Marknadsanalyser - 23. januari 2023

+22,5 %: Hur vin som investering utvecklades 2022

Klicka på videon ovan för att se en kort 5 minuters sammanfattning av årsrapporten.

Vininvesterare kan fira rekordår för vininvesteringar

Med ett nytt år kommer tid för introspektion. Böckerna är stängda och det gångna året kommer att reflekteras över och lägga grunden för det kommande året.

2022 var verkligen ett händelserikt år - faktiskt mer än tillräckligt får man nog säga. Efter flera år med Covid-19 som dominerande rubrik gled pandemin i bakgrunden. Den 24 februari invaderades Ukraina av Ryssland - krig på den europeiska kontinenten - och världsordningen ändrades omedelbart. Förutom stora mänskliga tragedier har kriget varit en stor bidragande orsak till energikrisen i Europa, samtidigt som världens största ekonomi kämpar med en arbetsmarknadskris. Kina, den stora motorn för ekonomisk tillväxt i öst, har tappat fart och ekonomin försvagas, delvis till följd av strikt Covid-hantering och massiva sociala nedstängningar.

Ovanstående är bara några av de viktigaste drivkrafterna som, med inflation som galopperar och räntor som skjuter i höjden, har skapat osäkerhet och nervositet på finansmarknaderna - med massiva nedgångar på aktiemarknaderna som följd.

Vinmarknaden har varit en annan historia. Vin har visat minimal korrelation till aktiemarknaden och levererat rekordavkastning till investerare i alla kategorier, som kan njuta av stark avkastning och en tillgång som är stabil och solid trots oroligheterna på finansmarknaderna.

I alla kategorier har vin som förvaltas av RareWine Invest ökat med +22,5 % under 2022.

Detta har hänt för vininvesterarna hos RareWine Invest 2022:

Returns 2022.png

Realiserade investeringar 2022

När det gäller investeringar är det vanligt att rapportera om orealiserad avkastning. Ovanstående är ett exempel och det representerar de ökningar som investerare upplevde när böckerna för 2022 stängdes - men det har också realiserats avkastning. År 2022 såldes 1 115 positioner, vilket gav investerare en genomsnittlig avkastning på 88%. I genomsnitt har dessa positioner innehafts i cirka tre år.

Bourgogne visar återigen att vinpriserna inte har något tak

Vinerna från Bourgogne har återigen visat varför vårt huvudfokus ligger i denna kategori. Grunderna för hög kvalitet, lågt utbud och hög efterfrågan måste krediteras som de främsta anledningarna till att Bourgogne cementerar sig som den mest givande kategorin för vininvesteringar.

Höjdpunkten i kategorin är (utan parallell) fenomenet Domaine Arnoux Lachaux, där priserna i hela produktportföljen har exploderat och i flera fall tiodubblats, men i samtliga fall sett tresiffrig tillväxt. Anledningen till detta måste hittas i en plötslig och extrem popularitet på grund av exceptionell kvalitet till ett pris som var alldeles för lågt. Detta spred sig som en löpeld i vinvärlden, med kraftiga prishöjningar som följd.

Om man ser bortom den massiva närvaron av Lachauxs-viner i toppen av årets Bourgogne-avkastning är det också ett antal framstående och välkända namn som står för de största ökningarna - Domaine Leroy, Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Armand Rousseau, Domaine Georges Roumier och Domaine Dujac. En annan intressant observation är att vitt vin också är väl representerat i toppen. Detta är fallet för toppvinerna från Domaine Leflaive och praktiskt taget alla viner från Domaine d'Auvenay, som, liksom vinerna från Domaine Leroy, produceras av Madame Lalou Bize-Leroy.  

I andra änden av skalan sticker ingen enskild position ut, med bara 3 % av alla Bourgognepositioner som ger negativ avkastning 2022, med knappt hälften av dessa som ger mellan 0% och -5%.

Priset på Bourgogne under förvaltning av RareWine Invest har stigit med i genomsnitt 34,4 % under 2022.

Arnoux Lachaux

Korkar poppade igen för champagneinvesterare

Champagne har historiskt setts som vinvärldens statsobligation, med måttliga, pågående prisökningar och en hög grad av stabilitet som dominerar. Både 2021 och 2022 har detta dock ändrats på. För andra året i rad levererar champagnekategorin tvåsiffrig avkastning.

Trots nedgångar i HORSTA-segmentet orsakade av Corona-pandemin har champagneexporten från 2020 till 2021 ökat med 32%, medan försäljningen 2022 också förväntas ha varit rekordhög.

I kombination med logistiska utmaningar till följd av covidkrisen, samt kraftigt minskade lager hos producenter och distributörer, har denna efterfrågan gett en förhandstitt på vad vinvärlden mycket väl kan stå inför; en värld där bristen på god champagne är vanligare än någonsin tidigare.

Högst upp på listan när det gäller ökningar är Jacques Selosse massivt representerad. Jacques Selosse är symbolen för extremt sällsynt champagne, med majoriteten av deras årgångschampagne som producerar tresiffriga avkastningar 2022. Förutom Selosse domineras toppskiktet av de största husen. Bollinger är representerat med sin V.V.F, medan allt Louis Roederer (Vintage/Cristal/rosé) har ökat med 14,5 % i genomsnitt.

Krug har i genomsnitt 15,3 % (årgång/singelmärken/Grand Cuvée), Salon har ökat med 14,6 % i genomsnitt och all vanlig Dom Pérignon har ökat med 11 % i genomsnitt för 2022.

Endast 4 % av alla champagnepositioner har resulterat i negativ avkastning för 2022, och en tredjedel av dessa har avkastat mellan 0 % och -5 %.

Priset på Champagne under förvaltning av RareWine Invest har ökat med 19,7 % i genomsnitt för 2022.

Krug

Italienskt vin levererar stabilitet och solid avkastning

Det är knappast någon nyhet att vårt fokus på italienska viner har ökat markant de senaste åren. Anledningen är enkel: kvaliteten är sublim, medan priset verkar ohållbart lågt jämfört med deras franska motsvarigheter. Priset stiger stadigt, medan premissen verkar vara oförändrad, förutom att resten av vinvärlden också ägnar mer uppmärksamhet åt dem.

De positiva vindarna på vinmarknaden har därmed också smittat av sig på italienska viner, där Toscana och Piemonte inte överraskande dominerar. Sassicaia fortsätter att vara den oundvikliga rubriken och ligger därmed också tungt i toppen av kategorin med en genomsnittlig avkastning på 18,5 % över årgångarna. Resten av toppskiktet är en blandad påse supertoscanare, där även prisvärda viner som Brunello från Fuligni och Barolo från Cavallotto också sätter sin prägel.

År 2022 var 11,5 % av Italiens positioner negativa, och omkring två tredjedelar avkastade mellan 0 % och -5 %.

Priset på italienskt vin under förvaltning av RareWine Invest har ökat med i genomsnitt 9,0 % under 2022.

Sassicaia

Resten av världen

Kategorin Resten av världen är den lite mer godtyckliga kategorin, som innehåller det som inte passar snyggt i andra lådor. Således inkluderar kategorin Rhône, whisky, amerikanskt vin och ett litet urval av tyska och spanska viner samt australiensiska Penfolds. Denna kategori omfattar därför också i stort sett vad som kan kallas passionsinvesteringar ledda av investerare, tillsammans med positioner som har karaktären av riskspridare för större portföljer.

Av de underkategorier vi är mest fokuserade på och ser stor framtida potential för väger Napa Valley och whisky tyngst, upp 5,9 % respektive 7,8 % i genomsnitt under 2022. Bland alla Napa Valley- och whiskypositioner har 9,3 % gett negativ avkastning, varav hälften av dessa har gett mellan 0 % och -5 %.

Priset på resten av världen under förvaltning av RareWine Invest har stigit med i genomsnitt 9,7 % under 2022.

Talisker 11YO

Bra äldre Bordeaux visar fortfarande styrka

Bordeaux - den klassiska kategorin för vininvesteringar, som i detta perspektiv smärtsamt har utvecklats till en riskabel affär på grund av producenternas envisa insisterande och ökning av höga frisättningspriser som varken återspeglar efterfrågan eller konsumtion.

Enligt vår uppfattning har detta varit Bordeaux-komplexet i flera år, varför vi också från våra tidigaste rekommendationer har varit extremt försiktiga med mängden Bordeaux i portföljer.

Med detta sagt är det också nödvändigt att lägga till att bra vin fortfarande kommer från Bordeaux, och att några av världens mest legendariska viner kommer från just denna plats. På samma sätt dör inte bara gammal kärlek heller och 2022 års vinmarknadsboom har också smittat av sig på Bordeauxs prestation.

I toppen av kategorin 2022 hittar vi föga förvånande en hög representation av Petrus, men också positioner för Cheval Blanc, Lynch Bages, Haut Brion och Margaux - till stor del drivna av attraktiva en-primörköp.

Trots ett bra år för Bordeaux är vår rekommendation tydlig: Bordeaux bör betraktas som en riskspridare i större portföljer eller som en passionsinvestering.

22,3 % av det totala antalet positioner i Bordeaux gav negativ avkastning 2022, och omkring en tredjedel av dessa gav mellan 0 % och -5 %.

Priset på alla Bordeaux-positioner under ledning av RareWine Invest ökade med i genomsnitt 9,0 % under 2022.

Petrus

RareWine Invests Analys

Hos RareWine Invest har vi alltid kommunicerat att vin är en långsiktig investeringstillgång. Med en tillväxttakt på cirka 20 % för andra året i rad i olika kategorier kan det vara frestande att se på vin ur ett annat kortsiktigt investeringsperspektiv. Det är dock värt att komma ihåg att själva premisserna för vininvesteringar förblir oförändrade - och det gör också våra fortsatta rekommendationer.

Vi är glada och stolta över att ett stort antal investerare under 2021 och 2022 har kunnat realisera exceptionell avkastning, som i många fall har återinvesterats i nya positioner. På samma sätt har många nya vininvesterare anslutit sig från hela världen, men ur ett historiskt perspektiv förblir vinmarknaden oförändrad.

Vin är fortfarande en fysiskt obelånad produkt med låg volatilitet. Historiskt har visat stor motståndskraft inför exempelvis inflation och lågkonjunktur. Marknadsmekanismerna drivs av konsumtion inför ett starkt begränsat utbud och en enorm efterfrågan. Utbudet utmanas av klimatförändringarna och efterfrågan ökar i takt med befolkningstillväxt, stigande levnadsstandard och fortsatt tillväxt i antalet välbärgade människor globalt.

Varken tillväxtmarknader i Indien eller Kina har orsakat de senaste årens prisökningar. Men deras tid kommer.

Om man ser bortom ögonblicksbilden finns det inte heller några bevis som tyder på att vin plötsligt är särskilt lämpligt för kortsiktiga investeringar. Vad som än har hänt 2021, 2022 och vad som än händer 2023 är det fortfarande i längden som vininvesteringen verkligen lyser.   

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt