Artiklar - RareWine Academy

Domaine Arnoux-Lachaux: Bourgogne-revolution och världsberömmelse på nolltid

Den unge Charles Lachaux har på kort tid uppnått vad få vinodlare uppnår under en livstid. Vänskap och kunskapsutbyte med Madame Leroy är bara en bråkdel. Läs historien här.

“In the vineyards as in the cellar, Lachaux continues to push the boundaries, and it's immensely gratifying to see someone who considers that inheriting some of the greatest vineyards in the world imposes an obligation to take risks that others can't, rather than merely entitling him to a high bottle price.”

– Robert Parker

På nätterna drömmer han om vad de ska göra i vingården. Han är en pionjär i Bourgogne. Han är en stigande stjärna i vinvärldens juvel Côte de Nuits och han har spikat sitt Bourgogne-anspråk med massiva träpålar, radikalt reducerad produktion och solid druvsymbios.

Charles Lachaux utmanar konventioner - hans mod och risktagande har lyft Arnoux-Lachaux-domänen till en helt ny nivå, där Madame Leroy också förfinar och förmedlar vinets extravagans. Det finns en enorm efterfrågan på Arnoux-Lachaux-vinerna, men hur kunde en relativt anonym Bourgogne-domän bli världsberömd nästan över en natt?

Det måste vara vilt, det måste vara individuellt, och vincykeln måste respekteras fullt ut. Dyk ner i historien om hur en mans namn kom att detronisera domänens namn. Detta är en modern vinhistoria om Charles och Domaine Arnoux-Lachaux.

Domaine Robert Arnoux - Början

Domaine Robert Arnoux föddes under ett annat namn 1858, när Charles Arnoux och hans fru Renée Salbreux grundade domänen Arnoux-Salbreux. De kom båda från familjer med en stark vinframställningstradition, så det var naturligt att deras öden skulle bli desamma. De byggde sin första vinkällare i slutet av 1880-talet, och i dag är det domänens minsta källare - men den var tillräckligt stor för att förvara de få fat de behöll själva.

Charles och Renée fick inte mycket ära under sin livstid, men det är ändå deras tunga grund av kvalitet som domänens nuvarande framgång bygger på.

Sedan starten har sex generationer stått vid rodret, och det senaste tillskottet i Arnoux-släkten har höjt ribban till vinets perfektion - men mer om honom senare. På 1800-talet såldes Arnoux-viner till andra i Vosne-Romané, men på 1950-talet började domänen buteljera vinet under eget namn.

Robert Arnoux tog över ledningen av domänen efter sin fars död 1957 och tillsammans med sin fru Clotilde Truchetet förde de vinodlingen vidare på ett säkert sätt. Till efterträdares glädje utökade de 1984 domänen genom att förvärva 0,34 hektar i Romanée-Saint-Vivant. I dag har domänen 14,5 hektar av berömda vingårdar i Vosne-Romanée och Nuits-Saint-Georges, från vilka de huvudsakligen producerar röda viner.

Ännu ett steg mot perfection

Robert Arnoux blev lärling hos sin svärson Pascal Lachaux. Pascal arbetade faktiskt som apotekare med inriktning på homeopati innan han blev vinmakare. Det var först när Pascal träffade sin fru Florence Arnoux som han verkligen blev förälskad i en vinfamilj och dess många olika aspekter. Som dotter till Robert Arnoux hade Florence vuxit upp bland de magiska vinrankorna i Bourgogne, och här hade hon rotat sig. Och det hade Pascal också gjort. Robert och Pascal arbetade tillsammans fram till Roberts död 1995. Från och med då tog Pascal och Florence över driften av domänen och här lade de ner enorma mängder energi och kärlek. År 2005 byggde de en ny vingård, vilket också innebar en utökning av vinkällaren.

Efter Roberts död ändrades domänens namn och 2007 buteljerades den första årgången under domänens nya namn: Domaine Arnoux-Lachaux. Och med förvärvet av 0,53 hektar i Latriciéres-Chambertin 2008 var domänen på god väg mot dagens rykte - men de var inte riktigt där. Pascal och Florence höjde domänens rykte, även om de inte alls var i närheten av att uppnå samma kvalitet som sina legendariska grannar: Domaine Leroy och Domaine de la Romanée-Conti.

Parets största genidrag var faktiskt att låta sina söner Antoine, Max och Charles växa upp bland vinrankorna. Och en av pojkarna tog till sig den ärvda passionen för vin - och hans föräldrar lät honom ta full kontroll över vingården vid tidig ålder.

Sonen heter Charles Lachaux, och det är på honom som vinvärldens entusiastiska och avundsjuka ögon suckar.

Arnoux-Lachaux1-800x800.jpg

Charles Lachaux: Nyckelöverföring - men först en utbildningsresa

År 2016 fick Charles Lachaux nycklarna till sina föräldrars domän, även om hans mor fortfarande är fullt involverad i företagets administrativa uppgifter, skördegruppen och domänens viktiga tilldelningsarbete. Charles arbetade också nära sin far i vingårdarna tills Pascal och Florence skilde sig 2019, varefter Pascal gav upp sin andel i domänen. 

Charles studerade först vinodling och oenologi vid Lycée Viticole (vinskola) i Beaune, följt av en kandidatexamen i ekonomi vid INSEEC Business School i Bordeaux. Under en kort tid arbetade han för en vinhandlare i London och 2010 fick han arbete på det legendariska Domaine Armand Rousseau - där han fick expertrådgivning av Eric Rousseau själv. Han tjänade pengar för att resa och på sin resa hoppade han från vingård till vingård i Oregon, Nya Zeeland och Sydafrika för att suga upp viktiga vinupplevelser.

Sedan återvände han hem till Bourgogne och familjens egendom - och liksom sin mor slog han rot här. Lyckligtvis för Arnoux-Lachaux. Tur för Bourgogne. Tur för världens vinälskare.

Från traditionellt till ultradynamiskt och ekologiskt

Charles är den sjätte generationen vinmakare på Domaine Arnoux-Lachaux och det är hans förtjänst att domänen har gått från en relativt traditionell verksamhet till att nu arbeta både extremt ekologiskt och dynamiskt. Med fantastiska framgångar som resultat.

Det sägs ofta att Charles Lachaux är biodynamikens drivkraft och även om han arbetar enligt många biodynamiska recept är det inte ett predikat som han skulle identifiera sig själv till hundra procent med. I själva verket anser Charles att biodynamik ofta blir alltför mycket om vad man sprutar - medan han mycket hellre skulle fokusera på hur han arbetar i vingården.

När Charles Lachaux arbetar i sina vingårdar arbetar han naturligtvis med ett immanent vetenskapligt förhållningssätt till vinframställningskonsten, men det ges varken stora eller fria tyglar. I själva verket arbetar han mycket mer enligt ett empiriskt tillvägagångssätt, där observation är nyckeln till goda resultat.

Många förändringar har gjorts i vingårdarna sedan Charles kom till rodret, och med dessa förändringar kom en intensiv dynamik och en massiv efterfrågan - detta har gjort att priserna på Arnoux-Lachaux viner har fördubblats, tredubblats och i själva verket mycket mer än så.

Som Lalou, men helt egen

"Charles Lachaux has been making waves since taking over the re-named domaine from his father and radically altering the modus operandi to create wines inspired by the tenets of Lalou Bize-Leroy, who took Lachaux under her wing."

- Neal Martin, Vinous

Även om Neal Martin i ovanstående stycke hävdar att Madame Leroy tog Charles Lachaux under sina vingar är detta en sanning med modifikation, och Charles skulle omedelbart avfärda postulatet. När Charles för flera år sedan provade Domaine Leroys 2006 Savigny-les-Beaune Les Narbantons från Domaine Leroy blev han omkullvält av förundran och skrev ett brev till Madame Lalou Bize-Leroy själv. Och även om Lalou, enligt Charles, inte är intresserad av nya vänskapsrelationer, svarade hon ändå på hans förfrågan.

Charles ska inte beskrivas som Lalous efterträdare, och enligt honom själv äter de lunch då och då och pratar om sin stora gemensamma passion för vin. De har ingen arbetsrelation och enligt uppgift delar de inte med sig av detaljer om sin vintillverkning. Leroy är inspirerande, och även om de inte delar kunskap delar de en passion för vin.

Arnoux-Lachaux-800x600.jpg (1)

Appellationerna talar...

Kanske följer Lachaux omedvetet och snyggt i Madame Lalou Bize-Leroys legendariska fotspår - kanske medvetet? Men båda låter appellationerna tala. De letar efter skillnaderna i varje vinstock och behandlar dem därför olika. De låter båda vinrankorna växa lite vildare och låter inte deras tillväxt begränsas av staket och andra hinder. Båda beskär sent och gör det manuellt. Lachaux anser att processerna bör vara mer praktiska, att mängden mekanisk hjälp bör minskas och att vinframställningen bör förenklas. Liksom Lalou.

Lalou Bize-Leroy har beskrivits som briljant och galen, men faktum är att hennes viner är bland de allra bästa i världen. Att låta sig inspireras av drottningens sätt att göra vin har visat sig vara briljant, men det går naturligtvis också fel. Eftersom Lachaux observerar och utför intuitivt kommer han också att misslyckas - och det har han gjort. Men när han lyckas levererar han viner i världsklass.

Och allt tyder på att han håller på att hitta sin egen, rätta melodi: inspirerad av drottningen eller inte.

Hög risk, progressivt och ett obefintligt skyddsnät

Den empiriska metoden för vinframställning innebär att Charles Lachaux varken bär hängslen eller livrem. Det värsta scenariot för Lachaux är faktiskt att han slutar arbeta säkert. Han tror att de extremt höga Bourgognepriserna får många producenter att arbeta riskfritt - och enligt Lachaux finns det inte mycket utveckling i det. Han tror att det är lätt att göra bra vin utan misstag, och den vägen är helt oframkomlig för honom.

Arnoux-Lachaux Gobelet

Den mekaniska metoden är inget för Charles Lachaux. Det är därför som besökare till domänens vingårdar inte möts av prydligt klippta och inhägnade vinrankor. Charles låter gräset växa fritt och beskär sedan med Gobelet-Poussard-metoden, som domänen själv kallar "The Arnoux-Lachaux Gobelet". Det är en egenutvecklad metod som bygger på den mer kända Goyot-Poussard-beskärningen.

Beskärningen sker på ett sådant sätt att Charles Lachaux lämnar vinrankan med två y-formade gaffelgrenar, som beskärs varje år i mars. Vinrankan har således endast två öppna "sår", vilket minskar risken för infektioner i plantan. Virus kommer alltid att vara ett stort hot mot en vinodlares vinstockar, och denna Gobelet-Poussard-beskärning gör det möjligt för Lachaux att kontrollera de sex skott som tillåts växa - och därmed inte lemlästa vinstocken i processen.

Poussard-metoden vinner alltmer erkännande. Den stöder i huvudsak vinrankans eget naturliga flöde av saft. Lachaux har modifierat metoden och gjort den till sin egen. Han låter spaljén vara betydligt högre än de traditionella 100-110 centimeterna. På Arnoux-Lachaux får grenarna växa upp till 1,6 meter höga.

Och varför är det så? Logiken bakom det är egentligen mycket enkel. Rottillväxten under jord är kopplad till tillväxten ovan jord. Om man beskär grenarna för mycket begränsar man rottillväxten - och berövar därmed druvorna näring. Den höga ”spaljering” innebär dock också att vanliga enjambeurs-traktorer inte kan användas i vingårdar där Gobelet-Poussard beskärning sker. Charles Lachaux väljer inte det enkla alternativet - han väljer det mest givande.

Arnoux-Lachaux1-800x600.jpg (1)

Paisseaux och individens utrymme för att uttrycka sig: Låt dem växa, låt dem böja sig

Charles Lachaux har infört drastiska och viktiga förändringar i sina vingårdar. En av dessa genomförde han 2016, då han började experimentera med så kallade Paisseaux-modeller, där vinrankorna binds upp på en enda stolpe. Dessa går också under namnet enchalas i Côtie Rotie eller einzelpfahlerziehung i Mosel. Stolparna låter vinrankorna växa obehindrat och nå flera meters längd - gravitationskraften får dem ofta att buga sig troget mot marken.

Paisseaux gör också att vinrankorna kan vara mycket tätare, med så många som 17 000 vinrankor per hektar. Charles behandlar varje vinstock som om den vore en individ med sina egna unika behov. Med Paisseaux-metoden fästs vinrankorna på en enskild lång stång, vilket kräver mycket arbete, men enligt Charles är det värt all ansträngning.

Och precis som du trodde att Charles Lachaux "bara" hade anammat en metod på annat håll kan du naturligtvis kasta bort den tron. Charles har naturligtvis modifierat metoden och använder sig av stavar som är mycket högre än genomsnittet. Hans stolpar är upp till 2 meter höga, och enligt hans egen utsago förbättrar de kvaliteten på vingården. Lalou Bize-Leroy besökte till och med hans vingård Aux-Reignots och inspirerades av de höga stolparna, varefter hon införde dem i sina egna vingårdar. Precis som Charles, men...

Markering av generationsväxling: Ny visuell identitet

Charles Lachaux har fått fria händer att ändra domänens stil - på flera sätt. En radikal förändring av vinet markerades också genom att etiketterna fick ett helt nytt språk. Före 2018 kännetecknades etiketterna på flaskorna från Domaine Arnoux-Lachaux av en smal rödbrun remsa där det stod: Domaine Arnoux-Laxhaux (bild på den gamla etiketten / eller flaska med gamla etiketter).

År 2018 ändrades etiketten, och enligt Charles Lachaux själv hade det beslutet sin grund i en önskan att hjälpa människor att förstå den nya filosofin och det nya sättet Arnoux-Lachaux arbetar på. Etiketten är faktiskt betydligt annorlunda. Den är fortfarande enkel och lätt, men de nya etiketterna har ett blått vapen med ett gyllene lejon i mitten.

Charles Lachaux säger att den nya etiketten återspeglar domänens praxis. Vapnet signalerar att domänens styrka och personlighet har sina rötter i det förflutna och i traditionen. Den ljusa etiketten och de nya typsnitten ska visa att domänen också är innovativ och modern, även om Charles Lachaux har sagt att den gamla etiketten var för modern. Det finns ett Arnoux-Lachaux före och efter Charles Lachaux - präglat av en ny visuell identitet.

Designern bakom den nya etiketten är Louise Lachaux-Voarick, och hon har tidigare skapat unik design för Domaine Nicolas Faure, Heitz-Lochardet och Maison de Joncs. Och ja - hon är också hustru till Charles Lachaux, vilket är anledningen till att hon förstår domänens enkla, eleganta och slående stilskifte.

Arnoux-Lachaux-800x800.jpg

Från det japanska köket till vintillverkning

Charles Lachaux lärde sig av sina föräldrar att man måste arbeta i vingården för att bli en bra vinmakare. Och det är här Charles lägger all sin energi, sin vision och sin djupa kärlek till vinframställningskonsten.

För Charles Lachaux är det tråkigt att göra vin, så ju mindre tid han behöver tillbringa i källaren, desto bättre för honom. Och det är verkligen det faktum som återspeglar alla processer och förändringar som gjorts i Arnoux-Lachauxs vingårdar. Ingen beskärning av vinstockarna. Ingen gräsklippning. Helt enkelt för att skapa en biologisk mångfald som hjälper till att uttrycka varje vinstocks unika karaktär och potential.

Charles Lachaux har sökt inspiration i det japanska köket, där man alltid söker de bästa ingredienserna. I det japanska köket kan för mycket förberedelse förstöra en måltid, och det är dessa två principer som Charles överför till sin egen vinfilosofi. Druvorna måste vara så suveräna att arbetet i källaren är sekundärt och minimalt. Av samma anledning började Charles 2020 experimentera med specialtillverkade kar av keramisk sandsten - de enda i Bourgogne. Keramik ger inte vinerna extra smak - till skillnad från ekfat, som kan förändra vinets smak från årgång till årgång. Charles ser ingen mening med att ändra årgångssignaturen genom att använda ekfat.

Den keramiska behållaren torkar inte ut. Den tillåter luftväxling, vilket gör att Charles kan förlänga lagringstiden till 30 månader - resultatet är fina, komplexa och precisa viner som kan lagras i många, många år.

På Arnoux-Lachaux måste vinet spegla den kärlek som finns i vingården. Den goda råvaran (druvan) är avgörande. Annars kan man lika gärna bara dricka vatten. Därför är produktionen hos Arnoux-Lachaux lägre än hos andra producenter i Bourgogne, och Lachauxs skörd ligger faktiskt mellan 13-23 hl/hp.

Dyk ner i de berömda från Domaine Arnoux-Lachaux här

Yes, Mr. President

Ovanstående är berättelsen om hur Charles Lachaux revolutionerade Domiane Arnoux-Lachaux. Men när blev han så känd utanför Bourgogne?

Allt tog fart när Charles Lachaux vann Golden Vines World's Award - Best Rising Star i juli 2021. 442 medlemmar av vinindustrin från 55 olika länder röstade, och de kunde rösta på vem de ville. När Charles fick sin trofé tre månader senare började telefonerna ringa. Och ett telefonsamtal i synnerhet fick den sjudande Lachaux-hype att koka över. Frankrikes president Macron ringde Charles och bjöd in honom till en konsert på Château du Clos de Vougeot - tillsammans med Angela Merkel. Charles tackade ja, och snart fick Lachaux-namnet genklang i hela Frankrike - Macron var förståeligt nog förförd av vintalangen.

Efterfrågan på viner från Charles Lachaux exploderade och priserna sköt i höjden - även om åsikterna fortfarande är delade om Charles verkliga talang. Om detta beror på avundsjuka eller fakta är inte känt. Faktum är dock att sedan Charles revolutionerande förändringar i vingården har vinerna från Arnoux-Lachaux fått strålande betyg av världens vinkritiker. Och de kommande årgångarna kommer att avgöra om kvaliteten, hypen och prisnivån håller i sig.

Arnoux-Lachaux: Riskfyllt äventyr med spektakulära resultat

En persons namn har verkligen kommit att övertrumfa domänens, och på bara några få år har Charles gjort vad få lyckas göra under en livstid i vingården. Men alla de förändringar han har gjort har naturligtvis ett pris. Hans produktion är extremt låg - han producerar totalt 25 000 flaskor per årgång, och den skörden kunde lätt ha varit 100 000 flaskor. Dessutom är hans manuella sätt att arbeta i vingården tidskrävande. Och det är dyrt att sätta upp stolpar på varje vinstock.

Charles har gått emot konventionerna och det har kostat honom pengar. Och på grund av den låga avkastningen tjänar han inte så mycket som han skulle kunna göra. Eller gör han det? Charles tar risker och han aktiverar alla sina sinnen i vingården för att uppnå bästa möjliga resultat. Ett resultat som hela världen vill ha en del av. 

Enligt Charles själv kommer berömmelsen med ett massivt intresse för den lilla domänen - både positivt och negativt. Och som ett resultat av detta drar han sig alltmer tillbaka från rampljuset och fokuserar på att tillbringa tid med sin fru, sina två små barn och sitt engagemang för vinframställning. Som Lalou, men helt och hållet sin egen.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt