Artiklar - RareWine Academy

De berömda vinerna från Domaine Arnoux-Lachaux

För att nå framgång på den internationella vinmarknaden krävs talang och rätt skiften. Arnoux-Lachaux arbetar med några av Bourgognes allra bästa. Dyk ner i dem här.

På mycket kort tid har Domaine Arnoux-Lachaux uppnått det som få domäner uppnår under en livstid. Det är Charles Lachaux som har revolutionerat domänens sätt att arbeta med vinframställning - särskilt i domänens vingårdar. Sedan han tog över rodret på sin anrika domän har domänen blivit världsberömd. Charles Lachaux är en pionjär i Bourgogne, men han kunde naturligtvis inte skapa en revolution utan en arbetsplats.

Nedan ges en inblick i domänens parceller på många stora vingårdar i Bourgogne - skrifterna är  ofta begränsade och produktionen är mycket liten.

Grand Cru

Romanée-Saint-Vivant

Med 90-åriga vinstockar på bara 0,34 hektar har Arnoux-Lachaux något helt unikt i Romanée-Saint-Vivant, bara 50 meter från den berömda Romanée-Conti-vingården i Vosne-Romanée. För att skydda de värdefulla gamla vinstockarna används hästar för plöjning.

Vinodlingen Romanée-Saint-Vivant omfattar en yta på 9,4 hektar, varav Domaine de la Romanée Conti är den största ägaren med 5,29 hektar. Domaine Leroy och Domaine Dujac gör också fantastiska viner härifrån, och Arnoux-Lachauxs Romanée-Saint-Vivant får mer och mer erkännande, vilket ger honom en plats bland de allra bästa.

Latricières-Chambertin

I Gevrey-Chambertin finns det nio vingårdar med Grand Cru-klassificering, och Latricéres-Chambertin är en av dem. Den ligger strax söder om den berömda Chambertin-vingården - strax ovanför Mazoyéres-Chambertin, och det är inte vilken vingård som helst. Domaine Faiveley, Domaine Trapet och Domaine Leroy driver och utövar också vinmagi på denna vingård.

I Latriciéres-Chambertin har Arnoux-Lachaux en mager areal på 0,53 hektar som förvärvades 2008 och är fördelad på två skiften. Dessa ligger i den övre delen av appellationen, där solen har fri passage och den omgivande skogen håller vinden i schack. Vinrankorna är 25 år gamla respektive +65 år gamla.

Echézeaux Les Rouge

Echézeaux är en mycket stor och mycket komplex Grand Cru-vingård på 35,3 hektar i Vosne-Romanée som är uppdelad i mer än 250 tomter fördelade på mer än 50 domäner. Druvorna till Arnoux-Lachauxs Echézeaux Les Rouge kommer från ett klimat som ligger mitt i Echézeauxs sluttning. Marken är uppdelad i 11 så kallade klimat, varav ett kallas Les Rouges du Bas. Och det är på detta klimat som Arnoux-Lachaux har 0,8 hektar planterade med vinstockar som är mer än 80 år gamla.

Clos De Vougeot, Quartier De Marei Haut

Vougeot är en kommun i Bourgogne där en stor Grand Cru-vingård täcker större delen av området med sina 50 hektar. Eftersom vingården är så stor skickar mer än 80 producenter en Clos de Vougeot till marknaden, och Arnoux-Lachaux är en av dem. De har bara 0,45 hektar, vilket innebär att de kan producera högst 2 100 flaskor per årgång, och det är nästan otänkbart att Charles Lachaux skulle producera det högsta tillåtna.

Premier Crus

Nuits-Saint-Georges Les Procés

Les Procés är en mycket liten Premier Cru-vingård i den södra delen av appellationen Nuits-Saint-Georges. Den omfattar totalt endast 1,3 hektar, vilket gör vinframställningen lite svår - särskilt när två producenter måste dela på det knappa utrymmet. Joseph Drouhin verkar här och Arnoux-Lachaux har 0,7 hektar, vilket resulterar i en maximal produktion på 4 200 flaskor per årgång.

Nuits-Saint-Georges Clos Des Corvées Pagets

Clos des Corvées Pagets är en Premier Cru-vingård i Nuits-Saint-Geroges, och det är faktiskt en av tre underavdelningar av den större vingården: Aux Corvées. Här har Arnoux-Lachaux 0,55 hektar, vilket kan tillåta en maximal produktion på 3 200 flaskor per årgång. Man har dock tidigare sett att Arnoux-Lachaux endast hade en produktion på 19 hl/hk på Corvées Pagets, vilket ger en årsproduktion på ca 1 400 flaskor.

"Corvée" betyder obetalt arbete som tjänstefolk åläggs av godsägarna. Det är en kvarleva från det förrevolutionära Frankrike, och godsägarna använde sig av det särskilt under skördetiden när extra arbetskraft behövdes. Det är oklart vad "pagets" syftar på, men det kan vara en hänvisning till det franska ordet "payee", som betyder "betalt". Det finns vissa bevis som tyder på att människor i denna del av Corvées-vingården fick betalt för sitt arbete.

I dag finns det åtminstone inga tjänare i vingårdarna. Och enligt Charles Lachaux är hans medhjälpare i vingårdarna inte bara arbetare - de är hängivna och laddade med energi. De är ett team som får saker och ting att hända: Vinerna måste verkligen representera den anda och själ som laget i vingårdarna har lagt ner i processen att skapa dem.

Arnoux-Lachaux skapar här en Premier Cru från 70-åriga vinstockar i Corvées Pagets och han och hans team får gärna både betalt och erkännande för sitt hårda och hängivna arbete i vingården.

Vosne-Romanée Les Chaumes

Med sina 6,6 hektar kan Les Chaumes beskrivas som en av de större Premier Cru-vingårdarna i Bourgogne, vilket också innebär att fler människor kan dra nytta av de viner som kommer från just denna vingård. Detta är dock (naturligtvis) inte fallet med Arnoux-Lachauxs Les Chaumes. Lachaux äger nämligen bara 0,74 hektar här, vilket tillåter en maximal produktion på 4 400 flaskor per årgång.

Les Chaumes beskrivs av många som en vingård som kan nå Grand Cru-nivå i de bästa årgångarna, och Arnoux-Lachaux viner härifrån har blivit extremt eftertraktade på mycket kort tid, vilket är fallet med allt som den djärve Charles Lachaux rör vid.

Vosne-Romanée Cru Les Suchots

Denna vingård ligger mellan Romanée-Saint-Vivant och Richebourg i söder och Echézeaux i norr. På endast 0,43 hektar producerar Arnous Lachaux Premier Cru-vin från vinstockar som är mellan 60 och 70 år gamla. Les Suchots mäter totalt 13 hektar och just för att det är bland Grand Cru-parcellerna har många ifrågasatt varför det inte också fick Grand Cru-klassificering 1936 - även om det finns flera som anser att just Les Suchots borde få den högsta rangordningen.

Vosne-Romanée Aux Reignots

Arnoux-Lachauxs egendom i Aux Reignots är ett bra exempel på hur de arbetar i vingården. Här har de 0,20 hektar och de sköts alla till 100 procent biodynamiskt. Det innebär att produktionen här är extremt låg. De försöker få en produktion på 25 hl/hektar. Men 2019 var avkastningen 18 hl/hektar, medan den 2021 var helt nere på 13 hl/hektar, varav den senare endast ger 347 flaskor.

Village-appellations

På kort tid har Arnoux-Lachauxs popularitet exploderat, vilket också innebär att deras viner är mycket efterfrågade - oavsett klassificering. Förutom Grand och Premier Cru har Arnoux-Lachaux även viner i sitt sortiment med Village-klassificering, vilket på engelska betyder kommunklassificering. Det är viner som görs på druvor från olika vingårdar i samma kommun.

Chambolle-Musigny

Arnoux-Lachaux gör ett Village-vin från Chambolle-Musigny. Detta kommer att göras av en blandning från fem olika platser, alla belägna på toppen av Chambolles sluttningar. Vinrankorna har en genomsnittlig ålder på 45 år och Lachaux har totalt 1,62 hektar.

Nuits-Saint-Georges

I Nuits-Saint-Georges producerar Lachaux också ett Village-vin från 1,42 hektar fördelat på sju olika vingårdar i norra Nuits-Saint-Georges. Här har vinrankorna en genomsnittlig ålder på 50 år.

Nuits-Saint-Georges Les Poisets

Les Poisets ligger nedanför Nuits-Saint-Georges Les Cailles. Här gör Arnoux-Lachaux en cuvée från 0,7 hektar med 60 år gamla vinstockar.

Vosne-Romanée

Denna Vosne-Romanée-blandning är gjord från vingårdarna: Les Saules, Les Bossières och Les Communes, där Lachaux har totalt 0,57 hektar. Medelåldern på vinstockarna här är 50 år.

Vosne-Romanée Hautes Maizières

På vingården Les Maizières har Lachaux 0,6 hektar, och vingården är inte mycket större än så. Medelåldern på vinstockarna här är cirka 40 år.

Burgundy Pinot Fin

Sist, men inte minst, har Arnoux-Lachaux en Bourgogne rouge gjord på vingårdar i Chambolle-Musigny, Vosne-Romanee och Nuits-Saint-Georges. Pinot Fin är en sällsynt syn idag, men det är äldre vinstockar som pinot noir härstammar från. Den sägs vara svår att arbeta med, men den passar perfekt in i Charles Lachaux' sätt att arbeta med vinframställning.

Arnoux-Lachaux Nuits-Saint-Georges Arnoux-Lachaux Nuits-Saint-Georges

En av de bästa arbetsplatserna i vinvärlden

Stora viner produceras över hela världen, men det finns områden som sticker ut från mängden. Ett sådant område är Bourgogne, där Arnoux-Lachaux har en arbetsplats i vingårdarna ovan. Från en av de bästa arbetsplatserna i världen har Charles Lachaux verkligen nått berömmelse - både i och utanför Bourgogne. Och detta beror naturligtvis på formidabla arbetsförhållanden.

Men det beror också på ett revolutionerande sätt att arbeta i vingårdarna. Läs det stora porträttet av Domaine Arnoux Lachaux och Charles Lachaux i synnerhet här.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt