Marknadsanalyser - Övriga - 14. januari 2022

Analys: Kommer vinmarknaden att fortsätta att växa 2022?

Vin för investeringar framstod som en av de starkaste investeringstillgångarna 2021 för investerare världen över, men kommer drivkraften att fortsätta 2022?

Inte bara i klassen alternativa investeringar, som omfattar diamanter, klockor och bilar, utan även i de mer traditionella investeringsklasserna som aktier och guld, var vin enligt flera analyser bland de bästa investeringarna 2021. Således rapporterade vi också, i slutet av 2021, ökningar över hela linjen - inte minst ledda av kategorin Champagne, som för 2021 levererade hela 39,5 %, vilket visade sig vara mer attraktivt än Bitcoins också. Klicka här för att läsa hela årsrapporten.

På RareWine Invest är vi inte de enda som märker den positiva prisutvecklingen för vininvesterare, även Irvin Goldman, VD för Acker har noterat utvecklingen. Acker, ett välrenommerat vinauktionshus med säte i Delaware och Hongkong, förutspår till och med att trenden kommer att fortsätta under 2022.

Om man bortser från de externa makroekonomiska förhållanden som påverkar den globala ekonomin, förklaras den förväntade marknadsutvecklingen för 2022 med hjälp av de välkända tre C:na: Samlare, konsumtion och klimatförändringar.

Samlare - större efterfrågan än någonsin

Enligt The Wealth Report 2021, som publiceras årligen av Frank Knight, kommer befolkningen att öka med drygt 30 % fram till 2025 inom segmentet UHNWI - Ultra High Networth Individuals - personer med en förmögenhet på över 30 miljoner dollar. Irvin Goldman konstaterar att 2021 var året då den snabbt växande globala befolkningen verkligen började se vininvesteringar som en verklig möjlighet.

Bland de nya segment som har blivit medvetna om vininvesteringar framhålls särskilt gruppen personer mellan 35 och 44 år som den mest engagerade. Särskilt denna grupp har varit engagerad sedan de sociala mediernas början och är fortfarande bland de mest aktiva på sociala och digitala medier, särskilt när det gäller vinrelaterat innehåll. Detta segment börjar också i allt högre grad intressera sig för att samla, dricka och investera i exklusiva viner.

Detta är en trend som vi också känner igen på RareWine Group, där över 60 % av våra mer än 350 000 följare på Instagram tillhör åldersgruppen 25-44 år.

Trots den globala pandemin ökade världens rikedomar med 7,8 biljoner dollar under 2021, vilket har inneburit att befintliga vinsamlare och vinälskare också har fått mer pengar i handen, vilket gör att de kan investera ytterligare.

Irvin Goldman påpekar också att nya marknader utan någon tradition av vininvesteringar börjar uppmärksamma denna särskilda tillgångsklass, inklusive stora ekonomier som Ryssland, Indien, Mellanöstern och Australien.

Den starka avkastning som vin har gett särskilt år 2021 har också lockat en annan typ av investerare, de så kallade "kryptoinvesterarna", som vanligtvis inte har tålamodet att investera i vin. Om denna grupp engagerar sig i vininvesteringar på allvar kan vi förvänta oss ytterligare prisökningar i framtiden.

Konsumtion - Mer vin konsumeras

Covid-19 har förändrat världen för alltid. Inte minst har det vänt upp och ner på konsumtion, vanor och livsstilar. De traditionella vinälskarnas konsumtion av vin har ökat och detta har bara förstärkts av pandemin.

Globala låsningar orsakade av Covid-19 har lett till att fler människor än någonsin arbetar hemifrån. Som ett resultat av detta smälter övergången mellan arbete och privatliv samman. Hemarbetsplatsen har lett till nya vanor; man kan gå och lägga sig lite senare än tidigare. Man behöver inte gå upp så tidigt som man brukade. Du behöver inte köra hem osv.

Under pandemin har stora delar av världens befolkning varit avskurna från många upplevelser och konsumtionsvaror, vilket i stället har lett till att människor spenderar pengar för att unna sig lite mer hemma, till exempel genom att njuta av en extra god flaska vin eller två.

Som ett resultat av detta njuter fler människor än vanligt av de dyrbara dropparna - även när vardagen återgår till det normala.

I alla modeller som förutspår konsumtionen av exklusiva viner i framtiden har konsumtionsfaktorn ökat. Faktum är att den har ökat så mycket att flera modeller förutspår ett begränsat framtida utbud på grund av den högre konsumtionen, avslutar Irvin Goldman.

Klimatförändringar - instabilt väder leder till lägre skördar

Som vi tidigare har rapporterat är skördeutfallet för franska vinodlare historiskt lågt år 2021. Faktum är att den är så låg att det franska jordbruksministeriet, enligt Ritzau, har kallat skörden 2021 för 2000-talets värsta jordbrukskatastrof - läs hela artikeln här. Vinproduktionen 2021 är drygt 30 procent lägre än 2020, som i sig inte var bra.

I det populära amerikanska TV-nyhetsmagasinet "60 minutes", som visas på CBS, fick allmänheten en glimt av vad vinvärlden har känt till under lång tid den 26 december 2021. Klimatförändringarna har redan en stor inverkan på både kvaliteten och avkastningen av vin som produceras runt om i världen. Vi upplever några av de minsta årgångarna någonsin när stigande temperaturer, extrema väderhändelser, instabila frostperioder, regn och förödande skogsbränder förstör hela eller delar av årgångarna. Det är en tråkig trend som skapar rädsla för den framtida produktionen av världens bästa viner.

För att förbättra kvaliteten strävar man i allt högre grad efter att ställa om till hållbar eller biodynamisk produktion i världens ledande vinregioner, vilket leder till högre produktionskostnader och lägre skördeuttag.

Kort sagt, de redan knappa kvantiteterna av exklusiva viner kommer bara att bli knappare i framtiden, där det redan talas om både Champagne och Bourgogne, vilket du också kan läsa mer om här.

Slutsats

Rubrikerna om undergång bör användas med försiktighet - det är trots allt fortfarande omöjligt att förutsäga framtiden. Men om man tar hänsyn till de tre C:na kan man som vinälskare inte undvika att vara lite orolig för framtiden. Lyckligtvis kan man trösta sig med att det produceras enorma mängder fantastiskt vin över hela världen, som sannolikt inte kommer att öka i pris nämnvärt och som till och med smakar bra.

När vi zoomar in på de knappa mängder vin som lämpar sig för investeringar finns det dock anledning till optimism bland vininvesterare. Världsekonomin i kombination med de tre kritiska faktorerna kan till och med leda till en verklig torka av de bästa och mest exklusiva vinerna. Befolkningstillväxt, mer pengar att spendera, ökad konsumtion och uppkomsten av nya segment som har ett öga för exklusiva viner för både konsumtion och investering är de drivande parametrarna.

Det handlar helt enkelt om att det konsumeras mer exklusiva viner och att det kommer att bli mindre av dem i framtiden. Vi har därför ett förhållande mellan utbud och efterfrågan som är mycket attraktivt för vininvesterare - omedelbart under 2022, men framför allt på lång sikt. 

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt