats. Vin är fortfarande en tillgång med en lång investeringshorisont.

Under 2019 stod vi inför en liknande situation. Utöver ett rekordår för vininvesterare 2018 skapade handelskriget mellan USA och EU, inbördeskrigsliknande förhållanden i Hongkong och inte minst Brexit-turbulensen problem på världsmarknaderna, vilket tog bort likviditeten från vinmarknaden. Självklart var detta inte den mest intressanta utvecklingen för investerare vid den tidpunkten, men de som investerade före och under detta är de som ler mest i dag.

Dessutom finns det en nedre gräns för hur billigt ett vin kan bli innan proffs anser att det är för billigt och börjar köpa. Och vi har sett en del spännande möjligheter på marknaden den senaste tiden som vi inte såg för bara ett år sedan. Det är definitivt köparens marknad.

Tillgänglighet är nyckeln

Allt handlar om tillgänglighet. Årgångarna 2019, 2020 och 2021 är alla små årgångar i Bourgogne, och de kan vara svåra att få tag på - både nu och än svårare i framtiden. Det är viktigt att kunna köpa in stora volymer. Det kommer alltid att vara möjligt att hitta en enskild flaska eller låda, men den absoluta styrkan ligger i antalet. När man skapar en portfölj är det nyckeln till attraktiva försäljningspriser att kunna erbjuda större kvantiteter, eftersom det är här man också träffar den lukrativa professionella marknaden.

På RareWine Invest står vi också fast vid vår tro på Bourgogne-indexet, inklusive de framväxande Bourgogne-producenterna som ännu inte har cementerat sitt namn på vinets topp. I den här kategorin är det fortfarande möjligt att hitta attraktiva kvantiteter till ett utmärkt pris som utgångspunkt för investeringar. Fler av dessa investeringsmöjligheter kommer garanterat att dyka upp inom den närmaste framtiden.

Vidare fortsätter vi att tro på kategorin Champagne, där vi också ser att likviditeten på marknaden fortfarande finns kvar. Trots tillväxt de senaste åren är Champagne fortfarande för billigt jämfört med de bästa Bourgogne- eller Bordeaux-vinerna, och enligt försäljningssiffror från RareWine Trading ökar efterfrågan - särskilt i Asien.

Den asiatiska marknaden

Enligt Bloomberg är ett roligt faktum som visar på marknadens likviditet att kasinointäkterna i Macao långsamt återhämtar sig från pandemin.

Dessutom uppger Bloomberg att LVMH:s marknadsvärde har passerat 500 miljarder dollar, vilket gör det till det första europeiska företaget att nå den milstolpen - till stor del tack vare den starka euron och en blomstrande marknad för lyxvaror i Kina.

Dessutom förutspår analys- och konsultföretaget GlobalData att marknaden för vin i Kina nästan kommer att fördubblas fram till 2026. Tillväxten förväntas drivas av Kinas millennieungdomar och generation Z när de får köpkraft och blir morgondagens vindrickare.

Dessutom beräknas Kina år 2025 vara världens största marknad för lyxprodukter, enligt Bain & Company.

Enligt Union des Maisons de Champagne var Kina bara den 14:e största exportmarknaden för champagne 2021, 93,8 procent mindre än USA, som uppges vara den största - och bara marginellt större än Danmark med knappt 6 miljoner invånare.

Vilka investeringsmöjligheter kommer att bli populära inom den närmaste framtiden?

Många investerare är naturligtvis nyfikna på att analysera framtida investeringsmöjligheter. Förutom de redan nämnda kommande vinproducenterna i Bourgogne och Champagne tittar vi särskilt på Italien. Särskilt Piemonte-regionen ser attraktiv ut ur både vinälskares och vininvesterares synvinkel.

Investera i Italien

Om vi ska vara mycket specifika, är vi särskilt ute efter 2019 års Barolo och Barbaresco från 2020. De närliggande årgångarna ser också spännande ut, vilket vi har sett med 2015 och 2016 års årgångar från både Barolo, Barbaresco, men också Brunello och Toscana i bredare bemärkelse. Italienska viner ligger generellt sett på topp dessa år. De har gjort ett bra jobb med att kartlägga vingårdarna i Piemonte - särskilt Barolo - som vi känner till från Bourgogne. Det ger insyn, insikt och inte minst möjlighet att smaka på vingårdarna mot varandra.

Dessutom är priset på jordbruksmark i området för högt om vi jämför det med priset på vinerna, precis som vi förutspådde för Champagne 2020 och har sedan dess bidragit till stora prisökningar. (endast tillgänglig på engelska).

Nyligen har vi talat om italienskt vin som "lyx till överkomligt pris". Fler människor har råd att konsumera en flaska Monfortino eller Sassicaia - även i kristider, eftersom de bästa italienska vinerna långt ifrån ligger i samma prisklass som viner från Bourgogne eller Bordeaux.

Vi har säkrat flera direkta tilldelningar i området för att säkerställa den bästa prisutgångspunkter och tillräckliga volymer för investeringar, och för att leverera perfekt mogna viner till vinälskare runt om i världen i framtiden.

Knight Franks "The Wealth Report 2023" rapporterade vidare att 39 % av UHNWIs* sannolikt kommer att investera i vin i år och konstaterade vidare att "[...] intresset för alternativ ökar och kommer att vara den plats där förmögenheten växer under det kommande decenniet".

[…] interest in alternatives is on the rise and will be where wealth is grown over the coming decade."
Knight Frank – The Wealth Report 2023

Att investera i whisky

Dessutom är whisky en kategori som har visat en anmärkningsvärd utveckling och motståndskraft under de senaste tio åren, med en ökning av "Fine Whisky" med 373 % från 2012 till 2022, vilket har fått fler investerare att vilja ha whisky i sina portföljer.

Enligt Knight Franks "The Wealth Report 2023" är whisky den tioåriga ledaren bland passionerade investeringar - före konst, bilar, klockor, möbler och andra samlarobjekt. Även om "fin whisky" särskilt omnämns som en "inflationsförstärkare" är det viktigt att komma ihåg att whisky är mer volatil än vin - men vi ser fram emot mer spännande investeringsfall framöver.

*Ultra High Networth Individuals = personer med en förmögenhet på över 30 miljoner dollar.

Om du är investerare och har frågor om din portfölj är du välkommen att kontakta din portföljrådgivare. Om du ännu inte är investerare men vill veta mer vill vi gärna höra ifrån dig via kontaktformuläret nedan.

Om du vill hålla dig uppdaterad om vinmarknaden kan du också prenumerera på vår YouTube-kanal - klicka här.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt