Artiklar - RareWine Academy

Armand Rousseau - Den Okrönta Kungen Av Gevrey-Chambertin

Vin är kärnan i Rousseaus DNA - generation efter generation. Med kärlek till Pinot Noir, respekt för tradition och modern anpassning har domänen nått framgång i Bourgogne.

"Detta är en av Bourgognes största domäner hur man än ser på det - i historia, i innehav och i vinkvalitet."

- Jasper Morris, MW

Armand Rousseau är nästan synonymt med Gevrey-Chambertin. Om det finns ett område som har bidragit till denna appellation under de senaste fyra generationerna är det Armand Rousseau och hans ättlingar.

I dag äger familjen Rousseau 15 hektar vingårdar, huvudsakligen i Gevrey-Chambertin och en liten del i Morey-Saint-Denis. Av dessa 15 hektar är 8,5 hektar klassificerade på högsta nivå som Grand Cru och ytterligare nästan fyra hektar klassificerade som Premier Cru. Det är ett imponerande innehav ur ett Bourgogne-perspektiv.

Armand Rousseau Och Början

Armand Rousseau föddes 1884 i en familj som var mycket engagerad i vinframställning i Bourgogne vid den tiden. Familjen fungerade som negocianter, fattillverkare och vinodlare. År 1909 gjorde Armand Rousseaus äktenskap ännu mer mark tillgänglig. Samtidigt bosatte sig familjen i det nuvarande hemmet i den gamla delen av Gevrey-Chambertin.

Under de första decennierna arbetade Armand, som många andra på den tiden, med att sälja sina druvor till de stora vinhusen, som sedan skickade vinet till marknaden. Detta gav honom kapital att utöka sitt markinnehav, under dessa år köpte han skiften i Charmes-Chambertin, Clos de la Roche och Chambertin självt. Än i dag är dessa områden ett av de viktigaste markinnehaven för familjen Rousseau.

Armand Rousseau

Rousseau Ur Ett Historiskt Perspektiv

I början av förra seklet var vardagen mycket annorlunda för vinodlarna i Bourgogne. Det fanns en skarp åtskillnad mellan vinhandlarna (negociants) och vinodlarna på domänerna. Familjerna på domänerna brukade vingårdarna och levererade sedan antingen druvor eller i vissa fall färdigt vin till vinhandlarna. Detta innebar att vinhandlaren kunde skicka vinet till marknaden och garantera dess kvalitet - många handlare hade strikta kvalitetskrav på producenterna. Det var verkligen en fantastisk tid för vinhandlare som Remoissenet, Drouhin och andra. Detta var praxis i stora delar av Frankrike under denna period och många av dessa köpmän ägde få eller inga vingårdar själva.

Under perioden efter första världskriget var några av de mindre producenterna intresserade av att exportera sitt vin direkt till kunder - särskilt till den växande amerikanska marknaden. Detta innebar att de första producenterna började buteljera på vingården på 1920-talet. Armand Rousseau följde efter i början av 1930-talet och var en av de första som utnyttjade denna möjlighet.

Fördelen för domänerna med att buteljera själva var att de fick större kontroll över sitt eget vin. Det passade den franska stoltheten, men innebar också att konsumenten visste exakt vem som hade producerat vinet i fråga. På både kort och lång sikt ledde detta till att priserna steg i takt med räntan. Detta slutade lyckligt för domänerna på alla fronter, i dag är det den föredragna metoden för alla kvalitetsmedvetna domäner.

Detta var också nyckeln till den mycket attraktiva amerikanska marknaden för Armand Rousseau och i dag är exporten fortfarande en viktig del av domänens intäkter.

Negocianter har anpassat sig till den nya världen genom att förvärva vingårdar och arbeta mycket närmare de odlare de köper vin från.

Armand, Charles, Eric Och Cyrille - Familjen Rousseau

Tyvärr kraschade Armand sin bil på väg hem från jakten 1959 och förlorade livet. Detta innebar att nästa generation, med sonen Charles Rousseau i spetsen, säkert var tvungen att fortsätta familjeföretaget. Charles ansvarade för utbyggnaden av viktiga vingårdar och den första vingården som förvärvades var den legendariska Clos Saint-Jacques, som Armand hade förvärvat i Charles namn. Personligen ansvarade Charles för att förvärva skiften i Mazis-Chambertin, Clos de Beze och monopolet Clos des Rouchottes, samtidigt som han fortsatte arvet och byggde upp exportmarknaden.

Charles Rousseaus son, Eric, kom ombord 1982 efter att ha tagit en examen i oenologi vid universitetet i Dijon och efter att ha bott hos flera av sina kollegor i Bourgogne. Eric hade stora visioner om att skapa mer hållbara vingårdar. Hans övertygelse om att bra vin görs i vingården resulterade i att man började med grön beskärning, där de mindre än optimalt mogna druvorna skärs av före den sista delen av växtsäsongen. Samtidigt övergick han till ett mer ekologiskt arbetssätt i vingården.

Cyrille Rousseau är Erics dotter, hon har tagit en mycket modern väg för att komma hem till familjeföretaget. Normen var att stanna hemma och lära sig av de äldre generationerna. Cyrille tog examen i geologi och vinodling i Dijon. Hon har också rest runt i världen för att se hur man arbetar i både vingårdar och källare genom arbete i Nya Zeeland, Oregon och Australien. Hon ville lära sig andra processer och metoder för att ta med sig ny inspiration hem till Bourgogne.

Ny kunskap från andra delar av världen bidrar till att upprätthålla familjens innovativa inställning till vinframställning i det annars mycket traditionella Bourgogne. Cyrille driver numera domänen tillsammans med sin far, Eric. Det är en familjetradition att arbeta sida vid sida mellan generationerna för att skapa den bästa överföringen av kunskap och visioner. Det råder dock ingen tvekan om att Cyrilles utbildning har bidragit till att ta vinerna till en annan nivå.

Armand Rousseau

Rousseaus Jakt På Det Stora, Perfekta Vinet

Domaine Armand Rousseau vilar inte på sina berömda lagrar, utan fokuserar ständigt på att förbättra och skapa nästa perfekta vin från någon av familjens fantastiska vingårdar.

Både Cyrille och hennes far har en kärlek till Pinot Noir, vilket är anledningen till att man fokuserar fullt ut på denna komplexa druva. I Bourgogne är Pinot Noir hjärtat och det är druvan som används som medium för att uttrycka terroiret i varje vingård. Att odla Pinot Noir kräver dock en fingertoppskänsla, eftersom den inte är lätt att hantera med sina små täta klasar.

Familjen Rousseaus tillvägagångssätt är att uttrycka druvor, klasar, vinstockar, skiften och vingårdar på bästa möjliga sätt. Detta praktiseras genom att hålla allt arbete i vingården och källaren så nära originalet som möjligt. Vingårdarna plöjs och besprutningen är minimal. Rousseau är inte ekologiskt certifierad men uppmärksammar vad som görs för att upprätthålla ett aktivt liv i vingårdarna med både insekter och smådjur. Vinrankorna planteras på traditionellt sätt med cirka 11 000 plantor per hektar. I genomsnitt är vinstockarna 45 år gamla och i källaren jäser vinet i ståltankar med den naturliga jästen. Alla viner lagras sedan i en kombination av nya och begagnade fat under en längre tid.

Totalt producerar familjen nu 65 000 flaskor per år, varav 80 % exporteras. Detta är alla viner som anses vara riktmärken i Gevrey-Chambertin och som har potential att utvecklas under många år i källaren.

Armand Rousseaus Vingårdar

Om du har turen att bli inbjuden till en vinproducents källare är förfarandet ofta att prova vinerna som är rangordnade efter kvalitet - ofta från regional till Village till Premier Cru och avslutningsvis Grand Cru. Detta är dock inte ordningen hos Rousseau, vilket är ett tydligt tecken på att rangordningen av Rousseaus viner inte bestäms av deras klassificering. På Rousseau serveras dock Clos Saint Jacques som tredje sista vin, strax före Chambertin och Chambertin Clos de Beze. Detta visar att familjen anser att Clos Saint Jacques levererar viner på Grand Cru-nivå.

Armand Rousseau

De Viktigaste Vinerna Från Domaine Armand Rousseau

Champ De Bertin: Chambertin Grand Cru

Chambertin är inte bara ett tillägg till kommunen Gevrey-Chambertin. Det är också en av de absolut bästa vingårdarna i Bourgogne, kanske i hela världen. Den kallas faktiskt, tillsammans med Romanée-Conti och Musigny, för det triumvirat som producerar de allra bästa vinerna på marknaden.

På 1100-talet fanns det en man vid namn Bertin. Han valde att odla denna vingård precis bredvid den som odlades av munkarna i Beze. Hans vin var så bra att det blev känt under hans namn: "Bertins vingård" - eller på franska "Champ de Bertin", som med åren förvandlades till det mer vardagliga Chambertin. I dag är detta den mest prestigefyllda vingården i kommunen Gevrey-Chambertin.

Armand Rousseau äger fyra skiften här, som alla bidrar till vinets komplexitet.

Chambertin mäter totalt 12,9 hektar och Armand Rousseau är den största markägaren med totalt 2,56 hektar. Det är en vingård som levererar viner från den absoluta toppen - inte bara från Rousseau. Värt att nämna är också Domaine Leroy, som med sina 0,5 hektar är ett av de mest eftertraktade vinerna från Chambertin. Domaine Trapet, den näst största markägaren, går också mycket bra med sina 1,9 hektar. Dugat-Py och Dujac, som båda har endast 0,05 hektar och producerar mikroskopiska mängder, bör också följas noga.

Chambertin Clos De Beze Grand Cru

Chambertin Clos de Beze har fått sitt namn från munkarna i klostret Beze, historiskt sett är det den äldsta erkända vingården i kommunen. I dag råder det ingen tvekan om att den generellt sett rankas strax under Chambertin, men den hör fortfarande till de mest framstående vingårdarna i området. Rousseau äger 1,42 hektar i Clos de Beze, uppdelat på två skiften, varav det största ligger i den övre delen av vingården.

Chambertin Clos de Beze mäter 15,40 hektar och Armand Rousseau är den tredje största markägaren med 1,42 hektar. Andra topproducenter från denna vingård är Domiane Prieure-Roch på 1,01 hektar, Dujac på 0,24 hektar och Bruno Clair på 0,98 hektar.

Clos Saint-Jacques Premier Cru

Clos Saint-Jacques Premier Cru ligger i toppen av sin klass och nämns tillsammans med Cros Parantoux och Les Amouresses som de bästa Premier Cru-vingårdarna i Bourgogne. Den ligger i motsatt sluttning till Grand Cru-vingårdarna i Gevrey-Chambertin och det är bara småsaker som förklarar varför den inte klassas som Grand Cru. Av de fyra viner som produceras på vingården Clos Saint Jacques är det vinet från Rousseau som får de mest lysande recensionerna.

Clos Saint-Jacques mäter totalt 6,70 hektar, med 2,22 hektar har Rousseau ungefär en tredjedel av vingården. De övriga fyra producenterna på vingården gör också fantastiska viner - bara inte riktigt på samma nivå som Rousseau. Dessa är Fourrier med 0,89 hektar, Jadot med 1 hektar, Bruno Clair med 1 hektar och Sylvie Esmonin med 1,60 hektar.

Ruchottes-Chambertin, Clos Des Ruchottes, Monopole, Grand Cru

Detta är en komplett "monopole" där Rousseau äger en sluten del av den större Grand Cru. Ruchottes-Chambertin mäter 3,30 hektar, varav 1,06 hektar är omslutna av en stenmur som kallas Clos des Ruchottes och ägs till 100 % av Rousseau. Detta kan också vara den bästa delen av Ruchottes-Chambertin-vingården, från vilken Rousseau levererar ett vin som är känt för mycket komplexitet och stor finess.

Clos De La Roche Grand Cru

Clos de la Roche är det enda parti som Armand Rousseau har utanför Gevrey-Chambertin. Rousseau har två skiften på Clos de la Roche, som ligger i Morey-Saint-Denis. Rousseau väljer att skörda druvorna från de två skiftena och vinifiera dem tillsammans. Totalt är Clos de la Roche 16,90 hektar stort och Rousseau äger totalt 1,48 hektar. Andra anmärkningsvärda producenter härifrån är Domaine Ponsot, som äger hela 3,31 hektar, samt Dujac, Cocquard-Loison-Fleurot, Lignier och inte minst Leroy.

Mazy-Chambertin Grand Cru

Mazy-Chambertin är den nordligaste av Grand Cru-vingårdarna i Gevrey-Chambertin, där Rousseau har ett litet skifte på 0,53 hektar. Stilen är ofta med god struktur och intensitet i smaken, men utan den finess man finner i Chambertin. Totalt mäter vingården 9,1 hektar och är inofficiellt uppdelad i en övre och en nedre halva. Rousseau har sitt skifte i den nedre halvan, där vinerna är mindre intensiva.

De mest kända vinerna från Mazy-Chambertin är från d'Auvenay från 0,26 hektar och Faiveley, som producerar ett fint vin från sina 1,56 hektar.

Charmes-Chambertin Grand Cru

I Charmes-Chambertin äger Armand Rousseau tre skiften, varav ett på Mazoyeres-Chambertin, men som kan blandas med druvorna från Charmes-Chambertin. Detta beror på lagstiftning från den tid då reglerna för appellationen skrevs 1936. Därför är det den största Grand Cru i Gevrey-Chambertin, av vilken Armand Rousseau äger endast 1,37 hektar totalt. Det finns många fina utgåvor från denna vingård, de mest eftertraktade är Dugat-Py från 0,72 hektar och Dujac från dess 0,70 hektar.

Framtiden för Domaine Armand Rousseau

Med Cyrille (född 1988) vid rodret är den närmaste framtiden för familjeföretaget Rousseau under kontroll. De förändringar som Eric Rousseau har infört i vingårdarna har lett till att kvaliteten har nått nya höjder och det råder ingen tvekan om att kursen är rätt inställd. Dessa viner åtnjuter ett stort anseende i dag och deras position i toppen kommer att vara svår att utmana.

Idag tillhör Domaine Armand Rousseau de absolut största namnen. Och en direkt jämförelse med Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy och andra storheter kan med rätta göras. Det är naturligtvis Rousseaus samling av vingårdar som håller dem i topp, men också deras förmåga att uttrycka de druvor de skördar.

Domaine Armand Rousseau har höjt kvaliteten under flera år med Eric Rousseau vid rodret, men med hans välutbildade dotter händer nya saker på domänen. Sedan Cyrille Rousseau anslöt sig till vingården och källaren från och med 2012 års årgång har processerna stramats upp. Kritiker talar om viner som är mer precisa i sitt uttryck och som lyckas visa årgångens karaktär utan att kompromissa med vare sig producenten eller vingårdens uttryck. På Rousseau återspeglas detta i recensionerna, som bara blir bättre. På en direkt fråga svarar de med sin vanliga ödmjukhet: "Vi gör det vi alltid gör."

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt